Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tucson IV gen - ma tu ktos?

Featured Replies

Napisano
  • Autor
Teraz, grogi napisał(a):

Opisz mi, jak jest responsywny - a nie poematy o wnętrzu piszesz 😜

No elektryk to nie jest, ale imo, daje rade. To musisz sam sprawdzic, bo odczucia to kwestia mocno subiektywna jednak. Podobnie jak odbior wnetrza z reszta.

Napisano
8 minut temu, zinger napisał(a):

No elektryk to nie jest, ale imo, daje rade. To musisz sam sprawdzic, bo odczucia to kwestia mocno subiektywna jednak. Podobnie jak odbior wnetrza z reszta.

Wnętrze nowe widziałem. Jest ok. 

Jak jeździ - nie sprawdzę na tak szybko 😄 Więc musisz mi opowiedzieć :P Jadę spokojnie 120 km/h autostradą i nagle wciskam gaz do podłogi. Czy te konie z elektryka czuć od razu? Czy że trochę przyśpiesza, zanim skrzynia zredukuje?  Ile czasu schodzi skrzyni, żeby zrobić Kick-down i zacząć rozpędzać spalinowym? 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, grogi napisał(a):

Wnętrze nowe widziałem. Jest ok. 

Jak jeździ - nie sprawdzę na tak szybko 😄 Więc musisz mi opowiedzieć :P Jadę spokojnie 120 km/h autostradą i nagle wciskam gaz do podłogi. Czy te konie z elektryka czuć od razu? Czy że trochę przyśpiesza, zanim skrzynia zredukuje?  Ile czasu schodzi skrzyni, żeby zrobić Kick-down i zacząć rozpędzać spalinowym? 

Kurde, powiem Ci, ze nie wiem :facepalm: wiec chyba nie ma dramatu, bo raczej bym zapamietal :phi:  Na pewno awd calkiem fajnie dziala, zima, szczegolnie wtrybie snow daje rade.

Do jakiej wersji sie przymierzasz i jaka to dobra cena teraz?

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Opisz mi, jak jest responsywny - a nie poematy o wnętrzu piszesz 😜

To jest silnik turbo na sterydach. Daje radę. Benzyna ma chyba 160KM. Reszta kucy elektryczna. Widzę nowy ma 8,2 s do setki. 

Ja przyzwyczajony do laga w redukcji skrzyni AT, nie stwierdziłem, by było gorzej. A chyba nawet fajnie się zbierało, po depnieciu. Ale ja jestem emerytem za kółkiem. Zięć jeździł i nie narzekał. A ten lubi szybko 

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Kurde, powiem Ci, ze nie wiem :facepalm: wiec chyba nie ma dramatu, bo raczej bym zapamietal :phi:  Na pewno awd calkiem fajnie dziala, zima, szczegolnie wtrybie snow daje rade.

Do jakiej wersji sie przymierzasz i jaka to dobra cena teraz?

Prime HEV 2WD. Wszystko mająca, za wyjątkiem dachu z dziurą, bocznych kamer zamiast lusterek i ogólnie kamer 360*. Jak zamówię, to napiszę za ile... :)

Alternatywą jest Ioniq 5 FWD, 84 kWh. Z identycznym wyposażeniem (+ cyfrowe lusterko środkowe)... Za €11000 więcej. 

Finansowo przeżyję każdy... Wallbox 11kW już mam (założyliśmy dla Mini), ładowarek >150kW też sporo. Więc w sumie to nie wiem, czemu tak nad tym dywaguję 😄 Zawsze taki pro-EV jestem, ale jak przychodzi wyłożyć kasę, to już mniej... lol

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
9 minut temu, rwIcIk napisał(a):

To jest silnik turbo na sterydach. Daje radę. Benzyna ma chyba 160KM. Reszta kucy elektryczna. Widzę nowy ma 8,2 s do setki. 

