Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

schowek ogrodowy na narzędzia

Featured Replies

Napisano

Mam w ogródku schowek wykonany z blachy, ma on już swoje lata i długo już nie pociągnie, więc trzeba czymś zastąpić. Zawsze też zbierała się w nim wilgoć no i padł dziś pomysł, aby zastąpić go schowkiem z tworzywa. Ma szansę to sprawdzić się porównywalnie dobrze jak blaszak przy mniejszej kondensacji wilgoci?

Factor_88_1030x650pix_5.jpg.94cda4c5230bcea070cbae61e94f81da.jpg

Napisano

A czemu nie ?

Jak rozmiary i cena ci pasują to bierz.

Napisano
16 godzin temu, Igorek napisał(a):

Mam w ogródku schowek wykonany z blachy, ma on już swoje lata i długo już nie pociągnie, więc trzeba czymś zastąpić. Zawsze też zbierała się w nim wilgoć no i padł dziś pomysł, aby zastąpić go schowkiem z tworzywa. Ma szansę to sprawdzić się porównywalnie dobrze jak blaszak przy mniejszej kondensacji wilgoci?

Factor_88_1030x650pix_5.jpg.94cda4c5230bcea070cbae61e94f81da.jpg

Jak w słońcu to kolor wybleknie

Jak w cieniu to będzie zachodził zielonym nalotem.

Te z tworzywa sztucznego niestety się wyginaj pod swoim ciężarem - już to przerabiałem.

Z blachy słabo wygldaja ale sie trzymaja, nie wiem jak z trwaloscia i podatnoscia na rdzewienie.

Majac poprzednie doswiadczenia w 2015 roku wybrałem taki LINK (podobny ale kupiony w JULA) za połowe tej ceny. Zabezpieczony bejca i porósł cały powojnikami. Fajnie to wyglada w lecie ale jest łyse na zime. Widze że nic mu sie nie dzieje po tym czasie. Czy polecam - nie wiem ale jedno jest pewne że po tym czasie jest w lepszej kondycji niż był ten z tworzywa i ładniej się prezentuje wkomponowany w ogród.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, bengamin napisał(a):

Jak w słońcu to kolor wybleknie

Jak w cieniu to będzie zachodził zielonym nalotem.

Te z tworzywa sztucznego niestety się wyginaj pod swoim ciężarem - już to przerabiałem.

Z blachy słabo wygldaja ale sie trzymaja, nie wiem jak z trwaloscia i podatnoscia na rdzewienie.

Majac poprzednie doswiadczenia w 2015 roku wybrałem taki LINK (podobny ale kupiony w JULA) za połowe tej ceny. Zabezpieczony bejca i porósł cały powojnikami. Fajnie to wyglada w lecie ale jest łyse na zime. Widze że nic mu sie nie dzieje po tym czasie. Czy polecam - nie wiem ale jedno jest pewne że po tym czasie jest w lepszej kondycji niż był ten z tworzywa i ładniej się prezentuje wkomponowany w ogród.

Producent zapewnia, że domek nie blaknie na słońcu i daje 15 lat gwarancji. Nie wiem na ile to prawda, nasz plan jest trzymać go minimum 5 lat ale pewnie dobije do 10.

To co poleciłeś ma zupełnie inne wymiary, ja potrzebuję sporego domku, w którym swodobnie postawie regały i da się też trzymać rowery.

Napisano
W dniu 26.03.2023 o 20:41, Igorek napisał(a):

Ma szansę to sprawdzić się porównywalnie dobrze jak blaszak przy mniejszej kondensacji wilgoci?

W kwestii wilgoci, trzeba odizolować się od wilgoci z gruntu i dbać o wentylację.

Napisano
16 godzin temu, Igorek napisał(a):

Producent zapewnia, że domek nie blaknie na słońcu i daje 15 lat gwarancji. Nie wiem na ile to prawda, nasz plan jest trzymać go minimum 5 lat ale pewnie dobije do 10.

To co poleciłeś ma zupełnie inne wymiary, ja potrzebuję sporego domku, w którym swodobnie postawie regały i da się też trzymać rowery.

Miałem i polecam podobny domek z Leroy 

Napisano

Mam w siebie plastikowy domek Keter.

Stoi na betonowej płycie wylanej na grunt. 
W środku brak wilgoci. Pomimo uszczelnienia dachu i otworów wentylacyjnych pianką. 
Szary plastik jeszcze nie wyblakł, czarny dach od słońca wyblakł a biała obramówka zachodzi zielonym nalotem. 
U mnie stoi już 4 rok.

C489A477-BB08-4CE3-B81E-D9187F575423.png

Napisano
14 godzin temu, technix napisał(a):

Jeśli ty to polecasz to gratuluję. 

Całość jest warta może z połowę ceny, na składałem się tego kilkanascie sztuk i śmiało stwierdzam iż za połowę kwoty masz raz lepszy domek własnej roboty. 

