Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przód, lewy przód, lewy tył, prawy tył

Featured Replies

Napisano

Toyota ma lewy przód i o ile do codziennego ładowanie jest to bardzo wygodna opcja

(Ładowarka w domu i pracy postawiona na wysokości portu ładowania)

To już ładowanie komercyjne jest upierdliwe, kabel na Orlenie jest na styk, na greenway już trochę lepiej ale i tak wolałbym port centralnie z przodu

Jaką jest wasza opinia ? Które umieszczenie portu ładowanie jest najwygodniejsze ?

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
54 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Toyota ma lewy przód i o ile do codziennego ładowanie jest to bardzo wygodna opcja

To już ładowanie komercyjne jest upierdliwe, kabel na Orlenie jest na styk, na greenway już trochę lepiej ale i tak wolałbym port centralnie z przodu

Jaką jest wasza opinia ? Które umieszczenie portu ładowanie jest najwygodniejsze ?

Najgorsze lokalizacje to właśnie takie na przednich błotnikach, bo często nie starcza kabla CCS. 

W eNiro jest nad przednim zderzakiem, niby dobrze, ale w zimę czasem pokrywa się śniegiem/lodem. 

W Tesli lewy tył, dopasowany do SCh i blisko kierowcy, ale problemowy w mieście ładując przy prawej krawędzi ulicy. 

W VW jest prawy tył, dobry w przy-ulicznym ładowaniu, ale nie dopasowany do SCh, no i kierowca musi zrobić te trzy kroki więcej. 

Napisano
  • Autor

Najgorsze lokalizacje to właśnie takie na przednich błotnikach, bo często nie starcza kabla CCS. 
W eNiro jest nad przednim zderzakiem, niby dobrze, ale w zimę czasem pokrywa się śniegiem/lodem. 
W Tesli lewy tył, dopasowany do SCh i blisko kierowcy, ale problemowy w mieście ładując przy prawej krawędzi ulicy. 
W VW jest prawy tył, dobry w przy-ulicznym ładowaniu, ale nie dopasowany do SCh, no i kierowca musi zrobić te trzy kroki więcej. 

Te na przednim błotniku są super jak ustawisz sobie w domu / pracy tak ładowarkę. Wysiadasz sięgasz ręka klik - ładuje się bez chodzenia przeskakiwania nad kablami

Natomiast na CCS szczególnie na Orlenie gdzie są dość krótkie przewody to jest masakra. Strach ze gniazdo wyrwie. Na ładowarkach GW jest lepiej choć nie idealnie.

Napisano
23 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Najlepiej to widziałem chyba w Leaf. Centralnie z przodu.

Napisano

Myślałem że przywaliłeś

Edytowane przez slawekw

Napisano
W dniu 31.08.2024 o 21:44, ppmarian napisał(a):

Lewy tył 

Napisano
W dniu 1.09.2024 o 08:57, ppmarian napisał(a):

Te na przednim błotniku są super jak ustawisz sobie w domu / pracy tak ładowarkę. Wysiadasz sięgasz ręka klik - ładuje się bez chodzenia przeskakiwania nad kablami

Natomiast na CCS szczególnie na Orlenie gdzie są dość krótkie przewody to jest masakra. Strach ze gniazdo wyrwie. Na ładowarkach GW jest lepiej choć nie idealnie.

Ale jaki Orlen? Przecież Ty masz się ładować w pracy, a w trasy dieslem jeździć!? 🧐

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Ale jaki Orlen? Przecież Ty masz się ładować w pracy, a w trasy dieslem jeździć!? 🧐

Spodobało mu się pokonywanie 300 km EV z 4 ładowaniami po drodze :jem:

Napisano
48 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Spodobało mu się pokonywanie 300 km EV z 4 ładowaniami po drodze :jem:

To wszystko przez ten prześwit 😱😁

Napisano
  • Autor
Ale jaki Orlen? Przecież Ty masz się ładować w pracy, a w trasy dieslem jeździć!? [emoji3166]

W służbową podróż prywatnym dieslem [emoji44]

