Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawory w szachcie na klatce - wymiana grzejnika

Featured Replies

Napisano

Hej,

Chce wymienic grzejnik w lazience bo troche zaczyna rdzewiec i mam kila pytan odnosnie CO ;]

Tak wygladaja zawory od centralnego w skrzynce na klatce (sorry za jakosc zdjecia).

Moj nr to 58 , widze, ze chyba czesc sasiadow cos pozakrecala a jedno mieszkanie chyba stoi puste.

Zawory.jpg.1da569cc761ecf47ce6b6b6ffd3f80ef.jpg

Rozumiem, ze te dwa motylkowe za i przed cieplomierzem to jest doplyw, a ten jeden ponizej, blisko podlogi to powrotny?

Od czego zatem jest to wieksze czerwone pokretlo na dolnej rurze?

Czy wystarczy, ze zakrece te 3 zawory motylkowe (2 na doplywie i 1 na powrocie) zeby nic nie cieklo?

Sezon grzewczy niby sie skonczyl, wiec chyba nie powinno byc zadnego problemu...

Z gory dzieki,

Maciej

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor
17 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Sam będziesz wymieniał?

U mnie hydraulicy radzili sobie, więc pewnie wystarczy jak zakręcisz swoje zawory.

Sam raczej nie, chociaz grzejnik chce kupic dokladnie taki sam jak poprzedni...

Bardziej chodzi mi o to, czy wystarczy zakrecic te zawory na klatce, czy moze trzeba cos zalatwiac ze wspolnota, etc?

Troche mnie dziwi, ze ta gorna pozioma rura jest caly czas ciepla, myslalem ze juz nie grzeja :nie_wiem:

Zakladam, ze to jest wlasnie doplyw i jak zakrece przed i za licznikiem to odetnie w mieszkaniu?

Napisano

Wystarczy zakręcić jeden na zasilaniu i jeden na powrocie. To największa zaleta układu rozdzielaczowego - w porównaniu ze starym układem "pionów".

edit: te "duże pokrętła" na dole to może jakieś zawory typu różnicowego... nie widzę na tym zdjęciu. Nie są istotne.

Edytowane przez punktak

Napisano

Jeden na zasilaniu i jeden na powrocie wystarczy. Zanim zaczniesz coś robić, to znajdź grzejnik, czy cały czas jest taki sam w produkcji.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, punktak napisał(a):

Wystarczy zakręcić jeden na zasilaniu i jeden na powrocie. To największa zaleta układu rozdzielaczowego - w porównaniu ze starym układem "pionów".

edit: te "duże pokrętła" na dole to może jakieś zawory typu różnicowego... nie widzę na tym zdjęciu. Nie są istotne.

Dzieki, dobrze rozumiem, ze ta rura z licznikiem i dwoma zaworami to jest zasilanie? ;)

A ta dolna to powrot z tym czerwonym pokretlem?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

Jeden na zasilaniu i jeden na powrocie wystarczy. Zanim zaczniesz coś robić, to znajdź grzejnik, czy cały czas jest taki sam w produkcji.

Jest dostepny, juz sprawdzalem :ok:

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Dzieki, dobrze rozumiem, ze ta rura z licznikiem i dwoma zaworami to jest zasilanie? ;)

A ta dolna to powrot z tym czerwonym pokretlem?

Tak, tam może być jakiś zawór rónoważący itd... nie widzę na tym zdjęciu.

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jest dostepny, juz sprawdzalem :ok:

Ile lat ma grzejnik ?

Bo niektórzy producenci zachowują nazwę i symbol, zmieniając delikatnie wymiary lub mocowanie i nie jest już kolorowo :bzik:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Artur_W_wa napisał(a):

Ile lat ma grzejnik ?

Bo niektórzy producenci zachowują nazwę i symbol, zmieniając delikatnie wymiary lub mocowanie i nie jest już kolorowo :bzik:

Marka to Terma, ciezko mi powiedziec ile dokladnie bo juz byl w mieszkaniu jak kupowalem.

Raczej  nie wiecej niz 10, bo caly blok jest z 2014. Na zdjeciu wyglada identycznie jak ten: Linka 

PS. Ile wody moze byc w takim grzejniku? 

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Marka to Terma, ciezko mi powiedziec ile dokladnie bo juz byl w mieszkaniu jak kupowalem.

Raczej  nie wiecej niz 10, bo caly blok jest z 2014. Na zdjeciu wyglada identycznie jak ten: Linka 

Zmierz dokladnie wysokość i szerokość, tu strona producenta

https://www.termaheat.pl/

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Hej,

Chce wymienic grzejnik w lazience bo troche zaczyna rdzewiec i mam kila pytan odnosnie CO ;]

Tak wygladaja zawory od centralnego w skrzynce na klatce (sorry za jakosc zdjecia).

Moj nr to 58 , widze, ze chyba czesc sasiadow cos pozakrecala a jedno mieszkanie chyba stoi puste.

