Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault - Arkana

Featured Replies

Napisano

Miałem przez ostatni tydzień wątpliwą przyjemność użytkować auto jak w tytule. Był to samochód z 2022 roku z silnikiem 1.3 turbo, to chyba była tzw. miękka hybryda, w wersji wyposażenia Zen. Generalnie tego typu auta, tzw. garbate suvy nigdy mnie nie pociągały, ale że to był samochód służbowy więc w sumie nie było co narzekać.

Kiedyś miałem już przygodę z tą marką, ale to było z 20 lat temu, a i auto swoje przeszło i było dosyć zmęczone - Renault Twingo. W każdym razie po pozbyciu się jego omijałem renówki szerokim łukiem. 

Ale teraz zupełnie inna sytuacja, więc pomimo rozczarowania, że podstawiono mi Arkane postanowiłem się nie uprzedzać.

No i tak jak napisałem na wstępie niestety nie pykło. Zrobiłem tym autem ponad 600 km i pomimo zalet takich jak: bardzo fajnie rozwiązany system obsługi tableta, czy też automatyczne otwieranie/zamykanie auta przy zbliżeniu/oddaleniu się, duży bagażnik, fajnie działający Android Auto to tym autem po prostu słabo się jeździ. Silnik wprawdzie mały ale dawał radę, ale ten system start/stop, którego ciągle zapominałem wyłączyć, to jakaś tragedia. Reaguje dopiero na mocniejsze naciśnięcie pedału gazu, co niejednokrotnie powodowało, że ruszałem bardzo nagle. Również skrzynia nie radziła sobie często z redukcją biegów powodując jakieś szarpnięcia. Nie wiem, może to był już efekt, że auto swoje w wypożyczalni już przeżyło (nalot 70kkm).

IMG_20240405_065419.jpg.4c3efd9c17e99ac0589c36177d7ae687.jpg

Na szczęście udało się załatwić inne auto....

IMG_20240405_182239.jpg.3ec087f4f58553d9d2116aa66930cbde.jpg

Podsumowując, nadal będę omijał szerokim łukiem Renault. 

Edytowane przez misiu

Napisano
Miałem przez ostatni tydzień wątpliwą przyjemność użytkować auto jak w tytule. Był to samochód z 2022 roku z silnikiem 1.3 turbo, to chyba była tzw. miękka hybryda, w wersji wyposażenia Zen. Generalnie tego typu auta, tzw. garbate suvy nigdy mnie nie pociągały, ale że to był samochód służbowy więc w sumie nie było co narzekać.
Kiedyś miałem już przygodę z tą marką, ale to było z 20 lat temu, a i auto swoje przeszło i było dosyć zmęczone - Renault Twingo. W każdym razie po pozbyciu się jego omijałem renówki szerokim łukiem. 
Ale teraz zupełnie inna sytuacja, więc pomimo rozczarowania, że podstawiono mi Arkane postanowiłem się nie uprzedzać.
No i tak jak napisałem na wstępie niestety nie pykło. Zrobiłem tym autem ponad 600 km i pomimo zalet takich jak: bardzo fajnie rozwiązany system obsługi tableta, czy też automatyczne otwieranie/zamykanie auta przy zbliżeniu/oddaleniu się, duży bagażnik, fajnie działający Android Auto to tym autem po prostu słabo się jeździ. Silnik wprawdzie mały ale dawał radę, ale ten system start/stop, którego ciągle zapominałem wyłączyć, to jakaś tragedia. Reaguje dopiero na mocniejsze naciśnięcie pedału gazu, co niejednokrotnie powodowało, że ruszałem bardzo nagle. Również skrzynia nie radziła sobie często z redukcją biegów powodując jakieś szarpnięcia. Nie wiem, może to był już efekt, że auto swoje w wypożyczalni już przeżyło (nalot 70kkm).

