Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Forthing U-TOUR

Featured Replies

Napisano

Nie ma na rynku vanów to i populacja się zmniejsza. Rany boskie, kto płaci za te bzdury🫣

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Nie ma na rynku vanów to i populacja się zmniejsza. Rany boskie, kto płaci za te bzdury🫣

Miałem Vana, a dzieci nie;l

Napisano
41 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

Raptem max 20 mędrców się wypowiedziało na temat w kraju z taką populacją :) Niemal jak szamani czy mędrcy o siwych brodach

Taka prawda, tu już gimbaza nie siedzi. Tylko ludzie którzy od ponad ćwierć wieku piszą i rozkminiają takie dylematy. Te forum ma dużą wartość merytoryczną. To nie grupa facebookowa gdzie ktoś się dodał na 5 minut i zaraz wypisuje.

Napisano
1 godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Nie ma, ponieważ jak się pojawiły suvy, ludzie przestali kupowac vany wiec producenci przestali je produkować. Tak jak inne niszowe wersje aut, jak 3 dzwiowe, kabriolety itp. Finansowo im się nie spinało. Czego nie rozumiesz? 

A czego nie rozumiesz w stwierdzeniu że jak nie ma ich teraz na rynku (vanów) to ludzie nawet jakby chcieli je kupować  to nie mogą wiec zmuszeni coś mieć, jakieś 4 koła o podobnych gabarytach biorą na siłe te suv'y (część). Przecież nie piszą listów indywidualnie do producentów z prośbą o vany, a nawet sygnały w salonach nie docierają do decyzyjnych szyszek na samej górze.

Dopiero ktoś to może zauważy jak może się te vany z innego (np. chińskiego) rynku przyjmą... wtedy ktoś zobaczy i powie aha.... no to działąmy...

Czego tu nie rozumiesz ?

Napisano
1 godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

A u Ciebie to tak przypadkiem czy celowo wychodzi? Przeczytaj raz jeszcze co Ty napisałeś a potem co ja napisałem i znajdź minimum 1 różnicę :) Ludzie co z czytaniem ze zrozumieniem się dzieje? Albo nawet próba wysilenia się i dedukcji "poprawnej" interpretacji tego co się nie rozumie.

Edytowane przez gsdfglkih

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Taka prawda, tu już gimbaza nie siedzi. Tylko ludzie którzy od ponad ćwierć wieku piszą i rozkminiają takie dylematy. Te forum ma dużą wartość merytoryczną. To nie grupa facebookowa gdzie ktoś się dodał na 5 minut i zaraz wypisuje.

NIe podaważam autorytetu jaki on by nie był, mówię o tym że takich mędrców w PL jest znacznie więcej w innych miejscach w sieci i nie tylko w sieci. I powinno się zasięgać opinii w jeszcze szerszym gronie. Co do FB to nie wiem, ale chyba mechanizmy obrony FB są już na tyle inteligętne że skutecznie dziś eliminują trolii lub mocno utrudniają zakładanie wielu kont na 5 minut.

Napisano
6 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

Czego tu nie rozumiesz ?

Tu nie ma czego rozumieć i narzekać. Jest jak jest.

Trzeba umieć się dostosować i żyć w istniejącym świecie.

Skoro potrzebujesz VANa i chcesz kupić to chińskie U-coś tam, to kup zamiast egzystencjalne gadki wstawiać.

Tylko nie znikaj z forum i opisz potem, po roku, dwóch, trzech jak wygląda temat z jego użytkowaniem.

Napisano
2 godziny temu, gsdfglkih napisał(a):

No dobra, pogadali, pośmiali się ale ja tak jeszcze jeden wniosek mam. Ta dyskusja i nasze oceny to niczym gwiezdny pył. Raptem max 20 mędrców się wypowiedziało na temat w kraju z taką populacją :) Niemal jak szamani czy mędrcy o siwych brodach :)

To tylko 20 głosów i to w dużej mierze stałych bywalców tego forum i nie opierałbym się na opinii tak małej grupy o ukształtowanych i wyrobionych opiniach, światopoglądzie, znajomości runku etc. (włącznie ze mną).

Taka oto jest popularność vanów. Nikogo one nie interesują.

:skromny:

Napisano
26 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

A czego nie rozumiesz w stwierdzeniu że jak nie ma ich teraz na rynku (vanów) to ludzie nawet jakby chcieli je kupować  to nie mogą wiec zmuszeni coś mieć, jakieś 4 koła o podobnych gabarytach biorą na siłe te suv'y (część). Przecież nie piszą listów indywidualnie do producentów z prośbą o vany, a nawet sygnały w salonach nie docierają do decyzyjnych szyszek na samej górze.

Dopiero ktoś to może zauważy jak może się te vany z innego (np. chińskiego) rynku przyjmą... wtedy ktoś zobaczy i powie aha.... no to działąmy...

Czego tu nie rozumiesz ?

Znów mylisz skutek z przyczyną. Vanów nie ma bo ludzie ich nie chcą kupować, nie dlatego że nie mogą. Najpierw przestali kupować a potem zniknęły, nie na odwrót.

Napisano
15 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Skoro potrzebujesz VANa i chcesz kupić to chińskie U-coś tam, to kup zamiast egzystencjalne gadki wstawiać.

Tylko nie znikaj z forum i opisz potem, po roku, dwóch, trzech jak wygląda temat z jego użytkowaniem.

ALe to nie ja go kupuje :) Ja wyszedłem z hasłem "nie skreślajmy zbyt szybko Chińczyków - tego akurat producenta" w odpowiedzi na czyjś tam z góry osąd :)

Ja jestem ciekawy i kibicuje nowym na rynku. Tyle w temcie.

Napisano
17 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Tu nie ma czego rozumieć i narzekać. Jest jak jest.

Trzeba umieć się dostosować i żyć w istniejącym świecie.

A po kolejnych kilku jak wygląda temat z jego sprzedażą.

;]

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

A po kolejnych kilku jak wygląda temat z jego sprzedażą.

;]

Loża szyderców :)

PS Ale macie dobre serce i szczere intencje że tak na siłę ratujecie ludzi, obywateli PL/EU przed tym złym wyborem i tą całą chińską machiną :) Dzielni waleczni i zatroskani o te zbłąkane duszyczki :) Czasem aż za bardzo przejęci rolą doradcy...  

Napisano
12 minut temu, Ryb napisał(a):

Vanów nie ma bo ludzie ich nie chcą kupować, nie dlatego że nie mogą

No tu to mnie prowokujesz :)

To załóżmy że ja chciałbym kupić vana teraz i byłoby takich jak ja czysto teoretycznie 10 tys osób. To co możemy kupić do 200 tys (VAN najlepiej 5-7 os osobne siedzenia) ? VW? Coś jeszcze ? Dostawczki udające vany? Czujesz ten problem? W ostatecznym rozrachunku kupie pewnie dużego suv'a jeśli się zmieszcze w 200k pokroju 5008? I nakrece sztucznie statystyki podbijajac popularnosc suv'a ...

Napisano
46 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

A u Ciebie to tak przypadkiem czy celowo wychodzi? Przeczytaj raz jeszcze co Ty napisałeś a potem co ja napisałem i znajdź minimum 1 różnicę :) Ludzie co z czytaniem ze zrozumieniem się dzieje? Albo nawet próba wysilenia się i dedukcji "poprawnej" interpretacji tego co się nie rozumie.

A co mnie może obchodzic co Ty tam wypisujesz?

Napisałem własną tezę. Wolno mi🤣

PS Bardzo nerwowo reagujesz. Tak masz naturalnie czy tylko zawodowo?🤔 Spokojnie, może zapłacą😂

Napisano
16 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

No tu to mnie prowokujesz :)

To załóżmy że ja chciałbym kupić vana teraz i byłoby takich jak ja czysto teoretycznie 10 tys osób. To co możemy kupić do 200 tys (VAN najlepiej 5-7 os osobne siedzenia) ? VW? Coś jeszcze ? Dostawczki udające vany? Czujesz ten problem? W ostatecznym rozrachunku kupie pewnie dużego suv'a jeśli się zmieszcze w 200k pokroju 5008? I nakrece sztucznie statystyki podbijajac popularnosc suv'a ...

No ale właśnie dlatego nie możesz kupić bo nie ma oprócz Ciebie tych 10 tys. osób. Gdyby były to może ktoś pokusiłby się o zrobienie oferty dla nich. Robisz fałszywe założenia żeby tylko dopasować je do wyniku. Z tego samego powodu znikają sedany - bo zbyt mało klientów chce je kupować.

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 godzinę temu, gsdfglkih napisał(a):

Czego tu nie rozumiesz ?

Wszystko rozumiem, ale nie wiem do czego zmierzasz, bo mam wrażenie, ze probujesz stworzyć alternatywną rzeczywistośc.

Powtórzę jeszcze raz, jak nie zrozumiesz, trudno. Ludzie woleli kupowac suvy, bo im sie spodobaly, wiec jak zaczeli kupowac suvy, a sprzedaz vanow się zalamala, producenci przestali je produkowac. Nie wiem, ile masz lat, ale to powszechne zjawisko od lat w biznesie. A to, ze jakas mala grupa ludzi chcialaby miec wybor vanow na pęczki, to niestety sie nie stanie, bo producentom w EU to się finansowo nie spina. 

Napisano
39 minut temu, Ryb napisał(a):

No ale właśnie dlatego nie możesz kupić bo nie ma oprócz Ciebie tych 10 tys. osób. Gdyby były to może ktoś pokusiłby się o zrobienie oferty dla nich. Robisz fałszywe założenia żeby tylko dopasować je do wyniku. Z tego samego powodu znikają sedany - bo zbyt mało klientów chce je kupować.

Wszystko jasne, ale dalej piszę:

1. Robimy czysto teoretyczne założenie, aby coś pokazać.., że gdyby się urealnił ten scenariusz za miesiąc dwa lub pół roku to stawiamy teoretyczne pytania - co mają zrobić te osoby? Jak długo od zgłoszenia na przełomie pół roku-roku do wprowadzenia nowego modelu ala van do sprzedaży minie? I kto z tych założonych 10 tys osób będzie czekać tyle jak samochód potrzebny na max za rok? Nikt nie będzie czekać, bo to nie samochód do produkcji, a nawet nie zapowiedź wydania/premiery. I Ci nieczekający kupią w końcu SUV'a ...nakręcając sprzedaż tego typu auta.  To tylko symulacja pokazująca, że tylko gotowy już samochód, (z innego rynku np. chińskiego lub amerykańskiego) który wchodzi gotowy adhoc na rynek EU/PL ma szanse przełamać ten impas, zrobić wyłom i otworzyć szybko oczy rodzimym producentom. Ma szanse ale nie ma gwarancji, że tak się stanie. To nie jest założenie błędne, by coś udowodnić. To jest założenie czysto teoretyczne pokazujące klincz, ale przede wszystkim pokazujące że tak może się stać, gdyby któryś z vanów nawet chińskich odniósł sukces w swojej klasie wchodząc tak szybko jak teraz niektóre chinole.

Czujesz mój punkt widzenia i to co ja widzę w obecnej sytuacji z błędnym kołem "trochę sztucznego" popytu na suv'y?

Napisano
6 minut temu, Rado_ napisał(a):

Ludzie woleli kupowac suvy, bo im sie spodobaly, wiec jak zaczeli kupowac suvy, a sprzedaz vanow się zalamala, producenci przestali je produkowac.

