Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Tipo- jaka skrzynia biegów.

Featured Replies

Napisano

Witam. Nadchodzi czas zamiany Linei na coś nowszego. No i właśnie zastanawiam się, jakie automaty montowane są w nowych tipo- jaki typ, kto je produkuje i jaka jest ich trwałość. Natomiast w kwestii mechanicznych skrzyń biegów- to chyba tradycyjne fiatowskie pięciobiegówki (mam nadzeję, że żadnych wydumek typu oplowskie getragi M32 już nie montują). Osoby znające się na poruszanym temacie- uprzejmie proszę o podzielenie się wiedzą.

Napisano

Jeździłem Tipo 1.6 z automatem. Masakra. Nie jedzie, dużo pali, wyje,  jakbym się w czasie cofną.

Napisano

Nie masz za dużego wyboru, z PB to wolnossący 1.6 Pb z klasycznym starym hydraulikiem lub diesel 1.6 z skrzynia ddct. Ddct to zautomatyzowana dwusprzeglowa skrzynia Fiata C635. Ja mam zwykła skrzynie C635. Nie spotkałem się zeby występowały w tych skrzyniach jakieś problemy.

Wysłane z mojego RMX3771 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Proponuję zmianę modelu i marki, jeździłem tym 1.6 z automatem jakbym się do czasów Lanosa przeniósł. 

Napisano
8 godzin temu, steyr napisał(a):

Nie masz za dużego wyboru, z PB to wolnossący 1.6 Pb z klasycznym starym hydraulikiem lub diesel 1.6 z skrzynia ddct. Ddct to zautomatyzowana dwusprzeglowa skrzynia Fiata C635. Ja mam zwykła skrzynie C635. Nie spotkałem się zeby występowały w tych skrzyniach jakieś problemy.

Wysłane z mojego RMX3771 przy użyciu Tapatalka

Problemy z 6 biegowym manualem C635 wstępowały w pierwszych rocznikach AR Giulietta. Skrzynię poprawiono zdaje się do 2012. Problem objawiał się w trudnościach z wbiciem 1 i 2 biegu. Tipo produkowane jest od 2015 roku, więc tematu/problemu nie ma. 

A odpowiadając na pytanie dot. automatów w grupie FCA to szału nie było i nie ma. Narzekano na zautomatyzowaną skrzynię Selespeed, narzekają też na jej następcę czyli dwusprzęgłową skrzynię TCT. Piszę to na podstawie opinii na forów i grup tematycznych poświęconych włoskim autom.

Gdybyś myślał o innym aucie z grupy FCA, to od 2015 roku w Jeepach montowano hydrauliczną skrzynię ZF 9HP. Producent skrzyń znany i ceniony za przyzwoity 8 biegowy automat. Skrzynia 9HP krytykowana była jednak za komfort/specyfikę jej pracy. Wg niektórych problem stanowiło bardziej niedopracowane oprogramowanie. Dotyczyło to nie tylko Jeep'a ale również Hondy Przejechałem się jako kierowca Jeep Renegade z doładowanym silnikiem 1.3 177KM wyposażonym właśnie w ten automat i moje wrażenia były pozytywne (spokojna jazda, bez kickdownów). Jutro dla porównania jadę odbyć jazdę próbną Renegade z wolnossacym silnikiem benzynowym 2.4 również wyposażonym w tą skrzynię. Chciałbym wybrać dla siebie coś optymalnego, komfortowego, wytrzymałego, z potencjałem pod LPG - jeśli cena gazu nie podskoczy drastycznie po nowym roku (koniec okresu przejściowego i embargo na rosyjski LPG).

Napisano
  • Autor

Tylko że teraz jest głównie do wyboru silnik 1.0 turbo 100 KM w manualu lub w automacie jakiś "hybrid" 1.5 130 KM (nie wiem co to za silnik- fiatowski czy jakiś inny?). Tak, że wolnossący 1,6 wypadł z obiegu, tak jak niestety i t-jet.

Napisano
10 minut temu, Darcolo napisał(a):

Tylko że teraz jest głównie do wyboru silnik 1.0 turbo 100 KM w manualu lub w automacie jakiś "hybrid" 1.5 130 KM (nie wiem co to za silnik- fiatowski czy jakiś inny?). Tak, że wolnossący 1,6 wypadł z obiegu, tak jak niestety i t-jet.

Ile kosztuje teraz takie Tipo, żeby w ogóle nad nim się zastanawiać?

