Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyłączenie start stop w nowszych VAG

Featured Replies

Napisano

Maifrendy już ogarneli. Pasuje do aut gdzie wyłącza się start stop na ekranie.

IMG_5482.png

• 2 tygodnie później...
Napisano

A nie prościej, łatwiej i szybciej kodowaniem?
Wystarczy zmienić parametr napięcia w parametrach wyzwalania start/stop. Działa we wszystkich VAGach

YOUTUBE

Napisano
  • Autor
Teraz, bengamin napisał(a):

A nie prościej, łatwiej i szybciej kodowaniem?
Wystarczy zmienić parametr napięcia w parametrach wyzwalania start/stop. Działa we wszystkich VAGach

YOUTUBE

W nowych się nie da. Chyba od MY 2020 już nie zmienisz. Helmuty wyłączyły tą opcję. 

Napisano
13 minut temu, wujek napisał(a):

W nowych się nie da. Chyba od MY 2020 już nie zmienisz. Helmuty wyłączyły tą opcję. 

W nowym VAGu 2024 da się. Osobiście u siebie wyłaczyłem 😀

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, bengamin napisał(a):

W nowym VAGu 2024 da się. Osobiście u siebie wyłaczyłem 😀

Jaki model?

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Jaki model?

Tiguan R 2024, kabel VAG COM 908 oczywiście z Chin kupiony w 2009 roku

Napisano
  • Autor
9 minut temu, bengamin napisał(a):

Tiguan R 2024, kabel VAG COM 908 oczywiście z Chin kupiony w 2009 roku

To nie jest nowy model :phi: wyłącz to tym sposobem w nowym Tiguanie. 

Napisano
15 minut temu, wujek napisał(a):

To nie jest nowy model :phi: wyłącz to tym sposobem w nowym Tiguanie. 

Coś tu nie klei się.

Kabel kupiony w 2009 roku

Tiguan nowy kupiony w 2024 roku

Silnik EA888GEN4 (robią je od 2020 roku) - sterownik ten sam co w Golfie 7 R (T-Roc R nadal to jest starszy gen3 z mocą 310km)

Magicznego kabelka nie chciałem żeby nie było problemu z gwarancją. Są trzy miejsca gdzie można zmienić programowo - podobno nie wszystkie działają, ja wybrałem "Control Unit 19 - zmiana limitu napięcia"

Chyba że piszesz o tym Tiguanie co go dopiero pokazali i mają wypuszczać od marca

Zamówiłem też obdeleven ale jeszcze idzie.

Edytowane przez bengamin

Napisano

Chodzi o to, że Tiguan jest na starej platformie, klepany od 2016r, a sama platforma ma 12 lat.

• 11 miesięcy później...
Napisano

Cześć! Posiadam Passata B7 z 2013 roku, 2.0 TDI, wersja 177KM. Chciałbym wyłączyć na stałe system start-stop, za każdym razem musze to robić po odpaleniu samochodu. Jak sobie z tym poradzić?

Napisano
5 godzin temu, piotr8172 napisał(a):

Cześć! Posiadam Passata B7 z 2013 roku, 2.0 TDI, wersja 177KM. Chciałbym wyłączyć na stałe system start-stop, za każdym razem musze to robić po odpaleniu samochodu. Jak sobie z tym poradzić?

Chyba najlepiej to kupić kabelek na AliExpress który wpinasz pod przycisk start stop.Moj kosztował 20 pln z dostawą! Chyba trafiłem na promocję, normalnie 50.

Napisano
W dniu 19.02.2025 o 17:36, piotr8172 napisał(a):

Do takiego zabytku Ci to każdy elektronik zrobi vcdsem. W tych silnikach zmienia się jeden parametr napięcia i start stop się nie włącza.

Napisano

A rocznik 2023 orientujecie się czy się da?

Póki co inaczej to sobie opracowałem przy pomocy pamięci dodatkowego modułu.

Napisano

Ja mam scale z listopada 2022 i nie da sie ruszyc sterownika silnika a tylko tak mozna wyłączyc to dziadostwo.

kablem od "przyjaciół" nie chce.

