Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASO czy nie?

Featured Replies

Napisano

Auto Kia Ceed już ma 3.5 rok. Zbliża się 4 przegląd. Pytanie czy ASO czy nie? Mam obok warsztat i generalnie robią tam w miarę ok. Najlepiej się jednak sprawdza w takim serwisie zasada jak się zepsuje to naprawimy. Czasem coś spojrzą na klocki albo jak olej cieknie z amora to powiedzą że warto by zrobić. 

Jak bardzo pomagają procedury sprawdzające w aso przy utrzymaniu bezawaryjności za które płacimy sporo? Trzymają się tego czy różnie z tym bywa? Czy obsługa serwisowa rzeczywiście będzie 2 razy lepsza niż w takim zwykłym warsztatcie (2 razy drożej w końcu)...?

Ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie?

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał(a):

Auto Kia Ceed już ma 3.5 rok. Zbliża się 4 przegląd. Pytanie czy ASO czy nie? Mam obok warsztat i generalnie robią tam w miarę ok. Najlepiej się jednak sprawdza w takim serwisie zasada jak się zepsuje to naprawimy. Czasem coś spojrzą na klocki albo jak olej cieknie z amora to powiedzą że warto by zrobić. 

Jak bardzo pomagają procedury sprawdzające w aso przy utrzymaniu bezawaryjności za które płacimy sporo? Trzymają się tego czy różnie z tym bywa? Czy obsługa serwisowa rzeczywiście będzie 2 razy lepsza niż w takim zwykłym warsztatcie (2 razy drożej w końcu)...?

Biorac pod uwage, ze KIA daje 7 lat gwarancji (z wylaczeniami oczywiscie) to IMHO nie ma sensu serwisowac poza ASO do konca tego okresu.

Ja Mazde mimo 8 lat nadal robie w ASO, ale kupuje swoje materialy, wiec place tylko za robocizne.

Auto jezdzi, nie sprawia zadnych problemow,  za kilkaset PLN rocznie oszczednosci, nie chce mi sie kombinowac z warsztatem niezaleznym.

Jest niby polecany Jaksa pod Piasecznem ale mi tam nie po drodze i w dodatku nie pracuja w soboty.

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

ASO robi przegląd wg swoich wytycznych pod przebieg/wiek auta.

Najczęściej na takich przeglądach da się coś wyłapać.

Poza ASO nigdy nie dawałem auta do przeglądu tylko na wymianę oleju/filtrów/zawieszenia itp. Na naprawę. Mechanik zazwyczaj robi to co mu zlecisz, chyba że zlecisz również pełny przegląd, wtedy powinien też porozbierać cokolwiek żeby wszędzie zajrzeć i szukać dla siebie jakiejś roboty.

Osobiście nigdy nie lubiłem ASO, ale korzystałem z Forda. Renault zmieniło moje nastawienie, jest to też kwestia wybranego dealera, u jednego przyjemnie, u drugiego poczekalnia. W Renualt miałem do tego wykupiony promocyjny pakiet przy kupnie auta więc "darmowe" przeglądy inaczej idą w pamięć niż 1000-2000 zł co rok.

Sam musisz decydować, czy chcesz pieczątkę i dalszą ciągłość w ASO czy pieczątkę od mechanika. Przy sprzedaży auta jest chyba 50/50. Ktoś szuka z pełną historią ASO, inny popatrzy czy olej zmieniałeś.

Napisano

KIA ma tyle wyłączeń, że o ile nie masz jakiegoś problemowego silnika to po 3 latach ochrona gwarancyjna jest niewielka.

Ciężko odpowiedzieć czy warto, bo to zależy od konkretnego ASO i warsztatu niezależnego.

Jeden i drugi może być bardzo OK lub fatalny.

Napisano

Zobacz na wyłączenia co tam jeszcze jest na gwarancji i wtedy podejmij decyzje. Osobiście robilbym poza ASO szkoda kasy. 

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Jaki masz przebieg? Co tam masz do zrobienia? Wymiana oleju, płynu hamulcowego, filtrów i co jeszcze?

Na pewno karoserię obejrzą (jest też gwarancja 5 lat na lakier i 12 na blachę i w książce jest dodatkowy rejestr przeglądów nadwozia), podepną pod komputer.

Ja wożę swój olej i filtry, jest trochę taniej, ostatnio byłem rok temu na przeglądzie po 120kkm, auto zarejestrowane w styczniu 2018.

Najlepiej zadzwonić, zapytać ile kosztuje, co robią.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Majkiel napisał(a):

Jaki masz przebieg? Co tam masz do zrobienia? Wymiana oleju, płynu hamulcowego, filtrów i co jeszcze?

