Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr do wody pod zlew

Featured Replies

Napisano
6 godzin temu, Zbynek napisał(a):

Działa ten mineralozator, czy raczej ściema?

Taptaraptap

Działa, ale składu w labie nie badałem.

Napisano
W dniu 16.05.2024 o 19:54, KYRTAP napisał(a):

Taki sznurkowy wyłapie piasek z wody ze studni głębinowej? 

Zgrubnie, część wyłapie.

Napisano

Ja problemu z piaskiem nie mam. Syfy z wodociągu miejskiego.

Filtr najbardziej dostaje po odcięciu wody. Nawet spłuczka WC potrafi się przytkac.

Napisano
  • Autor
W dniu 20.05.2024 o 14:31, 2000_mc napisał(a):

Ja problemu z piaskiem nie mam. Syfy z wodociągu miejskiego.

Filtr najbardziej dostaje po odcięciu wody. Nawet spłuczka WC potrafi się przytkac.

To masz filtr, czy nie?

Filtr sznurkowy wszystko wychwyci.

Napisano
20 minut temu, rwIcIk napisał(a):

To masz filtr, czy nie?

Filtr sznurkowy wszystko wychwyci.

Mam filtry na osobnej wlewce.

Napisano

A jaki filtr jest lepszy ? 
Piankowy czy sznurkowy ? 
Chodzi o te same mikrony.

Napisano
W dniu 21.05.2024 o 19:58, rwIcIk napisał(a):

Dzisiaj dodałem lampę UV, bo u sąsiada wyszły bakterie. Zapisałem tez chlorowanie instalacji 

To powinieneś studnię wychlorować oraz uszczelnić szambo :ok:

• 9 miesięcy później...
Napisano

Witam, chciałbym kupić jakis dobry zestaw filtrów do wody pod zlew , u mnie raczej nie piją z kranu kupuje butelkowana,ale nie zmienia faktu że jeśli dobre filtry to można by było pić z kranu,woda przeważnie do czajnika gotowanie itd polecicie cos myślałem na aquaphor z 3 filtrami

Napisano

Zacznij od sprawdzenia ile masz miejsca i czy znajdzie się miejsce na osobny kranik. 

Napisano
4 godziny temu, 2000_mc napisał(a):

Zacznij od sprawdzenia ile masz miejsca i czy znajdzie się miejsce na osobny kranik. 

Zamiast osobnego kranika można zastosować baterię trójdrożną. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

witam,

Dołączę do tematu z pytaniem - czy wszystkie filtry pod zlew muszą mieć osobną wylewkę lub baterię trójdrożną? nie można tego puścić z powrotem na główny kran w zlewie? 

Napisano
1 godzinę temu, kaziwoda napisał(a):

witam,

Dołączę do tematu z pytaniem - czy wszystkie filtry pod zlew muszą mieć osobną wylewkę lub baterię trójdrożną? nie można tego puścić z powrotem na główny kran w zlewie? 

Można, tylko częściej będziesz wymieniał filtry.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, kaziwoda napisał(a):

witam,

Filtr ma maksymalna przepustowość . Niezbyt dużą. Więc trzeba kranik o mniejszym wypływie. Skręcam trochę, by nie płynęło zbyt szybko i lepiej filtrowalo.

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Filtr ma maksymalna przepustowość . Niezbyt dużą. Więc trzeba kranik o mniejszym wypływie. Skręcam trochę, by nie płynęło zbyt szybko i lepiej filtrowalo.

W takim razie najlepiej skręcić pakiet 2-3 filtry 10'

One mają duża przepustowość.

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, 2000_mc napisał(a):

W takim razie najlepiej skręcić pakiet 2-3 filtry 10'

One mają duża przepustowość.

Ale to są filtry zgrubne. Mam taki na wejściu po hydroforze. Zmieniam co miesiąc. Ale pod zlewem to są filtry o ograniczonym przepływie.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Ale to są filtry zgrubne. Mam taki na wejściu po hydroforze. Zmieniam co miesiąc. Ale pod zlewem to są filtry o ograniczonym przepływie.

Dlaczego? Jak w szafkę wejdzie 10 cali (u mnie weszły dwie obudowy), to nic nie stoi na przeszkodzie 👍

Napisano
11 godzin temu, luccass napisał(a):

Dlaczego? Jak w szafkę wejdzie 10 cali (u mnie weszły dwie obudowy), to nic nie stoi na przeszkodzie 👍

U mnie szafka 55 cm głębokości i pakiet trzech 10 calowych by wszedł, z kolankami na we/wy.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, luccass napisał(a):

Wejdzie, bo te filtry z osobnym kranem o niskim przepływie wcale nie są dużo mniejsze.

