Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocowanie wydechu

Featured Replies

Napisano

Dotyczy auta kia ceed z 1.0 3 cylindry ale może ktoś inny też ma taki problem w innym aucie. Tłumik czasem brzęczy. Slychac to głównie jak auto stoi. Nie znalazłem miejsca żeby wydech od drżenia w coś uderzał. W środku też nic nie lata. Wygląda na te gumy że się zużyły. Może tak być czy ktoś ma inny pomysł?

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tak, katalizator się sypie

Napisano

Gumy zostaw. Są OK.

Wygląda jakby coś w środku tłumika dzwoniło.

Trudno się diagnozuje odgłosy patrząc na ekran. Ale szukaj w obrębie wydechu i jego metalowych części.

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Dotyczy auta kia ceed z 1.0 3 cylindry ale może ktoś inny też ma taki problem w innym aucie. Tłumik czasem brzęczy. Slychac to głównie jak auto stoi. Nie znalazłem miejsca żeby wydech od drżenia w coś uderzał. W środku też nic nie lata. Wygląda na te gumy że się zużyły. Może tak być czy ktoś ma inny pomysł?

Moze dzieciak jakis kamien Ci wrzucil do tlumika? ;]

Napisano

Sprawdź osłonę termiczna nad tłumikiem, czasami wystarczy ją dogiać w okolicy mocowań.

Wysłane z mojego RMX3771 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, steyr napisał(a):

Sprawdź osłonę termiczna nad tłumikiem, czasami wystarczy ją dogiać w okolicy mocowań.

Wysłane z mojego RMX3771 przy użyciu Tapatalka

brałem ją dociskałem z różnych stron i bez zmian, siedzi dobrze, przestrzeń też jest spora między nią a tłumikiem

12 godzin temu, Cinek napisał(a):

Tak, katalizator się sypie

Po 3 latach i 50kkm przebiegu od nowości? Szybko ;) . Jakby się sypnął to auto powinno się przytkać bardziej chyba.

11 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

no właśnie jak się na sucho nim majta to nic nie brzęczy. Jak docisnę tłumik jak auto chodzi w stronę kierowcy to jest głośniej, jak w stronę pasażera to przestaje brzęczeć

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Kontynuując wątek ten oraz ten ... dzisiaj wstawiłem auto do warsztatu niedaleko mnie. Robili mi kilka furek wcześniej i było w miarę ok. Powiedziałem o wydechu żeby zweryfikowali. Jakież było moje zdziwienie gdy orzekli, że to dźwięk nie z wydechu a z łańcuszka rozrządu 😮 .

Teraz tak w komorze silnika nie za bardzo coś słychać ciekawego. Przynajmniej nic niepokojącego. Czy to w ogóle możliwe żeby luźny łańcuch rozrządu powodował takie zachowanie wydechu? 

ps. I teraz tak, zaoszczędziłem niemało bo 800zł na tym serwisie. Z tym, że jak to jest łańcuch rozrządu to jednak na plus nie wyjdę... gwarancja właśnie powiedziała papa ;] . Może ktoś sobie z tego wyciągnie wnioski na przyszłość ;] 

Napisano
11 minut temu, bielaPL napisał(a):

Kontynuując wątek ten oraz ten ... dzisiaj wstawiłem auto do warsztatu niedaleko mnie. Robili mi kilka furek wcześniej i było w miarę ok. Powiedziałem o wydechu żeby zweryfikowali. Jakież było moje zdziwienie gdy orzekli, że to dźwięk nie z wydechu a z łańcuszka rozrządu 😮 .

Teraz tak w komorze silnika nie za bardzo coś słychać ciekawego. Przynajmniej nic niepokojącego. Czy to w ogóle możliwe żeby luźny łańcuch rozrządu powodował takie zachowanie wydechu? 

ps. I teraz tak, zaoszczędziłem niemało bo 800zł na tym serwisie. Z tym, że jak to jest łańcuch rozrządu to jednak na plus nie wyjdę... gwarancja właśnie powiedziała papa ;] . Może ktoś sobie z tego wyciągnie wnioski na przyszłość ;] 

Jak by to byl lancuch to by grzechotalo pod maska... Musialby sie przeciez ocierac o obudowe, albo o slizgi, bo sam z siebie to nie dzwoni.

IMHO jak halas jest tylko z wydechu, to raczej niezbyt prawdopodobna teoria ;)

Napisano
18 minut temu, bielaPL napisał(a):

I teraz tak, zaoszczędziłem niemało bo 800zł na tym serwisie. Z tym, że jak to jest łańcuch rozrządu to jednak na plus nie wyjdę... gwarancja właśnie powiedziała papa ;] . Może ktoś sobie z tego wyciągnie wnioski na przyszłość ;] 

Bo?

Napisano
19 minut temu, zinger napisał(a):

Bo?

Bo KIA. Tam trudno wyegzekwować gwarancję nawet jak masz serwisy robione u samego Chang Jae-hoona. 

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał(a):

Bo KIA. Tam trudno wyegzekwować gwarancję nawet jak masz serwisy robione u samego Chang Jae-hoona. 

Chyba jednak nie o to chodzi.

Napisano
  • Autor
Bo?
Bo przeglądu nie zrobiłem kolejnego u nich

Napisano
36 minut temu, bielaPL napisał(a):

Bo przeglądu nie zrobiłem kolejnego u nich

Ale zrobiłeś w wymaganym czasie na odpowiednich materiałach tylko gdzie indziej i masz to udokumentowane? Bo tak chyba można, choć znając życie będą szukali dziury w całym i będzie trzeba udowadniać, że się nie jest wielbłądem.

Napisano
  • Autor
Ale zrobiłeś w wymaganym czasie na odpowiednich materiałach tylko gdzie indziej i masz to udokumentowane? Bo tak chyba można, choć znając życie będą szukali dziury w całym i będzie trzeba udowadniać, że się nie jest wielbłądem.
Nie. Zrobiłem wymiany eksploatacyjne bez przeglądu. Zresztą i tak by nie uznali i trzeba by się bawić z prawnikiem a ja nie mam na to ochoty.

Napisano
  • Autor
W dniu 1.07.2024 o 22:13, ghost2255 napisał(a):

Wygrałeś wirtualne :piwko:

Dziś byłem u tłumikarza i potwierdził że to w środku. Tam są jakieś przegrody i coś tam odpada. Mówił, że wada fabryczna bo ze dwa takie szroty już mu leżały na górce tłumików ;] . 

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Wygrałeś wirtualne :piwko:

Dziś byłem u tłumikarza i potwierdził że to w środku. Tam są jakieś przegrody i coś tam odpada. Mówił, że wada fabryczna bo ze dwa takie szroty już mu leżały na górce tłumików ;] . 

To na poczatek proponuje zmienic warsztat, ktory diagnozowal rozrzad :hehe:

Napisano
  • Autor

Nie byli pewni. Powiedzieli żeby do kia pojechać czy ten łańcuch ma tak chodzić. Idealni nie są ale są blisko ;)

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

jak znajdzie lepszy. A jak znajdzie to niech się trzyma nawet jak ma byc drogo. Bo ja widzę, że dobry mechanik to jest chyba naprawdę coś nie występującego w przyrodzie.

Ja z tydzien temu zmieniałem sobie w Oplu filtr kabinowy. Poprzedni raz był zmieniany wiosną w warsztacie, który ma jedne z lepszych opinii z mojej okolicy. Robili też wtedy hamulce i olej. Jak się dostałem do filtra to patrzę a on załozony tak, że air flow jest odwrotnie niż powinien, do tego jeden gumowy odbojnik schowka zagubiony (trzeba te odbojniki wyjąć przy każdej wymianie filtra, a potem dobrze wcisnąć). I co? Miałbym dać następnym razem do jakichś poważniejszych napraw auto ludziom, co filtra z papieru nie umieją dobrze włożyć?

Napisano
  • Autor

No z mechanikami nie jest łatwo. Wszystko jak chcą mogą popsuć. A dobry to czasem droższy niż ASO ;)

Czy kojarzycie gdzie mogę znaleźć tłumiki do w miarę nowego auta? Większość firm nie ma oferty dla mojego ceeda.

Napisano

W przypadku młodych aut sprawdza się kupowanie używek. Są świeże i przeważnie tanie, bo nikt nie potrzebuje.

Sytuacja się komplikuje, jak mają wadę fabryczną :phi:

Napisano
32 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Czy kojarzycie gdzie mogę znaleźć tłumiki do w miarę nowego auta? Większość firm nie ma oferty dla mojego ceeda.

No to jak nie ma w ofercie zamiennikow, to zostaje ASO, uzywka albo dorobienie z kwasowki ;)

Napisano
  • Autor
W dniu 17.12.2024 o 14:42, Maciej__ napisał(a):

No to jak nie ma w ofercie zamiennikow, to zostaje ASO, uzywka albo dorobienie z kwasowki ;)

-używka odpada, za duże ryzyko powtórki

-kwasówka... nie no nie będę robił armaty na kaliber 9mm... to tylko 1.0 3 cylindry

-aso - nie wiem czy mają to już poprawione, a jak mają to pewnie drogo ;] 

także na razie czekam na zamienniki dopóki nie przeszkadza w jeździe

Napisano
20 godzin temu, bielaPL napisał(a):

-kwasówka... nie no nie będę robił armaty na kaliber 9mm... to tylko 1.0 3 cylindry

… ale tłumik jednak posiada.

Mierzysz co trzeba i zamawiasz 

https://www.100one.pl