55k, standard + tłumik brzęczy na wolnych

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

to wszystko zależy. Jak masz dobry warsztat i zaufanych mechaników, to będzie lepiej niż w ASO. I odwrotnie. Jak masz dobre ASO, to czasem warto zapłacić. Ja mam podobne dylematy z Oplem. Wiosną pojechałem na zrobienie hamulców tył i wymianę oleju do warsztatu w mojej okolicy. Takiego, który ma dobre opinie. No i większych uwag nie miałem, poza tym może że odbierałem samochód stojący w błocie bo nie mają utwardzonego parkingu, z tylnymi kołami stojącymi po felgi w kałuży i tymi nowymi tarczami uwalonymi już błotem ;]. No i cena też nie jakoś specjalnie atrakcyjna, w sumie w ASO Opla dużo więcej kasy bym nie zostawił.

A miesiąc temu robiłem uszczelnienie obudowy rozrządu bo trochę ciekło. Zdecydowałem się podjechać na diagnozę i wycenę do ASO i byłem mega pozytywnie zaskoczony. Raz podejściem do klienta. Pierwszy raz się spotkałem, że sprzedawca zaprasza mnie na halę, wszystko pokazuje pod autem co jest do zrobienia, jakie jest ryzyko że coś wiecej może być do zrobienia, ile to będzie kosztowało w wersji optymistycznej, ile pesymistycznej. Na oryginałach, na zamiennikach itd. Przede wszystkim oni robią takie same auta codziennie. Jak masz wymienić olej i klocki to jest szansa że każdy warsztat sobie poradzi, ale jak coś specyficznego dla Twojego auta to już się można zastanawiać, czy warto żeby ktoś się uczył na Twoim samochodzie i ewentualnie na nim popełniał błędy.

A dwa że wycena w tym ASO wcale nie była jakaś szokująca. Zdecydowałem się to zrobić u nich. Udało się w wersji optymistycznej. Przy odbiorze auta gość jeszcze raz zaprosił mnie pod samochód, wszystko dokładnie pokazał co zrobili, opowiedział, odpowiedział na wszystkie moje pytania. Mając już kilka różnych aut od nowości, pierwszy raz sie spotkałem z taką obsługą, zarówno jeśli chodzi o podejście do mnie, jak i wiedzę tego człowieka. Czasami mam wrażenie że ci co przyjmują te auta w ASO mniej wiedzą o motoryzacji niż ja.

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Twoja gwarancją tak naprawdę już minęła w KIA :ok:

Jedynie jeździć jeszcze na przegląd powłoki lakierniczej do ASO :ok: (5 lat KIA)

Napisano

Jak juz jestesmy przy ASO i KIA. to jakie macie doswiadczenia z nieuznawaniem gwarancji jak ktoś coś zrobi poza ASO?

Głównie mi chodzi o elektrykę - typu oświetlenie nóg czy lampka w drzwiach? a już bardziej hardcoreowo moduł dezaktywujący SS i aktywujący Brake Hold (który montują niektóre ASO). w przypadku OEM lampek, zgodnie z dokumentacją się wpinają szybkozłączkami w kabel. W przypadku modułu trzeba przeciąć 2 kable

Edytowane przez Filipfm

Napisano
8 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Biorac pod uwage, ze KIA daje 7 lat gwarancji (z wylaczeniami oczywiscie) to IMHO nie ma sensu serwisowac poza ASO do konca tego okresu.

Ja Mazde mimo 8 lat nadal robie w ASO, ale kupuje swoje materialy, wiec place tylko za robocizne.

Auto jezdzi, nie sprawia zadnych problemow,  za kilkaset PLN rocznie oszczednosci, nie chce mi sie kombinowac z warsztatem niezaleznym.

Jest niby polecany Jaksa pod Piasecznem ale mi tam nie po drodze i w dodatku nie pracuja w soboty.

A ASO Mazdy pracuje w soboty? :)

Bemo i Odyssey nie :(

Napisano
13 minut temu, bartekm napisał(a):

A ASO Mazdy pracuje w soboty? :)

Bemo i Odyssey nie :(

Ja jezdze na Targowek, teraz tam jest tez Odyssey, ale wczesniej byl Golembiewscy. Ekipa zostala stara.

Ceny maja tez delikatnie nizsze niz inne serwisy w Wawie.

Ten na Woli chyba faktycznie nieczynny w soboty, a innych nawet nie sprawdzalem.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
15 godzin temu, maro_t napisał(a):

Przede wszystkim oni robią takie same auta codziennie. Jak masz wymienić olej i klocki to jest szansa że każdy warsztat sobie poradzi, ale jak coś specyficznego dla Twojego auta to już się można zastanawiać, czy warto żeby ktoś się uczył na Twoim samochodzie i ewentualnie na nim popełniał błędy.

