Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy hamujac silnikiem spala sie mniej paliwa niz na luzie?

Featured Replies

Napisano

Byc moze to glupie pytanie, ale slyszalem opinie ze dojezdzajac na biegu do skrzyzowania silnik spala mniej niz jadac na luzie... Moze mi ktos to wyjasnic dlaczego tak sie dzieje? (o ile to prawda). Bo o hamowaniu biegiem przy jezdzie zima z gorki przekonywac mnie nie trzeba, i nie o ekonomie tu chodzi smile.gif

Napisano

Chodzi o mechanizm cut-off - ECU odcina wtryskiwacz(e) przy hamowaniu silnikiem - powyżej pewnych obrotów i prędkości oczywiście.

Cut-off działa na benzynie i zaawansowanych instalkach gazowych.

Pozdr,

Grid

Napisano

> Byc moze to glupie pytanie, ale slyszalem opinie ze dojezdzajac na

> biegu do skrzyzowania silnik spala mniej niz jadac na luzie...

> Moze mi ktos to wyjasnic dlaczego tak sie dzieje? (o ile to

> prawda). Bo o hamowaniu biegiem przy jezdzie zima z gorki

> przekonywac mnie nie trzeba, i nie o ekonomie tu chodzi

powyżej 1500 obrotów, gdy hamujesz silnikiem, komputer odcina paliwo, o silnik nie pali nic, zupełnie nic zlosnik.gif

Napisano

> powyżej 1500 obrotów, gdy hamujesz silnikiem, komputer odcina paliwo,

> o silnik nie pali nic, zupełnie nic

zależnie od silnika (a raczej ECM) może to być więcej niż 1500

u mnie np. (jeśli dobrze pamiętam) 1700 obr/min

ale różnica nieznaczna wink.gif

pozdr.

Azja

Napisano

> zależnie od silnika (a raczej ECM) może to być więcej niż 1500

> u mnie np. (jeśli dobrze pamiętam) 1700 obr/min

> ale różnica nieznaczna

> pozdr.

> Azja

u mnie chyba nawet ciut mniej jak 1500 smile.gif

Napisano
  • Autor

> poczytaj tutaj

Dzieki za link i wyjasnienia. Dotychczas sadzilem ze silnik non-stop dostaje mieszanke i pali spineyes.gif

Napisano

wg. MID'a u mnie to mniej więcej 1100-1200 obr/min

Napisano

> powyżej 1500 obrotów,

U mnie na gorącym silniku 1300, na zimnym 1600

Napisano

> U mnie na gorącym silniku 1300, na zimnym 1600

A w moim to roznie odcina,nie zawsze.Od czego to zalezy?Co jest za to odpowiedzialne?

Napisano

Odpowiedzialne za cut-off są czujnik położenia przepustnicy, czujnik prędkości obrotowej silnika i oczywiście ECU, który przetwarza oba sygnały i steruje wtryskiem.

Napisano

> powyżej 1500 obrotów, gdy hamujesz silnikiem, komputer odcina paliwo,

> o silnik nie pali nic, zupełnie nic

Witam !

Na wstępie zaznaczę, że znam zasadę działania cut off w silniku. Zapytam jednak "akademicko" kolegów:

czy wtryskiwacz zupełnie odcina paliwo czy jedynie znacznie go zubaża? Przecież gdyby paliwo zostało odcięte całkowicie, to silnik by zgasł - a przecież nie gaśnie.

Dodam jedynie, że na LPG należy zubożyć mieszankę (ja mam np. ustawione na 45 - 50% i raczej nie szarpie).

Napisano

> Witam !

> Na wstępie zaznaczę, że znam zasadę działania cut off w silniku.

> Zapytam jednak "akademicko" kolegów:

> czy wtryskiwacz zupełnie odcina paliwo czy jedynie znacznie go

> zubaża? Przecież gdyby paliwo zostało odcięte całkowicie, to

> silnik by zgasł - a przecież nie gaśnie.

> Dodam jedynie, że na LPG należy zubożyć mieszankę (ja mam np.

> ustawione na 45 - 50% i raczej nie szarpie).

A skąd wiesz ze nie gaśnie ? Właśnie ze gaśnie, tylko ze wał ma naped od skrzyni biegów a ona od kół wiec nie ma zadnych objawów zgaszonego silnika, pozatym jak koledzy pisali powyzej 1200 (w zaleznosci od silnika i jego temperatury) paliwo znowu jest podawane i silnik zapala.

Napisano

Hmm. To spróbuj np. przy 2000 obrotów na minutę przekręcić kluczyk w stacyjce - będzie cut off?

Założę się, że poczujesz różnicę.

Napisano

> Hmm. To spróbuj np. przy 2000 obrotów na minutę przekręcić kluczyk w

> stacyjce - będzie cut off?

> Założę się, że poczujesz różnicę.

