Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hak i mandat.

Featured Replies

Napisano

Faktycznie czasami haki nie są dobrane do pojazdu prawidłowo.

Tata kupował parę lat temu Suzuki Vitara, zlecił montaż haka i w ASO powiedzieli, że producent zaleca montaż haka zdejmowanego z racji tylnej lampy ze światłem cofania i światłem przeciwmgłowym, która jest umieszczona na środku zderzaka.

Nie wiem czy w instrukcji albo homologacji coś takiego widnieje ale może faktycznie są jakieś zalecenia. Tu akurat wydawałoby się to logiczne.

Wiem też, że jakiś model Dacia z fabrycznymi czujnikami parkowania też miał takie zalecenie, bo z tyłu były trzy czujniki i jeden był akurat na środku przy kuli haka.

Podobnie może być z innymi samochodami, które mają jakieś światło na środku albo jakieś czujniki albo tablicę rejestracyjną.

Cytat

Masz hak holowniczy? Możesz dostać 500 zł mandatu i 8 punktów karnych. Jeśli zasłania tablicę rejestracyjną, policja może cię ukarać, a nowoczesne systemy monitoringu coraz częściej wykrywają ten błąd. Wielu kierowców nie zdaje sobie sprawy, że nieprawidłowy montaż haka to wykroczenie. Sprawdź, jak uniknąć kary i czy twój samochód spełnia przepisy.

Źródło

Napisano

Mam hak zamontowany w ASO zgodnie z technologią producenta. Owszem, zasłania nieco przeciwmgłowe (inna sprawa, że chyba dwa razy w życiu użyłem tego światła), ale nikt nigdy się nie czepiał. W razie czego odesłałbym do producenta, homologacji i ASO, nie przyjmując mandatu. Zresztą nie lubię jeździć z hakiem, jak nie jest potrzebny zdejmuję w dziesięć sekund i tyle.

Napisano

Nie da się zaprzeczyć, że @fred77 ma rację, ale żeby dostać mandat za blachę zasłoniętą hakiem to chyba trzeba się zdrowo postarać i wyrwać za to mandat przy innej okazji.

Jak dotąd 20 lat jazdy z wypinanym, niewypiętym i zasłaniającym blachę hakiem nie wystarczyło.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Kolejny raz szukasz problemów gdzie ich nie ma.

Nie. Nie szukam. Komentuję artykuł i opisuję przykłady, z którymi faktycznie się zetknąłem.

Napisano
33 minuty temu, fred77 napisał(a):

Nie. Nie szukam. Komentuję artykuł i opisuję przykłady, z którymi faktycznie się zetknąłem.

Sam wydźwięk tego, co przytoczyłeś, nie zachęca do przeczytania, a tym bardziej do przejmowania się bzdurami, co by było, gdyby. 

Masz samochód? Możesz dostać mandat. Wychodzisz z domu, możesz dostać wpier... Śpisz do południa? Możesz nie obejrzeć teleranka. 

Rób co chcesz, ale kliknij, żebyśmy zarobili na tekście pod publiczkę. 

Napisano
6 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Kolejny raz szukasz problemów gdzie ich nie ma.

Dobry clickbaitowy tytuł był to kliknął

Napisano

Postaw jakiś (chociaż) przecinek, bo nie rozumiem. 

Napisano
  • Autor
25 minut temu, ochkarol napisał(a):

Postaw jakiś (chociaż) przecinek, bo nie rozumiem. 

,

Napisano
W dniu 18.03.2025 o 19:24, Filipfm napisał(a):

Dobry clickbaitowy tytuł był to kliknął

Kocham taką łapankę - jest zamówienie na jakąś wieszówkę to jakąś głupotę sie wymyśla, wrzuca do Internetu i czeka na efekty polowania. Jak widać to działa ;l

W jednym z pewnością hak zasłania lampę przeciwmgłową - nawet nie wiem ile kkm zrobiłem z kulą założoną i ile ze zdjętą. W ilu tablica była zasłonięta?

Nie pamiętam - tutaj przykład:

autohak-vertikalna-euro-kuka-peugeot-508

Zazwyczaj nie jeżdżę sedanami, więc pewnie mniejsze szanse na zasłonięcie tablicy, ale kulę (jeżeli była zdejmowana) to ściągałem, by się nie zapierniczyć w piszczel. 

Kolejny przykład poszukiwania problemu na siłę :)