P.S. A Ty konkretnie jak masz to ogarnięte ? Widziałem na allegro po 75 zł moduł UNI ADSS - czy to to ? 

Napisano

Niedostępne niestety. I 500 stów za wyłączenie S&S ? Ja nie należę do elity AK i zwyczajnie rozum nie pozwala na takie cuda.

Line assist mi nie przeszkadza .

Napisano
  • Autor
36 minut temu, DoLeCk napisał(a):

Wspominałem, że tryb pamięci mnie nie interesuje gdyż mam podobne rozwiązanie już ;)

To tylko podczas chiptuningu tam mogą wyłączyć co chcesz. w sterowniku. Pozostałe apki nie ogarniają w nowszych modelach.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, jakubek napisał(a):

Niedostępne niestety. I 500 stów za wyłączenie S&S ? Ja nie należę do elity AK i zwyczajnie rozum nie pozwala na takie cuda.

Line assist mi nie przeszkadza .

Line assist moana w obd11 zmienic. :spy: A do SS trzeba szukać taniej na Allie.

• 3 tygodnie później...
Napisano

No to zagadka.

Golf 7 produkcja 2019, modelowo 2020, nie da się wyłączyć s&s. Wszystkie możliwe sposoby nie działają. Ktoś coś podpowie co zrobić, czy pozostaje kupno modułu u chińczyka?

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, 51cent napisał(a):

No to zagadka.

Golf 7 produkcja 2019, modelowo 2020, nie da się wyłączyć s&s. Wszystkie możliwe sposoby nie działają. Ktoś coś podpowie co zrobić, czy pozostaje kupno modułu u chińczyka?

Chinol zostaje albo odisem. Chinol prostszy. 

Napisano
6 godzin temu, wujek napisał(a):

Chinol zostaje albo odisem. Chinol prostszy. 

Chinook zamówiony. A wiesz może gdzie włączyć ogrzewanie lusterek, tak żeby uruchamiało się razem z ogrzewaniem tylniej szyby?

Napisano
  • Autor
48 minut temu, 51cent napisał(a):

Chinook zamówiony. A wiesz może gdzie włączyć ogrzewanie lusterek, tak żeby uruchamiało się razem z ogrzewaniem tylniej szyby?

Nie widziałem takiej opcji. 

Napisano
37 minut temu, wujek napisał(a):

Nie widziałem takiej opcji. 

Szkoda, w Roomsterze z2013r tak miałem włączone. Masz jakąś rozpiskę do golfa 7 co gdzie włączyć?

Napisano
  • Autor
51 minut temu, 51cent napisał(a):

Szkoda, w Roomsterze z2013r tak miałem włączone. Masz jakąś rozpiskę do golfa 7 co gdzie włączyć?

Zobacz tutaj https://forum.obdeleven.com/thread/167/golf-mk7-coding-adaptations plus długie kodowanie. Plus dla zaawansowanych Odis. Start stop ogarną też tunerzy jak jakiś stage 1 zrobisz. 

Napisano

@wujek Możesz kojarzysz opcję, gdzie szukać zasilania gniazda usb w platformie mqb? Chcę zmienić ustawienie, żeby zasilanie gniazda było po zapłonie, a nie po otwarciu auta. Na pewno da się to zrobić, tylko nie mogę znaleźć opcji w kodowaniach. Mega wburwia mnie, jak jestem w pobliżu otwartego auta i telefon w ręku mi słabo działa, bo cały czas próbuje nawiązać połączenie z zasilonym donglem wifi od AA. Najlepiej, gdyby zasilanie znikało po wyjęciu kluczyka, tak jak cały infotainment. 

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

@wujek Możesz kojarzysz opcję, gdzie szukać zasilania gniazda usb w platformie mqb? Chcę zmienić ustawienie, żeby zasilanie gniazda było po zapłonie, a nie po otwarciu auta. Na pewno da się to zrobić, tylko nie mogę znaleźć opcji w kodowaniach. Mega wburwia mnie, jak jestem w pobliżu otwartego auta i telefon w ręku mi słabo działa, bo cały czas próbuje nawiązać połączenie z zasilonym donglem wifi od AA. Najlepiej, gdyby zasilanie znikało po wyjęciu kluczyka, tak jak cały infotainment. 

