Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ochraniacze

Featured Replies

Napisano

Co sądzicie o takim zestawie ?

Zaliczyłem szlif na 125 i w krótkich spodniach i krótkim rękawie już jeździł nie będę ale pełen strój na takie upały średnio mi leży.

Do tego oczywiście kask i rękawice

https://allegro.pl/oferta/ochraniacze-lokcie-kolan-nalokietniki-na-motocykl-11517227963

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Napisano
5 godzin temu, Marko33 napisał:

Zaliczyłem szlif na 125 i w krótkich spodniach i krótkim rękawie już jeździł nie będę ale pełen strój na takie upały średnio mi leży.

https://allegro.pl/oferta/ochraniacze-lokcie-kolan-nalokietniki-na-motocykl-11517227963

Imo szkoda kasy, kup sobie jakąś kurtkę meshową i dobre jeansy motocyklowe.

Napisano

te ochraniacze to już połowa budżetu na tanią kurtkę letnią (np. ozone jet) a oprócz łokci będzie ochrona barków i pleców.

są też opinie że takie ochraniacze w czasie nawet krótkiego ślizgu na asfalcie bedą się zsuwać, podwijać i niewielka z tego ochrona.

wiadomo że jazda miejska na 125 to nie moto gp ale ja bym radził coś co w całości zasłania ciało

Napisano

To się przesunie, zsunie itd. Myślę, że za 500 zł kupisz choćby nawet używane spodnie jeansowe i letnią kurtkę, to Ci przynajmniej tyłek ochroni. Bo to zazwyczaj tak jest, że chronisz jedno a przytrzesz drugie. Latam w spodniach i skórze po mieście i jest oczywiście gorąco ale da się przeżyć, wystarczy się nie zatrzymywać 😅

Napisano

Tak jak piszą poprzednicy spodnie dzinsowe z ochraniaczami typowe motocyklowe i kurtka nawet tania ale motocyklowa też z ochraniaczami. Ewentualnie jak nie lubisz dzinsów to ja mam taki zestaw. Na dłuższe trasy mam skóre (ochraniacze barki plecy łokcie) i spodnie skórzane (ochraniacze kolana i miednica) a po mieście i do roboty mam spodnie ortalionowe cienkie taki z wszytymi ochraniaczami na kolana( robocze ze sklepu BHP) na jesień/zime takie same tylko ocieplane. Kurtka z ochraniaczami na łokcie i barki motocyklowa kupiona używka za niecałe 200pln a jak zimniej pod kurtke bluza. No i oczywiście buty nie sandały czy trampki tylko na lato mam motocyklowe krótkie a na jesień skórzane jak kiedyś miało ZOMO z blachą bo to chopper wiec pasują. 

Napisano

Motocyklowe jeans'y z wszytym aramidem lub innymi materialami chroniacymi. Odradzam jazde w krotkich spodenkach wlasnie dlatego, ze nie bedziesz mial oslonietych kolan. Te nakladane na rzepy nakolanniki zsuna / przesuna Ci sie juz w pierwszym kontakcie z nawierzchnia. Aby tego uniknac, kolana musza byc zakryte przez spodnie,  JA na korpus zakladam Bionic'a Alpinestars, od nastu lat i zdal swoje zadanie na celujaco !

Lepiej sie pocic niz pozniej koledzy maja doopsko podcierac - w przypadku braku rekawiczek.

.

Napisano

Myślę, że powinieneś wyjechać za miasto i przyspieszyć powyżej 60km/h, to i w pełnej skórze przy 30 stopniach nie będzie Cię grzało.

Edytowane przez Olleo

Napisano
W dniu 2.07.2022 o 09:31, Marko33 napisał:

taktyki są dwie...

grecka: jeździsz na krótko cywilnie ale spokojnie i tak do 40 max (oni nawet kasków nie noszą)

reszta: zakładasz normalny strój... są wersje letnie, ja nie mam takich ale np skóra dobrze chroni przed słońcem a otwarty suwak do połowy daje fajny przewiew przy małych prękościach, a poza tym tak jak napisał @Olleo przy prędkościach powyżej 50 zaczyna się robić fajny przewiew

Napisano
  • Autor
taktyki są dwie...
grecka: jeździsz na krótko cywilnie ale spokojnie i tak do 40 max (oni nawet kasków nie noszą)
reszta: zakładasz normalny strój... są wersje letnie, ja nie mam takich ale np skóra dobrze chroni przed słońcem a otwarty suwak do połowy daje fajny przewiew przy małych prękościach, a poza tym tak jak napisał [mention=134765]Olleo[/mention] przy prędkościach powyżej 50 zaczyna się robić fajny przewiew
Gleba, którą zaliczyłem była w zakręcie z nie więcej niż 4 dychy na budziku (tak sądzę bo nie patrzyłem na zegary)
Łokieć i kolano kończą się goić a minęło dwa tygodnie.
Bez niczego na lolana i łokcie już nie chcę.
Skóry i pełne ciuchy odpadają bo moje wycieczki to częste krótkie postoje np na zdjęcie - ugotuję się
Zaryzykuję chyba te ochraniacze tylko zobaczę czy gdzieś jest szansa to pomacać przed kupnem

Napisano
W dniu 9.07.2022 o 15:12, Marko33 napisał:

Gleba, którą zaliczyłem była w zakręcie z nie więcej niż 4 dychy na budziku (tak sądzę bo nie patrzyłem na zegary)
Łokieć i kolano kończą się goić a minęło dwa tygodnie.
Bez niczego na lolana i łokcie już nie chcę.
Skóry i pełne ciuchy odpadają bo moje wycieczki to częste krótkie postoje np na zdjęcie - ugotuję się
Zaryzykuję chyba te ochraniacze tylko zobaczę czy gdzieś jest szansa to pomacać przed kupnem

wiesz jak to jest, będziesz miał na łoksie i kolana to następnym razem zetrzesz tyłek...

może spodnie mesh, a kurtkę to pewnie jakąś tam masz, to na postój ją zdejmiesz i zostawisz z moto

• 9 miesięcy później...
Napisano
W dniu 2.07.2022 o 09:31, Marko33 napisał:

Nie kupuj jakiegos badziewia, tylko Alpinestars

bionic alpinestars - Yahoo Image Search Results