Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece zapłonowe, co warto

Featured Replies

Napisano

Jako, że dawno wymieniałem świece zapłonowe i już czas, to które na dzień dzisiejszy warto kupić? NGK dalej w czołówce? Czy może coś lepszego, a tańszego jest? Auto ma LPG jeśli to ważne, bardzo często jest uruchamiane, ale zwykła prosta Yariska p13

Napisano
34 minuty temu, angrius napisał:

Jako, że dawno wymieniałem świece zapłonowe i już czas, to które na dzień dzisiejszy warto kupić? NGK dalej w czołówce? Czy może coś lepszego, a tańszego jest? Auto ma LPG jeśli to ważne, bardzo często jest uruchamiane, ale zwykła prosta Yariska p13

Zobacz ceny w ASO - można się miło zdziwić. 

Napisano
7 godzin temu, Mike_wwl napisał:

Zobacz ceny w ASO - można się miło zdziwić. 

Albo niemiło. Świeca oem do VW  robiona przez NGK kosztuje w aso ponad 100 zł, a ta sama NGK w sklepach od 38 zł. 

Napisano
11 minut temu, kaczorek79 napisał:

Albo niemiło. Świeca oem do VW  robiona przez NGK kosztuje w aso ponad 100 zł, a ta sama NGK w sklepach od 38 zł. 

A piszemy o vw czy o toyocie? 

Napisano
15 minut temu, Mike_wwl napisał:

A piszemy o vw czy o toyocie? 

A to mi akurat umknęło w poście autora, ale jak już jesteśmy przy Yarisie P13, to polecę Denso irydowe, ceny zaczynają się od 44 zł/szt. Prawdopodobnie w oryginale też będzie Denso.

Napisano
Pod warunkiem, że to nie Golf 1,5 130 KM. Poza ASO też za 100zl bo nietypowa świeca tam idzie.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
12 minut temu, spad napisał:

Pod warunkiem, że to nie Golf 1,5 130 KM. Poza ASO też za 100zl bo nietypowa świeca tam idzie.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Nietypowe to są w mercedesie. Tylko NGK robi to w korporacji z mercedesem. Na końcu płaska "końcówka" 😁

Napisano
9 godzin temu, kaczorek79 napisał:

A to mi akurat umknęło w poście autora, ale jak już jesteśmy przy Yarisie P13, to polecę Denso irydowe, ceny zaczynają się od 44 zł/szt. Prawdopodobnie w oryginale też będzie Denso.

Tylko które dokładnie polecasz bo chyba jest z 5 rodzajów?

Ja mam w HEMI Iridium TT, narazie od kilku tys km działają bez problemów, ale gdzieś na forum LPG widziałem jak taka świeca zgubiła elektrodę masową.

Napisano

Mam w aucie z LPG Denso, bez problemu. Teraz zakupiłem Beru i czekają na montaż. 

Napisano
16 minut temu, Piotrus napisał:

Tylko które dokładnie polecasz bo chyba jest z 5 rodzajów?

Ja mam w HEMI Iridium TT, narazie od kilku tys km działają bez problemów, ale gdzieś na forum LPG widziałem jak taka świeca zgubiła elektrodę masową.

Najpierw niech @angrius określi, który dokładnie ma silnik w tym Yarku. Natomiast seria Iridium TT, które masz, to obecnie top wśród świec i nie przejmowałbym się, że komuś coś tam kiedyś itd. Puknął świecą o coś twardego przed montażem i mogło zrobić później kuku. 

Te Denso na lpg spokojnie wytrzymują 60-80 kkm, na Pb nawet 120 kkm.

Napisano
14 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Tylko że OEM, a "to samo" nie OEM, to bardzo często inna jakość.  Wiem to od kumpla, który pracuje w brembo.

Napisano
6 godzin temu, Tre-Bor napisał:

Mam w aucie z LPG Denso, bez problemu. Teraz zakupiłem Beru i czekają na montaż. 

Polecam obydwie marki.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Najpierw niech @angrius określi, który dokładnie ma silnik w tym Yarku

1.33. z Denso to ixeh20 chyba pasują

Napisano
3 godziny temu, angrius napisał:

1.33. z Denso to ixeh20 chyba pasują

Dokładnie ixeh20tt, wtedy mają podwójną irydę na elektrodach. Bywały do tych silników też Denso sc16hr11, ale są zbyt gorące do zasilania lpg. 

Napisano

Ja u siebie mam platynowe, producent zalecał, bo wymiana co 120kkm, kupiłem NGK Laser Platinum, bo takie szły na pierwszy montaż. Zrobione na nich około 20kkm, wymieniłem przy 100kkm przebiegu jak kojarzę.

Ze świecami już nie kombinuję, raz do Hondy kupiłem Denso TT i mi je tutaj odradzono, zamieniłem je na V-Line i tak już zostały, teraz też wybrałem NGK chociaż miałem chęć na Denso, bo silnik nadal japoński ;]

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Tylko, żeby nie siać zamętu, zwykłe Denso TT również odradzam. Tam jest niklowa elektroda ze zmniejszoną średnicą i bardzo szybko je zjada. Serie ixxxxtt to dwie irydowe elektrody. 

Temperatura topnienia:

Nikiel 1455

Platyna 1768

Iryd 2466