Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawili definitywnie pure tech

Featured Replies

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Nie zmienialem i chyba poczekam do regulaminowych 6 lat, bedzie mial 55-60kkm przebiegu...

To ma wtrysk posredni, malo jezdzi na krotkich odcinkach, na oko przez korek pasek wyglada jak nowy, oleju nie ubywa.

Widzialem na YT kilka fimow z wymiany paska w silnikach wolnossacych o sporo wiekszych przebiegach i wygladaja w porzadku.

Gdyby to bylo 1,2T to bym rozwazal zmiane wczesniej.

Wtrysk pośredni rozwiązuje większość problemów...

Napisano
W dniu 15.08.2025 o 17:14, Majkiel napisał(a):

Szkoda że koncern postawił wszystko na jeden motor - wiem - koszty. Ale Citroën, Opel, Fiat, Jeep, Alfa, Peugeot coraz częściej są kojarzone z "nie bo PureTech". Mogli zostawić jakiś drugi silnik, przynajmniej w niektórych markach.

Coś w tym może być. Sprzedaję w firmie P 208 1.2 z 2019 roku, przejechane 210 000, przy 190 000 zmieniony silnik na nowy. Prawie dwa miesiące ani jednego telefonu. :hehe:

Napisano
11 minut temu, Pavel_156 napisał(a):

Coś w tym może być. Sprzedaję w firmie P 208 1.2 z 2019 roku, przejechane 210 000, przy 190 000 zmieniony silnik na nowy. Prawie dwa miesiące ani jednego telefonu. :hehe:

Za ile go wystawiliscie?

Aczkolwiek PT i >200kkm przebiegu, to faktycznie moze byc kombinacja niesprzedawalna ;]

Edytowane przez Maciej__

Napisano
13 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Za ile go wystawiliscie?

Aczkolwiek PT i >200kkm przebiegu, to faktycznie moze byc kombinacja niesprzedawalna ;]

Aktualnie około 20kPLN z tego co pamiętam. 

Ale silnik jak nowy! :)

Napisano

Malo kto chce 6 letnie (male) auto z przebiegiem >200k.

Edytowane przez Truecolor

Napisano
15 godzin temu, grogi napisał(a):

Wtrysk pośredni rozwiązuje większość problemów...

G...o rozwiązuje... Te silniki wychodzą w dwóch wersjach: z wtryskiem pośrednim i bezpośrednim. 

Obydwa rozwiązania powodują, że te silniki są silnikami specjalnej troski. Stosowane równolegle. Te z wtryskiem pośrednim ratował częściowo skrócony interwał wymiany oleju zalecany przez producenta dla warunków ciężkich wynoszący 10 000( 20 000 warunki normalne) km oraz fakt, że do miski olejowej dostaje się nieco mniej paliwa. Silniki z turbo i wtryskiem pośrednim miały odpowiednio 15 000(30 000 warunki normalne).

Obecnie i dla jednego i dla drugiego rozwiązania wymiana oleju powinna się odbywać w okolicy 10 000 km i nie rzadziej niż co roku. Wymiana paska rozrządu co 60 000

a nie jak zaleca producent w okolicy 105 000. :) 

Ogólnie nieszczęście tych silników to zalecenia producenta odnośnie częstotliwości wymiany oleju, wymiany paska rozrządu oraz niestety  jakość serwisów, które nie wymieniały oleju pomimo zleconej wymiany jak dla warunków ciężkich oraz nie kontrolowały dokładnie stanu paska.

Kolega @Maciej__ pisze, że jego pasek wygląda ok we wzierniku. Tylko , że tam widać jego zewnętrzną stronę a łuszczenie odbywa się na zębach co jeśli dołożymy do tego procedurę sprawdzenia i niefachowego praktykanta lub niechlujnego technika może skończyć się kosztami dla właściciela bolidu napędzanego tym nieszczęściem.

