Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn chłodniczy

Featured Replies

Napisano

Ostatnio na przeglądzie diagnosta zauważył, że mam płyn chłodniczy na minimum.

Auto mam od pół roku, nie wiem jaki jest aktualnie płyn.

Teoretycznie jest niebieski i powinien być: Subaru Super Coolant.

Pytanie 1: uzupełnienie

Wg. tego co znalazłem w internetach

- SSC to chyba G11 i oficjalnie Subaru nie zaleca mieszania.

- Płyn SSC znalazłem tylko w jednym, dziwnym sklepie, wysyłka za tydzień, czyli dziękuję nasram.

- na forach ludzie piszą, że mieszać: można / nie można / nie wiadomo

- spójny przekaz jest taki, że płyn ma być na bazie glikolu do silników aluminiowych i bezkrzemianowy

- w jednym z opisów znalazłem takie info: "SSC jest na kwasach organicznych", w innym takie: "For what it's worth, apparently someone from the SAE (Society of Automotive Engineers) said you can safely mix up to 15% of the traditional coolant type into an organic acid type coolant without much of an effect on the corrosion inhibitors."

Do brzegu: najlepiej uzupełnić:

Płyn Do Chłodnic Prestone

- Woda zdemineralizowana

- Subaru Super Coolant (o ile znajdę)

- czymś innym

Pytanie 2: wymiana

Tak czy inaczej wymienię niedługo cały płyn. Subaru niby zaleca przy 120k km, aktualnie mam 118 km.

Szukać Subaru Super Coolant czy mogę np. zalać całą chłodnicę tym Prestone, ew. czymś innym.

ps. gdyby nie to, że w poprzednim Subaru 💥 mi uszczelka to pewnie bym nie pytał ;]

Napisano

ja od x lat używam płynu Prestone ale to już ostatnie auto zalewane tym płynem,

a powód jest jeden kolor tego płynu, nie widać go w zbiorniczku wyrównawczym,

co do mieszania różnych płynów chłodniczych to mówią że można mieszać każdy z każdym ale ja w to nie wierze,

kiedyś  dolałem różowego płynu do różowego w aucie i zrobiła się kaszka manna,

jak chcesz zrobić dolewkę to odessij trochę płynu ze zbiorniczka wlej go do słoika i zmieszaj go  z płynem który chcesz dolać,to tak na wszelki wypadek

Napisano

Jak masz zamiar wymieniac to dolej wody destylowanej i po sprawie.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Jak masz zamiar wymieniac to dolej wody destylowanej i po sprawie.

A jak nie ma to też, bo taka dolewka to obniży temp. zamarzania o tyle co nic a ostatnio zimy raczej bez siarczystych mrozów.

Napisano
Godzinę temu, volf6 napisał(a):

A jak nie ma to też, bo taka dolewka to obniży temp. zamarzania o tyle co nic a ostatnio zimy raczej bez siarczystych mrozów.

Nie wiadomo jaka temperaturę zamarzania ma teraz stary płyń. Ja bym go jeszcze dodatkowo wodą nie rozcieńczał. Są dostępne płyny do chłodnic na dolewki. Bezbarwny koncentrat.

Napisano
10 minut temu, aviator napisał(a):

Nie wiadomo jaka temperaturę zamarzania ma teraz stary płyń. Ja bym go jeszcze dodatkowo wodą nie rozcieńczał. Są dostępne płyny do chłodnic na dolewki. Bezbarwny koncentrat.

Skoro ma minimum i doleje powiedzmy na połowę stanu to ile obniży się temp zamarzania całości? 

Pewnie góra o 2 stopnie więc bez paniki, chyba, ze przewiduje podróżowanie na biegun zimna...

Napisano
9 godzin temu, camel00 napisał(a):

Ostatnio na przeglądzie diagnosta zauważył, że mam płyn chłodniczy na minimum.

Auto mam od pół roku, nie wiem jaki jest aktualnie płyn.

Teoretycznie jest niebieski i powinien być: Subaru Super Coolant.

Pytanie 1: uzupełnienie

Wg. tego co znalazłem w internetach

- SSC to chyba G11 i oficjalnie Subaru nie zaleca mieszania.

- Płyn SSC znalazłem tylko w jednym, dziwnym sklepie, wysyłka za tydzień, czyli dziękuję nasram.