Najlepiej to jechać do mechanika, który do ok. roku temu robił w ASO Twojej marki, ale postanowił iść na swoje. 

W ASO widział swoje i swoje się nauczył na w miarę młodych autach, po czym trochę już na swoim też robi i wypracował metodę pracy. Jeszcze nie jedzie na opinii, więc mu zależy itd... 

W ASO często mistrz może jest i doświadczony, ale faktyczną robotę ogarniają żółtodzioby z mlekiem na wąsie... Bo jak się już który nauczy i doświadczenia nabierze, to woli iść robić na swoim. 

Edytowane przez grogi

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Najlepiej to jechać do mechanika, który do ok. roku temu robił w ASO Twojej marki, ale postanowił iść na swoje. 

W ASO widział swoje i swoje się nauczył na w miarę młodych autach, po czym trochę już na swoim też robi i wypracował metodę pracy. Jeszcze nie jedzie na opinii, więc mu zależy itd... 

W ASO często mistrz może jest i doświadczony, ale faktyczną robotę ogarniają żółtodzioby z mlekiem na wąsie... Bo jak się już który nauczy i doświadczenia nabierze, to woli iść kosić kasiorę na swoim. 

Dokładnie.

Syn kuzyna skończył samochodówkę, pierwszą pracą jest ASO Toyoty. Robi głównie przy gwarancyjnej wymianie oleju itp. Po godzinach ogarnia auta znajomym/sąsiadom .

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, maro_t napisał(a):

to wszystko zależy. Jak masz dobry warsztat i zaufanych mechaników, to będzie lepiej niż w ASO. I odwrotnie. Jak masz dobre ASO, to czasem warto zapłacić.

nie znam ludzi ani tu ani tu

8 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Syn kuzyna skończył samochodówkę, pierwszą pracą jest ASO Toyoty. Robi głównie przy gwarancyjnej wymianie oleju itp. Po godzinach ogarnia auta znajomym/sąsiadom .

a gdzie ja tam będę terach chodził i szukał świętego grala ;] 

jak już to bym do Szymana oddał ale ze złej strony Warszawy się pobudował i mi się zwyczajnie nie chce tyle jeździć

Napisano
11 godzin temu, grogi napisał(a):

no fajnie, tylko jak się takich szuka?

ja mniej więcej wiem które warsztaty w mojej okolicy mają dobre opinie. Jeden opisałem wcześniej, w drugim gość mi wmawiał że wszystko jedno czy mi wleją do Opla olej Dexos2 czy Dexos1 gen 2. (różnica jest mówiąc w skrócie bardzo istotna). Oczywiście więcej tam nie pojadę. A w trzecim na wymianę oleju i hamulców mieli termin za 1,5 miesiąca.

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał(a):

Otoz to, latwo powiedziec ale jak przychodzi co do czego, to jak szukanie dziewicy w burdelu ;]

W przypadku relatywnie mlodych aut z nieduzym przebiegiem <100-120kkm to serwis w ASO nie wychodzi znaczaco drozej niz w dobrym serwisie niezaleznym.

Co innego jak do wymiany jest pol zawieszenia, wydech czy jakies powazniejsze graty w silniku.

Napisano
22 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Przegląd w aso , naprawy u kowala do którego ma się jakieś zaufanie .

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

Ale ja nie mówię, że łatwo takich znaleźć. Niemniej, jak już masz namiar na takiego magika, to jest najlepsza opcja.

Edytowane przez grogi

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

W przypadku relatywnie mlodych aut z nieduzym przebiegiem <100-120kkm to serwis w ASO nie wychodzi znaczaco drozej niz w dobrym serwisie niezaleznym.

Nie pamietam juz dokładnych kwot ale w volvo V 70 rozrząd w dobrym serwisie niezaleznym wychodził 130 zl taniej niz w ASO ( oczywiście mozna bylo przydziadować na częściach i wtedy różnica wychodziła większa. 

Dynamiczna wymiana "oleju" w skrzyni biegów poza ASO wychodziła ok 200 zł taniej

Napisano
17 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Jak juz jestesmy przy ASO i KIA. to jakie macie doswiadczenia z nieuznawaniem gwarancji jak ktoś coś zrobi poza ASO?

Głównie mi chodzi o elektrykę - typu oświetlenie nóg czy lampka w drzwiach? a już bardziej hardcoreowo moduł dezaktywujący SS i aktywujący Brake Hold (który montują niektóre ASO). w przypadku OEM lampek, zgodnie z dokumentacją się wpinają szybkozłączkami w kabel. W przypadku modułu trzeba przeciąć 2 kable

KIA to robi cyrki nawet jak jeszcze pierwszego przeglądu nie było 😄