Patrząc na komfort i aranżacje wnętrza pod rodzine, zabezpieczenie antykorozyjne czy silniki diesla to raczej inni producenci mogę się uczyć

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
7 minut temu, ppmarian napisał(a):

Patrząc na komfort i aranżacje wnętrza pod rodzine, zabezpieczenie antykorozyjne czy silniki diesla to raczej inni producenci mogę się uczyć

Ty na pewno piszesz o Arkanie? ;] Bo tej nigdy z dieslem nie bylo...

Pomijam juz fakt, ze  historie wtop z dieslami to akurat Renault mialo wyjatkowo bogata. 

Napisano

Ty na pewno piszesz o Arkanie? ;] Bo tej nigdy z dieslem nie bylo...
Pomijam juz fakt, ze  historie wtop z dieslami to akurat Renault mialo wyjatkowo bogata. 

Mówię o calej marce Renault

Odrobiło lekcje z pierwszych 1.9 i 1.5 dci

I ciężko złego słowa powiedzieć o dieslach

Napisano
4 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Mówię o calej marce Renault

Odrobiło lekcje z pierwszych 1.9 i 1.5 dci

I ciężko złego słowa powiedzieć o dieslach

Tak, szczegolnie ze juz chyba nie ma w ofercie zadnego modelu z dieslem ;]

Napisano

Tak, szczegolnie ze juz chyba nie ma w ofercie zadnego modelu z dieslem ;]

Z naciskiem na chyba…

Napisano
24 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Z naciskiem na chyba…

w PL osobowek z dieslek brak. We Francji Clio tylko w najtanszej wersji, Megane we wszystkich, a tak to jakies Kangoo jeszcze

Napisano
w PL osobowek z dieslek brak. We Francji Clio tylko w najtanszej wersji, Megane we wszystkich, a tak to jakies Kangoo jeszcze

W PL magan i kangoo w wersji osobowej

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał(a):

W PL magan i kangoo w wersji osobowej

Ze Megane nie wiedziałem, Kangoo na budowy wiec nie liczę. Czyli i tak bieda straszna. Inna sprawa, ze taki trend.

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Z naciskiem na chyba…

Jakies niedobitki w Megane, ktore za chwile calkowicie wylatuje z oferty...

No i nie ma to zadnego zwiazku z Arkana, o ktorej jest ten watek.

Napisano

Jakies niedobitki w Megane, ktore za chwile calkowicie wylatuje z oferty...
No i nie ma to zadnego zwiazku z Arkana, o ktorej jest ten watek.

Wątek odnosi się nie tylko do Arkany ale także do marki Renault

Która wg mnie jest dobry średniakiem a w kilku aspektach może zawstydzić nawet prenium konkurencję

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Wątek odnosi się nie tylko do Arkany ale także do marki Renault
Która wg mnie jest dobry średniakiem a w kilku aspektach może zawstydzić nawet prenium konkurencję

Jak wszyscy, mają fajne rozwiązania i wujowe.

U mnie w Capturze śmiech wzbudza automatyczna, w sensie online, aktualizacja navi (przynajmniej takim czymś chwali się Renault na swojej www i salony sprzedaży).

Ta automatyczność polega na tym, że trzeba se ściągnąć program, wsadzić pendraka do USB w aucie by pobrać VIN (na 4 próbowane peny przeszło mi na 2 przy czym po sformatowaniu jeden z tych co zadziałał drugi raz nie zagadał), potem tym programem ściągnąć na niego aktualizację i znów wsadzić do USB w aucie.

Online jak diabli.

Za to oprogramowanie multimediów faktycznie jest online.

Chociaż i tak nie ma co narzekać, bo przynajmniej są jakieś aktualizacje, nie tak jak w Oplu, że ostatni wypust Insigni A nigdy nie doczekał się aktualizacji (tak, wiem Opel trafił pod skrzydła PSA, ale i 1 i 2 mieli na to wywalone).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
9 godzin temu, misiu napisał(a):

i tu jest plus, że możesz sobie start/stop z przycisku na konsoli wyłączyć. Miałem Megane IV i po kilku jazdach zatrybiłem, że to po wejściu do auta i odpaleniu silnika, wciskałeś guzik i po temacie. Z resztą nie uważam, żeby akurat jakoś specyficznie w porównaniu do innych marek reagował. No ale u mnie była manualna skrzynia, a inne auta z tym systemem też w manualu ujeżdżałem.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, r1sender napisał(a):

