Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak rozróżnić problem (pierścienie vs uszczelniacze zaworowe vs turbo)

Featured Replies

Napisano
11 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Wszysko w tej klasie pali min 1l mniej od 1.2 Fiataemoji854.png

A jeszcze ciekawostka, luz zaworowy regulowany szklankami, silnik na lpg robil duze przebiegi i mie trzeba bylo zmieniać szklanek bo byly duze szklanki, 8 zaworow i zmienne fazy rozrządu

Napisano
8 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Aha, ale ten silnik latal w pandach van na pizzach i innych dostawach , czesto zlpg , nie widzial.serwisu i robil po 300 tys km bez awarii...

Nie interesuje mnie kariera dostawcy pizzy w Pandzie ;]

Mielismy ten silnik przez 4 lata w 500-ce. Ani to fajnie nie jezdzilo, ani nie palilo adekwatnie do osiagow...

Czyli jak to u Fiata ;) Ale trzeba przyznac, ze jest trwaly i prosty jak konstrukcja cepa.

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Kiedyś było coś takiego jak płukanka długoterminowa Archoil AR9200 bodajże i ona pomagała na zapieczone pierścienie.

Dobrze też robi trochę ATFu do dodane do oleju.

Edytowane przez koNik

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, koNik napisał(a):

Kiedyś było coś takiego jak płukanka długoterminowa Archoil AR9200 bodajże i ona pomagała na zapieczone pierścienie.

Dobrze też robi trochę ATFu do dodane do oleju.

dzięki @koNik

no u mnie właśnie przy plukance long od Oilsyn (takiej fioletowej wlewanej na 1500km)  coś się ruszyło w ogóle w kwestii przepalania oleju (drugim elementem była wymiana pokrywy ze zintegrowana odmą)

Archoila dolewam do paliwa co drugie tankowanie teraz 

a ta o której piszesz to chyba coś a'la ceramizer raczej (ma wolfram/molibden widzę w składzie

Zakładam, że silnik to szrot i tuleje jak @kaczorek79 pisał pewnie dawno już nie trzymają profilu koła tylko owale więc jestem nastawiony na przedłużenie agonii i obniżenie ilości przepalanaego oleju aż do padu całości - mozemy przetestowac, 90 dych nie majątek

Edytowane przez Fili_P

Napisano
1 minutę temu, Fili_P napisał(a):

dzięki

no u mnie właśnie przy plukance long od Oilsyn (takiej fioletowej wlewanej na 1500km)  coś się ruszyło w ogóle w kwestii przepalania oleju (drugim elementem była wymiana pokrywy ze zintegrowana odmą)

Archoila dolewam do paliwa co drugie tankowanie teraz 

a ta o której piszesz to chyba coś a'la ceramizer raczej (ma wolfram/molibden widzę w składzie

Zakładam, że silnik to szrot i tuleje jak @kaczorek79 pisał pewnie dawno już nie trzymają profilu koła tylko owale więc jestem nastawiony na przedłużenie agonii i obniżenie ilości przepalanaego oleju aż do padu całości - mozemy przetestowac, 90 dych nie majątek

AR 9200 nie stosuj, to zupełnie w innym celu się wlewa. Stare płukanki dlugodystansowe, to chyba było AR 9400, ale już są zastąpione właśnie Oilsyn LL, którą stosowałeś. Teraz już więcej woda święcona pomoże.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Mielismy ten silnik przez 4 lata w 500-ce. Ani to fajnie nie jezdzilo, ani nie palilo adekwatnie do osiagow...

Czyli jak to u Fiata ;) Ale trzeba przyznac, ze jest trwaly i prosty jak konstrukcja cepa.

TEż miałem ten silnik z LPG 🙂 , spalanie koło 8 L  LPG w miescie , na trasie 6,5LPG  (spokojnie) , bez awarii, oleju nie brał od wymiany do wymiany

W ciagu jednego dnia sie sprzedało, telefon sie urywał

Napisano
5 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

AR 9200 nie stosuj, to zupełnie w innym celu się wlewa. Stare płukanki dlugodystansowe, to chyba było AR 9400, ale już są zastąpione właśnie Oilsyn LL, którą stosowałeś. Teraz już więcej woda święcona pomoże.

a no właśnie to pomyiłem numerki, wlewałem to  7 lat temu do czegoś ;)

Napisano
18 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Bez przesady, wasza 500 jeździ dalej, i użyszkodniczka jest zadowolona :oki:

Pali tyle ile wleje, i na co drążyć temat rotfl

Poza tym jeździ, skręca, hamuje, nie trzeba się zastanawiać jak @Fili_P co dalej :cfaniak:

Napisano
3 godziny temu, Artur_W_wa napisał(a):

Bez przesady, wasza 500 jeździ dalej, i użyszkodniczka jest zadowolona :oki:

Pali tyle ile wleje, i na co drążyć temat rotfl

Poza tym jeździ, skręca, hamuje, nie trzeba się zastanawiać jak @Fili_P co dalej :cfaniak:

No to git :ok: 

Napisano
W dniu 14.12.2023 o 20:15, Maciej__ napisał(a):

Tak czy owak raczej wielkich problemow ze sprzedaza uzywek nie ma...

Właśnie zmieniałem auto. Z tego, co chciałem nie ma prawie nic. Za to do bólu THP/PureTEch-ów i wszystkiego z 1.0T w bardzo atrakcyjnych cenach.

Sprzedałem właśnie THP z przebiegiem 67tys. km. bez żadnych problemów, zupełnie zielonym i nieświadomym ryzyka, więc da się sprzedać ale to jak los na loterii. Uczuliłem na wymianę oleju co 5tys.km. i oszczędzanie na zimnym ale mam wrażenie, że zbagatelizowali.

Edytowane przez malrapida

Napisano
W dniu 13.12.2023 o 13:57, Fili_P napisał(a):

odpalenie po nocy  (często przywoływane właśnie jako najlepszy test)  nie daje ŻADNYCH objawów z rury wydechowej

W takim razie to nie uszczelniacze. Zostają pierścienie/owal i turbo.

Napisano
W dniu 17.12.2023 o 10:06, malrapida napisał(a):

Zostają pierścienie/owal

W przypadku tego silnika to raczej tylko ta część.