Napisano
  • Autor
Biedny dieselek 🥲

Czemu? W tamten weekend zrobil wro-hel

W ten szykuje sie wro-Łeba

Napisano
9 minut temu, ppmarian napisał(a):

Czemu? W tamten weekend zrobil wro-hel

W ten szykuje sie wro-Łeba

Ledwo pincet na strzał 🥲😁

Napisano
  • Autor
Ledwo pincet na strzał 🥲[emoji16]

Rob to dowolnym EV z deska na dachu

Napisano
7 minut temu, ppmarian napisał(a):

Rob to dowolnym EV z deska na dachu

Nie wiem, jak bym wychodził z samochodu po 5 godzinach siedzenia w jednej pozycji. Dobrze, że życie mnie nie zmusza do takiego luksusu. 

Napisano
  • Autor

Nie wiem, jak bym wychodził z samochodu po 5 godzinach siedzenia w jednej pozycji. Dobrze, że życie mnie nie zmusza do takiego luksusu. 

Po tych nie całych 5h w masażach z wentylacją mam jeszcze na tyle siły żeby polatać w piątek na wodzie do obiadu i powtórka popołudniu. Sobota cały dzień na wodzie

Niedziela do obiadu to samo i powrót na kolację do domu

Nie narzekam

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Po tych nie całych 5h w masażach z wentylacją mam jeszcze na tyle siły żeby polatać w piątek na wodzie do obiadu i powtórka popołudniu. Sobota cały dzień na wodzie

Niedziela do obiadu to samo i powrót na kolację do domu

Nie narzekam

Masaże z wentylacją, Janosik, duży, komfortowy samochod, żadnego ładowania, niedziela do obiadu, deski na dachu, a jak się chce to i przyczepa. 

Rzycie... ;]

Napisano
  • Autor

Masaże z wentylacją, Janosik, duży, komfortowy samochod, żadnego ładowania, niedziela do obiadu, deski na dachu, a jak się chce to i przyczepa. 
Rzycie... ;]

Kto nie jedzi na prognozę ten nie zrozumie

Curz…

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Kto nie jedzi na prognozę ten nie zrozumie

Curz…

Już zostało ustalone.

Elektryk jest ok dla kogoś kto:

- na wakacje jedzie na lotnisko

- nie jeździ na nartach z rodziną (najlepiej w ogóle na nartach)

- nie ma hobby "sporty wodne" ;]

Jak dodamy jeszcze ewentualność diety pudełkowej, to odpadnie wtedy nawet problem jazdy na zakupy oraz znalezienie pracy tylko zdalnej, wtedy można na spokojnie się przesiąść w komunikację publiczną :hehe:

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

Już zostało ustalone.

Elektryk jest ok dla kogoś kto:

- na wakacje jedzie na lotnisko

- nie jeździ na nartach z rodziną (najlepiej w ogóle na nartach)

- nie ma hobby "sporty wodne" ;]

Jak dodamy jeszcze ewentualność diety pudełkowej, to odpadnie wtedy nawet problem jazdy na zakupy oraz znalezienie pracy tylko zdalnej, wtedy można na spokojnie się przesiąść w komunikację publiczną :hehe:

Dobrze, że na rower można w Alpy na weekend wyskoczyć, ufff … 😁

Napisano
12 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Dobrze, że na rower można w Alpy na weekend wyskoczyć, ufff … 😁

Samemu, bo rower oczywiście w aucie. Na bagażniku na dachu, by trzeba dwa weekendy ;]

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

na wakacje jedzie na lotnisko

O, ja właśnie wkrotce jadę na takie wakacje. Tylko, że akurat to lotnisko jest 450 km ode mnie. ;]

Napisano
Teraz, HelixSv napisał(a):

O, ja właśnie wkrotce jadę na takie wakacje. Tylko, że akurat to lotnisko jest 450 km ode mnie. ;]

Spoko, też ostatnio byłem na takich, lotnisko było prawie 370km ode mnie.

Tylko wolę jeździć jednak autem, bo lotnisk i ogólnie "komunikacji publicznej" specjalnie nie wyznaję ;)

Niektóre kierunki to wymuszają z powodów oczywistych, ale jednak te europejskie wolę oblecieć autem.

