Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż auta z JDG

Featured Replies

Napisano

Szanowni, czy istnieje jeszcze jakaś forma myka ze sprzedażą auta wpisanego na Jednoosobową Działalność Gospodarczą tak aby zoptymalizować podatki? Czekanie 6 lat jest lekko mówiąc zbyt odległym okresem. Płacenie dochodowego i VATu ze sprzedaży też nieciekawe.

Chodzi tutaj o auto kupione za cash, w trakcie amortyzacji lub po amortyzacji.

Właściciel jest podatnikiem VAT.

Napisano

Ja obecne auto kupiłem od JDG.

Leasing- odkup na Osobę Fizyczną prowadząca JDG - darowizna na Matkę - kupiłem ja na U-K.

Matka płaci podatek od różnicy zakupu-sprzedaży bo minęło tylko 2m-ce.

Według Cepik jestem 4 wł a fizycznie jeździł nim właściciel jdg.

Napisano
42 minuty temu, komor napisał(a):

Szanowni, czy istnieje jeszcze jakaś forma myka ze sprzedażą auta wpisanego na Jednoosobową Działalność Gospodarczą tak aby zoptymalizować podatki? Czekanie 6 lat jest lekko mówiąc zbyt odległym okresem. Płacenie dochodowego i VATu ze sprzedaży też nieciekawe.

musisz się 2 razy zastanowić, czasem wystarczy dać wyższą cenę i pełną FV, a jak jeszcze wstawisz do jakiegoś salonu marki gdzie od ręki dadzą leasing na to to w ogóle ilość zainteresowanych wzrośnie

Napisano
Godzinę temu, komor napisał(a):

Jak masz już w JDG, to nie wiem ;)

Jak masz w leasingu, to nie wykupujesz na siebie. Tzn faktura będzie na Ciebie, ale nie rejestrujesz. Piszesz darowiznę na kogoś bliskiego (rodzice, potomstwo, żona jeśli nie ma współwłasności w małżeństwie). Darowiznę musisz zgłosić w ciągu 6msc do US, wtedy ta osoba nie płaci żadnego podatku.

Ta osoba też może po okresie 6msc sprzedać auto nie płacąc podatku.

Właściwie jest jak po staremu, z tym, że musi przejść "przez matkę". Witamy w Bantustanie ;)

Napisano
1 godzinę temu, komor napisał(a):

Darowizna na żonę mamę tatę dziecko .

Nie wciągasz do działaności i płacisz tylko dochodowy i ZUS. 

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Jak masz w leasingu, to nie wykupujesz na siebie. Tzn faktura będzie na Ciebie, ale nie rejestrujesz. Piszesz darowiznę na kogoś bliskiego (rodzice, potomstwo, żona jeśli nie ma współwłasności w małżeństwie). Darowiznę musisz zgłosić w ciągu 6msc do US, wtedy ta osoba nie płaci żadnego podatku.

Ta osoba też może po okresie 6msc sprzedać auto nie płacąc podatku.

Właściwie jest jak po staremu, z tym, że musi przejść "przez matkę". Witamy w Bantustanie ;)

chyba może też zrobić darowiznę i dalej ta sama ścieżka

https://www.prawo.pl/podatki/darowizna-samochodu-wykupionego-z-leasingu-a-podatki,522409.html

Napisano
3 godziny temu, komor napisał(a):

Auto w ST, po amortyzacji wyciagasz z ewidencji i darowizna. Po 6mies sprzedaz. Vatu nie było bo nie był odliczany przy zakupie.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Tre-Bor napisał(a):

Ja obecne auto kupiłem od JDG.

Leasing- odkup na Osobę Fizyczną prowadząca JDG - darowizna na Matkę - kupiłem ja na U-K.

Matka płaci podatek od różnicy zakupu-sprzedaży bo minęło tylko 2m-ce.

Według Cepik jestem 4 wł a fizycznie jeździł nim właściciel jdg.

Ale odkupiłeś auto które było w leasingu, to co innego.

Ten właściciel nie ma lesingu, auto jest na niego.

2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

musisz się 2 razy zastanowić, czasem wystarczy dać wyższą cenę i pełną FV, a jak jeszcze wstawisz do jakiegoś salonu marki gdzie od ręki dadzą leasing na to to w ogóle ilość zainteresowanych wzrośnie

Ja na szczęście nie muszę, mam wszystko w leasingach, to nie mnie dotyczy moment podatkowy.

1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Jak masz w leasingu, to nie wykupujesz na siebie.

Znam ścieżkę, stosuje, ale auto nie jest w leasingu.

Poza tym z leasingu i tak faktura jest na Ciebie, Ty jedynie musisz zrobić szybką darowiznę i tyle.

Godzinę temu, sdss napisał(a):

Darowizna na żonę mamę tatę dziecko .

Nie wciągasz do działaności i płacisz tylko dochodowy i ZUS. 

Po 6 msc przy darowiźnie w 1 lini chyba dochodowy odpada. Zostaje VAT.

36 minut temu, bielaPL napisał(a):

chyba może też zrobić darowiznę i dalej ta sama ścieżka

https://www.prawo.pl/podatki/darowizna-samochodu-wykupionego-z-leasingu-a-podatki,522409.html

No właśnie nie za bardzo, ale musimy tą kwestie rozwiązać.

Edytowane przez komor

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, zinger napisał(a):

Auto w ST, po amortyzacji wyciagasz z ewidencji i darowizna. Po 6mies sprzedaz. Vatu nie było bo nie był odliczany przy zakupie.

VAT był odliczony w 50% przy zakupie. Przy sprzedaży musisz zapłacić 100% VAT, to chyba zostało po staremu.