Gdyby producent napisał od razu, że te jego super "Citroën, creative technology" trzeba traktować w tak specjalny sposób to obawiam się, że na tle konkurencji nie byłby w stanie sprzedać ani jednego samochodu z tym silnikiem ze względu na wysokie koszty obsługi w stosunku do przejechanych kilometrów. :)

Cóż François z Jacques'iem stwierdzili, że ich konstrukcja na papierze wytrzyma traktowanie olejem long life i klient wszystko kupi i efekt widzimy my użytkownicy tej padliny.

Napisano
26 minut temu, Truecolor napisał(a):

Malo kto chce 6 letnie (male) auto z przebiegiem >200k.

Sam się nad nim zastanawiam, ale ciasne to w środku, plus, że nawet dobrze się prowadzi po mieście i wokół komina, pewnie zasługa 16" kół bo inny na 15" jeździ gorzej. Tak do 100km/h nawet jedzie jako tako ale później tragedia, a jak się włączy klimę to już w ogóle. :hehe:

Napisano
56 minut temu, Pavel_156 napisał(a):

Ja bym brał :). 20 000 km od wymiany silnika o ile serwis nie zapomniał wsadzić kołków ustalających wzajemne położenie skrzyni i silnika to dobra sprawa. 

Pewnie jeszcze nie wciąga oleju a jak serwisowany na bieżąco to prawdziwa igiełka. ;)

Napisano
23 minuty temu, Pavel_156 napisał(a):

Sam się nad nim zastanawiam, ale ciasne to w środku, plus, że nawet dobrze się prowadzi po mieście i wokół komina, pewnie zasługa 16" kół bo inny na 15" jeździ gorzej. Tak do 100km/h nawet jedzie jako tako ale później tragedia, a jak się włączy klimę to już w ogóle. :hehe:

To nie jest silnik na trasy i do szybkiej jazdy, chcoiaz jak sie rozpedzi to te 120km/h mozna spokojnie trzymac ;] Potem robi sie juz nieprzyjemnie glosno.

Zrobilem kilka tras po 200-300km i nie bylo dramatu jesli chodzi o okazjonalna jazde ;)

Napisano
2 godziny temu, Pavel_156 napisał(a):

Duży przebieg i wysoka cena. Zagadka rozwiązana😁

Napisano
5 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Duży przebieg i wysoka cena. Zagadka rozwiązana😁

Jak dodam do tego wpis w CEPiKu po dzwonie to kropki będą jeszcze mocniej połączone. :hehe:

Napisano
5 godzin temu, Pavel_156 napisał(a):

Oglądałem jakoś program na tvn turbo i goście używane 1.2t polecali w Peugeocie 308 ;l

Mam nadzieję, że to był program "z początku produkcji" ;] 

Napisano

Ja oglądałem kiedyś odcinek, jak polecili kobicie cytrynę z tym silnikiem ale pojechali do warsztatu, który specjalizował się w PSA i tam fachowiec opowiedział im co to za wynalazek (dość delikatnie) i prowadzący (nie wiem czy można jego nazwisko wymieniać) sam stwierdził, że jednak nie. :hehe:

Napisano
1 godzinę temu, bartekm napisał(a):

Oglądałem jakoś program na tvn turbo i goście używane 1.2t polecali w Peugeocie 308 ;l

Mam nadzieję, że to był program "z początku produkcji" ;] 

Zaliczyli też (przynajmniej jedno) polecenie THP w BMW. 

Napisano
20 godzin temu, Rudobrody napisał(a):

G...o rozwiązuje... Te silniki wychodzą w dwóch wersjach: z wtryskiem pośrednim i bezpośrednim. 

Obydwa rozwiązania powodują, że te silniki są silnikami specjalnej troski. Stosowane równolegle. Te z wtryskiem pośrednim ratował częściowo skrócony interwał wymiany oleju zalecany przez producenta dla warunków ciężkich wynoszący 10 000( 20 000 warunki normalne) km oraz fakt, że do miski olejowej dostaje się nieco mniej paliwa. Silniki z turbo i wtryskiem pośrednim miały odpowiednio 15 000(30 000 warunki normalne).

