Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kotwy chemiczne

Featured Replies

Napisano

Chcę zrobić mocowania do krawędziaków drewnianych 10x10cm do muru, będzie z tego zadaszony taras/wiatka. Dom ocieplony styropianem około 10cm z tego co pamiętam, więc szukam czegoś, co wejdzie w mur, przejdzie przez styropian i krawędziak i jeszcze da się dokręcić nakrętkę, czyli pręt gwintowany na 30-parę cm co najmniej. Pomyślałem o kotwach chemicznych, ale nigdy tego nie używałem. Widzę na allegro, że tulejki mają określony rozmiar i jest wpisane, że to do prętów gwintowanych M12-M16

Przykładowa aukcja

Ale to niezła rozpiętość przecież, a jeden rozmiar tulei, o co chodzi? Można wsunąć pręta ciasno albo luźno? To nie powinno być ściśle określone?

Wszelkie porady mile widziane. Część będzie kotwiona do cegły prawdopodobnie (dom), a część do pustaków takich mocno pustych w środku (tu rozważam nawet przebicie się owym prętem na wylot i skręcenie z dwóch stron, bo to akurat sciana garazu).

Napisano

robisz otwór np. 12 a pręt wsuwasz 10, największym twoim problemem będzie jak zapodasz klej przez styropian i chociaż w połowę otworu w murze,

z 15 lat temu parę szt, wkleiłem ale nie używałem tych koszyczków, ważne żeby dobrze równomiernie rozmieszał się klej w tym dziobku przy kleju dwuskładnikowym

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Waldek40 napisał(a):

robisz otwór np. 12 a pręt wsuwasz 10, największym twoim problemem będzie jak zapodasz klej przez styropian i chociaż w połowę otworu w murze,

z 15 lat temu parę szt, wkleiłem ale nie używałem tych koszyczków, ważne żeby dobrze równomiernie rozmieszał się klej w tym dziobku przy kleju dwuskładnikowym

A nie idzie węzyka założyć przedłużającego? To jakoś ekstremalnie szybko wiąże?

Napisano
2 godziny temu, Josyp napisał(a):

A nie idzie węzyka założyć przedłużającego? To jakoś ekstremalnie szybko wiąże?

2 min.

Kotwy Fischer, 2 skladnikowe. Jaka cegla w ścianie?

Napisano

Możesz jeszcze pomyśleć czy po prostu nie wyciąć paska styropianu pod tę belkę.

Czasami bywa, że belka jest mocowana już na wysokości strychu, gdzie usunięcie ocieplenia nie przeszkadza (i uzupełnienie drewnem, które w końcu też jakoś izoluje).

Napisano
8 minut temu, Tomo napisał(a):

Możesz jeszcze pomyśleć czy po prostu nie wyciąć paska styropianu pod tę belkę.

Czasami bywa, że belka jest mocowana już na wysokości strychu, gdzie usunięcie ocieplenia nie przeszkadza (i uzupełnienie drewnem, które w końcu też jakoś izoluje).

A jeśli ma być do styropianu, to trzeba dać dystans z rurki pomiędzy mur a belkę.

Napisano
6 godzin temu, Josyp napisał(a):

Chcę zrobić mocowania do krawędziaków drewnianych 10x10cm do muru, będzie z tego zadaszony taras/wiatka. Dom ocieplony styropianem około 10cm z tego co pamiętam, więc szukam czegoś, co wejdzie w mur, przejdzie przez styropian i krawędziak i jeszcze da się dokręcić nakrętkę, czyli pręt gwintowany na 30-parę cm co najmniej. Pomyślałem o kotwach chemicznych, ale nigdy tego nie używałem. Widzę na allegro, że tulejki mają określony rozmiar i jest wpisane, że to do prętów gwintowanych M12-M16

Przykładowa aukcja

Ale to niezła rozpiętość przecież, a jeden rozmiar tulei, o co chodzi? Można wsunąć pręta ciasno albo luźno? To nie powinno być ściśle określone?

Wszelkie porady mile widziane. Część będzie kotwiona do cegły prawdopodobnie (dom), a część do pustaków takich mocno pustych w środku (tu rozważam nawet przebicie się owym prętem na wylot i skręcenie z dwóch stron, bo to akurat sciana garazu).

https://allegro.pl/oferta/kotwa-zaprawa-chemiczna-w-ampulce-fischer-rm-ii-8-15739591344

wiercisz, wkładasz ampułkę, dosuwasz delikatnie do końca otworu, wkładasz pręt i dobijasz młotkiem => GOTOWE 😄

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

A jeśli ma być do styropianu, to trzeba dać dystans z rurki pomiędzy mur a belkę.

