Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW 1 vs VW Golf

Featured Replies

Napisano
W dniu 26.01.2025 o 17:23, kaczorek79 napisał(a):

Kombi nie lubię, w sedana nie schowam roweru, ogólnie za duże, najmniejszy silnik to 2.0, najniższe ceny pewnie gdzieś od 120 tys.

To jeszcze dorzucę 3GT żeby trochę zmieszać. Jest trochę "dziwne" z wyglądu ale nie dziwniejsze niż przód golfa 8 ;] . Kufer fajniejszy i łatwiej rower wpakujesz. Inne rzeczy też raczej na plus.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/bmw-3gt-salon-polska-1-uzytkownik-serwis-aso-ledpdcalufelgi-18-fv-23-ID6H5jLL.html

image.png.b754d4e51b1db6acc22eeac7e2639aa9.png

image.png.37654b4ef8ee623898d676c8486b5717.png

Napisano
  • Autor

@bielaPL Tak średnio mi się podoba ta bryła, plus wielkość ogólna, gdzie potem tylko rodzi się problem z parkowaniem w mieście. 90% czasu jeżdżę sam, więc kompakt jak najbardziej się sprawdza. No i raczej bym unikał silników powyżej 1.6 pojemności. Jeździłem takim BMW 2.0 T i podobnie jak VAG 2.0 tsi, trzeba liczyć średnio + 1,5-2 litry na 100 w porównaniu do 1.5 tsi. Robiąc 100 kkm mamy lekko 10 tys oszczędności w samym paliwie.

Napisano
19 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

@bielaPL Tak średnio mi się podoba ta bryła, plus wielkość ogólna, gdzie potem tylko rodzi się problem z parkowaniem w mieście. 90% czasu jeżdżę sam, więc kompakt jak najbardziej się sprawdza. No i raczej bym unikał silników powyżej 1.6 pojemności. Jeździłem takim BMW 2.0 T i podobnie jak VAG 2.0 tsi, trzeba liczyć średnio + 1,5-2 litry na 100 w porównaniu do 1.5 tsi. Robiąc 100 kkm mamy lekko 10 tys oszczędności w samym paliwie.

fakt to ma 4.8 metra 😮 myślałem że troche krótsze

No to chyba bym się skusił na golfa jednak w twoim przypadku, będziesz się cieszył z niższego spalania i 4 garów.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, bielaPL napisał(a):

No to chyba bym się skusił na golfa jednak w twoim przypadku, będziesz się cieszył z niższego spalania i 4 garów.

Raczej Golf jest moim faworytem, ale biję się z myślami patrząc na jakość wykonania tego auta i upierdliwych usterek. 

Napisano
  • Autor
7 minut temu, ppmarian napisał(a):

A z innej beczki

Mazda 3 2.0 ?

Wysłane za pomocą Tapatalk

Zakochany w turbo. 

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Młody ostatnio przyjechał i ledwo się zmieścił u mnie w garażu ;]

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał(a):

To jeszcze dorzucę 3GT żeby trochę zmieszać. Jest trochę "dziwne" z wyglądu ale nie dziwniejsze niż przód golfa 8 ;] . Kufer fajniejszy i łatwiej rower wpakujesz. Inne rzeczy też raczej na plus.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/bmw-3gt-salon-polska-1-uzytkownik-serwis-aso-ledpdcalufelgi-18-fv-23-ID6H5jLL.html

Absolutnie nie rozumiem 3GT, kiedy jest też 4 Grand Coupe. Praktycznie identyczne funkcjonalnie (no dobra, 3GT odrobinę wyższe i dłuższe), a 4GC wygląda zacnie, a 3GT jak garbaty pies... ;(

Edytowane przez grogi

Napisano

Absolutnie nie rozumiem 3GT, kiedy jest też 4 Grand Coupe. Praktycznie identyczne funkcjonalnie (no dobra, 3GT odrobinę wyższe i dłuższe), a 4GC wygląda zacnie, a 3GT jak garbaty pies... ;(
Dlatego 3gt już się skończyło.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
50 minut temu, grogi napisał(a):

Praktycznie identyczne funkcjonalnie (no dobra, 3GT odrobinę wyższe i dłuższe)

W praktyce to te kilka cm w środku robiło mega różnicę. W 4GC masz ciasno jak w zwykłej 3, w GT miejsca na długość praktycznie jak w serii 5.