i tu jest plus, że możesz sobie start/stop z przycisku na konsoli wyłączyć. Miałem Megane IV i po kilku jazdach zatrybiłem, że to po wejściu do auta i odpaleniu silnika, wciskałeś guzik i po temacie. Z resztą nie uważam, żeby akurat jakoś specyficznie w porównaniu do innych marek reagował. No ale u mnie była manualna skrzynia, a inne auta z tym systemem też w manualu ujeżdżałem.

No przełącznik jest rzeczywiście łatwo dostępny, może jakbym dłużej pojeździł to wyrobiłbym sobie nawyk. Ergonomia wewnątrz auta bardzo fajna.

Co do minusów to nie rozumiem dlaczego auto z asystentem pasa nie miało aktywnego tempomatu pomimo, że wyświetlało odstęp od poprzedzającego pojazdu.

Napisano
9 minut temu, misiu napisał(a):

Co do minusów to nie rozumiem dlaczego auto z asystentem pasa nie miało aktywnego tempomatu pomimo, że wyświetlało odstęp od poprzedzającego pojazdu.

Ten sam szok przeżyłem u mamy w Clio. Jeździliśmy próbnie, pokazywało dystans do pojazdu, można było coś tam ustawić kiedy ma alarmować. Wziąłem za pewnik, że to ma aktywny tempomat. I jak już prawie zaczalem wjeżdżać w tyle poprzedzającego pojazdu, zorientowałem się że jednak nie ma 😀.

Napisano
32 minuty temu, misiu napisał(a):

Wyswietla odstep w jednostce czasu, informuje czy jestes za blisko do pojazdu z przodu, bys zachowywał bezpieczny dystans. Aktywny tempomat, to opcja dodatkowo płatna, mało pomocna przy skrzyni manualnej. Wyświetlanie odstepu to już bylo w Peugeot z 2009 r.

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Rado_ napisał(a):

Wyswietla odstep w jednostce czasu, informuje czy jestes za blisko do pojazdu z przodu, bys zachowywał bezpieczny dystans. Aktywny tempomat, to opcja dodatkowo płatna, mało pomocna przy skrzyni manualnej. Wyświetlanie odstepu to już bylo w Peugeot z 2009 r.

Rozumiem jak to działa, i żeby funkcjonowało to potrzebny jest radar, więc nie rozumiem dlaczego nie ma sprzężenia z tempomatem. Auto było z automatyczną skrzynią biegów.

Napisano
33 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Aktywny tempomat, to opcja dodatkowo płatna, mało pomocna przy skrzyni manualnej. 

Nie zgodzę się z tym , że przy manualu mało pomocna .  Jedziesz na autostradzie cały czas na 6 biegu , niezależnie czy 70 czy 130km/h i auto trzyma zadaną odległość a i na niższej prędkości spokojnie przyspieszy na 6-tym biegu ( przynajmniej u mnie ) . W manualu tempomat działa u mnie od 40km/h 

Napisano
Godzinę temu, misiu napisał(a):

No przełącznik jest rzeczywiście łatwo dostępny, może jakbym dłużej pojeździł to wyrobiłbym sobie nawyk. Ergonomia wewnątrz auta bardzo fajna.

Pewnie na wyposażeniu przy konfiguracji ktoś oszczędził, to jest realizowane przez radar, a asystent pasa przez kamerę w przedniej szybie. Zen to chyba jedna z najniższych opcji wyposażenia.

Napisano
1 godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Aktywny tempomat, to opcja dodatkowo płatna, mało pomocna przy skrzyni manualnej.

Tak jak @mmaciejosss, ja również się nie zgodzę. Czy to na autostradzie, czy na krajówkach, ale też w mieście, ciągle jeżdżę na tempomacie aktywnym. W Vitarze na 6tce można jechać w baardzo szerokim zakresie, ale też w Swifcie, przy skrzyni 5tce i silniku 83 KM jest to super opcja. Jak dla mnie to niezależnie od skrzyni jest to teraz na liście wyposażenia obowiązkowego.