Napisano
Godzinę temu, komor napisał(a):

Po 6 msc przy darowiźnie w 1 lini chyba dochodowy odpada. Zostaje VAT.

Przy darowiźnie nie ma podatków w 1 lini, natomiast po wykupie jak nie masz komu zrobić darowizny wciągniesz do majątku prywatnego, nie księgujesz FV. Płacisz dochodowy i ZUS.

Tak dla przykładu auto za 123 tys zł brutto. 

Trzeba oddać:

vat 23 000

dochodowy od 8 500 do 32 000

zus 9 000

Edytowane przez sdss

Napisano

A wytłumaczcie mi jeszcze te 6 lat... Obowiązek trzymania papierów był chyba 5 lat? Po tym czasie ktoś się zorientuje? ;] 

Napisano
2 godziny temu, komor napisał(a):

VAT był odliczony w 50% przy zakupie. Przy sprzedaży musisz zapłacić 100% VAT, to chyba zostało po staremu.

U mnie było inaczej, bo auto było kupowane prywatnie i wprowadzone do ST jak wystartowała działalność, więc nie odliczałem vatu przy zakupie.

Napisano
42 minuty temu, bielaPL napisał(a):

A wytłumaczcie mi jeszcze te 6 lat... Obowiązek trzymania papierów był chyba 5 lat? Po tym czasie ktoś się zorientuje? ;] 

Po obowiązkowym zgłoszeniu zbycia pojazdu. 

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

do konca roku kalandarzowego to sie liczy, wiec jak kupiles coś w styczniu to nie konczy sie termin w grudniu po 5 latach tylko w grudniu następnego roku wiec rowno 6 lat. Oczywiscie jak dana czynnosc miala miejsce pod koniec roku to bedzie to 5 lat z haczykiem.

Napisano
7 godzin temu, zinger napisał(a):

doradca podatkowy twierdzi ,że w okresie 6 lat od darwizny moze byc problem , jesli matka sprzeda auto to ponoć trzeba wykazac to w PIT? zaleznie jak US do tego podejdzie.

Napisano
20 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

doradca podatkowy twierdzi ,że w okresie 6 lat od darwizny moze byc problem , jesli matka sprzeda auto to ponoć trzeba wykazac to w PIT? zaleznie jak US do tego podejdzie.

Byla mowa, że można sprzedać 6mies po darowiznie. Poza tym, jak obdarowany sprzeda to ja mam w swoim PIT to wykazywać? 

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

6 lat to stanowczo za dużo ,trzeba kombinować ;]

11 godzin temu, zinger napisał(a):

Byla mowa, że można sprzedać 6mies po darowiznie. Poza tym, jak obdarowany sprzeda to ja mam w swoim PIT to wykazywać? 

Wyślę zainteresowanego do US z pismem, wypisanie ze ŚT, darowizna w pierwszej linii i co dalej jeśli obdarowany sobie sprzeda auto po jakimś czasie.

Napisano

Jeśli przy nabyciu przysługiwało odliczenie vatu to przy darowiźnie też będzie vat, nawet w 1-szej grupie podatkowej...

Napisano
35 minut temu, ccLot napisał(a):

Jeśli przy nabyciu przysługiwało odliczenie vatu to przy darowiźnie też będzie vat, nawet w 1-szej grupie podatkowej...

Nie prawda . 
https://www.prawo.pl/podatki/czy-jest-vat-od-sprzedazy-samochodu-wykupionego-z-leasingu,527135.html

Napisano
17 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale to auto nie jest wykupione z leasingu...

Fakt, mój błąd. 

Napisano

A jak to wygląda w przypadku cesji leasingu przed jego zakończeniem w JDG?

Co i ile trzeba zapłacić du skarbówki?

Napisano

Przy cesji to wystawiasz fakturę na tzw. odstępne i wszystko płacisz, czyli: vat, dochodowy i zdrowotna (chyba, że na ryczałcie).

Napisano
  • Autor
W dniu 25.09.2024 o 09:27, ccLot napisał(a):

Wpadłem jeszcze na genialny pomysł wyleasingowania tego auta, wtedy podatki wrócą w ratach i straci się najmniej ;] Taka sztuka dla sztuki, ale 30 miesięcy zajmie pozbycie się auta i tak.

Napisano

@komor No to ołówek w dłoń i musisz sobie wszystko policzyć:oki:

Napisano
W dniu 26.09.2024 o 15:44, komor napisał(a):

Wpadłem jeszcze na genialny pomysł wyleasingowania tego auta, wtedy podatki wrócą w ratach i straci się najmniej ;] Taka sztuka dla sztuki, ale 30 miesięcy zajmie pozbycie się auta i tak.

A to się wogóle opłaci?

Sprzedajesz auto do leasingu za 100 tys netto czyli masz do zapłacenia 23tys vat plus 19 tys dochodwego.

Koszy leasingu zwrotnego to pewnie jakieś 108% więc do spłacenia będziesz miał 108 tys netto od  których odliczysz sobie 75% z 19 % jako koszt czyli 15,39 tys plus 50% vat czyli 12,4 tys. Tak czy siak jesteś w plecy, chyba że zrobisz 100% użytek firmowy ale dalej będziesz do tyłu te 8% kosztów leasingu.

Chyba najrozsądniejsze to wziąć w leasing kolejne auta z pierwszą wpłatą o porównywalnej wielkości jak kwota jaką uzyskasz ze sprzedaży obecnego i na koniec nie wciąganie go na śt plus sprzedaż po 6 mc jako osoba prywatna. 

Tylko nikt nie wie co będzie za te 2 lata - może to już też będzie opodatkowane ??