Napisano
8 godzin temu, OPAL napisał(a):

Ile kosztuje teraz takie Tipo, żeby w ogóle nad nim się zastanawiać?

OtoMoto wyłączyli? Za 30k można kupić.

Napisano
W dniu 28.06.2024 o 12:03, wujek napisał(a):

Proponuję zmianę modelu i marki, jeździłem tym 1.6 z automatem jakbym się do czasów Lanosa przeniósł. 

Miałeś w Lanosie automat? 😎

Napisano
1 godzinę temu, bartekm napisał(a):

Miałeś w Lanosie automat? 😎

Miałem manuala ale w USA jeździłem lanosem z automatem.

Napisano
W dniu 29.06.2024 o 07:43, wujek napisał(a):

OtoMoto wyłączyli? Za 30k można kupić.

Obstawiałem, że chodzi o nowe auto...

Napisano

Obecnie jest dostępny tylko automat w połączeniu z hybryda 1.5T. Jest to nowa skrzynia w której dodatkowo jest silnik elektryczny.

Ten sam silnik i skrzynia obecnie są montowane w Jeep Compass oraz Alfa Tonale. 

Napisano
W dniu 30.06.2024 o 23:04, OPAL napisał(a):

Obstawiałem, że chodzi o nowe auto...

to chyba lepiej w chinola iść..

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał(a):

I jeszcze kasa zostanie w kieszeni. 

Napisano
9 godzin temu, bielaPL napisał(a):

No dlatego pytałem, ile to jako nowe musi kosztować, żeby ktokolwiek rozpatrywał zakup. Też wolałbym chinola.

Napisano
  • Autor
W dniu 1.07.2024 o 13:17, dzidzia napisał(a):

Obecnie jest dostępny tylko automat w połączeniu z hybryda 1.5T. Jest to nowa skrzynia w której dodatkowo jest silnik elektryczny.

Ten sam silnik i skrzynia obecnie są montowane w Jeep Compass oraz Alfa Tonale. 

A silnik 1.5 to fiatowski czy peugeotowski? (pytam z ciekawości, bo raczej na pewno kupię tradycyjny 1.0 i manual). Ale, jako, że chyba trochę się znasz na fiatach, to mam jeszcze dwa pytania: czy tipo cross jest wyżej zawieszony niż zwyczajny? oraz- czy skrzynia biegów tego 1.0T manual- to tradycyjna skrzynia biegów fiatowska czy jakaś kombinacja?

Napisano
W dniu 4.07.2024 o 10:50, Darcolo napisał(a):

A silnik 1.5 to fiatowski czy peugeotowski? (pytam z ciekawości, bo raczej na pewno kupię tradycyjny 1.0 i manual). Ale, jako, że chyba trochę się znasz na fiatach, to mam jeszcze dwa pytania: czy tipo cross jest wyżej zawieszony niż zwyczajny? oraz- czy skrzynia biegów tego 1.0T manual- to tradycyjna skrzynia biegów fiatowska czy jakaś kombinacja?

• 1.5T to nowy fiatowski silnik.
  • Cross jest wyżej zawieszony (Hatchback 1 495 mm / 1 556 mm (wersja Cross))
  • Skrzynia w 1.0T - nie wiem, ale silnik fiatowski więc skrzynia zakładam też
  • 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie- a nie chcę zakładać nowego wątku- jaka jest różnica w zawieszeniu pomiędzy zwykłym Tipo a Tipo Cross? Konkretnie chodzi o to, czy wahacz od tipo standard pasuje też do tipo cross? Czy belka tylna od tipo pasuje też do tipo cross? Wiadomo, że zapytam w salonie sprzedawcę, ale wiedza techniczna sprzedawcy może być marna.

Napisano
Mam jeszcze jedno pytanie- a nie chcę zakładać nowego wątku- jaka jest różnica w zawieszeniu pomiędzy zwykłym Tipo a Tipo Cross? Konkretnie chodzi o to, czy wahacz od tipo standard pasuje też do tipo cross? Czy belka tylna od tipo pasuje też do tipo cross? Wiadomo, że zapytam w salonie sprzedawcę, ale wiedza techniczna sprzedawcy może być marna.

Kupujesz nowe Tipo a zawracasz sobie głowę zgodnością wahaczy i tylnej belki z bazowym modelem? Po jaką cholerę to studiować? Szczególnie w nowym aucie. A co do Fiata, to jeżeli nadal produkuje jak kiedyś to bez VINu nikt do końca nie jest pewny jaką część pasuje. W danym modelu potrafili mieć kilka wahaczy, sprężyn, etc..