Napisano
9 minut temu, Pito napisał(a):

Tak jak @mmaciejosss, ja również się nie zgodzę. Czy to na autostradzie, czy na krajówkach, ale też w mieście, ciągle jeżdżę na tempomacie aktywnym. W Vitarze na 6tce można jechać w baardzo szerokim zakresie, ale też w Swifcie, przy skrzyni 5tce i silniku 83 KM jest to super opcja. Jak dla mnie to niezależnie od skrzyni jest to teraz na liście wyposażenia obowiązkowego.

Dla mnie zwykły tempomat w naszych warunkach to nieporozumienie. Mam w służbowym od ponad roku , załączyłem może kilka razy a wq....ło zawsze . Przy aktywnym inna bajka . A przy silniku z Turbo i MH na ostatnim biegu można spokojne jechać od 60-70km/h , choć w mieście rzadko używam tempomatu

Napisano
3 godziny temu, mmaciejosss napisał(a):

Dla mnie zwykły tempomat w naszych warunkach to nieporozumienie. Mam w służbowym od ponad roku , załączyłem może kilka razy a wq....ło zawsze . Przy aktywnym inna bajka . A przy silniku z Turbo i MH na ostatnim biegu można spokojne jechać od 60-70km/h , choć w mieście rzadko używam tempomatu

Do jazdy w mieście zgoda, wystarczy wyjechać na A czy S i zwykły spokojnie wystarczy :oki:

Napisano
14 godzin temu, misiu napisał(a):

Rozumiem jak to działa, i żeby funkcjonowało to potrzebny jest radar, więc nie rozumiem dlaczego nie ma sprzężenia z tempomatem. Auto było z automatyczną skrzynią biegów.

Jeet, jak dopłacisz 🤣

Napisano
14 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

Nie zgodzę się z tym , że przy manualu mało pomocna .  Jedziesz na autostradzie cały czas na 6 biegu , niezależnie czy 70 czy 130km/h i auto trzyma zadaną odległość a i na niższej prędkości spokojnie przyspieszy na 6-tym biegu ( przynajmniej u mnie ) . W manualu tempomat działa u mnie od 40km/h 

Mało, bo tylko na autostradzie. Dla mnie idealne w mieście i okolicach.

Napisano
  • Autor
38 minut temu, Rado_ napisał(a):

Jeet, jak dopłacisz 🤣

No jasne, nie rozumiem tylko logiki i tyle. W Toyocie jak mam asystenta pasa ruchu to i tempomat adaptacyjny jest, zresztą w najbiedniejszej wersji Corolli to standard. 

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Jeet, jak dopłacisz 🤣

Jak jest wszystko co trzeba z gratów to pewnie da się uaktywnić w kompie.

Przykładowo na FB w grupie Captura jest gość co robi cuda, które nawet nie śniły się ASO.

Do niektórych rzeczy też brakujace graty oferuje.

Ja czekam do końca gwarancji by odpalić parkowanie tyłem i trzymanie toru jazdy środkiem pasa bo mam tylko upośledzone ostrzeganie i odbijanie od linii.

Napisano
2 godziny temu, misiu napisał(a):

No jasne, nie rozumiem tylko logiki i tyle. W Toyocie jak mam asystenta pasa ruchu to i tempomat adaptacyjny jest, zresztą w najbiedniejszej wersji Corolli to standard. 

Co zrobisz, logika jest tam gdzie mogą więcej zarobić.

Zresztą nic co jest w standardzie w Corolli, nie jest za darmo.

Napisano
56 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Jak jest wszystko co trzeba z gratów to pewnie da się uaktywnić w kompie.

Przykładowo na FB w grupie Captura jest gość co robi cuda, które nawet nie śniły się ASO.

Do niektórych rzeczy też brakujace graty oferuje.

