Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ćwierćwiekowe kanadyjczyki

Featured Replies

Napisano

Znalazłem kilka ciekawych nieruchomości jednak są to tzw kanadyjczyki budowane na przełomie 2000 roku.

1. Czy w ogóle się w to pchać?

2. Jak sprawdzić stan takiego domu?

3. Na coś trzeba uważać? Coś omijać szerokim łukiem (technologie budowania drewniaków są różne)?

Napisano

Jeden z pierwszych kanadyjczyków w Polsce (osiedle) był budowany koło mojego osiedla na Bródnie w 1991 roku.

Byłem kilka miesięcy temu i nadal stoi.

Oczywiście to żaden argument, bo wszystko zależy od indywidualnego przypadku.

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Na coś trzeba uważać?

Czytałem kiedyś, że przy kanadyjczykach, które nie były dobrze izolowane od zewnątrz i mają źle zrobioną paroizolację lub generalnie źle obliczoną izolacyjność  ściany (z tymi różnymi warstwami) i punkt rosy wypada w środku ściany, to wiadomo co się tam dzieje 💦

Edytowane przez iwik

Napisano
12 minut temu, iwik napisał(a):

Czytałem kiedyś, że generalnie przy kanadyjczykach, które nie były dobrze izolowane od zewnątrz i mają źle zrobioną paroizolację lub generalnie źle obliczoną izolacyjność  ściany (z tymi różnymi warstwami) i punkt rosy wypada w środku ściany, to wiadomo co się tam dzieje 💦

Podobnie w domach murowanych z poddaszem użytkowym.

Napisano
33 minuty temu, iwik napisał(a):

Czytałem kiedyś, że przy kanadyjczykach, które nie były dobrze izolowane od zewnątrz i mają źle zrobioną paroizolację lub generalnie źle obliczoną izolacyjność  ściany (z tymi różnymi warstwami) i punkt rosy wypada w środku ściany, to wiadomo co się tam dzieje 💦

Kanadyjczyków (czyli nazwijmy sprawę po imieniu - drewnianych domów szkieletowych) nie izoluje się od zewnątrz.

Jest to szkielet drewniany pomiędzy którym jest włożona wełna.

Z zewnątrz paroizolacja + elewacja (kiedyś siding), wewnątrz paroizolacja + płyta gipsowa.

Napisano
3 godziny temu, Tomo napisał(a):

nie izoluje się od zewnątrz.

Co nie zmienia faktu, że jak się taką ścianę źle zaprojektuje, bądź źle wykona to wilgoć skraplająca się wewnątrz niej zrobi niezłe bagno. 

Napisano
28 minut temu, iwik napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że jak się taką ścianę źle zaprojektuje, bądź źle wykona to wilgoć skraplająca się wewnątrz niej zrobi niezłe bagno. 

Szczególnie, że struktura takiej kanapki będzie inaczej wyglądała dla innych stref klimatycznych, np. inna będzie dla budynków w UK, północnej Skandynawii i PL.

Napisano
  • Autor

Czyli trzeba by jakoś spojrzeć w głąb ściany. Wykrywacz wilgoci? Termowizja coś da? Kamerka inspekcyjna?

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
23 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Czyli trzeba by jakoś spojrzeć w głąb ściany. Wykrywacz wilgoci? Termowizja coś da? Kamerka inspekcyjna?

Kamerka inspekcyjna? Badanie na zarodniki grzybów?

5 godzin temu, Tomo napisał(a):

Kanadyjczyków (czyli nazwijmy sprawę po imieniu - drewnianych domów szkieletowych) nie izoluje się od zewnątrz.

Jest to szkielet drewniany pomiędzy którym jest włożona wełna.

Z zewnątrz paroizolacja + elewacja (kiedyś siding), wewnątrz paroizolacja + płyta gipsowa.

Nie ma co dogmatyzować. Nic nie szkodzi izolować dodatkowo od zewnątrz. Ale na zewnątrz wełny nie daje się paroizolacji tylko wiatroizolację. Para wodna ma z wełny na zewnątrz swobodnie uciekać.

Napisano
Godzinę temu, gondoljerzy napisał(a):

Nie ma co dogmatyzować. Nic nie szkodzi izolować dodatkowo od zewnątrz. Ale na zewnątrz wełny nie daje się paroizolacji tylko wiatroizolację. Para wodna ma z wełny na zewnątrz swobodnie uciekać.

NA poddaszach zostawia się jeszcze przestrzeń nad wełną, by był obieg powietrza i nie gromadziła się wilgoć. mimo paraizolacji od strony wnętrz.

Napisano
2 godziny temu, gondoljerzy napisał(a):

Racja - moja pomyłka :ok:

Za moich czasów to nazywano folią paroprzepuszczalną i paroizolacyjną.

Teraz na zewnątrz chyba daje się wyłącznie membranę (to wygląda bardziej jak tkanina niż folia).

Napisano
13 godzin temu, iwik napisał(a):

Aby było bagno, to trzeba tę wilgoć tam wpuścić i nie pozwolić jej ujść oraz materiały chłonąc wilgoć.

Przykładowo - w płycie styropianowej możesz mieć w środku punkt rosy, tyle, że nic to nie powoduje, gdyż wilgoci tam nie ma.

Napisano
Znalazłem kilka ciekawych nieruchomości jednak są to tzw kanadyjczyki budowane na przełomie 2000 roku.

3. Na coś trzeba uważać? Coś omijać szerokim łukiem (technologie budowania drewniaków są różne)?

Tato postawił dom w 92 tzw „namyslaow” czyli PL Kanadyjka.

Jedyne co zostalo zmienienie vs oryginalnym to dom dostał 5lat temu nową stolarkę i zostal oblozony 10cm prasowana wełna + siatka + tylni minerałami

Zero problemów

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
W dniu 9.10.2024 o 10:05, bielaPL napisał(a):

Teściowie mają część domu w postaci "kanadyjczyka" z PRL, składany z gotowych elementów, z elewacjami i dachem z azbestu. Jakość wykonania fatalna, zimny, podbity wiatrem.

Jakieś dwa lata temu zrobili termomodernizację i remont, czyli zostały zdjęte wszystkie azbestowe panele, odkryta konstrukcja drewniana i położyli na to membranę, 20 cm wełny, tynk i nowe okna trzyszybowe.

I generalnie dom i cała konstrukcja była ok, chyba nie trzeba było żadnej deski wymieniać. Drewno nadal pachniało lasem przy cięciu, kilka gniazd os trzeba było zdrapać.

Oczywiście wełna z PRL też wyleciała, bo nie dość, że nie spełniała dzisiejszych standardów, to i była krzywo docięta, ze szparami.

Więc jak dom jest suchy, to jest dość trwały.

Napisano
15 godzin temu, maras77 napisał(a):

Więc jak dom jest suchy, to jest dość trwały

Byl suchy, bo wiatr hulał przez szpary i wywiewał wilgoć 😉

• 2 tygodnie później...
Napisano

Te "kanadyjki" to drewbud kiedyś stawiał czy źle kojarzę? Jakieś szybkie w montażu ?

Napisano
W dniu 9.10.2024 o 10:05, bielaPL napisał(a):

Bywam czasem u klientki, która ma taki dom w Julianowie.

Tam coś jest nie tak z osadzeniem tego domu na gruncie (szczątkowy fundament, lub jego brak?) - ten dom naprawdę bardzo pracuje w zależności od pory roku. ścian z GK nie daje się utrzymać na miejscu, podłoga żyje własnym życiem. Grzyba nie widać, ale akurat ten konkretny dom nie byłby dla mnie do zaakceptowania.