Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Używany HD

Featured Replies

Napisano

Interesuje mnie głównie w kontekście "jak to się może sypać"? ;]

Mam dwie lewe ręce, nie ma szans na żadne własne roboty skomplikowane bardziej niż napompowanie opony.

Proszę nie doradzać, że "kupisz tanio i wymienisz w godzinkę", bo tego nie zrobię. Nawet nie kupię, bo nie wiem co, nie znam się i nie chcę się znać ;)

Interesuje mnie tylko jazda.

Potrzeba do tego specjalnych warsztatów?

Używany Harley to pojęcie pojemne i ja to wiem.

Zasadniczo, to jakoś nigdy nie byłem fanem tego typu motocykli i jak myślałem o HD to o tym na którym jeździł Arnie w T2 ;)

Ale ostatnio jak zbłądziłem i odwiedziłem końce internetów, to znalazłem takie ogłoszenie
https://allegro.pl/ogloszenie/harley-davidson-sportster-rh1250-s-2023r-14532691951

Harley-Davidson-Sportster-RH1250-S-2023r

Tak mi się podoba, że nawet jakby go kupił tak uszkodzonego, to pewnie bym go nie naprawił do końca, bo z tymi szlifami wygląda nawet lepiej ;]

W ogóle ktoś sprowadzał moto z USA? A konkretnie HD?

Jakieś trudności? Wychodzą rzeczy które były przypudrowane?

Napisano

Popatrz na FB na grupę "Motocykle & stare fury Z Kanady. Motorcycles & classic cars from Canada."

Jest dużo ofert na HD co ważne w wersjach europjskich, z vin na europę. Uszkodzonych z USA bym nie ściągał jak się nie znasz i nie potrafisz sam naprawić. 

U Yaro masz często w bardzo ładnym stanie za niższe niż w PL ceny. 

Napisano
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

Mam dwie lewe ręce, nie ma szans na żadne własne roboty skomplikowane bardziej niż napompowanie opony.

Proszę nie doradzać, że "kupisz tanio i wymienisz w godzinkę", bo tego nie zrobię. Nawet nie kupię, bo nie wiem co, nie znam się i nie chcę się znać ;)

Zasadniczo, to jakoś nigdy nie byłem fanem tego typu motocykli i jak myślałem o HD to o tym na którym jeździł Arnie w T2 ;)

Ale ostatnio jak zbłądziłem i odwiedziłem końce internetów, to znalazłem takie ogłoszenie
https://allegro.pl/ogloszenie/harley-davidson-sportster-rh1250-s-2023r-14532691951

Tak mi się podoba, że nawet jakby go kupił tak uszkodzonego, to pewnie bym go nie naprawił do końca, bo z tymi szlifami wygląda nawet lepiej ;]

spytam kumpla, bo chyba takiego samego, tylko dzwona zaliczył. A co do kupna, to kupuj przed wprowadzeniem ceł na HD, bo się zapowiadają i wtedy nawet używane pójdą w górę

Napisano

image.png.e160a1dd7b70985923efd4e602a1ff90.png

Napisano

Miałem harysia electre z silnikiem 103cu, wiec coś podpowiem:

Te motocykle są wymagające pod kątem prowadzenia, a te większe też pod kątem manewrowania. Słabo skręcają, dla początkujących dość trudne. 

Obsługi skrzyni, sprzęgła, hamulców jest jak w sprzęcie rolniczym (w porównaniu do innych współczesnych motocykli).

Serwisowanie specyficzne dla marki (np. kompensator, pas napędowy, wszedzie śruby calowe itp. rocker boxy, popychacze, rozrząd itd. - niby proste ale trzeba siedzieć w HD)

Ogólnie moim zdaniem poza wyglądem i stylem nie mają wiele do zaoferowania... ale wiem jak to jest jak wejdzie w głowę, wiec dopóki nie będziesz miał to sie nie wyleczysz. 

Ja miałem i mnie ta choroba nie chwyciła :)

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

Kupujac coś takiego zrazisz się do HD, to co widać na zdjęciach zazwyczaj jest tylko na zachętę, potem wychodzi zazwyczaj krzywa rama, nie wiadomo jak serwisowany. Trudno znaleźć kogoś kto będzie chciał to naprawić i kto bedzie chciał serwisować. Finalnie wyjdzie drożej niż kupiony w Polsce w jednym kawalku. Mi się trafił Sportster tylko starszy, ze Stanów ale jako mienie przesiedleńcze, od znajomego i ze znikomym przebiegiem. Od prawie pięciu lat wymieniam tylko olej i dłubię jakieś pierdoły ale tylko dlatego, że chce by wyglądał po mojemu. Szukaj czegoś w Polsce z historią, bo będziesz się męczył. Jeździłam na takim i to taki nie harley, nie wiem nawet z czym porównać, taki chyba cruiser sport, duże koła, słabo skręca i nie ma tego dźwięku. Zapisz się gdzieś na jazdę testową przed zakupem, czasem są organizowane takie akcje, żebyś się nie rozczarował. A może 48, w tej kasie możesz już wybrać coś fajnego, jeśli bardzo wysoki nie jesteś, jak Ci sie spodoba to wtedy przepadniesz. Może sie przekonasz i sam dużo rzeczy ogarniesz bo you tube Twoim przyjacielem będzie, jest tam wszystko. 

Napisano
22 godziny temu, ancka napisał(a):

Kupujac coś takiego zrazisz się do HD, to co widać na zdjęciach zazwyczaj jest tylko na zachętę, potem wychodzi zazwyczaj krzywa rama, nie wiadomo jak serwisowany. Trudno znaleźć kogoś kto będzie chciał to naprawić i kto bedzie chciał serwisować. Finalnie wyjdzie drożej niż kupiony w Polsce w jednym kawalku. Mi się trafił Sportster tylko starszy, ze Stanów ale jako mienie przesiedleńcze, od znajomego i ze znikomym przebiegiem. Od prawie pięciu lat wymieniam tylko olej i dłubię jakieś pierdoły ale tylko dlatego, że chce by wyglądał po mojemu. Szukaj czegoś w Polsce z historią, bo będziesz się męczył. Jeździłam na takim i to taki nie harley, nie wiem nawet z czym porównać, taki chyba cruiser sport, duże koła, słabo skręca i nie ma tego dźwięku. Zapisz się gdzieś na jazdę testową przed zakupem, czasem są organizowane takie akcje, żebyś się nie rozczarował. A może 48, w tej kasie możesz już wybrać coś fajnego, jeśli bardzo wysoki nie jesteś, jak Ci sie spodoba to wtedy przepadniesz. Może sie przekonasz i sam dużo rzeczy ogarniesz bo you tube Twoim przyjacielem będzie, jest tam wszystko. 

A to fakt, że nie ma dźwięku. Brzmi jak rzędówka. Nie wiem, czy to kwestia tego, że jest czterozaworowy, czy tego, że się wysoko, jak na Harleya, kręci. To taki bardziej minipowercruiser, odpowiednik słabszego v-roda.

Napisano
W dniu 3.02.2025 o 11:52, kravitz napisał(a):

bez sensu, weź sobię nówkę z FV (edit niestety ten pierwszy to nie nówka, ale prawie ;) )

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/harley-davidson-sportster-harley-davidson-sportstser-s-ID6GMk6B.html

Przynajmniej jak Ci nie podejdzie to sprzedaż to bardzo łatwo później z pewną historią

Są też inne tańsze modele ale już z mniejszym zadziorem

https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quady/oferta/harley-davidson-sportster-nightster-975-harley-davidson-warszawa-ID6GnQc7.html

Edytowane przez bielaPL

Napisano
W dniu 3.02.2025 o 12:29, Olas1 napisał(a):

Popatrz na FB na grupę "Motocykle & stare fury Z Kanady. Motorcycles & classic cars from Canada."

Jest dużo ofert na HD co ważne w wersjach europjskich, z vin na europę. Uszkodzonych z USA bym nie ściągał jak się nie znasz i nie potrafisz sam naprawić. 

U Yaro masz często w bardzo ładnym stanie za niższe niż w PL ceny. 

masz jakieś doświadczenia z tym człowiekiem "Yaro"? Kupowałeś coś przez niego?

Myślę o Wranglerze, kwestia tylko przez kogo załatwiać temat, bo tych importerów jest od groma i ryzyko tak samo ogromne.

Napisano

Na HD się nie znam, ale napiszę coś o ogłoszeniu. Motocykl z tej konkretnej licytacji sprzedał się na aukcji w listopadzie 2023. Ogłoszenie nie dotyczy sprzedaży tego konkretnego egzemplarza tylko jest zarzutką typu "tego nie mamy, ale wylicytujemy Panu ładny bardzo podobny, tylko wpłać Pan zaliczkę". Jeśli chcesz obejrzeć co aktualnie jest do wylicytowania w Stanach wejdź bezpośrednio na portale aukcyjne: copart.com albo iaai.com i zleć zakup sprawdzonemu pośrednikowi (nikogo nie polecę).

P.S. A jeśli chcesz obejrzeć co ciekawego z HD sprzedało się ostatnio na aukcjach zajrzyj tutaj: https://en.bidfax.info/harley-davidson/

Edytowane przez Woockush

Napisano
4 godziny temu, nikt-znany napisał(a):

masz jakieś doświadczenia z tym człowiekiem "Yaro"? Kupowałeś coś przez niego?

