Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

System alarmowy Satel Versa

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję porady, z tego co kojarzę to jest na AK jakiś specjalista od instalacji alarmowych.

Mam w domu instalację opartą na centralce Satel Versa. Zdiagnozowałem problem z jednym z czujników ruchu, cały czas mruga dioda wskazującą,  że wykryty jest ruch. Efektem czego przy zazbrojeniu alarmu od razu wyzwala się sygnał alarmowy. 

Czy wystarczy,  że podmienię czujnik na nowy, czy trzeba robić jakieś mody w ustawieniach?

Z góry dzięki. 

Napisano

Zanim wypowie się specjalista od Versy doradzę aby linię która zgłasza naruszenie po pierwsze zablokować. Powinno to po pierwsze dać możliwość uzbrojenia alarmu, a po drugie potwierdzić że ta linia (czujka) jest powodem alarmu.

Jeśli system działa normalnie z zablokowanym wejściem (czujką), a ta czujka zgłasza naruszenie mimo braku ruchu to na 90% jest to wina czujki. Zwróć uwagę że może to być czujka z antymaskingiem - wtedy będzie zgłaszać naruszenie pomimo braku ruchu, np. zasłonięcia jej jakimś przedmiotem.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, punktak napisał(a):

Zanim wypowie się specjalista od Versy doradzę aby linię która zgłasza naruszenie po pierwsze zablokować. Powinno to po pierwsze dać możliwość uzbrojenia alarmu, a po drugie potwierdzić że ta linia (czujka) jest powodem alarmu.

Jeśli system działa normalnie z zablokowanym wejściem (czujką), a ta czujka zgłasza naruszenie mimo braku ruchu to na 90% jest to wina czujki. Zwróć uwagę że może to być czujka z antymaskingiem - wtedy będzie zgłaszać naruszenie pomimo braku ruchu, np. zasłonięcia jej jakimś przedmiotem.

Zablokowałem linię i można wtedy zazbroić alarm bez natychmiastowego wyzwolenia sygnału alarmowego. Niestety,  ale mogę te blokadę ustawić tylko do pierwszego uzbrojenia systemu. Widzialem na jakimś filmiku, że był wybór czy blokadę ustawić tymczasowo, czy na stałe, ale u mnie tej opcji nie było. Próbowałem wejść w tryb serwisowy, aby odblokować opcję stałego blokowania, ale hasło podane w instrukcji nie działa. 

Co do samej czujki, to miałem montowane wszystkie tego samego typu, bez antymaskingu. Zasłanianie jej nic nie zmienia, cały czas mruga na czerwono,  kiedy w przypadku pozostałych zasłonięcie powoduje brak migania.

Tak więc na 99% mam walniętą czujkę,  więc pozostaje ja wymienić,  tylko czy ja ze swoją ograniczoną wiedzą dotyczącą konfiguracji systemu alarmowego będę w stanie sam to zrobić?

Edytowane przez misiu

Napisano
15 minut temu, misiu napisał(a):

Zablokowałem linię i można wtedy zazbroić alarm bez natychmiastowego wyzwolenia sygnału alarmowego. Niestety,  ale mogę te blokadę ustawić tylko do pierwszego uzbrojenia systemu. Widzialem na jakimś filmiku, że był wybór czy blokadę ustawić tymczasowo, czy na stałe, ale u mnie tej opcji nie było. Próbowałem wejść w tryb serwisowy, aby odblokować opcję stałego blokowania, ale hasło podane w instrukcji nie działa. 

Co do samej czujki, to miałem montowane wszystkie tego samego typu, bez antymaskingu. Zasłanianie jej nic nie zmienia, cały czas mruga na czerwono,  kiedy w przypadku pozostałych zasłonięcie powoduje brak migania.

Tak więc na 99% mam walniętą czujkę,  więc pozostaje ja wymienić,  tylko czy ja ze swoją ograniczoną wiedzą dotyczącą konfiguracji systemu alarmowego będę w stanie sam to zrobić?

Spokojnie dasz radę, rozumiem, że czujka będzie tego samego rodzaju. Zwróć tylko uwagę na rezystory 

Napisano
55 minut temu, misiu napisał(a):

Możliwe że instalator ograniczył możliwość blokowania niektórych wejść, choć według mojej wiedzy nie dałoby się wtedy zablokować go w ogóle (nie tylko czasowo) - być może dochodzą jakieś fikołki z przydzielaniem wejścia do stref....