Obecnie i dla jednego i dla drugiego rozwiązania wymiana oleju powinna się odbywać w okolicy 10 000 km i nie rzadziej niż co roku. Wymiana paska rozrządu co 60 000

a nie jak zaleca producent w okolicy 105 000. :) 

Ogólnie nieszczęście tych silników to zalecenia producenta odnośnie częstotliwości wymiany oleju, wymiany paska rozrządu oraz niestety  jakość serwisów, które nie wymieniały oleju pomimo zleconej wymiany jak dla warunków ciężkich oraz nie kontrolowały dokładnie stanu paska.

Kolega @Maciej__ pisze, że jego pasek wygląda ok we wzierniku. Tylko , że tam widać jego zewnętrzną stronę a łuszczenie odbywa się na zębach co jeśli dołożymy do tego procedurę sprawdzenia i niefachowego praktykanta lub niechlujnego technika może skończyć się kosztami dla właściciela bolidu napędzanego tym nieszczęściem.

Gdyby producent napisał od razu, że te jego super "Citroën, creative technology" trzeba traktować w tak specjalny sposób to obawiam się, że na tle konkurencji nie byłby w stanie sprzedać ani jednego samochodu z tym silnikiem ze względu na wysokie koszty obsługi w stosunku do przejechanych kilometrów. :)

Cóż François z Jacques'iem stwierdzili, że ich konstrukcja na papierze wytrzyma traktowanie olejem long life i klient wszystko kupi i efekt widzimy my użytkownicy tej padliny.

Przez wtrysk pośredni nie masz ani nagaru, ani dramatycznego rozrzedzania paliwem oleju. To wydłuża żywotność paska.

Wersje z pośrednim wtryskiem nie mają Turbo, więc odpadają też problemy w sprężarce wynikające z usyfionego czy przegrzanego oleju...

Czy to silnik absolutnie bezawaryjny? Absolutnie nie. Ale zdecydowanie bardziej bezawaryjny niż wersję z wtryskiem bezpośrednim. 

Napisano
51 minut temu, grogi napisał(a):

Przez wtrysk pośredni nie masz ani nagaru, ani dramatycznego rozrzedzania paliwem oleju. To wydłuża żywotność paska.

Wersje z pośrednim wtryskiem nie mają Turbo, więc odpadają też problemy w sprężarce wynikające z usyfionego czy przegrzanego oleju...

Czy to silnik absolutnie bezawaryjny? Absolutnie nie. Ale zdecydowanie bardziej bezawaryjny niż wersję z wtryskiem bezpośrednim. 

A te z poprzednim to do którego roku produkowane?

Napisano
3 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

A te z poprzednim to do którego roku produkowane?

Wolnossacy 1,2PT zawsze ma wtrysk pośredni, niezależnie od rocznika. 

Napisano
W dniu 22.08.2025 o 15:32, Pavel_156 napisał(a):

Mój ładniejszy. :serducha:

Podeślij jakieś ogłoszenie, może dla córki bym wziął🤔

Napisano

Nastaw się na 2 lata :-//
Napisano
15 godzin temu, Fili_P napisał(a):
W dniu 22.08.2025 o 11:38, Pavel_156 napisał(a):

Nastaw się na 2 lata :-//

Aż tak źle jest z opiniami PureTech nawet wśród zwykłych ludzi? ;]

Napisano
7 minut temu, Pavel_156 napisał(a):

Aż tak źle jest z opiniami PureTech nawet wśród zwykłych ludzi? ;]

Zwykle, jak ktoś kupuje używkę, to konsultuje się conajmniej z Google.

I wtedy już pozamiatane :ok:

Napisano
W dniu 23.08.2025 o 09:28, grogi napisał(a):

Powiedz to silnikowi mojego kuzyna, który buja się ze Stellantisem odkąd auto skończyło 80 000 km, że mu to rozwiązanie przedłużyło żywotność...

Tak w porównaniu z 20-30 000 km to tak. Bo te silniki potrafiły skapitulować osiągając tak ogromne przebiegi i samochody mając 60 000 miały 3 silnik... :)

Napisano
25 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Powiedz to silnikowi mojego kuzyna, który buja się ze Stellantisem odkąd auto skończyło 80 000 km, że mu to rozwiązanie przedłużyło żywotność...