Miałem 2x GT i uważam że to było niedoceniane auto. W mpaku wyglądało znośnie.20200724_153623.jpg.2dc6840b8848ac37b2f753d888e44b0c.jpg

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

To porównaj do zwykłej, ciasnej 3 i zrozumiesz, że GT ma sens.

Młody ma teraz sedana 330e i 3GT. GT nieporównanie bardziej praktyczne :ok:

No ale ładniejsza zwykła 3 ;]

Napisano
9 minut temu, rwIcIk napisał(a):

To porównaj do zwykłej, ciasnej 3 i zrozumiesz, że GT ma sens.

Młody ma teraz sedana 330e i 3GT. GT nieporównanie bardziej praktyczne :ok:

No ale ładniejsza zwykła 3 ;]

Co komu potrzeba :ok:

Napisano
  • Autor

Stanęło na Golfie VIII, ale... myślałem, że Octavia IV jest droższa, a jednak tańsza.

O4 1.5 tsi jest tylko w wersji 150 KM, czy lepszej, ale tylko z belką z tyłu. Wyposażenie ciut gorsze, brak trzeciej strefy klimy, grzana kierownica jest rzadkością, fotele takie sobie, no i gabaryty nie przemawiają do mnie, bo w takim Golfie mieścimy się spokojnie w wyjazdach wakacyjnych, a tu trzeba będzie szukać dłuższych miejsc do parkowania. Cała reszta to wiadomo, VAG. Jeździłem tylko dieslem i dość krótko, by coś więcej poczuć z jazdy. Nie znam się na wyposażeniach, może ktoś kojarzy, czy są tam takie gadżety, jak światła matrycowe, czy travel assist, bo ten  akurat w Golfie mi bardzo pasował.

Napisano
W dniu 2.02.2025 o 15:14, kaczorek79 napisał(a):

Stanęło na Golfie VIII, ale... myślałem, że Octavia IV jest droższa, a jednak tańsza.

O4 1.5 tsi jest tylko w wersji 150 KM, czy lepszej, ale tylko z belką z tyłu. Wyposażenie ciut gorsze, brak trzeciej strefy klimy, grzana kierownica jest rzadkością, fotele takie sobie, no i gabaryty nie przemawiają do mnie, bo w takim Golfie mieścimy się spokojnie w wyjazdach wakacyjnych, a tu trzeba będzie szukać dłuższych miejsc do parkowania. Cała reszta to wiadomo, VAG. Jeździłem tylko dieslem i dość krótko, by coś więcej poczuć z jazdy. Nie znam się na wyposażeniach, może ktoś kojarzy, czy są tam takie gadżety, jak światła matrycowe, czy travel assist, bo ten  akurat w Golfie mi bardzo pasował.

No nie leży mi …

ani jazda

ani prowadzenie 

ani wygłuszenie.

Ps

1. marna kamera cofania 

2. ręczny puszcza dopiero jak tył mocno siada 

3. dzyndzel od zmiany biegów jak „brazylijska łechtaczka”

4. fotele mnie uwierają w boki ud, przy mojej szerokiej pupie 😭

Ps 2

sporo jeździłem „7” kuzyna i chyba tam lepiej było :( 

IMG_7386.jpeg

IMG_7385.jpeg

IMG_7387.jpeg

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 1.02.2025 o 10:32, bielaPL napisał(a):

taka octavia od beeemwuuu;)