W menu blokad poniżej blokady czasowej powinna być blokada stała - aby się tam szybko dostać wpisz kodużytkownika*42# potem przewiń na wejście które chcesz zablokować. Jego status jest w prawym górnym rogu (kropka-aktywne, T-blokada czasowa. czarny kwadrat-blokada trwała). UWAGA blokada czasowa jest prezentowana jako T a stała jako "czarny kwadrat" - może dlatego Ci nie wchodzi? Blokady czasowe dostępne po wpisaniu kombinacji kodużytkownika*41#.

Kod instalatora nie jest do tego potrzebny.

Przy samej wymianie czujki przydałoby się najpierw uruchomić tryb serwisowy, możesz to zrobić?

Edytowane przez punktak

Napisano
  • Autor
59 minut temu, punktak napisał(a):

Możliwe że instalator ograniczył możliwość blokowania niektórych wejść, choć według mojej wiedzy nie dałoby się wtedy zablokować go w ogóle (nie tylko czasowo) - być może dochodzą jakieś fikołki z przydzielaniem wejścia do stref....

W menu blokad poniżej blokady czasowej powinna być blokada stała - aby się tam szybko dostać wpisz kodużytkownika*42# potem przewiń na wejście które chcesz zablokować. Jego status jest w prawym górnym rogu (kropka-aktywne, T-blokada czasowa. czarny kwadrat-blokada trwała). UWAGA blokada czasowa jest prezentowana jako T a stała jako "czarny kwadrat" - może dlatego Ci nie wchodzi? Blokady czasowe dostępne po wpisaniu kombinacji kodużytkownika*41#.

Kod instalatora nie jest do tego potrzebny.

Przy samej wymianie czujki przydałoby się najpierw uruchomić tryb serwisowy, możesz to 

Jak próbuję wpisać kombinację,  którą napisałeś to po kodzie i * wchodzę do menu, a wpisując dalej 42# to przeskakuję najpierw na 4 - blokady wejść,  a po wciśnięciu 2 - użytkownicy, no i po # jestem w menu edycji użytkowników. 

Po wejściu na menu blokad od razu widzę poszczególne linie,  nie mam żadnego podmenu typu blokada czasowa, czy stała (a takie widziałem na filmiku na YT). Przy każdej linii mam do wyboru tylko kropkę albo T.

20240825_130029.jpg.c6e5806537cca95cdabd001871c11059.jpg

Co do trybu serwisowego to w instrukcji jest podany kod 12345 ale po jego wpisaniu nic się nie dzieje, więc być może mam zmieniony ten kod i brak dostępu do tego trybu.

Edytowane przez misiu

Napisano

Hasło podane w instrukcji jest domyślne i to normalne że nie działa, zostało zmienione przez instalatora. Bez wejścia w tryb serwisowy zdjęcie obudowy, odłączenie przewodu spowoduje alarm sabotażowy. Dobrze byłoby zmieniać tę czujkę przy wyłączonej centrali - ryzyko zwarcia zasilania a do tego potrzebujesz odłączyć akumulator....

Nie spotkałem się z sytuacją że nie ma menu trwałych blokad....

Napisano
42 minuty temu, misiu napisał(a):

Co do trybu serwisowego to w instrukcji jest podany kod 12345 ale po jego wpisaniu nic się nie dzieje, więc być może mam zmieniony ten kod i brak dostępu do tego trybu.

Każdy rozsądny instalator zmienia kod fabryczny, ile ja się kiedyś naoglądalwm co klienci potrafili nawywijać. Oczywiście niczego nie dotykając  😀 szli spać, a rano już było inaczej poustawiane. Hitem był zawodnik który poprzenosil czujki i pozbył się rezystorów,  bo mu się czujka źle domykała.

Edytowane przez Set

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Set napisał(a):

Każdy rozsądny instalator zmienia kod fabryczny, ile ja się kiedyś naoglądalwm co klienci potrafili nawywijać. Oczywiście niczego nie dotykając  😀 

To co ja mam teraz zrobić? Z tego co wyczytałem,  to każda czujka jest zabezpieczona antysabotażowo przed otwarciem obudowy. Więc żeby ją wymienić to muszę wejść w tryb serwisowy...