Napisano
  • Autor
Dobrze, że na rower można w Alpy na weekend wyskoczyć, ufff … [emoji16]

* jako singiel ew para bo rowery musowo w środku żeby % za szybko nie uciekały

Napisano
10 minut temu, kravitz napisał(a):

Spoko, też ostatnio byłem na takich, lotnisko było prawie 370km ode mnie.

Tylko wolę jeździć jednak autem, bo lotnisk i ogólnie "komunikacji publicznej" specjalnie nie wyznaję ;)

Niektóre kierunki to wymuszają z powodów oczywistych, ale jednak te europejskie wolę oblecieć autem.

Ja też nie lubię samolotem. Mam wrażenie, że pasażer jest w całym procesie najmniej potrzebną i szanowaną rzeczą. Począwszy od bookowania biletu aż po czekanie na bagaż po przylocie. 

No ale na Majorkę ze Szwecji na 4 dni, to ewentualnie tylko dizelkiem (z deską na dachu w pół dnia 😉 ) a ja takiego nie posiadam. 🙁

Napisano
7 minut temu, ppmarian napisał(a):

* jako singiel ew para bo rowery musowo w środku żeby % za szybko nie uciekały

Ototo! 😎

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Samemu, bo rower oczywiście w aucie. Na bagażniku na dachu, by trzeba dwa weekendy ;]

Rower to członek rodziny, zawsze jedzie w środku 😁😎

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Rower to członek rodziny, zawsze jedzie w środku 😁😎

Ja mam tak z psami. :ok: ;]

Napisano
1 minutę temu, HelixSv napisał(a):

Ja też nie lubię samolotem. Mam wrażenie, że pasażer jest w całym procesie najmniej potrzebną i szanowaną rzeczą. Począwszy od bookowania biletu aż po czekanie na bagaż po przylocie. 

Ja jeszcze służbowo daję radę samolotem, chociaż też bez radości ;)

Na czarterach jednak lata, że się tak wyrażę, inna grupa ludzi ;)

Trafienie Marioli obok, czy Seby u mnie to jest pewnik.

Teraz jak leciałem, miałem typa, który wychodził z 10x do żony i dzieciaków do przodu. Układ był taki, że brał co tylko przyjechało na wózku przywiezionym przez załogę samolotu i nosił do nich. Nie pytał czy chcą przed wzięciem z wózka, tylko pytał już u nich.

Ja siedziałem przy korytarzu, typ w środku. Zwróciłem mu delikatnie uwagę, że coś nie teges. Wysłuchałem historii o sobie, ale o dziwo podziałało. Przestał chodzić, chociaż włączył mu się nerwowy ruch taki skacząco/szarpiący nogi ;]

Żona natomiast  leciała z u...ną dupą, bo usiadła na fotelu jeszcze na lotnisku, na którym jakiś uroczy bombelek dosłownie przed chwilą zostawił rozciapciane ciasteczko z owocową wkładką.

Napisano
12 minut temu, kravitz napisał(a):

Żona natomiast  leciała z u...ną dupą, bo usiadła na fotelu jeszcze na lotnisku, na którym jakiś uroczy bombelek dosłownie przed chwilą zostawił rozciapciane ciasteczko z owocową wkładką

Moja żona natomiast zaraz po starcie została przez stewarda oblana kawą. Na szczescie bezboleśnie, ale koszula przed oblaniem była biała, a lot 12 godzin.

W elektryku nie do pomyślenia! Tylko czas podróży się zgadza. ;]

Napisano

Wracając do tematu.

Nadal będę się upierał, że z przodu po środku jest najlepiej.

Jest taka sytuacja, która w elektrykach w sumie nie zachodzi, ale jednak zdjęcie ostatnio takiej sytuacji widziałem.

Otóż...tym miał przyczepkę. Za nic nie pamiętam co to za auto było.

Jak masz port ładowania z tyłu, jakkolwiek, czy lewo czy prawo, to staje się to trochę kłopotliwe i może się skończyć odpinaniem przyczepy.