Ja czekam do końca gwarancji by odpalić parkowanie tyłem i trzymanie toru jazdy środkiem pasa bo mam tylko upośledzone ostrzeganie i odbijanie od linii.

Ja ma 5 lat gwary, wiec raczej nic nie zrobię 

Napisano

Tylko, ze asystent pasa ruchu nie ma chyba za wiele zwiazku z adaptacyjnym tempomatem...

Ta Arkana w wersji Zen, to bazowa specyfikacja, wiec nie ma co oczekiwac cudow.

Pewnie da sie znalezc inne elementy wyposazenia, ktore sa w standradzie w Renault, a nie ma ich w Toyocie.

Takie porownania nie maja sensu, bo co producent to inna specyfikacja i polityka cenowa.

Napisano
  • Autor
51 minut temu, Rado_ napisał(a):

Co zrobisz, logika jest tam gdzie mogą więcej zarobić.

Zresztą nic co jest w standardzie w Corolli, nie jest za darmo.

45 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko, ze asystent pasa ruchu nie ma chyba za wiele zwiazku z adaptacyjnym tempomatem...

Ta Arkana w wersji Zen, to bazowa specyfikacja, wiec nie ma co oczekiwac cudow.

Pewnie da sie znalezc inne elementy wyposazenia, ktore sa w standradzie w Renault, a nie ma ich w Toyocie.

Takie porownania nie maja sensu, bo co producent to inna specyfikacja i polityka cenowa.

Panowie, tak sobie tylko dziwię się. I tyle. Jak już na początku napisałem, Renault to nie marka dla mnie, raczej nie kupię u nich żadnego auta prywatnie.

Napisano

Panowie, tak sobie tylko dziwię się. I tyle. Jak już na początku napisałem, Renault to nie marka dla mnie, raczej nie kupię u nich żadnego auta prywatnie.

Każdy ma swoje preferencje. Ja natomiast nie jestem przekonany do Toyoty, ale jak by zaszła potrzeba to kupić z jakichś względów, to pewnie bym jeździł. Kwestia kto oferuje więcej za mniej i czy nie odrzuca samym wyglądem. Np. na pewno wybrałbym Clio niż Yaris, który delikatnie mówiąc jest pokrakiem i droższy. Ale gdyby był tańszy, to nie mówię nie.

Napisano
  • Autor
51 minut temu, Rado_ napisał(a):

Każdy ma swoje preferencje. Ja natomiast nie jestem przekonany do Toyoty, ale jak by zaszła potrzeba to kupić z jakichś względów, to pewnie bym jeździł. Kwestia kto oferuje więcej za mniej i czy nie odrzuca samym wyglądem. Np. na pewno wybrałbym Clio niż Yaris, który delikatnie mówiąc jest pokrakiem i droższy. Ale gdyby był tańszy, to nie mówię nie.

No mnie, nie do końca są w stanie przekonać pieniądze. Jak ostatnio szukałem nowego auta dla siebie prywatnie, to nawet nie zaglądałem w kierunku francuskich marek. Może w cenie kupionej Toyoty dostałbym wypasionego Peugeota czy Opla ale to by i tak nie wpłyneło na mój wybór.

Edytowane przez misiu

Napisano
4 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Ja ma 5 lat gwary, wiec raczej nic nie zrobię 

Ja tyż.

Napisano
W dniu 6.04.2024 o 19:03, ZUBERTO napisał(a):

Ta automatyczność polega na tym, że trzeba se ściągnąć program, wsadzić pendraka do USB w aucie by pobrać VIN (na 4 próbowane peny przeszło mi na 2 przy czym po sformatowaniu jeden z tych co zadziałał drugi raz nie zagadał), potem tym programem ściągnąć na niego aktualizację i znów wsadzić do USB w aucie.

Online jak diabli.