Napisano
2 godziny temu, punktak napisał(a):

Możliwe że instalator ograniczył możliwość blokowania niektórych wejść

Versy ogólnie nie dotykam i nie pamiętam, ale przypadkiem nie jest tak że stała blokada wejść weszła dopiero od któregoś nowszego firmware, w starych Integrach też nie było tej opcji.

Bez kodu serwisowego, po alarmie sabotażowym zostanie komunikat "był sabotaż wezwij serwis".

Napisano
39 minut temu, misiu napisał(a):

To co ja mam teraz zrobić? Z tego co wyczytałem,  to każda czujka jest zabezpieczona antysabotażowo przed otwarciem obudowy. Więc żeby ją wymienić to muszę wejść w tryb serwisowy...

To prawda, otwarcie obudowy każdego elementu systemu alarmowego spowoduje alarm sabotażowy. Można to przeżyć - jeśli szybko zamontujesz drugą czujkę i nie robisz tego w środku nocy.... Tylko że jeśli piszesz że robisz to pierwszy raz to słabo to widzę....

Pozostaje wezwać fachowca - ten który to zakładał będzie znał kod, pozostali będą musieli zresetować wszystkie ustawienia centrali i zaprogramować ją od nowa.

Nie miałem do czynienia z Versą, ale w Integrze ten komunikat o sabotażu jest wkurzający.

Napisano
2 minuty temu, punktak napisał(a):

pozostali będą musieli zresetować wszystkie ustawienia centrali

Trzeba wejść w tryb serwisowy z kołków i zresetować hasła, o ile poprzedni instalator tego nie zablokował.

Reszta ustawień pozostanie.

Napisano
6 minut temu, alster napisał(a):

Trzeba wejść w tryb serwisowy z kołków i zresetować hasła, o ile poprzedni instalator tego nie zablokował.

Reszta ustawień pozostanie.

Faktycznie, wybiegłem trochę do przodu i założyłem niepotrzebnie że zablokował.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, punktak napisał(a):

To prawda, otwarcie obudowy każdego elementu systemu alarmowego spowoduje alarm sabotażowy. Można to przeżyć - jeśli szybko zamontujesz drugą czujkę i nie robisz tego w środku nocy.... Tylko że jeśli piszesz że robisz to pierwszy raz to słabo to widzę....

Pozostaje wezwać fachowca - ten który to zakładał będzie znał kod, pozostali będą musieli zresetować wszystkie ustawienia centrali i zaprogramować ją od nowa.

Nie miałem do czynienia z Versą, ale w Integrze ten komunikat o sabotażu jest wkurzający.

Z serwisantem, który montował może być problem bo instalacja ma już 15 lat.

A jak odłączę zasilanie oraz podtrzymanie (akumulator) to jest szansa, że system później wstanie z ustawieniami jak przed akcją?

Napisano
33 minuty temu, misiu napisał(a):

A jak odłączę zasilanie oraz podtrzymanie (akumulator) to jest szansa, że system później wstanie z ustawieniami jak przed akcją?

Ustawienia nie zginą, ale żeby odłączyć akumulator, o ile jeszcze działa to musisz otworzyć centralę, a to wiąże się z alarmem sabotażowym obudowy.

Napisano
  • Autor
50 minut temu, alster napisał(a):

Ustawienia nie zginą, ale żeby odłączyć akumulator, o ile jeszcze działa to musisz otworzyć centralę, a to wiąże się z alarmem sabotażowym obudowy.

Akumulator wymieniałem jakoś  w zeszłym roku i jakoś działa,  więc chyba i z tą czujką dam radę :hehe:

Edytowane przez misiu

Napisano
3 godziny temu, misiu napisał(a):

Szczerze? Zadzwoń na wsparcie Satela  tam są naprawdę pomocni ludzie, jak masz ich czujki to może podpowiedzą

Napisano
2 godziny temu, misiu napisał(a):

Akumulator wymieniałem jakoś  w zeszłym roku i jakoś działa,  więc chyba i z tą czujką dam radę :hehe:

Skoro tak - syrena wyłączy się po odłączeniu akumulatora (zakładam że wiesz że najpierw odłączamy zasilanie sieciowe). Oczywiście wcześniej warto zadzwonić do Agencji Ochrony która monitoruje Twoja instalację i zgłosić planowany sabotaż oraz planowany brak zasilania.

Nowa czujka nie musi być taka sama jak stara, ale wymiana na taką samą uprości sprawę - jak pisali koledzy zwróć uwagę na podłączenie rezystorów i ustawienie DIPów.

Jest szansa że po wszystkim nie będziesz miał komunikatu o sabotażu - miałbyś go po ostatniej wymianie akumulatora....

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, punktak napisał(a):

Skoro tak - syrena wyłączy się po odłączeniu akumulatora (zakładam że wiesz że najpierw odłączamy zasilanie sieciowe). Oczywiście wcześniej warto zadzwonić do Agencji Ochrony która monitoruje Twoja instalację i zgłosić planowany sabotaż oraz planowany brak zasilania.

Nowa czujka nie musi być taka sama jak stara, ale wymiana na taką samą uprości sprawę - jak pisali koledzy zwróć uwagę na podłączenie rezystorów i ustawienie DIPów.

Jest szansa że po wszystkim nie będziesz miał komunikatu o sabotażu - miałbyś go po ostatniej wymianie akumulatora....

Dzięki,  możesz coś więcej napisać o tych DIPach i rezystorach?

Coś takiego muszę kupić 

https://allegro.pl/oferta/czujka-alarmowa-pir-aquaplus-12v-dc-satel-7310-13079752087

Napisano
Godzinę temu, misiu napisał(a):

Dzięki,  możesz coś więcej napisać o tych DIPach i rezystorach?

Coś takiego muszę kupić 

https://allegro.pl/oferta/czujka-alarmowa-pir-aquaplus-12v-dc-satel-7310-13079752087

Nie ma za bardzo o czym pisać... Skoro robisz przekładkę 1:1 to musisz podłączyć nową tak samo jak starą...

Nie możesz zmienić w centrali sposobu podłączenia (EOL/2EOL/NO/NC) bo nie masz dostępu do programowania, wiec zobacz jak są ustawione DIPy w starej i tak samo ustaw je w nowej. W tych czujkach rezystory parametryzacyjne są wbudowane w płytkę, wystarczy wybrać konfigurację DIPami.

Staraj się nie dotykać pyroelementu palcami.

edit: jeśli zostawisz starą obudowę i wymienisz tylko płytkę, jest szansa że zmieścisz się w 5 minutach

Edytowane przez punktak

Napisano
  • Autor
W dniu 25.08.2024 o 21:07, punktak napisał(a):

Nie ma za bardzo o czym pisać... Skoro robisz przekładkę 1:1 to musisz podłączyć nową tak samo jak starą...

Nie możesz zmienić w centrali sposobu podłączenia (EOL/2EOL/NO/NC) bo nie masz dostępu do programowania, wiec zobacz jak są ustawione DIPy w starej i tak samo ustaw je w nowej. W tych czujkach rezystory parametryzacyjne są wbudowane w płytkę, wystarczy wybrać konfigurację DIPami.

Staraj się nie dotykać pyroelementu palcami.

edit: jeśli zostawisz starą obudowę i wymienisz tylko płytkę, jest szansa że zmieścisz się w 5 minutach

No i doszedł czujnik, wymieniłem i centralka zgłasza sabotaż na tym czujniku.

Ale miałem pewne wątpliwości bo płytki różnią się między starym a nowym czujnikiem. W starym były wsadzone rezystory pomiędzy gwiazdami.  W nowym jest jak piszesz, że rezystory są wbudowane. 

Tak wygląda oryginalnie zamontowany czujnik

20240828_182530.jpg.107ef3421849f7022b41edef4f017b38.jpg

Tak nowa

image.png.037ff88bb6d72b065533d4b6f3f5aa1c.png

Podłączyłem więc kabelki do tych samych gniazd ale bez rezystorów, a zworki ustawiłem zgodnie z instrukcją czyli jak dla 2EOL  20240828_204245.jpg.94b3f5b16c55145462a3a1d65a13ecc8.jpg

No i efekt jest taki jak napisałem na początku. Nie wiem czy to kwestia skasowania tego alarmu, czy może powinienem ustawić zworki jak dla NC.

Alarmu nie jestem w stanie skasować z poziomu administratora, a hasła serwisowego nie mam.

Edytowane przez misiu

Napisano

Sabotaż zgłasza na tej samej czujce czy jednak jakiejś innej?

Czy dobrze widzę że masz podłączone 5 przewodów? Do TMP (trzecie wejście od lewej) idzie biały?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, punktak napisał(a):

Sabotaż zgłasza na tej samej czujce czy jednak jakiejś innej?

Czy dobrze widzę że masz podłączone 5 przewodów? Do TMP (trzecie wejście od lewej) idzie biały?

Tak, zgłasza sabotaż na tej samej czujce.

Podłączone są 4 przewody

Od lewej: zielony - NC, biały - TMP, niebieski - COM, czerwony- 12V

Poniżej inne ujęcie oryginalnej czujki

20240828_182847.jpg.bc6e3705c5e0fa2eb360b8620d28baf2.jpg

Napisano

Może te rezystory w starej mają inną wartość niż wbudowane w nowej - ustaw zworki w konfiguracji "wbudowane rezystory nie mają być używane" i przełóż je ze starej.

Napisano
  • Autor
31 minut temu, punktak napisał(a):

Może te rezystory w starej mają inną wartość niż wbudowane w nowej - ustaw zworki w konfiguracji "wbudowane rezystory nie mają być używane" i przełóż je ze starej.

Nadal zgłasza sabotaż z tej czujki. 

Czujkawydaje się ok bo dioda reaguje na ruch i gaśnie, więc wydaje mi się, że to kwestia skasowania błędu. 

Napisano

Centrala pokazuje naruszenia równocześnie z diodą na czujce?

Może nie zdjąłeś dobrze izolacji z przewodów.... a może któryś się ukruszył w środku podczas poruszania...

Napisano
  • Autor
9 minut temu, punktak napisał(a):

Centrala pokazuje naruszenia równocześnie z diodą na czujce?

Może nie zdjąłeś dobrze izolacji z przewodów.... a może któryś się ukruszył w środku podczas poruszania...

Mam dwie centralki,  jedną LCD na dole i jedną LED na górze. Zauważyłem,  że na tej LED oprócz mrugania na pomarańczowo zgłoszenia awarii, to ciągle mruga jedna z diód na czerwono wskazująca,  że jest ruch na jednej z czujek.

Przewody wyglądają ok

Napisano

Tak, zgłasza sabotaż na tej samej czujce.

Podłączone są 4 przewody

Od lewej: zielony - NC, biały - TMP, niebieski - COM, czerwony- 12V

Poniżej inne ujęcie oryginalnej czujki

20240828_182847.jpg.bc6e3705c5e0fa2eb360b8620d28baf2.jpg

Rezystory mają kod paskowy brązowy brązowy czerwony złoty bo nie widać dobrze na foto?

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Rezystory mają kod paskowy brązowy brązowy czerwony złoty bo nie widać dobrze na foto?

Tak jak napisałeś: brązowy brązowy czerwony złoty. 

Napisano
1 godzinę temu, misiu napisał(a):

Tak jak napisałeś: brązowy brązowy czerwony złoty. 

To masz centralkę zaprogramowaną standardowo, na 2.2k

Jesteś pewien że masz nadal alarm sabotażowy a nie tylko informację o pamięci alarmu (czyli miga żółta dioda plus miga czerwona w której strefie był sabotaż)?

Tak czy siak, bez hasła serwisowego nic dalej nie zrobisz - komunikat wezwij serwis sam nie zniknie także czas na plan z kołkami.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Piotrus napisał(a):

To masz centralkę zaprogramowaną standardowo, na 2.2k

Jesteś pewien że masz nadal alarm sabotażowy a nie tylko informację o pamięci alarmu (czyli miga żółta dioda plus miga czerwona w której strefie był sabotaż)?

Tak czy siak, bez hasła serwisowego nic dalej nie zrobisz - komunikat wezwij serwis sam nie zniknie także czas na plan z kołkami.

To jest informacja o pamięci alarmu - na centralce LED jak napisałeś miga żółta dioda + czerwona ze strefy w której jest czujka, a na LCD miga żółta dioda i po wejściu w menu jest opis, że to ta strefa.

O co chodzi z tymi kołkami?

Edit, już wiem. Będę próbować.

Edytowane przez misiu

Napisano
3 godziny temu, Piotrus napisał(a):

No tak, ale jeśli kiedyś już otwierał obudowę (do wymiany akumulatora) to sabotaż powinien mieć od tamtego czasu....

Napisano
5 minut temu, punktak napisał(a):

No tak, ale jeśli kiedyś już otwierał obudowę (do wymiany akumulatora) to sabotaż powinien mieć od tamtego czasu....

Sporo instalatorów nie podpina sabotazu obudowy, szybciej im wtedy idzie wymiana aku 

Napisano

Wiem....bo wejść zabrakło, bo tu nie ma okna itd. to powinno być kurde karalne...

