Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie się teraz regeneruje turbiny ?

Featured Replies

Napisano

Część koledzy . Jestem z Małopolski Oswiecim okolice , tak się zastanawiam gdzie oddać turbinę do regeneracji ? W mojej okolicy w promieniu do 30 Km są warsztaty ale strasznie słabo to wygląda . Niby przez telefon pięknie ładnie ale z opinii osób które oddały do regeneracji to jest lipa. Dzięki za podpowiedź.

Napisano
36 minut temu, HARDTECHNO napisał(a):

Część koledzy . Jestem z Małopolski Oswiecim okolice , tak się zastanawiam gdzie oddać turbinę do regeneracji ? W mojej okolicy w promieniu do 30 Km są warsztaty ale strasznie słabo to wygląda . Niby przez telefon pięknie ładnie ale z opinii osób które oddały do regeneracji to jest lipa. Dzięki za podpowiedź.

Generalnie regeneracja turbo zawsze była tematem dyskusyjnym.

Napisano

Kupno używanej z rozbitka o małym przebiegu może być lepszym rozwiązaniem. Oczywiście z ryzykiem wtopy.

Sam jestem na etapie zakupu turbosprężarki w celu podniesienia mocy i regenerowana nie wchodzi w rachubę. Nie będę jej przecież rozbierał, żeby sprawdzić czy koras pochodzi od Mellett'a, czy z Chin. Nie przekonuje mnie również sytuacja gdy firma parająca się regeneracjami posiada w ofercie zarówno regenerowane i używane turbosprężarki, gdzie te drugie są droższe... 

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano

Turbo tec Jaworzno ?

Napisano
1 godzinę temu, HARDTECHNO napisał(a):

A dowiadywałeś się ile kosztuje nowa? Może się okazać, że zabawa w regenerację nie ma większego sensu. 

Napisano
  • Autor
39 minut temu, wladmar napisał(a):

A dowiadywałeś się ile kosztuje nowa? Może się okazać, że zabawa w regenerację nie ma większego sensu. 

Znalazłem na allegro za 1.2 kzł i teraz pytanie się nasuwa czy to faktycznie nowa czy zregenerowana. Sprzedający pisze że 100% nówka. Kusi mnie żeby zaryzykować . 

Napisano
40 minut temu, HARDTECHNO napisał(a):

Znalazłem na allegro za 1.2 kzł i teraz pytanie się nasuwa czy to faktycznie nowa czy zregenerowana. Sprzedający pisze że 100% nówka. Kusi mnie żeby zaryzykować . 

Wrzuć aukcję, obejrzymy :oki: 

A co do regeneracji, mając auta użytkowe nie założyłbym bo się to zwyczajnie nie opłaca - po 1 może niekorzystnie wpłynąć na zużycie paliwa, a po 2 trwałość regeneracji może być dyskusyjna i w zasadzie nie wiadomo ile pojeździ.

W osobówkach miałem 2x zakładane regenerowane i niestety auta nie były już tak żwawe jak przed wymianą. Co nie zmienia faktu że pewnie założyłbym do auta o wartości 10k, dzie regeneracja to 1k a nowe 4. ;)

Napisano
7 minut temu, HARDTECHNO napisał(a):

Link w celach poglądowych. https://allegro.pl/oferta/fabrycznie-nowa-turbina-fiat-stilo-1-9-126-140km-14078470824. Nie ma na celu promowania i hejtowania  sprzedającego . Czysta ciekawosc 

A zadzwoń do ASO i spytaj ile chcą za nową. Może się okazać, że właśnie mniej więcej tyle.

Napisano

He he znajomy ma Mazdę 3 1.6 90KM aktualnie dobija do 800tyś km.

Tylko raz wymieniał turbo na nowe. Niedawno znowu wysyłał stare turbo na wymianę do tego samego zakładu co zawsze. Lata na regenerowanej 250-300 tyś km, koszt ok 1000pln.

Robi 90% trasy.

Napisano
2 godziny temu, HARDTECHNO napisał(a):

Link w celach poglądowych. https://allegro.pl/oferta/fabrycznie-nowa-turbina-fiat-stilo-1-9-126-140km-14078470824. Nie ma na celu promowania i hejtowania  sprzedającego . Czysta ciekawosc 

Przeczytaj "informacje o sprzedającym". To jest najprawdopodobniej nowy Mellet.

Napisano
2 godziny temu, HARDTECHNO napisał(a):

Cena oraz zdjęcia z aukcji tej turbospręźarki budzą spore wątpliwości. Niech sprzedający wyśle Ci zdjęcia rzeczywiste sprzedawanego przedmiotu.

Dlaczego? Na aliexpress możesz kupić chińską kopię turbosprężarki IHI. Jak z jej jakością, nie wiem... Jej najniższa cena w polskim sklepie to 2400 zł. Poniżej aukcja na ali

https://a.aliexpress.com/_EHTDxPE

Napisano
6 godzin temu, HARDTECHNO napisał(a):

Kiedyś oddawałem do serwisu producenta. Dawałem starą a dostawałem podobno fabrycznie regenerowana, ASO którą montowała mówiła, że to była nowa.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Tre-Bor napisał(a):

He he znajomy ma Mazdę 3 1.6 90KM aktualnie dobija do 800tyś km.

Tylko raz wymieniał turbo na nowe. Niedawno znowu wysyłał stare turbo na wymianę do tego samego zakładu co zawsze. Lata na regenerowanej 250-300 tyś km, koszt ok 1000pln.

Robi 90% trasy.

Może kolega zdradzi ten serwis ?

Napisano
3 godziny temu, MarcG napisał(a):

Kiedyś oddawałem do serwisu producenta. Dawałem starą a dostawałem podobno fabrycznie regenerowana, ASO którą montowała mówiła, że to była nowa.

Fabryczna regeneracja to imo zupełnie coś innego, dla obniżenia kosztów zostawiają stare obudowy ale cały środek jest nowy.