Mówimy oczywiscie o 2000 rpm toczac sie bez wcisnietego pedału gazu np. na 5 biegu ? Jesli tak to nieraz juz tak robiłem i nie ma roznicy (oczywiscie nie moim klekotem)

Napisano

Miałem raczej na mysli zjazd z góry (na 5 biegu to ja raczej nie zjeżdżam. Prędzej 3 - 4 bieg).

Hamowanie silnikiem po zdjęciu nogi z gazu to nie to samo co całkowite wyłączenie silnika (stacyjką). Po zdjęciu nogi z gazu istotnie łągodnie wytraca obroty (chyba, że górka spora), po wyłączeniu zapłonu gwałtownie szarpie - wręcz staje w miejscu (samochód oczywiście ).

Ponadto ja się nie upieram. Chcę jedynie zgłębić problem, który na "chłopski rozum" nieco inaczej powinien wyglądać. wink.gif

Napisano

A ja konkretnie odpowiem że i to i to, tylko w zależności od obrotów, prędkości itp. Jeden tryb to zubożanie mieszanki, a ten drugi to właśnie całkowite odcięcie. Wyczytałem to w jakimś manualu do Multeca.

Pozdr,

Grid

Napisano

> A skąd wiesz ze nie gaśnie ? Właśnie ze gaśnie, tylko ze wał ma naped

> od skrzyni biegów a ona od kół wiec nie ma zadnych objawów

> zgaszonego silnika, pozatym jak koledzy pisali powyzej 1200 (w

> zaleznosci od silnika i jego temperatury) paliwo znowu jest

> podawane i silnik zapala.

Większych bredni dawno nie czytałem. screwy.gif

Jest to tak niedorzeczne, że nie chce mi się nawet tego komentować. nono.gif

Napisano

Z tekstu ponizej wynika ze paliwo jest całkowicie odcinane do pewnego momentu, a gdy obroty sie zblizaja do wyłaczania cut offu to mieszanka zostaje zubozona.

Odcinanie paliwa w czasie hamowania silnikiem (CUT -OFF)

Odcinanie paliwa w czasie hamowania jest typu adaptacyjnego. Wtrysk paliwa zostaje odcięty kiedy centralka stwierdzi. że przepustnica jest zamknięta, a prędkość obrotowa przekracza 1700 obr/min. Funkcja odcinania zostaje wyłączona, kiedy silnik pracuje z zamkniętą przepustnicą z obrotami poniżej 1700 obr/rnin - włączona zostaje wówczas strategia zarządzania biegiem jałowym. Kiedy nastąpi przerwanie (lub drastyczne zmniejszenie) dopływu paliwa - prędkość obrotowa silnika zacznie spadać z szybkością zależną od aktualnych warunków. Szybkość spadku prędkości obrotowej wału korbowego silnika musi być ściśle kontrolowana przez centralkę aż do osiągnięcia fazy biegu jałowego. Jeżeli szybkość spadku jest większa od określonej wartości progowej, doprowadzanie paliwa zostaje częściowo przywrócone zgodnie z zaprogramowaną logiką, która umożliwia "łagodny powrót" prędkości obrotowej silnika do biegu jałowego (dash pof). Po osiągnięciu tego stanu przywrócone zostają normalne funkcje biegu jałowego. Żeby uniknąć "szarpania" silnika odcinanie w czasie funkcji hamowania będzie przywracane tylko po przekroczeniu progowej wartości odcięcia paliwa. Progi doprowadzania i odcinania paliwa są zmienne i zależą od temperatury silnika. Centralka sterująca ma również inną logikę odcinania paliwa - potrafi odcinać paliwo dla częściowych hamowań, tj. kiedy wymagane jest mniejsze obciążenie silnika. Funkcja ta jest aktywna tylko wtedy, gdy stan utrzymuje się przez z góry ustalony okres czasu i po ustaleniu wyprzedzenia zapłonu stosownie do sytuacji.

cały tekst

Napisano

> A w moim to roznie odcina,nie zawsze.Od czego to zalezy?Co jest za to

> odpowiedzialne?

Moim asterixsem wolę wrzucić na luz i spokojnie dokulac sie na miejsce przeznaczenia Spalanie w trasie wychodzi mi 6,4 miasto ok8 litrów jeżdżę HB 92r c 16NZ

Napisano

> Spalanie w trasie wychodzi mi 6,4 miasto

> ok8 litrów jeżdżę HB 92r c 16NZ

Też tyle miałem zanim... oduczyłem się jeździć "na luzie" i zacząłem wykorzystywać cutt-off wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Ja mam diesa z BC i rowneiz na biegu wskazuje 0 l/km do czasu az jade tak wolno ze auto musi na tym biegu zaczac "ciagnac" troszke.

> A jak to wygląda w dieslach? Warto hamować silnikiem?

Napisano

> Też tyle miałem zanim... oduczyłem się jeździć "na luzie" i zacząłem

> wykorzystywać cutt-off

A teraz ile masz?

Czy cut-off występuje też przy sekwencyjnym gazie? Wydaje mi się, że tak bo przecież komp auta jest oszukiwany i nie wie, że wtryskiwacze są wyłączone, ale ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.