Ja przyzwyczajony do laga w redukcji skrzyni AT, nie stwierdziłem, by było gorzej. A chyba nawet fajnie się zbierało, po depnieciu. Ale ja jestem emerytem za kółkiem. Zięć jeździł i nie narzekał. A ten lubi szybko 

Tylko pamietajcie, ze polifty sa wykastrowane o jakies 20KM :facepalm:

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

W papierach. Ale na testach wcale tego nie widać - i nierzadko robią 100km/h w granicach 7.5s. 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, grogi napisał(a):

Prime HEV 2WD. Wszystko mająca, za wyjątkiem dachu z dziurą, bocznych kamer zamiast lusterek i ogólnie kamer 360*. Jak zamówię, to napiszę za ile... :)

Prime to musi byc jakas nowa wersja, jak ja kupowalem byla Platnium albo Nline (i jakies nizsze, ale nie patrzylem). A ze wolalem alcantare od skory, to wyboru nie mialem :)

Tylko ja mam AWD  i do tego 230KM, wiec odczucia moga byc nieco inne niz u Ciebie.

Napisano
5 minut temu, zinger napisał(a):

Prime to musi byc jakas nowa wersja, jak ja kupowalem byla Platnium albo Nline (i jakies nizsze, ale nie patrzylem). A ze wolalem alcantare od skory, to wyboru nie mialem :)

Tylko ja mam AWD  i do tego 230KM, wiec odczucia moga byc nieco inne niz u Ciebie.

W Niemczech są: Tucson, Trend, N-Line i Prime. Jak wersje nazywają, to kwestia importera. N-Line nie chce, bo mi się te lakierowane listwy nad błotnikami strasznie nie podobają. 

Na asfalcie AWD będzie deczko wolniejsza niż FWD. Raz ze cięższa o jakieś 100-150kg, a dwa ma dodatkowo wał, dyfry i parę półosi extra do nakręcenia (wiec trochę rotacyjnej energii kinetycznej w nie trzeba włożyć, nawet jak uślizgu nie ma). Na mokrym czy śniego będą szły zupełnie inaczej.

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor

W papierach. Ale na testach wcale tego nie widać - i nierzadko robią 100km/h w granicach 7.5s. 

Pytanie, czy te 20KM mnniej nie bedzie bardziej odczuwalne wlasnie w trasie, jak przyspieszasz od 120 wlasnie... nie wiem.

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

Pytanie, czy te 20KM mnniej nie bedzie bardziej odczuwalne wlasnie w trasie, jak przyspieszasz od 120 wlasnie... nie wiem.

To jestem w stanie zaryzykować ... :P

Napisano
  • Autor

W Niemczech są: Tucson, Trend, N-Line i Prime. Jak wersje nazywają, to kwestia importera.

Na asfalcie AWD będzie deczko wolniejsza niż FWD. Raz ze cięższa o jakieś 100-150kg, a dwa ma dodatkowo wał, dyfry i parę półosi extra do nakręcenia (wiec trochę rotacyjnej energii kinetycznej w nie trzeba włożyć, nawet jak uślizgu nie ma). Na mokrym czy śniego będą szły zupełnie inaczej.

Jak kupisz to zrob test i powiedz, czy udalo Ci sie ruszyc (na suchym) z butem w podlodze bez zerwania przyczepnosci ;)

Napisano
  • Autor
Teraz, grogi napisał(a):

To jestem w stanie zaryzykować ... :P

Raczej nie masz wyjscia, jak chcesz nowego Tucsona :phi:

Napisano
W dniu 27.09.2024 o 15:32, zinger napisał(a):

Niby tak, ale jesli wierzyc dziennikarzom z YT, to jezdza odczuwalnie lepiej i pala mniej niz poprzednie.

Gdzies mi mignelo, ze wzrosla moc silnika elektrycznego i zmieniono oprogramowanie calego ukladu.