Zawory.jpg.1da569cc761ecf47ce6b6b6ffd3f80ef.jpg

Rozumiem, ze te dwa motylkowe za i przed cieplomierzem to jest doplyw, a ten jeden ponizej, blisko podlogi to powrotny?

Od czego zatem jest to wieksze czerwone pokretlo na dolnej rurze?

Czy wystarczy, ze zakrece te 3 zawory motylkowe (2 na doplywie i 1 na powrocie) zeby nic nie cieklo?

Sezon grzewczy niby sie skonczyl, wiec chyba nie powinno byc zadnego problemu...

Z gory dzieki,

Maciej

Sprawdź czy nie masz na dole przy grzejniku zaworów odcinających - czasami się zdarza i to załatwia sprawę wymiany do spuszczenia wody tylko z wymienianego kaloryfera.

Jeżeli jednak nie będzie to zakręcasz oba zawory na rozdzielaczu.

Następnie proponuję upuścić ciśnienie na zaworze odpowietrzającym.

Jak zejdzie to odkręcasz delikatnie korek na dole i spuszczasz wodę (przyda się spora miska).

Ważna rzecz - jak już spuścisz z grzejnika to pamiętaj, że trochę zaśsie powietrza i jeszcze wypłynie sporo wody z najwyższych punktów (drabinkowy grzejnik łazienkowy) - żeby ułatwić spływ możesz delikatnie popuścić na nim odpowietrznik (najlepiej zaraz po spuszczeniu ciśnienia odpowietrznikiem na demontowanym kaloryferze).

Potem już zmiana grzejnika i ponowne nawodnienie układu (pamiętaj o zakręceniu odpowietrznika w łazience :palacz:).

Potem już tylko odpowietrzenie wszystkich grzejników.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

niewiele, ale jeśli masz dobrze dobrany rozmiar to tak naprawdę wystarczy zakręcić zawory odcinające grzejnik. Jeśli blok z 2014 to na pewno są, jak odkręcisz dekielek to jest zawór na imbus, no chyba, że masz jakiś bardziej wypasiony zawór, wtedy będzie inaczej.

Napisano
1 minutę temu, Tomo napisał(a):

Sprawdź czy nie masz na dole przy grzejniku zaworów odcinających - czasami się zdarza i to załatwia sprawę wymiany do spuszczenia wody tylko z wymienianego kaloryfera.

ano właśnie :)

2 minuty temu, Tomo napisał(a):

Potem już zmiana grzejnika i ponowne nawodnienie układu (pamiętaj o zakręceniu odpowietrznika w łazience :palacz:).

Potem już tylko odpowietrzenie wszystkich grzejników.

to pewnie jak już dopełnią układ przed sezonem grzewczym, ale pozostałe grzejniki nie powinny się zapowietrzyć, grzejnik w łazience raczej jest w najwyższym punkcie :) 

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, bergerac napisał(a):

niewiele, ale jeśli masz dobrze dobrany rozmiar to tak naprawdę wystarczy zakręcić zawory odcinające grzejnik. Jeśli blok z 2014 to na pewno są, jak odkręcisz dekielek to jest zawór na imbus, no chyba, że masz jakiś bardziej wypasiony zawór, wtedy będzie inaczej.

@Tomo, @bergerac dzieki, faktycznie na powrocie pod odkrecanym deklem jest imbus :ok:

I tak, ten grzejnik jest najwyzej w calym mieszkaniu.

Napisano
13 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Chce wymienic grzejnik w lazience bo troche zaczyna rdzewiec

miałem podobnie, ale przestał cieknąć ...

Ale w między czasie załatwiłem nówkę na gwarancji (po 4 latach bez problemu dali :oki: ), leży już ponad rok i czeka na montaż ;] Ale nie robię, bo... nie cieknie ;]

Napisano
23 godziny temu, bergerac napisał(a):

to pewnie jak już dopełnią układ przed sezonem grzewczym, ale pozostałe grzejniki nie powinny się zapowietrzyć, grzejnik w łazience raczej jest w najwyższym punkcie :) 

Jak mi grzejnik wymieniali na gwarancji, to przed odkręceniem zaworów kazałem się zawołać. Lekkie zdziwienie było że wpadłem z konewką i zalałem grzejnik od góry -nie mieliśmy wtedy dopustu - musiał by się jeszcze konserwator do kotłowni wybrać. 

Napisano

Jak pytasz się o kwestie wspólnoty, to przynajmniej u mnie, samodzielne prace są zabronione, bo instalacja grzewcza - czynnik grzewczy nie jest Twoją własnością i operacja uzupełnienia jest płatna za czynnik i roboziznę.

Tyle teorii bo życie ma swoją praktykę.

Napisano

Ja na przykład w domu mam w wodzie CO inhibitor korozji i szkoda mi wylewać wody a potem dolewać nowej, z kamieniem i bez inhibitora.

Więc jak robię jakieś prace, to łapie to co wyciekło, zlewam do baniaka. Jak postoi trochę w czasie prac, to się ładnie oczyszcza grawitacyjnie z syfów.

A potem lejek i wlewam przez górną zaślepkę grzejnika.