System-filtrujacy-AQUAPHOR-Krysztal-AH-z

Napisano

Dobra, Bo widzę że mamy tu niemal doktorantów z tych filtrów.

Ze do teraz używam jakieś dzbanki z filtrami. Celem ich jest w sumie to nie wiem...ale głównie by się pozbyć kamienia/wapnia z wody. A chciał bym bardziej pro. i prościej.

Który filtr? Woda z sieci, smaczna jest ale mnóstwo właśnie osadu /kamienia cy też wapnia.

Zdarza się też czasami piach (lub drobna rdza), bo w sumie i awarie sieci i jakieś przebudowy/remonty się zdarzają.więc na ile by się dało to zabezpieczyć przed dostępem dużych elementów to też by było fajnie.

Chyba że wystarczy pamiętać by nie puścić przez filtr płynu brudnego? czyli użyć dopiero po spuszczeniu tych zabrudzeń.

Z góry dzięki za ukierunkowanie.

Napisano
  • Autor
41 minut temu, WaWeR napisał(a):

Dobra, Bo widzę że mamy tu niemal doktorantów z tych filtrów.

Ze do teraz używam jakieś dzbanki z filtrami. Celem ich jest w sumie to nie wiem...ale głównie by się pozbyć kamienia/wapnia z wody. A chciał bym bardziej pro. i prościej.

Który filtr? Woda z sieci, smaczna jest ale mnóstwo właśnie osadu /kamienia cy też wapnia.

Zdarza się też czasami piach (lub drobna rdza), bo w sumie i awarie sieci i jakieś przebudowy/remonty się zdarzają.więc na ile by się dało to zabezpieczyć przed dostępem dużych elementów to też by było fajnie.

Chyba że wystarczy pamiętać by nie puścić przez filtr płynu brudnego? czyli użyć dopiero po spuszczeniu tych zabrudzeń.

Z góry dzięki za ukierunkowanie.

Dobierz sobie coś. Są różne zestawy ...https://aquaphor.com/pl-pl/kuchenne-filtry-podzlewozmywakowe

Napisano

W zyciu bym na to nie wpadl.
Dzieki.
Zapytalem bo odoowiedzi wygladaly jak by sie ktos znal. A tu taki fackup

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
6 minut temu, WaWeR napisał(a):

W zyciu bym ba to nje woadl.
Dzieki.

Aquaphor zaproponuje, żebyś sobie wybrał od nich zestaw filtrów. Jak się dokopię, to Ci wstawię linka do tego jak ja zrobiłem, a jak nie to opiszę 😉

Edycja 

https://forum.autokacik.pl/topic/529408-filtry-pod-kran/#comment-9015157 poczytaj moje posty 

Edytowane przez janusz

Napisano
  • Autor
6 minut temu, WaWeR napisał(a):

W zyciu bym ba to nje woadl.
Dzieki.

Ja się tyle znam, co mam 3 filtry w domu: 2 na wejściu z hydroforu i 1 pod zlewem.

Pierwszy separuje zanieczyszczenia stałe, drugi bije bakterie, więc pod zlewem mam pojedynczy K2.

Ale jeśli chcesz wodę zmiękczyć, to pewnie trzeba jakiś zestaw 3.

Na stronie, którą podałem, podpowiadają.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Ja się tyle znam, co mam 3 filtry w domu: 2 na wejściu z hydroforu i 1 pod zlewem.

Pierwszy separuje zanieczyszczenia stałe, drugi bije bakterie, więc pod zlewem mam pojedynczy K2.

Ale jeśli chcesz wodę zmiękczyć, to pewnie trzeba jakiś zestaw 3.

Na stronie, którą podałem, podpowiadają.

Wystarczy 1, jest o tym w podlinkowanym wyżej temacie :ok:

Napisano

@rwicik
Ja szybciej zaufam temu co ma niz temu co sprzedaje.

Napisano
Wystarczy 1, jest o tym w podlinkowanym wyżej temacie :ok:

Moja skleroza jest przerazajaca!

Napisano
16 minut temu, WaWeR napisał(a):

Moja skleroza jest przerazajaca!

Dodam tylko, że zrobiłem tak jak pisałem w w/w temacie i jestem zadowolony (kamienia brak w czajniku). U mnie wygląda to podobnie jak u kolegi @rwIcIk tylko wymieniłem sam wkład w zestawie "solo". 

Napisano
Dodam tylko, że zrobiłem tak jak pisałem w w/w temacie i jestem zadowolony (kamienia brak w czajniku). U mnie wygląda to podobnie jak u kolegi @rwIcIk tylko wymieniłem sam wkład w zestawie "solo". 

Czyli dales filt kh?

Napisano
4 minuty temu, WaWeR napisał(a):

Czyli dales filt kh?

Tak 👍