A przodem sobie podjedziesz i sprawa załatwiona, jak masz tam właśnie gniazdko.

Napisano
  • Autor

Też jakbym miał wybór wybrałbym centralnie z przodu

Napisano
9 minut temu, ppmarian napisał(a):

Tak myślę, że cokolwiek na haku to problem. Głupie rowery i może być problem się zmieścić jak więcej auto się ładuje, ewentualnie kabel będziesz puszczał przez kierownice czy siodełka.

Spalinówki stają bokiem do dystrybutora, to mają wlew z boku, elektryki stają tyłem (bo muszą), ale najwygodniej byłoby właśnie przodem.

Napisano
3 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Ja mam tak z psami. :ok: ;]

Że też nikt nie wymyślił uchwytów na psy. 

Na dach czy na hak - obojętne.

Napisano
19 minut temu, slawekw napisał(a):

Ostatnio jakiś poseł, czy inny senator z PiS jednak wymyślił ;]

Napisano
  • Autor

Kumpel swoje belgi wozi w przyczepie. Uwaga przyczepa ma swój aku do zasilania klimy/grzania !!! Czyli ciąga przyczepę EV swoim dieslem

Świat zwariował [emoji2960]

Napisano
21 minut temu, ppmarian napisał(a):

Kumpel swoje belgi wozi w przyczepie. Uwaga przyczepa ma swój aku do zasilania klimy/grzania !!! Czyli ciąga przyczepę EV swoim dieslem

Świat zwariował emoji2960.png

I cyk, można 2000 km na strzał 😎😁

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Bardzo nie wydajnie i nie wygodnie manewruje się wozem, jeśli jest ciasno i trzeba wjechać przodem, co zdarza się przy ładowarkach dość często. A w tej samej sytuacji wjazd tyłem jest banalny. 
Z tyłu auta mają już kamery, czujniki, przód zazwyczaj jest uboższy o te gadżety, także też łatwiej i bezpieczniej. 
Do ładowarek często miejsca parkingowe są wzdłuż, a ładowarka stoi na środku. Przodu nie obsłuży, a bok czy to tył czy przód już tak. 

W trakcie postoju/ładowania często korzysta się z bagażnika, najczęściej ładowarka jest od strony chodnika/trawnika, i jest bezpiecznie i wygodnie. 
Gdy staniesz przodem często masz bagażnik od strony ruchliwego wjazdu na mop czy innego ciągu komunikacyjnego. 

Przód niby ok, ale w praktyce nie do końca ;) 

Napisano
4 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Przód niby ok, ale w praktyce nie do końca ;)

Mi w eNiro najbardziej przeszkadzało skrobanie klapki ładowania z lodu. Średnia przyjemność. 

Napisano
  • Autor

Mi w eNiro najbardziej przeszkadzało skrobanie klapki ładowania z lodu. Średnia przyjemność. 

Dla mnie to jest jedyny argument przeciw przedniej lokalizacji portu ładowania.

Napisano

moze jakby zrobic port ladowania pod autem ? 

podjezdzasz i magiczna wtyczka sie sama wtyka :panic:

albo lepiej podjezdzasz i cos z dolu zabiera nam puste aku a podrzuca pelne :totalszok:

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

moze jakby zrobic port ladowania pod autem ? 

podjezdzasz i magiczna wtyczka sie sama wtyka :panic:

albo lepiej podjezdzasz i cos z dolu zabiera nam puste aku a podrzuca pelne :totalszok:

Najlepiej reaktor na 100 kkm, ewentualnie na 1 mln dla tych co z diesla sie przesiadają 😌

Napisano
6 godzin temu, HelixSv napisał(a):

To już oczywisty problem, starałem się wyłuskać te nieoczywiste. 

U mnie w Leafie konsjeż czyścił klapkę 😁

Napisano

Przyzwyczaiłem się do prawego błotnika 

20240901_174025082_iOS.jpg.1f6d12b455d2604de75dc13a0c1e28b5.jpg

bo lewy przód to jest chyba gorsze rozwiązanie

20230701_180132948_iOS.jpg.e7df5a7f456587e2ae2f070fffcea06c.jpg