Myślałem bardziej o spawniętej podkładce (śruba + podkładka) to chyba też się sprawdzi?

Napisano
3 minuty temu, Josyp napisał(a):

Myślałem bardziej o spawniętej podkładce (śruba + podkładka) to chyba też się sprawdzi?

No to zależy, czy same pręty będą stabilnie trzymać. Nie będą się bujać z tą belką?

Gdyby dać rurkę do muru pewnie byłoby chyba pewniej. Belka oparłaby się na rurkach, a rurki do muru i całość skręcona.

Taką mam koncepcję ;]

Napisano
17 godzin temu, Josyp napisał(a):

Widzę na allegro, że tulejki mają określony rozmiar

Tulejki plastykowe są do murów z pustkami (porothermów), jak masz lity mur to dajesz kotwę i pręt gwintowany/szpilkę bezpośrednio w mur. 

Żeby "minąć" styropian to zakładasz wężyk igielitowy na końcówkę mieszającą i ciśniesz...

Trafna uwaga z dołożeniem tulejek dystansowych w styropianie, na pewno ustabilizuje to całą konstrukcję.

Napisano
18 godzin temu, Josyp napisał(a):

ja bym wyciął styropian pod belkę albo przynajmniej kwadraty na analogiczną kantówkę 10X10X10 w miejscach mocowań.

Napisano
No to zależy, czy same pręty będą stabilnie trzymać. Nie będą się bujać z tą belką?
Gdyby dać rurkę do muru pewnie byłoby chyba pewniej. Belka oparłaby się na rurkach, a rurki do muru i całość skręcona.
Taką mam koncepcję default_zlosnik.gif

I to jest jedyną słuszną koncepcja!
Dokładnie tak u mnie robili ogród zimowy i tak dokładali wiatę... Nawet pomimo przekręcenia się na wylot przez ścianę do wnętrze garażu z prętem ( wiata od strony garażu) jak też rozważa Josyp. U mnie tylko dali nie dystanse z rurki a z profilu kwadratowego aluminiowego między ścianą a belka. Nawet nie wycinali styro pod te profiliki. Nacielii tynk na styro i nabili na styro. Sprawdzili czy równo oparły się o ścianę/ wystają/ liicowaly się z tynkiem ( któryś tam musieli wyciągać i podszifowywac) i pięknie równo belka się o nie oparła. Jak to podkręcali to sztywniotkie bylo

Napisano

Z drewnem jest taki problem, że pęcznieje gdy nabiera wilgoci i kurczy się gdy wysycha. W efekcie, wszelkie połączenia ściskające drewno luzują się po kilku latach.

Moja druga uwaga: do wyciskania kotwy chemicznej z kartusza przyda się jakiś elektryczny pistolet/wyciskacz. Zabawa ręcznym, zwłaszcza gdy trzeba na szybko większą ilość otworów zaopatrzyć, jest wyzwaniem godnym atlety. 

Napisano

@Josyp, wiesz, że oglądam Twoje wszystkie filmy, więc i ten z kotwą chemiczną też obejrzę :ok: 

Napisano
W dniu 4.04.2025 o 03:21, Josyp napisał(a):

Wszelkie porady mile widziane

Kotwilem belkę 4.5 m i drugą ok 4 m. Na 4 szpilkach. Styropian 15 cm. Wierciłem tak, żeby wcelowac w beton w wieńcu, nie pustaki.

Wiercisz, najważniejsze- wsuwasz jakąś rurkę i wydmuchujesz syf. Potem na rurkę mieszającą przedłużka z jakiejś rurki (ja chyba używałem tych sztywnych pneumatycznych). Wszystko musisz mieć przygotowane, nie ma czasu na przerwę. Wpuszczasz w pierwszy otwór, wkładasz pręt,  lecisz do kolejnego. 

Na pręty dałem nakretke i podkładkę,  na których opiera się belka. Zagłębiłem je trochę, tak że belka delikatnie dociska styropian.

Stoją obie konstrukcje z 8 - 12 lat.

Edytowane przez Pito

Napisano

kup sobie na zapas kilka dziobków (tych mieszadeł)

Napisano

Mam styropian 20cm, więc dałem tuleje dystansowe z grubej rury pcv 100x12 (chyba). Kotwa chemiczna w betonie bez koszulki, w materiałach pustych z koszulką. Ubytki wypełniłem pianką. Taras stoi 3 rok i żadne śniegi wiatry nie straszne.

Screenshot_20250407-195622.Zdjęcia.png

Screenshot_20250407-195638.Zdjęcia.png

Screenshot_20250407-195659.Zdjęcia.png

Screenshot_20250407-195616.Zdjęcia.png

Edytowane przez zurekk