Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oponki zimowe i wymiana Wawa?

Featured Replies

Napisano
W dniu 28.10.2024 o 17:26, mrBEAN napisał(a):

Miałem ostatnie 2 sezony Hankooka Evo3. Chyba najlepsza cywilna zimówka na jakiej jeździłem.

Sotto zero zobacz.

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

A dużo płacisz za lawetę? ;]

Mam zasadę, że za drinki i lawety nie płacę. ;]

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 10.10.2024 o 14:34, HelixSv napisał(a):

Nie znam się na oponach.

Ja mam takie. Tesla jeździ, skręca i hamuje. 

Screenshot_20240926_232150_Chrome.jpg

Wrócę do wątku, bo się trochę zeszło i dopiero wczoraj opony weszły na auto.

Nie mam oczywiście pojęcia jak się będą zachowywały na śniegu, bo go jeszcze u nas nie ma.

Dzisiaj jednak odwoziłem dzieciaki po szkołach i mam po drodze dwa mini ronda.

Auto stało się bardzo nadsterowne podsterowne, przód ucieka. Nawet myślałem że lód jest na drodze, ale było 5 stopni, kałuże nie miały ani śladu lodu.

Nie przejeżdżałem w jakimś zabójczym tempie tych rond, bo z tyłu w bagażniku była luzem hulajnoga.

Są też głośniejsze niż letnie, ale nie uważam że są głośnie. Ot trochę je słychać.

Te letnie oryginalne w Tesli miały gąbkę wygłuszającą, więc pewnie coś tam dawała.

Przydały się te krążki pod auto. Dzięki @PawelWaw za pożyczenie. Nie użyłem, ale i tak dzięki. Tak długo się zabierałem, że już moje kupione dotarły ;]

Gumiarz miał taki podnośnik nie z łapami pod dane punkty, ale taki wzdłużny, więc cały próg by podniósł. Nie wiem jak to wytłumaczyć inaczej. Mieli oczywiście takie klocki gumowe do podłożenia, ale jednak były spore i nie wiem czy by tam czegoś jeszcze nie przygniotły od spodu.

Oczywiście wymiana opon praktycznie 2x tyle co w Golfie, chociaż rozmiar felgi taki sam.

W Golfie nie ma czujników ciśnienia, a w Tesli są i gumiarz życzy sobie właśnie sporo więcej za to.

A trzeba było iść w Audi... ;]

Edytowane przez kravitz

Napisano
W dniu 28.10.2024 o 15:28, kravitz napisał(a):

Jednak coś mi mówi, że to tak nie powinno być, żeby bieżnik po lewej i po prawej kręcił się odwrotnie :czujnik:

Powinno. Tak działają opony asymetryczne.

:ok:

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Wrócę do wątku, bo się trochę zeszło i dopiero wczoraj opony weszły na auto.

Nie mam oczywiście pojęcia jak się będą zachowywały na śniegu, bo go jeszcze u nas nie ma.

Dzisiaj jednak odwoziłem dzieciaki po szkołach i mam po drodze dwa mini ronda.

Auto stało się bardzo nadsterowne, przód ucieka. Nawet myślałem że lód jest na drodze, ale było 5 stopni, kałuże nie miały ani śladu lodu.

Nie przejeżdżałem w jakimś zabójczym tempie tych rond, bo z tyłu w bagażniku była luzem hulajnoga.

Ja zmieniłem koła na zimowe w ostatni piątek (wtedy jak sypnęło lekko śniegiem).

Koła letnie mam na fabrycznych Hankookach. Uważałem te opony za całkiem niezłe, ale na śniegu przy temperaturze ok. 0 stopni zarzucało mi tyłem na każdym najmniejszym zakręcie.

Po zmianie na koła zimowe (Sotto Zero) jakbym wsiadł do zupełnie innego auta. Zero uślizgów - musiałem się mocno postarać żeby tył parę centymetrów zarzuciło, ale i tak od razu elektronika interweniowała. Nuda.

Napisano
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

Auto stało się bardzo nadsterowne, przód ucieka.

czyli podsterowne, tak? :)

Napisano
  • Autor
Teraz, komandos80 napisał(a):

czyli podsterowne, tak? :)

Sorki, mój błąd, zrobię edycję :ok: