Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ubezpieczenie OC przez inną osobę niż właściciel

Featured Replies

Napisano

czy mogę zawrzeć polisę OC na samochód, którego nie jestem właścicielem ani posiadaczem ?

kuzyn kombinuje jak zaoszczędzić na OC, a ma "mocno niekorzystną" historię ubezpieczenia - 30lat, PJ od 2013, ale historia OC tylko 1,5roku i dwie szkody

moja pierwsza myśl - nie, jeśli nie jestem współwłaścicielem, ale z drugiej strony żona ubezpieczała sama auto, które było w leasingu i nie było jej własnością

ja mam zniżki na OC, a zarejestrowany i ubezpieczony na siebie mam tylko motocykl "prawie youngtimer"

jeśli nie ja, to w rodzinie znajdą się inni dawcy - głównie starsze osoby

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Pytanie, na które powinieneś sobie najpierw odpowiedzieć - czemu chcesz pomagać takiemu szkodnikowi?

Dokładnie. Po co brać na siebie problemy dorosłych osób?

Skąd wiesz czy sam nie będziesz kiedyś potrzebował czegoś ubezpieczyć? Niech sam wypracuje zniżki, albo niech mu pomoże ktoś kto już niczym nie będzie jeździł.

Edytowane przez OPAL

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Pytanie, na które powinieneś sobie najpierw odpowiedzieć - czemu chcesz pomagać takiemu szkodnikowi?

bo mi kiedyś w ten sposób pomogli

a czy szkodnikowi? - znam go lepiej

Napisano
1 godzinę temu, jqr napisał(a):

kuzyn kombinuje jak zaoszczędzić na OC, a ma "mocno niekorzystną" historię ubezpieczenia - 30lat, PJ od 2013, ale historia OC tylko 1,5roku i dwie szkody

Pytanie, kto będzie mu kupował OC, jak będzie miał 50 lat? Jego dzieci? Idąc dalej, to cała rodzina może już być w plecy przy takiej szkodowości, skoro statystykę ma niefajną. OC przy cenach aut, to nie jest jakaś fortuna, zapłacić raz w roku i z głowy, a czas szybko mija i będą zniżki w następnych latach. Ja płacę za OC raz w roku jedną dobrą dniówkę w pracy, gdybym nie miał zniżek, płaciłbym dwie dniówki, uważam, że Twój kuzyn powinien rozważyć opcję pracowania na swoje zniżki i przede wszystkim bardziej skupić się na jeździe, aby po 3 latach posiadania OC nie było 4 szkód. Daj mu dobrą radę, niech w kalkulatorze ubezpieczeniowym wpisze inne miejsce zamieszkania, bo nie musi mieszkać przecież tam, gdzie ma zarejestrowany samochód. Mój kolega też szuka zawsze oszczędności, mieszka w Gdyni, a wpisuje jakąś wioskę w Bieszczadach i wychodzi mu kilka stów taniej. Mnie się nigdy tak nie chciało kombinować, bo tak jak wspomniałem, OC nie jest jakimś wielkim kosztem.

Napisano
2 godziny temu, jqr napisał(a):

ale historia OC tylko 1,5roku i dwie szkody

moja pierwsza myśl

26 minut temu, jqr napisał(a):

Szkodnikowi.... Jak sądzę kolega w tym sensie pisał. Człowiek ma 1.5 roku OC na siebie i dwie szkody. Rozumiem, że o własne zniżki się nie martwisz. :)

Napisano
6 godzin temu, jqr napisał(a):

czy mogę zawrzeć polisę OC na samochód, którego nie jestem właścicielem ani posiadaczem ?

moja pierwsza myśl - nie, jeśli nie jestem współwłaścicielem, ale z drugiej strony żona ubezpieczała sama auto, które było w leasingu i nie było jej własnością

ja mam zniżki na OC, a zarejestrowany i ubezpieczony na siebie mam tylko motocykl "prawie youngtimer"

jeśli nie ja, to w rodzinie znajdą się inni dawcy - głównie starsze osoby

Rozumiem, że auto na niego jest i będzie?

To chyba nie przejdzie, że jako ubezpieczający czyjąś furę (kogoś ze złą historią w UFG) TU przyjmie Twoje zniżki.

Leasing to trochę inna bajka.

Takie kombinowanie raczej nic Wam nie da.

Ja dawniej ubezpieczałem auto ojca, ojciec nim jeździł, zniżki były ojca, ja tylko jako ubezpieczający, bo ogarniałem papierki, a nie chcieliśmy fikcji tworzyć typu podpis tym samym nazwiskiem.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
5 godzin temu, jqr napisał(a):

bo mi kiedyś w ten sposób pomogli

Niech zrobi akt darowizny auta na Ciebie, wtedy legalnie ubezpieczysz na siebie a autem będzie sobie kuzyn śmigał:)