Najprościej to dongla wsadzić do zapaliczniki i zmienić bezpiecznik.

IMG_7246.jpeg.dca6bd6047d717d76ca252fef0cea1d6.jpeg

Ciekawe czy na USB też zadziała?

kodowanie musi być w Control Units > 5F > Information Electronics >Multimedia > Extended Coding > Byte_19_USB

ale takiej opcji nie kojarzę image.png.81ee4f9e7f1eb38e22a9e9e8d6fbf2e6.png

Edytowane przez wujek

Napisano
W dniu 16.03.2025 o 20:15, wujek napisał(a):

Najprościej to dongla wsadzić do zapaliczniki i zmienić bezpiecznik.

IMG_7246.jpeg.dca6bd6047d717d76ca252fef0cea1d6.jpeg

Ciekawe czy na USB też zadziała?

kodowanie musi być w Control Units > 5F > Information Electronics >Multimedia > Extended Coding > Byte_19_USB

ale takiej opcji nie kojarzę image.png.81ee4f9e7f1eb38e22a9e9e8d6fbf2e6.png

No więc zmiana z usb full, na usb charge nic nie dała, wszystko działa tak samo. Dongla do zapalniczki nie można, bo nie zadziała AA. On jest zamiast kabla usb miedzy autem, a telefonem. Że też nikt nie wpadł na to, by na usb zrobić zasilanie wtedy, gdy działa infotainment. Taka sytuacja, siedzę w aucie czekając na kogoś, zapłon wyłączony, nawet kluczyk wyjęty ze stacyjki, a na telefonie cały czas inicjuje się połączenie z autem, bo samochód jest otwarty i usb ma zasilanie.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

No więc zmiana z usb full, na usb charge nic nie dała, wszystko działa tak samo. Dongla do zapalniczki nie można, bo nie zadziała AA. On jest zamiast kabla usb miedzy autem, a telefonem. Że też nikt nie wpadł na to, by na usb zrobić zasilanie wtedy, gdy działa infotainment. Taka sytuacja, siedzę w aucie czekając na kogoś, zapłon wyłączony, nawet kluczyk wyjęty ze stacyjki, a na telefonie cały czas inicjuje się połączenie z autem, bo samochód jest otwarty i usb ma zasilanie.

Czyli to jest pewnie tak jak z magistrala CAN po jakimś czasie się wygasi. Kodowanie nic nie da.

Napisano
10 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

W nowszych modelach AA się aktywuje po otwarciu auta. Wsiadam odpalam i AA spięte. 

Napisano
2 godziny temu, sdss napisał(a):

W nowszych modelach AA się aktywuje po otwarciu auta. Wsiadam odpalam i AA spięte. 

Przecież o tym piszę. W Golfie VII przed liftem jest tak samo, a wolałbym po zapłonie. 

Napisano
56 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Przecież o tym piszę. W Golfie VII przed liftem jest tak samo, a wolałbym po zapłonie. 

Napisałeś o USB, w którym jest napięcie po otwarciu. Przecież tak jest lepiej zanim odpalisz zapniesz pas, AA czy tam CP już działa. Po drugie mimo spiętego CP czy tam AA dalej mogę działać na telefonie, co masz za słuchawek co się zawiesza ?

Napisano
34 minuty temu, sdss napisał(a):

Napisałeś o USB, w którym jest napięcie po otwarciu. Przecież tak jest lepiej zanim odpalisz zapniesz pas, AA czy tam CP już działa. Po drugie mimo spiętego CP czy tam AA dalej mogę działać na telefonie, co masz za słuchawek co się zawiesza ?

Dwie różne słuchawki Samsunga serii A. Nie tyle co wiesza, ale mruga ekran, bo nawiązuje połączenie co chwilę.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 15.03.2025 o 14:36, 51cent napisał(a):

Porzucisz link? Działa ?

Napisano
57 minut temu, irishpiter napisał(a):

Porzucisz link? Działa ?

Nie działa ☹️ Nikt nie wie jak to włączyć 

Napisano
W dniu 2.04.2025 o 21:59, 51cent napisał(a):

Nie działa ☹️ Nikt nie wie jak to włączyć 

Hmm, no tak bywa z chińczykami. Reklamowales?

Napisano
Godzinę temu, irishpiter napisał(a):

Hmm, no tak bywa z chińczykami. Reklamowales?

Ale co miałem reklamować? Zapytałem o ogrzewanie lusterek, ty w tym temacie też zapytałeś. Więc odpowiedziałem że nikt nie wie jak to włączyć.

Napisano

Hej. Jako świeży posiadacz Polo 1.2 BM 2016 pytam czy da się na stałe deaktywować S&S?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, zzzz napisał(a):

Hej. Jako świeży posiadacz Polo 1.2 BM 2016 pytam czy da się na stałe deaktywować S&S?

Z tego roku to tak.

Napisano

@wujek wspominałeś wcześniej o odisie. Masz może praktykę w tym programie? Wiesz jaki jest tok postępowania?

Napisano
  • Autor
13 minut temu, zzzz napisał(a):

@wujek wspominałeś wcześniej o odisie. Masz może praktykę w tym programie? Wiesz jaki jest tok postępowania?

Ja za to zapłaciłem bo to nie jest trudne ale trzeba poćwiczyć.

tu wystarczy obd11 i ustawić napięcie aku na ponad 12V

• 4 miesiące później...
Napisano
W dniu 7.04.2025 o 16:03, wujek napisał(a):

Ja za to zapłaciłem bo to nie jest trudne ale trzeba poćwiczyć.

tu wystarczy obd11 i ustawić napięcie aku na ponad 12V

W dniu 15.03.2025 o 19:10, sdss napisał(a):

Dział na każdym gazie ;)

Napisano

W T-Crossie z 2020 zmiana napięcia nie pomaga i S-S nadal chodzi....

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 23.08.2025 o 14:19, nuba98 napisał(a):

W T-Crossie z 2020 zmiana napięcia nie pomaga i S-S nadal chodzi....

Trzeba kabelek od chińczyka.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Passat B8 2023 - kabelek od majfrienda zrobił robotę

• 3 miesiące później...
Napisano
W dniu 19.11.2025 o 10:31, Makary napisał:

Passat B8 2023 - kabelek od majfrienda zrobił robotę

Ale kabelek "emulator" załatwił robotę, czy może kabelek "interfejs diagnostyczny" pomógł w wyłączeniu kodowaniem?

Napisano

Nie pokodujesz.

Kabelek załatwia sprawę i nie trzeba klikać w przycisk. Pamięta ostatni stan

Napisano
W dniu 8.03.2026 o 22:25, maly2166 napisał:

Ale kabelek "emulator" załatwił robotę, czy może kabelek "interfejs diagnostyczny" pomógł w wyłączeniu kodowaniem?

Kabelek "kabelek"- nie nie kodowałem żadnym "diagnostykiem". Podłączyłem przed klawiszem do oryginalnej wtyczki i wszystko działa. Po odpaleniu auta zawsze domyślnie wyłącza system. Koszt jakieś 40zł

Edytowane przez Makary

Napisano
18 godzin temu, Makary napisał:

Kabelek "kabelek"- nie nie kodowałem żadnym "diagnostykiem". Podłączyłem przed klawiszem do oryginalnej wtyczki i wszystko działa. Po odpaleniu auta zawsze domyślnie wyłącza system. Koszt jakieś 40zł

Alle musisz mieć fizyczny przycisk ) Jak nie masz to "kabelek" bliżej 500 i zapamiętuje też "asystentów". Mi nie przeszkadza bo w trybie SPORT start/stop nie działa no chyba, że się zatrzymamy i "P" na skrzyni zapodamy. Pikania "asystentów" mi nie robią (jak pisałem) ani w VW ani w Toyce 😁