To prawda i podpisuje sie pod tym obiema rękoma

Ale skąd pewność, że jak teraz niestety nie ma VANów to akurat teraz nie chcieliby ich kupić lub by ich nie kupowali? Że sporej części użytkownikom, SUVy się po prostu przejadły lub nie sprawdziły i chcieliby nowego auta typu VAN ? Nie mamy jak tego sprawdzić bo został tylko jeden van i jego sprzedaż daje nam wąski pogląd na popyt na VANy. Zgadza się?

Napisano

Ale niech wchodza z tymi Vanami. Jezeli jest nisza na takie auta, to spoko niech się wstrzelą, niech będzie wybor.

Przecież nikt nie twierdzi, ze to coś złego. Nikt po prostu nie wierzy, ze to odniesie sukces.

Napisano
14 minut temu, Rado_ napisał(a):

Ludzie woleli kupowac suvy, bo im sie spodobaly, wiec jak zaczeli kupowac suvy, a sprzedaz vanow się zalamala, producenci przestali je produkowac

To tak jeszcze do tego powtórka. Czyli ludzie kupują/kupywali "bardziej" oczyma niż rozsądkiem, skoro bardziej praktyczne (ogólna a nie moja opinia) VANy zostały wyparte przez mniej praktyczne SUV'y, bo w ich mniemaniu lepiej wyglądały? Zgadza się? W sumie logiczne, nie? Pod spodobały rozumiemy nie tylko bryła czy kolor ale wysokość nadwozia i pozycja za kierownicą, bo chyba innych aspektów nie widzę.

Napisano
35 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

To tak jeszcze do tego powtórka. Czyli ludzie kupują/kupywali "bardziej" oczyma niż rozsądkiem, skoro bardziej praktyczne (ogólna a nie moja opinia) VANy zostały wyparte przez mniej praktyczne SUV'y, bo w ich mniemaniu lepiej wyglądały? Zgadza się? W sumie logiczne, nie? Pod spodobały rozumiemy nie tylko bryła czy kolor ale wysokość nadwozia i pozycja za kierownicą, bo chyba innych aspektów nie widzę.

No a jak ludzie głównie kupują? Oczami prawda?😉

Napisano
17 minut temu, Rado_ napisał(a):

No a jak ludzie głównie kupują? Oczami prawda?😉

No prawda, zdecydowana większość :) I teraz uruchamiam moją S-F jaźń, że moda na kupno Chińczyków będzie nie na bazie mocnych analiz rozkładając na czynniki pierwsze wszystkie za i przeciw (i tego nie zmienią opinie żadnego forum), tylko po prostu analogicznie jak z SUV'ami... zakupy oczami, bez oglądania się na producenta, bez analiz praktyczności/potencjalnych ryzyk + w zależności od zasobności kupującego - sprawdzenie głębokości portfela. $$ nie musi być pierwszym argumentem przy zakupie Chińczyków, ale zazwyczaj będzie. Jak kogoś stać na Chińczyka za 150-180 tys. to cena nie jest problemem by kupić coś z rynku EU, ale jednak są tacy co wybierają mimo wszystko Chińskie auta - czym się kierują mając taki budżet... Znajdzie się też spora grupa mocno zawiedzionych do tej pory rodzimą motoryzacją i oraz tych ciekawskich.

To tylko pisane palcem po wodzie wizje, ale czasem lubię pisać scenariusze które mają szanse się urealnić.... a na dziś to tylko fantazja 😄 kto wie co przyniesie kolejny miesiąc, kwartał lub rok.

Napisano
11 godzin temu, gsdfglkih napisał(a):

Czego tu nie rozumiesz ?

Jak nie ma? Da dla bogatych ludzi świetne vany premium. BMW i Merc ma w ofercie vany. Ba w USA gdzie są duże rodziny vany nadal mają się świetnie. 