- na forach ludzie piszą, że mieszać: można / nie można / nie wiadomo

- spójny przekaz jest taki, że płyn ma być na bazie glikolu do silników aluminiowych i bezkrzemianowy

- w jednym z opisów znalazłem takie info: "SSC jest na kwasach organicznych", w innym takie: "For what it's worth, apparently someone from the SAE (Society of Automotive Engineers) said you can safely mix up to 15% of the traditional coolant type into an organic acid type coolant without much of an effect on the corrosion inhibitors."

Do brzegu: najlepiej uzupełnić:

Płyn Do Chłodnic Prestone

- Woda zdemineralizowana

- Subaru Super Coolant (o ile znajdę)

- czymś innym

Pytanie 2: wymiana

Tak czy inaczej wymienię niedługo cały płyn. Subaru niby zaleca przy 120k km, aktualnie mam 118 km.

Szukać Subaru Super Coolant czy mogę np. zalać całą chłodnicę tym Prestone, ew. czymś innym.

ps. gdyby nie to, że w poprzednim Subaru 💥 mi uszczelka to pewnie bym nie pytał ;]

A kto to by się tak doktoryzował. Lej Prestone a wymienisz sobie na jaki będziesz chciał przy najbliższej okazji. Obstawiam że ostatnia usterka z uszczelką nie wynikała ze złego płynu tylko z innego powodu znanego użytkownikom Subaraków. Ja przy ostatnim Outbacku też tak panikowałem a okazało się że trzeba było wymienić korek od chłodnicy. Chyba że znasz powód ucieczki płynu chłodzącego i jest to UPG. To lej co tylko chcesz bo i tak czeka Cię gruba robota. 

Swoją drogą to ostatnio w Mercu GLC dolewałem płynu 2x w ciągu 1000 km w samochodzie z niewielkim przebiegiem. Lałem pierwsze lepsze z brzegu bo 99rent nie chciało się wypowiedzieć co mam konkretnie wlać. 

Napisano

Japońskie samochody mają płyny na jakiejś innej bazie. Jedyny jaki znalazłem na tej bazie to Ravenol HJC

• 3 lata później...
Napisano

odradzam prestone - forester 2010 2.0 benzyna - po wymianie na prestone padła pompa - przestało działać ogrzewanie, wiatraki chodzą non-stop a mimo to temperatura dobija do 108C (mam podgląd przez odbc) na trasie muszę co jakiś czas wrzucić 3-kę żeby przemieszało i schłodziło, w mieście pomaga częste hamowanie silnikiem - będzie przyspieszona wymiana rozrządu :(
z tego co doczytałem subaru nie lubi jakichkolwiek addytywów (borany, krzemiany etc.) jedyny chyba dostępny w Polsce płyn zgodny ze specyfikacją to ravenol HJC FL22

Napisano
11 godzin temu, maciek_ZS napisał(a):

odradzam prestone - forester 2010 2.0 benzyna - po wymianie na prestone padła pompa

Jakoś nie mogę zrozumieć w jaki sposób płyn uszkodził pompę-rozpuścił wirnik czy co?

Przeciek to jeszcze dałoby się wytłumaczyć ale to:hmm:

Napisano
4 minuty temu, volf6 napisał(a):

Jakoś nie mogę zrozumieć w jaki sposób płyn uszkodził pompę-rozpuścił wirnik czy co?

Przeciek to jeszcze dałoby się wytłumaczyć ale to:hmm:

Coś może być na rzeczy.

Dawno temu w Audi po zmianie płynu zaczęły mi pękać po kolei plastikowe elementy układu chłodzenia. Króciec w głowicy, chłodnica, nagrzewnica. Wszystko tuż po zmianie płynu 

Napisano
26 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Coś może być na rzeczy.

Dawno temu w Audi po zmianie płynu zaczęły mi pękać po kolei plastikowe elementy układu chłodzenia. Króciec w głowicy, chłodnica, nagrzewnica. Wszystko tuż po zmianie płynu 

Na razie nawet nie wiemy czy ta pompa ma jakieś części z plastiku a po drugie czy faktycznie się zepsuła:)

Napisano

Może takie coś:

https://allegro.pl/oferta/shell-plyn-do-chlodnic-premi-phosphate-longlife-1l-11757976285

https://motostacja.com/p/shell-shell-pbt84f

Spełnia wymagania OEM: 

Daimler AG; Doosan Infracore; Ford WSS-M97B57-A1; Daewoo; Honda; Hyundai, Kia; Kubota; Ssangyong; Mazda; Mitsubishi (heavy Industry & Motors); Renault; Nissan 41-01-001-U; Subaru; Suzuki; Toyota.

Edytowane przez lukaszek1207