Z tego co zrozumiałem, to mapa ulubionego jednego kraju jest aktualizowana online?

https://www.renault.pl/renault-connect/aktualizacja-mapy.html

Napisano
5 godzin temu, misiu napisał(a):

Renault to nie marka dla mnie

2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

nie jestem przekonany do Toyoty

Jeździłem Megankami (te przed tą aktualna, elepstryczną) HB i kombi z automatem i 1.5dCI (za cholerę nie wiem ile koni) i to były najbardziej "miłe" w obsłudze auta: wszystko pracowało z takim mięciutkim kliknięciem, od klamek, przez dzwigienki kierunkowskazów.  Drzwi zamykał się też z przyjemnym dźwiękiem...

... Toyoty, pomimo jej legendarnej bezawaryjnisci, bym życiu nie kupił. Od blaszanego dźwięku zamykanych drzwi, przez dziwną fakturę tworzyw, szmaciane tapicerki i typowo azjatyckie rozwiązania  ( tylko szyba kierowcy w AUTO ).

Napisano
17 minut temu, Rado_ napisał(a):

Z tego co zrozumiałem, to mapa ulubionego jednego kraju jest aktualizowana online?

https://www.renault.pl/renault-connect/aktualizacja-mapy.html

Może i dobrze zrozumiałeś ale tak się nie dzieje, przynajmniej na forach tak piszą.

Co więcej, ludziska piszą, że aktualizacja 1 kraju z pena też nie idzie, a całość już tak.

Ja nie kombinowałem, już 2x aktualizowałem wszystko przez pena.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
13 minut temu, el_guapo napisał(a):

Jeździłem Megankami (te przed tą aktualna, elepstryczną) HB i kombi z automatem i 1.5dCI (za cholerę nie wiem ile koni) i to były najbardziej "miłe" w obsłudze auta: wszystko pracowało z takim mięciutkim kliknięciem, od klamek, przez dzwigienki kierunkowskazów.  Drzwi zamykał się też z przyjemnym dźwiękiem...

... Toyoty, pomimo jej legendarnej bezawaryjnisci, bym życiu nie kupił. Od blaszanego dźwięku zamykanych drzwi, przez dziwną fakturę tworzyw, szmaciane tapicerki i typowo azjatyckie rozwiązania  ( tylko szyba kierowcy w AUTO ).

No a ja wręcz przeciwnie. Jak przesiadałem się z tej Arkany do swojej Corolli to dokładnie to samo mógłbym napisać tyle, że Toyota jest milutka i przyjemna, a te Renault to jak wóz drabiniasty.

Co do typowo azjatyckich rozwiązań, to teraz porównując np. rozwiązanie sterowania kierownicy w Toyocie wygląda bardzo podobnie jak w VW Passacie, którym teraz jeżdżę. I nie chodzi tu tylko o ten specyficzny pierdolnik w Renault do obsługi radia.

Edytowane przez misiu

Napisano
23 godziny temu, mmaciejosss napisał(a):

Ja głównie w mieście używam jazda w korku na aktywnym tempomacie jest świetna. Przy większych prędkościach niestety jest upośledzony. Dopiero szwagier w nowym X5 ma tak, że potrafi gaz odpuścić zamiast hamować bez sensu.

Edytowane przez wujek

Napisano
12 godzin temu, wujek napisał(a):

Ja głównie w mieście używam jazda w korku na aktywnym tempomacie jest świetna. Przy większych prędkościach niestety jest upośledzony. Dopiero szwagier w nowym X5 ma tak, że potrafi gaz odpuścić zamiast hamować bez sensu.

Na autostradzie przez zaufanie do aktywnego tempomatu miałem awaryjne hamowanie. Dobrze, ze system mnie wspomógł bo bym przyj....

Napisano
40 minut temu, Rado_ napisał(a):

Na autostradzie przez zaufanie do aktywnego tempomatu miałem awaryjne hamowanie. Dobrze, ze system mnie wspomógł bo bym przyj....

U nas na autostradach jest ogromny ruch plus mala płynność jazdy. Niestety jazda na tempomacie nawet aktywnym to

męczarnia. 

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

U nas na autostradach jest ogromny ruch plus mala płynność jazdy. Niestety jazda na tempomacie nawet aktywnym to

męczarnia. 

To bylo w Niemczech, tam jest większy hardcore niż w PL