Napisano

w temacie marki Fothing od której zaczął się ten wątek, to poniżej wyniki sprzedaży chińskich aut w Polsce w kwietniu:

obraz.png.896f18ee6f753243ac7b7a9dcb08c50e.png

Widać, że jeżeli nie wprowadzą czegoś lepszego do oferty, to raczej będzie moim zdaniem pierwsza chińska marka, która się zwinie. Ale pożyjemy, zobaczymy. Ciekawi mnie ten Leapmotor. Miał być składany w Tychach, ale Chińczycy się obrazili, mimo to startuje chyba nieźle. Co ciekawe widziałem już dwa razy na ulicy to małe jeżdżące pudełeczko od nich. Wygląda lepiej niż Dacia Spring ;]

Napisano
41 minut temu, wujek napisał(a):

Jak nie ma? Da dla bogatych ludzi świetne vany premium. BMW i Merc ma w ofercie vany. Ba w USA gdzie są duże rodziny vany nadal mają się świetnie. 

Mowa o tych bogatych co mają 5x jakieś 4-kółka + szofera i ochraniarza + gosposię :) a dzieci nie chodzą do szkoły tylko szkoła przychodzi do nich :) Ale kto bogatemu zabroni... 

No fakt w US VANów tyle że te z rynku wtórnego i uszkodzone zalewają europę / PL na potęgę. Pacifica ostatnio nagminnie widuję w średnim 300-400 tys. mieście.

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał(a):

w temacie marki Fothing od której zaczął się ten wątek, to poniżej wyniki sprzedaży chińskich aut w Polsce w kwietniu:

Widać, że jeżeli nie wprowadzą czegoś lepszego do oferty, to raczej będzie moim zdaniem pierwsza chińska marka, która się zwinie. Ale pożyjemy, zobaczymy. Ciekawi mnie ten Leapmotor. Miał być składany w Tychach, ale Chińczycy się obrazili, mimo to startuje chyba nieźle. Co ciekawe widziałem już dwa razy na ulicy to małe jeżdżące pudełeczko od nich. Wygląda lepiej niż Dacia Spring ;]

a co to te DFSK? oraz Dongfent? To nie jedno i to samo co Forthing? Tak z ciekawości pytam.

Napisano
1 minutę temu, gsdfglkih napisał(a):

a co to te DFSK? oraz Dongfent? To nie jedno i to samo co Forthing? Tak z ciekawości pytam.

a skąd ja mam wiedzieć. Nie mam doktoratu z chińskiej motoryzacji

Napisano
14 minut temu, maro_t napisał(a):

Grafika i dane fajne ale jeszcze brakuje mi kilku miesięcy by tręd zaobserwować.. bo taki krótki wycinek nie pokaże za wiele... jedni będą widzieć małe liczby względem liderów inni podwojenie sprzedaży miesiąc do miesiąca...  Oczywiście do podium droga daleka i raczej nie osiagalna w najbliższej przyszłości ale tragedi nie widzę na razie. Nikt nie powiedział że miejsc dla Chińskich marek w PL/EU jest tylko 3 lub 5. Będziesz miał za maj to wrzuć ASAP. Lubie takie smaczki.

ale to też ciekawie zapowiada się:

2025-05-09_08h13_58.png.d62eb4fd7ab178620ec4f0c83c95c34f.png

Napisano
39 minut temu, maro_t napisał(a):

MG to chyba brytyjska marka nie jakas chinska

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Była.

Bylem w ich salonie, wszedzie odniesienie do historii, nigdzie niewidoczne ze to chiny.

Robia to dobrze, jak mozna sprzedawac produkt o nazwie JAJCO w europie zamiast jakis SAAB ?

Napisano
30 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Bylem w ich salonie, wszedzie odniesienie do historii, nigdzie niewidoczne ze to chiny.

Robia to dobrze, jak mozna sprzedawac produkt o nazwie JAJCO w europie zamiast jakis SAAB ?

Wiesz - reklamują się całkiem mocno. Zaraz po tym że Lidl jest tańszy od Biedronki czy tam odwrotnie ;]

Więc sprzedaż pewnie będzie.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Widzą na ulicy, podoba się i chcą mieć to samo 👍

Van jest brzydki, SUV jest ładny. Jak ktoś nie posiada trójki i więcej dzieci (a mało kto posiada) to po cholerę się bawić w coś tak paskudnego. Są jeszcze budowlańcy ale ci kupują auta za cenę roweru. Nie bardzo rozumiem co tu jest do wymyślania.

Napisano
10 godzin temu, gsdfglkih napisał(a):

To tylko pisane palcem po wodzie wizje, ale czasem lubię pisać scenariusze które mają szanse się urealnić.... a na dziś to tylko fantazja 😄 kto wie co przyniesie kolejny miesiąc, kwartał lub rok.

Masz w tym ogromny potencjał, widzę w Tobie godnego rozmówcę największych myślicieli AK. :ok:

Napisano
42 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Wiesz - reklamują się całkiem mocno. Zaraz po tym że Lidl jest tańszy od Biedronki czy tam odwrotnie ;]

Więc sprzedaż pewnie będzie.

Dokładnie. Coś jak P4 (Play) i setki celebrytów co to reklamują i jakoś się to sprzedaje mimo że sporo osób narzeka (ale narzekają wszyscy na wszystkie sieci więc grunt to dobry PR by się kręciło)

Napisano
28 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Masz w tym ogromny potencjał, widzę w Tobie godnego rozmówcę największych myślicieli AK. :ok:

Dobrze prawi. Polejcie koledze i do tematu wracamy za rok, dwa, pięć :)

Napisano
35 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Van jest brzydki, SUV jest ładny. Jak ktoś nie posiada trójki i więcej dzieci (a mało kto posiada) to po cholerę się bawić w coś tak paskudnego. Są jeszcze budowlańcy ale ci kupują auta za cenę roweru. Nie bardzo rozumiem co tu jest do wymyślania.

Taaa a mój jest ładny akurat bo jest mój i to moja ocena. Mojsze jest lepsze niż Twojsze. Powiedział jeden do drugiego - tyle w temacie. Co człowiek to opinia a o gustach ponoć się nie dyskutuje :) choć tych deklarujących że SUV ładny jest statystycznie więcej :] tak jak i tych że VAN jest praktyczniejszy :] i jedno drugiego nie wyklucza 😕 

Napisano
5 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

tak jak i tych że VAN jest praktyczniejszy

Ile VANów jest wyżej zawieszone i ma 4x4? Z drugiej strony są SUVy 7-osobowe i bardzo pojemne.

VANy były relatywnie tańsze. I to jest ich aktualnie jedyna zaleta. I bardziej wynikająca z mody na SUVy niż z kosztów produkcji.

Ja wiem że o gustach się nie dyskutuje ale jeśli komuś się stary Sharan podoba to mogę tylko współczuć. Ja też grywam w Pokemony.

Są fajne VANy typu VW serii T. Tylko to są prawdziwe VANy.

Napisano
14 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Ile VANów jest wyżej zawieszone i ma 4x4? Z drugiej strony są SUVy 7-osobowe i bardzo pojemne.

VANy były relatywnie tańsze. I to jest ich aktualnie jedyna zaleta. I bardziej wynikająca z mody na SUVy niż z kosztów produkcji.

Ja wiem że o gustach się nie dyskutuje ale jeśli komuś się stary Sharan podoba to mogę tylko współczuć. Ja też grywam w Pokemony.

VAN 4x4 to już raczej nie VAN :) tak jak i wysoko zawieszone auto to już inna klasa (SUV/Crosover?). Ty tu chciałbyś mix idealny - nierealne :) Praktyczniejsze, dedykowane do danych zastosowań auto nie będzie jednocześnie terenówką, pickupem,oraz  ze sportowym zacięciem kabrioletem. Albo rybki albo pipki*.

Równie dobrze mógłbyś zapytać ile VANów ma od 0 do 100 poniżej 4-5 sek lub będzie mniejsze niż 4,5-4,3 m dł. Coś kosztem czegoś oraz coś dedykowane do czegoś.

A na Twoje pytania: 

a) nie w tej klasie i za te pieniądze nawet zbliżone co przedmiot w wątku :P chociaż nawet najdroższe rzadko kiedy występują w 4x4 ale idąc dalej ile na rynku SUVów ludzie mają 4x4 (ułamek skali sprzedaży) ale kupują bo WYGLĄDA JAK TERENOWY i pewnie pokona nie jedno wyzwanie (pomijam fakt że większość w teren tymi samochodami nie jeździła w życiu)

b) tak widziałem takie wynalazki ale nie stać na to nawet ciut powyżej średniej przeciętnego kowalskiego (XC90 ahh ohh fajne auto) są tez tańsze ale te 7os. to szczerze tylko na papierze 😕 

Sharan może się podobać nie koniecznie za bryłę ale za funkcjonalność a co do bryły to w historii były gorsze auta jak multipla :) Z drugiej strony nie wyróżniał się w czasach gdy tego typu akwarium jeździło co trzecie auto na drodze.

Napisano
15 godzin temu, gsdfglkih napisał(a):

NIe podaważam autorytetu jaki on by nie był, mówię o tym że takich mędrców w PL jest znacznie więcej w innych miejscach w sieci i nie tylko w sieci. I powinno się zasięgać opinii w jeszcze szerszym gronie.

Widzisz i tu się mylisz. Korzystam z tego forum ćwierć wieku i jeżeli dostaje odpowiedź to często jest ona konkretna i sensowna. Ale jak ktoś chce potwierdzić swoją opinię i nie zgadza się z wyrażoną tutaj to musi szukać dalej ;] 

Napisano
23 minuty temu, gsdfglkih napisał(a):

Sharan może się podobać nie koniecznie za bryłę ale za funkcjonalność a co do bryły to w historii były gorsze auta jak multipla :) Z drugiej strony nie wyróżniał się w czasach gdy tego typu akwarium jeździło co trzecie auto na drodze.

Multipla przynajmniej jest oryginalna. Nie wiem co jest funcjonalne w Sharanie w porównaniu choćby do mojego Forestera. Szwagier miał i woził mnie tym często. Jeździłem też Fordem Galaxy. Nie był jakoś specjalnie pojemniejszy od mojego - nic takiego nie odczułem.

Zaraz ktoś wyskoczy z wielką Toyotą z USA. Pomijawszy cenę jak chcę jechać autobusem to idę do autobusu.

28 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

VAN 4x4 to już raczej nie VAN :)

Dlaczego?

A Sharany się bardzo wyróżniały na drodze - zwykle kłębem czarnego dymu z rury wydechowej.

Więc może teraz ja zapytam - jeździłeś kiedyś fajnym SUVem?

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Więc może teraz ja zapytam - jeździłeś kiedyś fajnym SUVem?

SUVem tak. Fajnym? Trudno powiedzieć one mi ogólnie podobają się bo lubie wyżej siedzieć, ale w kategorii fajny czy nie fajny to nie rozpatrywałem tego. Nie podobało mi się natomiast ograniczenie widoczności na tylnej szybie - mam ten tik że zawsze obserwuje co się dzieje za mną (i przede mną też) :)

Cała reszta chyba nie moja bajka bo za ciasno, ciemno, ... a samochód jak samochód... ma robić to co mu każę i do czego go brałęm 😕

Mowa o Kijankach,

Napisano
Teraz, gsdfglkih napisał(a):

SUVem tak. Fajnym? Trudno powiedzieć one mi ogólnie podobają się bo lubie wyżej siedzieć, ale w kategorii fajny czy nie fajny to nie rozpatrywałem tego. Nie podobało mi się natomiast ograniczenie widoczności na tylnej szybie - mam ten tik że zawsze obserwuje co się dzieje za mną (i przede mną też) :)

Cała reszta chyba nie moja bajka bo za ciasno, ciemno, ... a samochód jak samochód... ma robić to co mu każę i do czego go brałęm 😕

Ktoś jeszcze patrzy przez tylną szybę?

kamerki są :old:

Napisano
7 minut temu, gsdfglkih napisał(a):

Mowa o Kijankach,

Ja mam dużą, tylną szybę, doskonałą widoczność i wielkie lusterka.

Jeździłem też Kią Sportage II i też była duża, tylna szyba i wielkie lusterka.

Napisano
1 godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

Moim zdaniem prawdziwe, duże vany są niezagrożone. Niedawno Lexus pokazał model LM, jest na rynku Hyundai Staria, VW ma się dobrze. Tylko że one nie są jedynym samochodem w domu, służą raczej do wyjazdów na wakacje. Znam kogoś, kto ma VW serii T, inny kolega kupił wlaśnie MB klasy V. Tyle że one kosztują pół miliona.

Druga nisza to małe vany, zrobione na małych dostawczakach, np. Ford Transit Courier, VW Caddy itp. Jeździłem takim Fordem jako zastępczym i fajne autko. Dużo pojemniejsze od crossovera tej samej wielkości, przystępne cenowo, dla rodziny lubiącej sport i potrzebującej dużego bagażnika w sam raz.

:ok:

Edytowane przez Ryb

Napisano
45 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Po co patrzeć? Przecież wiadomo, że tam widać tylko kawałek dachu jakiegoś BMW, które siedzi na zderzaku i zapewne mruga światłami, ale na szczęście tego już nie widać.

;]

Napisano
17 minut temu, Ryb napisał(a):

dachu jakiegoś BMW,

U mnie ostatnio stare Ople ;]

Napisano
W dniu 9.05.2025 o 11:22, rwIcIk napisał(a):

W czasie jazdy :) to taki nawyk myslenia za innych i pilnowania czy debil nie jedzie mi na zderzaku... wtedy wiem by mieć też na uwadze tego co to może we mnie wjechać. Druga sprawa to obserwuje bacznie zarówno to co przede mną jak i za mną ... taki ze mnie kierowca starej daty. 

Napisano
W dniu 9.05.2025 o 12:06, Ryb napisał(a):

Moim zdaniem prawdziwe, duże vany są niezagrożone. Niedawno Lexus pokazał model LM, jest na rynku Hyundai Staria, VW ma się dobrze. Tylko że one nie są jedynym samochodem w domu, służą raczej do wyjazdów na wakacje. Znam kogoś, kto ma VW serii T, inny kolega kupił wlaśnie MB klasy V. Tyle że one kosztują pół miliona.

Druga nisza to małe vany, zrobione na małych dostawczakach, np. Ford Transit Courier, VW Caddy itp. Jeździłem takim Fordem jako zastępczym i fajne autko. Dużo pojemniejsze od crossovera tej samej wielkości, przystępne cenowo, dla rodziny lubiącej sport i potrzebującej dużego bagażnika w sam raz.

:ok:

zgodzę się. Ale dalej tym (drugim) brak tego komfortu we wnętrzu jak i zawieszeniu przede wszystkim. Co do Staria - akwarium :) a LM :) taaaa fajny jest na YT porównanie tych samochodów za $$$$$ z U-Tourem :) Porównanie tym bardziej fajne bo z jajem pokazuje jakie problemy mają wszystkie te samochody niezależnie od $$. Oczywiście trochę w krzywym zwierciadle ale jak ktoś umie czytać między wierszami to zrozumie przesłanie. POLECAM

Do końca warto oglądać:)