Napisano
W dniu 27.09.2024 o 15:44, zinger napisał(a):

Jak kupisz to zrob test i powiedz, czy udalo Ci sie ruszyc (na suchym) z butem w podlodze bez zerwania przyczepnosci ;)

Jakoś tego nie widzę jak mi AWD zawsze zdąży lekko zamielić. 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, bizz napisał(a):

Jakoś tego nie widzę jak mi AWD zawsze zdąży lekko zamielić. 

Może kwestia opon,  u mnie od strzala idzie, nawet na śniegu w trybie snow ładnie rusza (oczywiście tu zrywa przyczepność ale szybko lapie).

Edytowane przez zinger

Napisano
2 minuty temu, zinger napisał(a):

Może kwestia opon,  u mnie od strzala idzie, nawet na śniegu w trybie snow ładnie rusza (oczywiście tu zrywa przyczepność ale szybko lapie).

Możesz mieć rację, flota przyoszczędziła i mam wielosezon jakiś.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

Możesz mieć rację, flota przyoszczędziła i mam wielosezon jakiś.

Ja też mam caloroczne CC :)

Napisano
22 godziny temu, zinger napisał(a):

Ja też mam caloroczne CC :)

Sprawdziłem, Tracmax Allseason, jakiś chiński produkt. 

Napisano
  • Autor
21 minut temu, bizz napisał(a):

Sprawdziłem, Tracmax Allseason, jakiś chiński produkt. 

To moze po czesci tlumaczyc, ze zrywa :hmm:

Napisano
11 minut temu, zinger napisał(a):

To moze po czesci tlumaczyc, ze zrywa :hmm:

Zapewne są na aucie od początku, a przebieg ma 55 tyś, poczekam do pierwszego śniegu i podejrzewam że będę musiał prosić o zmianę.

Napisano
W dniu 27.09.2024 o 09:07, bizz napisał(a):

@Ancypankrator @zinger @grogi

A podpowiecie mi ile km zrobi mniej więcej na rezerwie? Od momentu jak mi zaświeci zero zasięgu?

Nie mam pojęcia. Staram się nie doprowadzać do takiej sytuacji 🙃

Napisano
21 minut temu, Ancypankrator napisał(a):

Nie mam pojęcia. Staram się nie doprowadzać do takiej sytuacji 🙃

no nic, sam pewnie przetestuję

• 2 miesiące później...
Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Taka ciekawostka, do Tucsona na rok 2025 wraca diesel ;]

Ceny raczej niezbyt atrakcyjne, bo to praktycznie poziom HEV ;)

https://dmassets.hyundai.com/is/content/hyundaiautoever/Cennik-TUCSON-Diesel-PY2025-MY2025pdf

image.png.177ec5faa629adfe18d3655dd684915d.png

O 115 KM To w feed miałem. Dobry motor150k a będzie palił tyle co bić. Reszta to abstrakcja cenowa. 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Wie ktoś czy standardowe światła mijania LED poprawili po FL  Tucsona? Te z roku 2023/24 sprzed FL świecą żenująco. Mam wrażenie, że Dacia ma lepsze. Czy po poprawkach auta, światła też poprawili, czy tylko dodali wersję matrycową w topowych wersjach?
Ostatnio jechałem za tym nowym nocą i świecił ładnie, szeroko, wyraźna linia odcięcia, pytanie czy to były matrycówki (rzadko mają wyraźna linię odcięcia) czy poprawili te zwykłe światła LED, np. wstawiając soczewki/projekcyjne.

Napisano
W dniu 13.01.2025 o 21:27, Smakor napisał(a):

Wie ktoś czy standardowe światła mijania LED poprawili po FL  Tucsona? Te z roku 2023/24 sprzed FL świecą żenująco. Mam wrażenie, że Dacia ma lepsze. Czy po poprawkach auta, światła też poprawili, czy tylko dodali wersję matrycową w topowych wersjach?
Ostatnio jechałem za tym nowym nocą i świecił ładnie, szeroko, wyraźna linia odcięcia, pytanie czy to były matrycówki (rzadko mają wyraźna linię odcięcia) czy poprawili te zwykłe światła LED, np. wstawiając soczewki/projekcyjne.

Moze sprawdz czy masz je dobrze ustawione? Ja nie narzekam na swiatla w wersji przed FL, przesiadlem sie z Mazdy CX-5 z full led.

Ale tez jakos bardzo duzo po ciemku nie jezdze, a jesli juz to glownie po autostradach/S-kach.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Moze sprawdz czy masz je dobrze ustawione? Ja nie narzekam na swiatla w wersji przed FL, przesiadlem sie z Mazdy CX-5 z full led.

Ale tez jakos bardzo duzo po ciemku nie jezdze, a jesli juz to glownie po autostradach/S-kach.

Uff to nie masz tych wszystkich asystentów. Nieźle się musiałem w Kona naklikac za każdym razem po odpaleniu. 

Edytowane przez wujek

Napisano
25 minut temu, wujek napisał(a):

Uff to nie masz tych wszystkich asystentów. Nieźle się musiałem w Kona naklikac za każdym razem po odpaleniu. 

Jedyny ktory sie automatycznie zalacza, to lane assist.

Nawet nie jest jakos mocno upierdliwy, wiec czesto zapominam wylaczac.

A prowadzenie srodkiem pasa, nawet sie przydaje na autostradzie czy Skach.

Napisano
24 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Jedyny ktory sie automatycznie zalacza, to lane assist.

Nawet nie jest jakos mocno upierdliwy, wiec czesto zapominam wylaczac.

A prowadzenie srodkiem pasa, nawet sie przydaje na autostradzie czy Skach.

To spoko tam była uwaga kierowcy, przekroczenie prędkości po znakach  i start stop do wyłączenia za kazdym razem w tym menu gdzie widac samochód. :phi: 

• 5 miesięcy później...
Napisano
W dniu 27.09.2024 o 15:32, zinger napisał(a):

Wlasnie pojawil sie cennik dla Sportage V FL i ten naped HEV ma tym razem 239KM ;]

Obstawiam, ze wszystkie jezdza podobnie, tylko licza jakos inaczej ;)

508307293_1320095586788751_3064574684061226807_n.jpg.b97ac86a9f772f5a54a25b6d6eea52a1.jpg

Napisano
W dniu 18.06.2025 o 07:08, Maciej__ napisał(a):

Wlasnie pojawil sie cennik dla Sportage V FL i ten naped HEV ma tym razem 239KM ;]

Obstawiam, ze wszystkie jezdza podobnie, tylko licza jakos inaczej ;)

508307293_1320095586788751_3064574684061226807_n.jpg.b97ac86a9f772f5a54a25b6d6eea52a1.jpg

Jaka jest trwałość tych silników ? Przejedzie to ze 200kkm bez remontu ? RAV hybrydą to wiadomo, że się nie psuje ale jednak sporo droższa.

Napisano
Godzinę temu, MarcG napisał(a):

Jaka jest trwałość tych silników ? Przejedzie to ze 200kkm bez remontu ? RAV hybrydą to wiadomo, że się nie psuje ale jednak sporo droższa.

Nie posiadam zadnych danych na ten temat ;]  Obserwuje tylko grupe Tucsona na FB i raczej nie sprawiaja wiekszych problemow.

Bylo kilka postow o bledzie od EGR, ale auto wtedy jezdzi normalnie. Byla jakas zmiana w oprogramowaniu silnika, ktora miala to rozwiazac. 

To relatywnie mloda jednostka i raczej nie jezdzi we flotach, wiec ciezko o duze przebiegi.

Ktos tam pisal, ze juz zrobil 150kkm i nic sie nie dzieje.

• 10 miesięcy później...
Napisano

@fosfor , @zinger chcialoby Wam sie sprawdzic jaki macie interwal wymiany swiec w HEV w instrukcji?