Po resecie z kołków autorowi pozostaje zmiana haseł z poziomu manipulatora - w wersji optymistycznej, bo widzę że często różne cuda z tymi Versami się działy.

Miejmy nadzieję.

Napisano
7 minut temu, punktak napisał(a):

Wiem....bo wejść zabrakło, bo tu nie ma okna itd. to powinno być kurde karalne...

Po resecie z kołków autorowi pozostaje zmiana haseł z poziomu manipulatora - w wersji optymistycznej, bo widzę że często różne cuda z tymi Versami się działy.

Miejmy nadzieję.

A co powiesz o tym, co zasygnalizował  @misiu, pozostawianie testu ruchu i migajacej diody w czujkach?

Napisano
53 minuty temu, Set napisał(a):

A co powiesz o tym, co zasygnalizował  @misiu, pozostawianie testu ruchu i migajacej diody w czujkach?

W obiekcie przemysłowym/publicznym to błąd. W domu prywatnym - czemu nie. Przecież w 99% przypadków to jedyna możliwość regularnego sprawdzenia działania czujki, kto by robił serwis raz w roku...

Taki kwiatek: rozmawiałem ze złodziejem wyjętym z obiektu na gorącym uczynku i stwierdził wręcz że będąc w środku nie widział żeby czujki się świeciły, więc uznał że system nie działa.... Jakby widział że reagują to by się nie włamał do monitorowanego obiektu. Tak że życie napisze jeszcze nie jeden scenariusz...

Napisano
  • Autor

Wszedłem w tryb serwisowy z kołków, ale nie potrafiłem zmienić hasła serwisowego,. Ale po wyjściu z tego trybu nie było już błędu o sabotażu. Alarm normalnie się uzbroił i niby wszystko ok, ale postanowiłem przetestować nową czujkę. I niestety pomimo machania przed nią i świecenia się diody wykrywającej ruch alarm się nie uruchomił. Ponownie odłączyłem alarm i w czujce usunąłem te dodatkowe rezystory, a zworki ustawiłem na EOL, uruchomiłem tryb serwisowy, wyłączyłem ten tryb, uruchomiłem centralkę i ponownie uzbroiłem alarm aby przetestować czujkę, ale wygląda na to, że nie działa. Pozostałe czujki, które testowałem wzbudzały alarm, a ta nowa nie. 

Napisano

Po zmianie układu rezystorów w czujce (2EOL/EOL) trzeba również zmienić konfiguracje wejścia w centrali -bez tego  powinna zasygnalizować sabotaż. Tutaj tak się nie stało, obawiam się że ktoś musi się przyjrzeć tej centrali na żywo...

Napisano
  • Autor
28 minut temu, punktak napisał(a):

Po zmianie układu rezystorów w czujce (2EOL/EOL) trzeba również zmienić konfiguracje wejścia w centrali -bez tego  powinna zasygnalizować sabotaż. Tutaj tak się nie stało, obawiam się że ktoś musi się przyjrzeć tej centrali na żywo...

Tak na marginesie to co myślisz o "porządku " w skrzynce?20240829_172537.jpg.849cd3207838e92822d62c101ecd21d2.jpg

Napisano

Wszedłem w tryb serwisowy z kołków, ale nie potrafiłem zmienić hasła serwisowego,. Ale po wyjściu z tego trybu nie było już błędu o sabotażu. Alarm normalnie się uzbroił i niby wszystko ok, ale postanowiłem przetestować nową czujkę. I niestety pomimo machania przed nią i świecenia się diody wykrywającej ruch alarm się nie uruchomił. Ponownie odłączyłem alarm i w czujce usunąłem te dodatkowe rezystory, a zworki ustawiłem na EOL, uruchomiłem tryb serwisowy, wyłączyłem ten tryb, uruchomiłem centralkę i ponownie uzbroiłem alarm aby przetestować czujkę, ale wygląda na to, że nie działa. Pozostałe czujki, które testowałem wzbudzały alarm, a ta nowa nie. 