Myślę o Wranglerze, kwestia tylko przez kogo załatwiać temat, bo tych importerów jest od groma i ryzyko tak samo ogromne.

Tak, zamówiłem i niego HD 1200 Iron. Zapłaciłem zaliczkę i po 2 miesiącach okazało się, że cały kontener zarekwirowała policja, bo był w nim kradziony samochód (nie Yaro). Zatrzymali wszystko do wyjaśnienia, poprosiłem o zwrot zaliczki i bez problemu od razu odesłał. Kolega też ściągał HD i wszystko było cacy. Ogólnie dużo ludzi go poleca. 

Napisano

To może tak.
Yaro znam - sam nie korzystałem ale znam osoby co korzystały i są zadowlone.

Co do HD to Paweł z którym się bawimy w samochody lata głównie właśnie na nich, zna się na mechanice i generalnie jak coś to może pomóc i podpowiedzieć.
Co do samych HD to aktualnie po znajomych są jakieś sztuki do sprzedania

image.png

image.png

• 3 tygodnie później...
Napisano

Choruje na niego od 2lat; chciałem kupić nowego ale zlikwidowali salon we Wroc, 

Imo kupowanie używki jest mocno ryzykowne-poczytaj o silnikach -lubią paść nawet w nowych na gwarancji po kilkuset KM😨 inne potrafią jeździć bez problemu.

Jeśli db pamietam dalej sypie się napinacz łańcucha rozrządu- opiłki metalu trafiają z olejem do reszty silnika i silnik do wymiany.  Niby coś poprawili po 2023r ale rozmawiałem z ludźmi z HD mniej formalnie i problem niestety dalej istnieje.
Jeśli sportster s to tylko na gwarancji… 

Napisano
11 godzin temu, kondziu napisał(a):

Choruje na niego od 2lat; chciałem kupić nowego ale zlikwidowali salon we Wroc, 

Imo kupowanie używki jest mocno ryzykowne-poczytaj o silnikach -lubią paść nawet w nowych na gwarancji po kilkuset KM😨 inne potrafią jeździć bez problemu.

Jeśli db pamietam dalej sypie się napinacz łańcucha rozrządu- opiłki metalu trafiają z olejem do reszty silnika i silnik do wymiany.  Niby coś poprawili po 2023r ale rozmawiałem z ludźmi z HD mniej formalnie i problem niestety dalej istnieje.
Jeśli sportster s to tylko na gwarancji… 

I nie są to jedyne problemy tego modelu-na początku mieli problem z softem, np. kontrolka check engine zapalała się w różnych dziwnych sytuacjach(tu podobno mocno się poprawiło z biegiem czasu)-możesz poczytać opowieści osób, które przy prędkościach autostradowych doświadczyły wyłączenia motocykla🙈. Jak dodać do tego problemy z akumulatorem(w późniejszych wersjach jest większy aku, ale przy dłuższym postoju koniecznie musisz podłączyć motocykl do prostownika- bo nie można dopuścić do rozładowania -wtedy dzieją się największe cyrki).

Silniki płyną ze stanów więc jak pada to co z tego że masz gwarancję jak trwa to ileś tygodni… w trakcie sezonu .
Zastanawiam się ile z tych uszkodzonych z US to właśnie takie „miny”, których właściciele mieli już dość.

Mnie  to skutecznie zniechęciło ale nadal spoglądam na ten motocykl i może kiedyś jak się ogarną z problemami to kto wie?

Edytowane przez kondziu

• 2 tygodnie później...
Napisano

@kravitz i co będzie jakiś chleb z tej mąki czy pomysł umarł?

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, bielaPL napisał(a):

@kravitz i co będzie jakiś chleb z tej mąki czy pomysł umarł?

Chwilowo umarł.

• 2 miesiące później...
Napisano

Ja sciągnełam z usa Indiane po szlifie choć myślałam też o HD sportsterze. Udało mi się poskładać do kupy ale:

- sporo części jest dostępnych tylko w oficjalnej dystrybucji i są na tyle drogie w europie że opłaca się ściągną z ebaya z USA. 
- ratuje olx gdzie jest troche części używanych ale też drogo

- co się da to na Ali, są tam podróbki naprawdę niezłej jakości.

- trzeba ogarnąć elektrykę bo tylne światła czerwone i w sprzętach skomputeryzownych nie jest prosto.

- trzeba mieć troche pasji żeby posiedzieć z tym w garażu pare tygodni, żeby nie płacić za każdą pierdołke u mechanika