Zbliza mi sie przeglad po 5 latach i jak pytalem o cene, to w kazdym z 3 ASO chca wymieniac swiece po 5 latach lub 75kkm. W mojej instrukcji jest niby 165kkm, a to same swiece to +/- 6 stow roznicy.

Zastanawiam sie czy Hyundai zmienil zalecenia, bo moj to pierwszy rocznik 2021.

image.png

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor

W instrukcji, ktora ściągnąłem przez apke H jest napisane co 75kkm.

W instrukcji papierowej, która dali z autem co 75kkm lub 60mies, więc sytuacja jest dynamiczna :)

Edytowane przez zinger

Napisano
50 minut temu, Maciej__ napisał:

@fosfor , @zinger chcialoby Wam sie sprawdzic jaki macie interwal wymiany swiec w HEV w instrukcji?

Zbliza mi sie przeglad po 5 latach i jak pytalem o cene, to w kazdym z 3 ASO chca wymieniac swiece po 5 latach lub 75kkm. W mojej instrukcji jest niby 165kkm, a to same swiece to +/- 6 stow roznicy.

Zastanawiam sie czy Hyundai zmienil zalecenia, bo moj to pierwszy rocznik 2021.

image.png

U mnie w papierowej jest co 75 000 lub 60 miesiecy.

Z gwiazdką, że "Dla wygody można wymieniać przed osiągnieciem wymaganego przebiegu" lol

EDIT: jest jeszcze tabelka do eksploatacji w warunkach trudnych - tam "w zależności od warunków"

Edytowane przez fosfor

Napisano
15 minut temu, fosfor napisał:

U mnie w papierowej jest co 75 000 lub 60 miesiecy.

Z gwiazdką, że "Dla wygody można wymieniać przed osiągnieciem wymaganego przebiegu" lol

EDIT: jest jeszcze tabelka do eksploatacji w warunkach trudnych - tam "w zależności od warunków"

Dzieki, czyli faktycznie musieli skrocic ten interwal.

Pewnie sie zorientowali, ze przy 165kkm to za wiele nie zarobia zlosnik

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Dzieki, czyli faktycznie musieli skrocic ten interwal.

Pewnie sie zorientowali, ze przy 165kkm to za wiele nie zarobia zlosnik

Jak to po 5 latach to i tak końcówka/po gwarancji - może... olać?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, fosfor napisał:

Z drugiej strony, jak zamierzasz tym dluzej pojeździć, ja bym wymienił i spokój na kolejne 5 lat.

W Atece po 60kkm kazali wymieniać.

Napisano
3 minuty temu, fosfor napisał:

Nie zbiednieje, chcialem tylko potwierdzic czy faktycznie jest jak mowia, czy zwyczajnie naciagaja ;)

Kupie najwyzej swiece na wlasna reke i im zawioze na przeglad ok

Napisano
20 minut temu, zinger napisał:

Z drugiej strony, jak zamierzasz tym dluzej pojeździć, ja bym wymienił i spokój na kolejne 5 lat.

W Atece po 60kkm kazali wymieniać.

Tak wlasnie zrobie, bo mysle ze kolejne +/-3 lata jeszcze pojezdze.

Nie mam zadnego cisnienia ani pomyslu na zmiane, a przebiegow duzych tez nie robie.

PS. W CX-5 swiece byly przy 120kkm, zgodnie z harmonogramem.

• 2 tygodnie później...
Napisano

No i po przegladzie, tak wyglada zakres i koszt po 5 roku w HEV. Moze komu sie przyda.
Ogolnie to 60kkm bezproblemowe, klocki zuzyte w max 30%.

Przez 5 lat byly 3 akcje serwisowe, dwie z nich wykonane przy okazji przegladu na jedna trzeba bylo dodatkowo podjechac.

No description available.

Edytowane przez Maciej__