Tak w porównaniu z 20-30 000 km to tak. Bo te silniki potrafiły skapitulować osiągając tak ogromne przebiegi i samochody mając 60 000 miały 3 silnik... :)

Czyli zamiast zmiany oleju zmieniamy silnik😂

W roku że dwa nowe silniki😎

Napisano
7 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Czyli zamiast zmiany oleju zmieniamy silnik😂

W roku że dwa nowe silniki😎

Jak dobrze trafisz... :)

Napisano
2 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

Jak dobrze trafisz... :)

To chyba przy zalozeniu, ze kierownik jezdzi non stop na odcince i nigdy nie sprawdza poziomu oleju...

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To chyba przy zalozeniu, ze kierownik jezdzi non stop na odcince i nigdy nie sprawdza poziomu oleju...

One potrafiły wciągnąć cały olej w trakcie jazdy autostradą. Niespecjalnie szybkiej. W trakcie jazdy zapalał się stop i tyle tego było to tak z doświadczenia.

Większość ma jednak działający czujnik poziomu oleju na zimnym. :)

Napisano
22 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

One potrafiły wciągnąć cały olej w trakcie jazdy autostradą. Niespecjalnie szybkiej. W trakcie jazdy zapalał się stop i tyle tego było to tak z doświadczenia.

Większość ma jednak działający czujnik poziomu oleju na zimnym. :)

Nawet jezeli, to raczej niechlubny przypadek niz regula...

Gdyby to byla norma, to pobocza autostrad bylyby uslane autami PSA z Puretechem, a nic takiego nie ma miejsca.

Raczej jest wrecz przeciwnie, mimo ponadnormatywnego zuzycia oleju, jezdza calkiem normalnie.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Córka poleciała na wakacje to w tym czasie zrobiłem serwis auta.😁 Pacjent to Corsa F z najsłabszym silnikiem 1.2. Rocznik auta 2020 chyba październik lub listopad a przebieg prawie 70tyś km.

Pasek ma szerokość 16.8mm i spękany tak jak na zdjęciach. Żeby być szczery to pęknięcia są tylko na zewnętrznej stronie. Poniżej jest płótno/zbrojenie a w dolnej części zęby. Od strony wewnętrznej(zęby) żadnych spękań itp

20250910_191354.jpg

20250910_191358.jpg

20250910_191406.jpg

Napisano
16 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Córka poleciała na wakacje to w tym czasie zrobiłem serwis auta.😁 Pacjent to Corsa F z najsłabszym silnikiem 1.2. Rocznik auta 2020 chyba październik lub listopad a przebieg prawie 70tyś km.

Pasek ma szerokość 16.8mm i spękany tak jak na zdjęciach. Żeby być szczery to pęknięcia są tylko na zewnętrznej stronie. Poniżej jest płótno/zbrojenie a w dolnej części zęby. Od strony wewnętrznej(zęby) żadnych spękań itp

20250910_191354.jpg

20250910_191358.jpg

20250910_191406.jpg

Sciagales moze miske, zeby zobaczyc jak wyglada smok?

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Sciagales moze miske, zeby zobaczyc jak wyglada smok?

Miskę chyba przy 50tyś ściągałem. Była idealnie czysta. Gdzieś tu wklejałem fotkę ale nie wiem czy w tym wątku.

Zakładam że ten pasek by jeszcze sporo nakręcił choć wizualnie może straszyć🤣

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Miskę chyba przy 50tyś ściągałem. Była idealnie czysta. Gdzieś tu wklejałem fotkę ale nie wiem czy w tym wątku.

Lepiej nie ryzykowac, bo akurat wymiana nie jest przesadnie skomplikowana ani droga.

Napisano
13 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

BTW. Co ile wymienialiscie olej w tym puretechu?

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Pierwszy po 15, później co około 10. 

Napisano
57 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Pamięć zawodna🤣

Z tym że później był już co 10

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Pamięć zawodna🤣

Z tym że później był już co 10

My bedziemy zmieniac pasek za troche ponad rok, przy ok 55kkm  bo uplynie 6 lat.

Ciekawe w jakim bedzie stanie, ale przez korek nie widac po nim zadnego zuzycia.