Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"okablowanie" w nowym domu

Featured Replies

Napisano

jezeli bym chciał przygotować przyszłościowo (nowo budowany dom) instalacje pod:

- kamery zewnętrzne

- alarm

jakie kable poprowadzić, w sensie ile żył, grubości itd, nie wiem co konkretnie do tego podłączę więc niech będzie jak najbardziej uniwersalne

Napisano

jak ekspert z Ak napisze 2 x skretka ;]

Napisano
39 minut temu, Jerzyk_ napisał(a):

jezeli bym chciał przygotować przyszłościowo (nowo budowany dom) instalacje pod:

- kamery zewnętrzne

- alarm

jakie kable poprowadzić, w sensie ile żył, grubości itd, nie wiem co konkretnie do tego podłączę więc niech będzie jak najbardziej uniwersalne

W skrócie: do kamer skrętki, a do czujek przewód alarmowy 6x0,5.

Stosowanie skrętki do elementów instalacji alarmowej jest ekonomicznie nie uzasadnione, a technicznie trudne - duża średnica, problematyczne gięcie. Do tego np. Satel nie zaleca stosowania przewodów parowanych.

Prawdziwym wyzwaniem jest prawidłowe zlokalizowanie punktów montażu kamer czy czujek, ale także innych elementów sterowania i kontroli (włączniki, ekrany, sterowniki).

Napisano
  • Autor
7 minut temu, punktak napisał(a):

skrócie: do kamer skrętki, a do czujek przewód alarmowy 6x0,5.

a mogę poprosić link do.kabli które polecasz lub na co przy wyborze zwrócić uwagę

wiadomo, kable sa lepsze gorsze, drozsze tańsze. bez sensu przeplacac ale i bez sensu kupowac tanie g...o

Napisano
56 minut temu, Jerzyk_ napisał(a):

a mogę poprosić link do.kabli które polecasz lub na co przy wyborze zwrócić uwagę

wiadomo, kable sa lepsze gorsze, drozsze tańsze. bez sensu przeplacac ale i bez sensu kupowac tanie g...o

Jeśli mówimy o okablowaniu nowego  domu, to przede wszystkim trzeba określić co to okablowanie ma robić - wspomniałeś "tylko" o monitoringu i alarmie, a może zapragniesz inteligentnych włączników oświetlenia lub w ogóle inteligentnego domu? Wystarczą jakiekolwiek markowe przewody (np. Bitner) ale już pisałem że największym problemem jest zaplanowanie gdzie to wszystko puścić.

Absolutną podstawą w każdym nowym domu jest puszczenie skrętek do każdego pomieszczenia - co najmniej jedna wychodząca obok jakiegoś słabo eksponowanego gniazdka 230V. W przewidywanym miejscu montażu multimediów co najmniej dwie, do każdej przewidywanej kamery, do każdego punktu dostępowego WiFi (na każdej kondygnacji), do bramy, do miejsca montażu ekranu domofonu, do pomieszczenia technicznego (kotłowni) - wszystkie one powinny schodzić się w jednym miejscu.

Rozmieszczenie kamer i czujek alarmu wymaga doświadczenia i zapoznania z obiektem i niestety wykonanie tego samemu najczęściej kończy się przeróbkami lub ograniczoną funkcjonalnością.

Napisano
2 godziny temu, Jerzyk_ napisał(a):

- kamery zewnętrzne

- alarm

Alarm uruchamiasz tak naprawdę w pierwszej kolejności. Więc niech od razu zrobi to profesjonalnie ekipa z firmy ochroniarskiej. Budynek w stanie zamkniętym będziesz miał już pod monitoringiem.

Napisano
9 godzin temu, punktak napisał(a):

Jeśli mówimy o okablowaniu nowego  domu, to przede wszystkim trzeba określić co to okablowanie ma robić - wspomniałeś "tylko" o monitoringu i alarmie, a może zapragniesz inteligentnych włączników oświetlenia lub w ogóle inteligentnego domu? Wystarczą jakiekolwiek markowe przewody (np. Bitner) ale już pisałem że największym problemem jest zaplanowanie gdzie to wszystko puścić.

Absolutną podstawą w każdym nowym domu jest puszczenie skrętek do każdego pomieszczenia - co najmniej jedna wychodząca obok jakiegoś słabo eksponowanego gniazdka 230V.

A możesz naświetlić po co te skrętki w kazdym pokoju?

Ja właśnie tak zrobiłem i teraz leżą wciśnięte bo wifi ogarnia dom a światła i jakieś pierdołki typu zalanie czy pompa obiegowa zrobiłem po zigbiee.

Edytowane przez irishpiter

Napisano
19 godzin temu, irishpiter napisał(a):

A możesz naświetlić po co te skrętki w kazdym pokoju?

Ja właśnie tak zrobiłem i teraz leżą wciśnięte bo wifi ogarnia dom a światła i jakieś pierdołki typu zalanie czy pompa obiegowa zrobiłem po zigbiee.

Bo robisz raz a dobrze? Bo do planowanych urządzeń ciągnie się kable, a nieplanowane podłącza pod Wifi. Bo kabla już nie dołożysz, bo "wifi" przestanie ogarniać powyżej trzydziestu urządzeń....

Napisano
W dniu 16.03.2025 o 11:51, rwIcIk napisał(a):

zrobi to profesjonalnie ekipa z firmy ochroniarskiej

Te dwie rzeczy w 99% przypadków niestety wzajemnie się wykluczają.

Napisano
2 minuty temu, golob napisał(a):

Te dwie rzeczy w 99% przypadków niestety wzajemnie się wykluczają.

Pewnie zależy od firmy. Duże firmy mają dział serwisu i ja byłem zadowolony w poprzednim domu i w obecnym.

Napisano
12 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Pewnie zależy od firmy. Duże firmy mają dział serwisu i ja byłem zadowolony w poprzednim domu i w obecnym.

Obawiam się, że stawki, jakie takowe firmy proponują są atrakcyjne jedynie dla partaczy. Napisałeś, że byłeś zadowolony. Mógłbyś rozwinąć myśl? Bo o ile kwestię oceny estetyki montażu rozumiem, to jak to wyglądało w kwestii oceny doboru sprzętu oraz poprawności jego montażu pod względem technicznym?

Napisano
Teraz, golob napisał(a):

Obawiam się, że stawki, jakie takowe firmy proponują są atrakcyjne jedynie dla partaczy. Napisałeś, że byłeś zadowolony. Mógłbyś rozwinąć myśl? Bo o ile kwestię oceny estetyki montażu rozumiem, to jak to wyglądało w kwestii oceny doboru sprzętu oraz poprawności jego montażu pod względem technicznym?

Nie wnikałem. Nie dokroryzowalem się

Działało kilkanaście lat na wsi. Podobny sprzęt w mieście. Działa super.

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Ale że o co chodzi?

Ciekawi mnie, jak wyglądała w Twoim przypadku kwestia podejścia do wykonania instalacji przez firmę ochroniarską. Jakaś inspekcja obiektu, pytania o szczegóły techniczne budynku, przedstawienie możliwych rozwiązań z omówieniem plusów i minusów, czy raczej na zasadzie "my się wszystkim zajmiemy, będzie Pań zadowolony"?

Napisano
Teraz, golob napisał(a):

Ciekawi mnie, jak wyglądała w Twoim przypadku kwestia podejścia do wykonania instalacji przez firmę ochroniarską. Jakaś inspekcja obiektu, pytania o szczegóły techniczne budynku, przedstawienie możliwych rozwiązań z omówieniem plusów i minusów, czy raczej na zasadzie "my się wszystkim zajmiemy, będzie Pań zadowolony"?

Nie wnikałem.

Poradź cis w zamian.

Napisano
6 godzin temu, punktak napisał(a):

Bo robisz raz a dobrze? Bo do planowanych urządzeń ciągnie się kable, a nieplanowane podłącza pod Wifi. Bo kabla już nie dołożysz, bo "wifi" przestanie ogarniać powyżej trzydziestu urządzeń....

No rozumiem, stąd położyłem tej skrętki i to cat 6 i leży to teraz niepotrzebnie bo w domu i tak wszystko po wifi. Dodatkowo standard 5g nie ogranicza ilości urządzeń praktycznie. Obecnie widzę potrzebę skrętki tam gdzie tv ma stać, bo sygnal albo po skrętce albo po koncentryku. Dodatkowo skrętka tam gdzie router i ewentualnie punkt dostępowy. Oczywiście domofon alarm,.kamery.

Ale ja osobiście nie potrafię znaleźć dla tych skrętek w pokojach przy gniazdkach zastosowania. Ba tv w domu też mam po wifi teraz więc nawet koncentryka nie używam. Jak wspomniałem po zigbie ogarnąłem automatykę świateł, zalania czy obiegu wody. Fakt że raz na dwa lata trzeba baterie wymienić no i pewnie nie będzie to tak niezawodne jak firmowa automatyka za lekko 50 razy tyle. Działa to na polecenia głosowe, można też sobie zmieniać dowolnie położenie tych czujnikow.

Edytowane przez irishpiter

Napisano
8 godzin temu, irishpiter napisał(a):

No rozumiem, stąd położyłem tej skrętki i to cat 6 i leży to teraz niepotrzebnie bo w domu i tak wszystko po wifi. Dodatkowo standard 5g nie ogranicza ilości urządzeń praktycznie. Obecnie widzę potrzebę skrętki tam gdzie tv ma stać, bo sygnal albo po skrętce albo po koncentryku. Dodatkowo skrętka tam gdzie router i ewentualnie punkt dostępowy. Oczywiście domofon alarm,.kamery.

Ale ja osobiście nie potrafię znaleźć dla tych skrętek w pokojach przy gniazdkach zastosowania. Ba tv w domu też mam po wifi teraz więc nawet koncentryka nie używam. Jak wspomniałem po zigbie ogarnąłem automatykę świateł, zalania czy obiegu wody. Fakt że raz na dwa lata trzeba baterie wymienić no i pewnie nie będzie to tak niezawodne jak firmowa automatyka za lekko 50 razy tyle. Działa to na polecenia głosowe, można też sobie zmieniać dowolnie położenie tych czujnikow.

PlayStation i telewizor po kablu działa świetnie. Co z tego że 5g może i 6g jak w tv marnej jakości WiFi? Oglądam Netflix 8k i mi się tnie. Po kablu nie ma problemu. 

Napisano
W dniu 16.03.2025 o 10:05, punktak napisał(a):

W skrócie: do kamer skrętki, a do czujek przewód alarmowy 6x0,5.

Stosowanie skrętki do elementów instalacji alarmowej jest ekonomicznie nie uzasadnione, a technicznie trudne - duża średnica, problematyczne gięcie. Do tego np. Satel nie zaleca stosowania przewodów parowanych.

Prawdziwym wyzwaniem jest prawidłowe zlokalizowanie punktów montażu kamer czy czujek, ale także innych elementów sterowania i kontroli (włączniki, ekrany, sterowniki).

Mam właśnie takie okablowanie w domu i to się sprawdza. Do alarmu mam też przewody z większą ilością żył. Te alarmowe lepiej się zarabia i wkręca w urządzenie.

Odnośnie lokalizacji to trzeba oczywiście przemyśleć wszystko. Ja mam tak, że zwykle przewód idzie na około danego pomieszczenie dalej do kolejnego. Jak przy wykończeniu przewiercili mi jedną parę to złapałem sobie inną z pomieszczenia obok ;)

Jak kamery są w podbitce to prosta sprawa, wystarczy wrzucić pod podbitkę tam 1 lub dwa przewody w dany róg.

Nie używam za to praktycznie wifi do takich celów poza np sterowaniem ośweitlenia na choince. Dlatego od przeszło 10lat wszystko działa bez zarzutów i problemów ;).

Napisano
9 godzin temu, irishpiter napisał(a):

Zwykle (firmowe) urządzenie bezprzewodowe są droższe niż odpowiedniki przewodowe. Ja mam np skrętkę w pokojach przy włącznikach, robią za sieć czujników m.in temperatury. Generalnie lepiej mieć więcej niż za mało, choć u mnie tez dodatkowa skrętka przy TV się nie sprawdziła, mam tam hdmi do miejsca gdzie stoi PC - ani razu nie użyłem. To można ogarnąć bezprzewodowo.

Napisano
17 godzin temu, irishpiter napisał(a):

standard 5g nie ogranicza ilości urządzeń praktycznie. 

Nie chodzi o standard tylko o wydajność "domowych" czyli najczęściej najtańszych routerów wciskanych przez operatorów. 

Ja również korzystam z Zigbee, z WiFi nie mam problemów  - ale sieć mam zrobioną na Unifi, gdzie jak powiedziałem sąsiadowi że koszt jednego access pointa to 700 pln to już więcej pytań nie miał.

Napisano

Rumakowanie z wifi konczy sie tez jak zaczną sie gierki online.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk