Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ekologia panie, ekologia...

Featured Replies

Napisano

Tak wygląda kolektor dolotowy silnika N57 BMW po 230kkm przelotu. EGR pięknie wszystko pozaklejał. Wymieniłem, bo blokowały się klapki wirowe - teraz wiem dlaczego...

Żeby było ciekawiej, to z nowym kolektorem auto jakoś nie ciągnie. Włączyłem na centralnym wyświetlaczu wskaźniki generowanego momentu i mocy i dochodzi do 700Nm/~350km i dalej nic. Wcześniej było 740/400 i różnicę czuć. Mechanik twierdzi, że mam pojeździć 400km żeby sterownik zrobił jakąś adaptację. Zobaczymy...

20250215_180946.jpg

20250215_181042.jpg

Napisano
38 minut temu, torelek napisał(a):

Tak wygląda kolektor dolotowy silnika N57 BMW po 230kkm przelotu. EGR pięknie wszystko pozaklejał. Wymieniłem, bo blokowały się klapki wirowe - teraz wiem dlaczego...

Żeby było ciekawiej, to z nowym kolektorem auto jakoś nie ciągnie. Włączyłem na centralnym wyświetlaczu wskaźniki generowanego momentu i mocy i dochodzi do 700Nm/~350km i dalej nic. Wcześniej było 740/400 i różnicę czuć. Mechanik twierdzi, że mam pojeździć 400km żeby sterownik zrobił jakąś adaptację. Zobaczymy...

20250215_180946.jpg

20250215_181042.jpg

A czego się spodziewałeś po 230kkm przebiegu ? Jak chcesz czysty dolot to kup nowy. Te moce to standardowe czy coś podkręcone?

Napisano

Masz auto po tuningu? Jak tak to normalne.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, MarcG napisał(a):

A czego się spodziewałeś po 230kkm przebiegu ? Jak chcesz czysty dolot to kup nowy. Te moce to standardowe czy coś podkręcone?

Nowy kolektor już siedzi - i na nim właśnie jest niższa moc niż na tym zaklajstrowanym. Silnik podkręcony, seryjnie producent podawał 313hp.

A czego się spodziewałem? Brudnych ścianek, może milimetrowej warstwy nagaru. Nie spodziewałem się, że 30% światła przewodu będzie zaklejone. Właściwie, to w autach z EGR kolektor dolotowy to się powinno wymieniać jak olej w skrzyni - co 60kkm.

Napisano
6 minut temu, torelek napisał(a):

Nie spodziewałem się, że 30% światła przewodu będzie zaklejone.

W niektórych silnikach, lub bardziej przypadkach potrafi się zakleić znacznie mocniej. Efekt diesla w mieście. 

6 minut temu, torelek napisał(a):

Właściwie, to w autach z EGR kolektor dolotowy to się powinno wymieniać jak olej w skrzyni - co 60kkm.

Lub starać się jeździć tak, by się nie otwierał 😁

Napisano
4 godziny temu, torelek napisał(a):

Te wartości są brane z mapy sterownika, pomijam czy się pokrywają z prawdą, ale jeśli wcześniej miałeś większe wskazania tzn że teraz coś tnie niuta. Trzeba przepatrzeć wskazania czujników bo coś się zmieniło vs stary kolektor.

Nie sądzę żeby to się zmieniło samo z siebie z adaptacji.

Napisano

Dolot w dieslu przydało by się czyścić co 100kkm, prawie nikt tego nie robi dopóki nie ma problemów.

Znajomy w 1.6HDI przy +/- 200kkm miał same problemy. Wyleciał FAP i EGR i teraz dojeżdża do 800kkm bez żadnych ingerencji w dolot przez ten czas.

Wot ekologia !!!

Napisano

Może przez mniejszy prześwit w kolektorze miałeś niewłaściwy stosunek ropa/powietrze, przez co wrażenia na zatkanym dolocie mogły być lepsze i teraz szukasz dziury w d... ;] Jakby nie było, możesz sobie kompem zrobić samodzielny reset adaptacji. W Fiacie na EDC16C39 było to możliwe. 

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano

Jak miałeś zmniejszoną objętość kolektora, to turbosprężarka miała mniejszy czas napełniania, pewnie stąd wrażenie. Druga sprawa to czujnik ciśnienia w kolektorze - zatkany mógł fałszować wskazania (zaniżać?) i turbo produkowało więcej boostu. 

Napisano

Jak robiłeś program na zarośniętym kolektorze to mogła ci się teraz mapa rozjechać. Jak się nie zaadoptuje to możliwe że będziesz musiał wrócić na dostrojenie. 

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Jaruga napisał(a):

Jak robiłeś program na zarośniętym kolektorze to mogła ci się teraz mapa rozjechać. Jak się nie zaadoptuje to możliwe że będziesz musiał wrócić na dostrojenie. 

TC Performance gdzie robiłem program (w Łodzi), mają teraz przedstawiciela w Warszawie. Przejadę się tam i pogadam co oni sądzą. Program był robiony przy przebiegu ok. 80kkm więc już trochę brudu mogło być.