Jak już można się zastanowić nad czymś z produkcji wertzholza, przynajmniej jakoś w porównaniu do caro choćby to przepaść 

Napisano

Po pierwsze ja płaciłem za to ok. 1600 zł w 2018 roku

Po drugie wiem, że w tartaku wyjdzie taniej, ale tu szybciej a i tak lepszy od plastiku 

Napisano

Te gotowe domki z LM czy Casto to generalnie tandeta jak już @4thelementzauważył.

Lepiej samemu kupić drewno i sobie zbudować.IMG_20190817_121727.jpg.d3736b28381a12a8d55417310c604825.jpgIMG_20190914_124058.jpg.a15aed1a5dbd2b9afc77950e20527a27.jpg

Napisano
6 minut temu, misiu napisał(a):

Te gotowe domki z LM czy Casto to generalnie tandeta jak już @4thelementzauważył.

Lepiej samemu kupić drewno i sobie zbudować.IMG_20190817_121727.jpg.d3736b28381a12a8d55417310c604825.jpgIMG_20190914_124058.jpg.a15aed1a5dbd2b9afc77950e20527a27.jpg

Jeśli bardzo nisko cenisz swój czas to oczywiście warto :oki: 

Napisano
Teraz, format napisał(a):

Hmm, jeśli wszystko przeliczasz na $$$ to jak najbardziej masz rację :oki:

Napisano
42 minuty temu, format napisał(a):

Szacunek do pieniądza przekłada się nie tylko na czas poświęcony budowaniu domku lecz również wydawaniu chorej kwoty za tandetę. 

Napisano
51 minut temu, format napisał(a):

Można też robić coś hobbystycznie, i nie każdy na forum jest specjalistą IT 😉

Napisano
24 minuty temu, 4thelement napisał(a):

Szacunek do pieniądza przekłada się nie tylko na czas poświęcony budowaniu domku lecz również wydawaniu chorej kwoty za tandetę. 

Między zaproponowaną powyżej drogą pod tytułem "olej system, zbuduj sam", a kupowaniem jakiejś chińskiej szopki jest jednak sporo stanów pośrednich. Ale też rozumiem tendencję do upraszczania sobie świata. Z mojej strony bez odbioru :papa:

Napisano
16 minut temu, janusz napisał(a):

Można też robić coś hobbystycznie, i nie każdy na forum jest specjalistą IT 😉

Obawiam się, że gdyby otwierający wątek kolega był stolarzem-amatorem, nie otwierałby wątku zakupowego, tylko pytał o detale związane z rzemiosłem. Pytałby jakie drewno wybrać, jaki zrobić fundament itd. Tymczasem zapytał czy wybrać budę z tworzywa czy z blachy, naprawdę uważasz że cieszą go rady sugerujące samodzielną budowę szopki z drewna?

Napisano
14 minut temu, format napisał(a):

Tymczasem zapytał czy wybrać budę z tworzywa czy z blachy, naprawdę uważasz że cieszą go rady sugerujące samodzielną budowę szopki z drewna?

Nie mam pojęcia. Natomiast czasami czyjaś rada czy sugestia "otwiera oczy" na inne możliwości. Ja np. po lekturze wątku obok nabyłem dzisiaj drogą kupna problem w postaci ukośnicy (problem, bo nie wiem jeszcze, gdzie będę ją trzymał). 

P. S. 

I nie jestem amatorem stolarzem (ani nawet profesjonalistą 😉

Edytowane przez janusz

Napisano
  • Autor

Domek drewniany nie wchodzi w grę. To będzie bardzo ciasna konstrukcja, bez dostępu z zewnątrz. Odpada zatem jakieś regularne konserwowanie czy zabezpieczanie drewnochronem. Poza tym ceny drewna u mnie to kosmos a gotowe domki drewniane są jeszcze droższe niż to co macie u siebie.

Napisano

Czy na takie drewniane kupne/budowane domki robiliście/trzeba robić zgłoszenie w urzędzie  ? ;)

Napisano

Mam Ketera. 
stoi na kostce. 
szczerze polecam!

nie wiem ile ma, 5 lat? 
nic mu nie jest. 
nigdy nie widziałem w nim wilgoci. W blaszaku a i owszem - kondensacja.

i będzie stał dłużej niż drewniane. Nie trzeba go konserwować, malować, ganiać korniki :)

szczerze polecam jako użytkownik ceniący swój czas .

Napisano

Mam jakąś skrzynię Ketera, Ultra czy inne Maxi. Stoi 10 lat pod chmurką i nic złego się z nią nie dzieje.

4 lata temu kupiłem drugą i też nie mam uwag.

Napisano
9 godzin temu, riot napisał(a):

Takie coś ?

Keter promo

Wygląda zajebiście 👍

Cena też raczej spoko.

Bierz