Starą czujkę miałeś ustawioną w konfiguracji 2EOL/NC, więc nową też musisz ustawić w tej samej konfiguracji. Masz 2 warianty:

1. Ustawiasz zworki na 2EOL i podłączasz bez rezystorów kabelek zielony i biały zgodnie z rys. 10 instrukcji (kabelek czerwony i niebieski odpowiednio też - bo bez prądu czujka nie zadziała ;) )

2. Ustawiasz zworki na NC i podłączasz kabelki razem z rezystorami dokładnie tak jak w starej czujce.

Napisano
5 minut temu, misiu napisał(a):

Tak na marginesie to co myślisz o "porządku " w skrzynce?20240829_172537.jpg.849cd3207838e92822d62c101ecd21d2.jpg

Burdel jakich mało, niestety to dość powszechny standard

Napisano
7 minut temu, misiu napisał(a):

Brak porządku nie jest dużym problemem przy małej ilości linii. Błędem jest wpychanie na siłę warkoczy zasilania czujek do zacisków - raz że ledwo tam się mieszczą, a dwa że wystają ich odizolowane odcinki ("świecą") przez co łatwo o zwarcie - lepiej zastosować jakąś kostkę.

Tamper obudowy widzę podłączony, nawet jakieś rezystory tam są, jednak sabotażu nie zgłaszał.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, golob napisał(a):

Starą czujkę miałeś ustawioną w konfiguracji 2EOL/NC, więc nową też musisz ustawić w tej samej konfiguracji. Masz 2 warianty:

1. Ustawiasz zworki na 2EOL i podłączasz bez rezystorów kabelek zielony i biały zgodnie z rys. 10 instrukcji (kabelek czerwony i niebieski odpowiednio też - bo bez prądu czujka nie zadziała ;) )

2. Ustawiasz zworki na NC i podłączasz kabelki razem z rezystorami dokładnie tak jak w starej czujce.

Ad.1 tak mam teraz i nie działa

Ad.2 tak miałem podłączone wcześniej i też nie działało 

11 minut temu, golob napisał(a):

Burdel jakich mało, niestety to dość powszechny standard

No niestety,  ale jak mi robili instalację to nie wnikałem.  

5 minut temu, punktak napisał(a):

Brak porządku nie jest dużym problemem przy małej ilości linii. Błędem jest wpychanie na siłę warkoczy zasilania czujek do zacisków - raz że ledwo tam się mieszczą, a dwa że wystają ich odizolowane odcinki ("świecą") przez co łatwo o zwarcie - lepiej zastosować jakąś kostkę.

Tamper obudowy widzę podłączony, nawet jakieś rezystory tam są, jednak sabotażu nie zgłaszał.

Alarm po otwarciu skrzynki się  załącza,  ale nie generuje błędu sabotażu. 

Napisano
48 minut temu, punktak napisał(a):

Z tego co widzę, to TMP jest tam chyba zrównoleglone, więc z definicji działać nie będzie. Poza tym w Versie linia TMP była chyba stricte NC, więc pytanie, co tam robi rezystor.

Napisano
38 minut temu, misiu napisał(a):

Ad.1 tak mam teraz i nie działa

Ad.2 tak miałem podłączone wcześniej i też nie działało 

No niestety,  ale jak mi robili instalację to nie wnikałem.  

Alarm po otwarciu skrzynki się  załącza,  ale nie generuje błędu sabotażu. 

Weź multimetr i sprawdź rezystancję między zielonym i białym kabelkiem - mierz przy centrali. Linia 2EOL/NC daje 1,1 kOhm przy braku naruszenia, 2,2 kOhm przy naruszeniu i nieskończoność przy sabotażu. Mając wynik pomiaru masz na tacy co się dzieje w obwodzie.

Pod co podpięty jest tamper obudowy? Bo chyba raczej nie pod linię TMP.

Napisano
  • Autor
31 minut temu, golob napisał(a):

Pod co podpięty jest tamper obudowy? Bo chyba raczej nie pod linię TMP.

Jest kontaktron przy drzwiczkach

Napisano

Mogę się podpiąć pod wątek? 

Jaką czujkę polecacie do garażu?

Edytowane przez luccass

Napisano
18 minut temu, luccass napisał(a):

Mogę się podpiąć pod wątek? 

Jaką czujkę polecacie do garażu?

Na teraz żadną, garaż wolnostojacy, z dech, w bryle budynku, itp, itd

Napisano
39 minut temu, Set napisał(a):

Na teraz żadną, garaż wolnostojacy, z dech, w bryle budynku, itp, itd

W bryle budynku :ok:

Napisano
6 minut temu, luccass napisał(a):

W bryle budynku :ok:

Ogrzewany, masz okna, kontaktorny na drzwiach garażowych?