Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Farba do drewna na zewnątrz

Featured Replies

Napisano

Będę miał do pomalowania krawędziaki oraz deski (ewentualnie łaty i kontrłaty), kupiłem już impregnat brązowy, na dniach będę to malować, ale już po recenzjach widzę, że nawet przy nierozrabianiu w stosownych proporcjach to i tak intensywnego koloru nie da, pytanie zatem co kupić do pomalowania? Jakieś zwykłe farby, bejce, lakierobejce, lakiery? Bez pojęcia jestem, a będzie to robiło za wsparcie daszków, wiat, altan, ganek itp. Kolor ma być z grubsza brązowy.

Dodatkowe pytanie: łaty i kontrłaty też malować, czy dać sam impregnat?

Napisano

Co ok. 2 lata odmalowuję jakimś impregnatem altankę.

Lewa strona po odświeżeniu, prawa przed.

Kosztuje to jakieś grosze - 10-litrowa bańka jakieś 70-80 PLN

IMG_9635.jpg

Tutaj dla odmiany odwrotnie - lewa umyta karcherem do malowania. Prawa już odmalowana.

1.jpg.f236bfa461efb07411ff8fff5fbd86b7.jpg

Na podłodze widać dobrze jak kryje

2.jpg.1dcd53e08ad41317e315d42715bc4b2b.jpg

Tutaj masz jak kryje na 1 pokrycie.

Ta bańka w tle to ten impregnat - niestety nie pamiętam nazwy, a opakowanie już wyrzuciłem.

3.jpg.da4bce54738a23898b82c3b01fdf8863.jpg

Edytowane przez Tomo

Napisano

Jeden UJ, byle nie był to środek "powłokotwórczy" jak lakier itp. 

Jak ma być na bogato to jakaś lazura Remmers HK lasur, Osmo, Kopmans. A jak tanio, to jakiś Sadolin, drewnochron. Jeżeli świeci na to słońce, zacina deszcz to i tak po czasie będzie do odświeżenia. 

Napisano
14 godzin temu, riot napisał(a):

byle nie był to środek "powłokotwórczy"

dlaczemu?

Napisano

"Sadolin Impregnat dekoracyjny Garden" malowałem - dobrze kryje i szybko wysycha. Kolor czy intensywny? Ciężko powiedzieć - na pewno go widać.

"nawet przy nierozrabianiu w stosownych proporcjach" -- tego co masz jakoś można rozrabiać? Co to za cudak? Nie rozrabiałem niczego nigdy. Ani sadolina ani vidarona.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, exor napisał(a):

"Sadolin Impregnat dekoracyjny Garden" malowałem - dobrze kryje i szybko wysycha. Kolor czy intensywny? Ciężko powiedzieć - na pewno go widać.

"nawet przy nierozrabianiu w stosownych proporcjach" -- tego co masz jakoś można rozrabiać? Co to za cudak? Nie rozrabiałem niczego nigdy. Ani sadolina ani vidarona.

Ten co kupiłem to niby koncentrat 1:9 ale pisali w recenzjach, że sama woda praktycznie przy takich proporcjach i żeby mniej go rozrabiać

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 9.04.2025 o 07:29, exor napisał(a):

dlaczemu?

Powłokotwórczy lubi z czasem pękać i później łuszczy się. Słońce, woda, mróz, skoki temperatur. Lepsze jest coś, co wnika w strukturę drewna.

Napisano
18 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Powłokotwórczy lubi z czasem pękać i później łuszczy się. Słońce, woda, mróz, skoki temperatur. Lepsze jest coś, co wnika w strukturę drewna.

I wymaga więcej pracy przy odświeżaniu . Trzeba stara powłokę usuwać, choć teraz jest Karcher który to przyspiesza choć potrafi uszkodzić drewno.

Napisano
W dniu 8.04.2025 o 17:10, Tomo napisał(a):

Co ok. 2 lata odmalowuję jakimś impregnatem altankę.

Lewa strona po odświeżeniu, prawa przed.

Kosztuje to jakieś grosze - 10-litrowa bańka jakieś 70-80 PLN

IMG_9635.jpg

Tutaj dla odmiany odwrotnie - lewa umyta karcherem do malowania. Prawa już odmalowana.

1.jpg.f236bfa461efb07411ff8fff5fbd86b7.jpg

Na podłodze widać dobrze jak kryje

2.jpg.1dcd53e08ad41317e315d42715bc4b2b.jpg

Tutaj masz jak kryje na 1 pokrycie.

Ta bańka w tle to ten impregnat - niestety nie pamiętam nazwy, a opakowanie już wyrzuciłem.

3.jpg.da4bce54738a23898b82c3b01fdf8863.jpg

Jak nie chcesz reklamować producenta lub firmy to przynajmniej zdradź w PW  co to za srodek

Napisano
Godzinę temu, Przemaz napisał(a):

Jak nie chcesz reklamować producenta lub firmy to przynajmniej zdradź w PW  co to za srodek

Nie mam pojęcia co to było (bo już się skończyło) - coś taniego z Leroya lub Obi.

Bańka ciemnobrązowa, 10 litrów - parę lat temu kosztowało ok. 70-80 PLN

Napisano
W dniu 22.04.2025 o 22:13, bergerac napisał(a):

ja teraz zamierzam domek potraktować preparatem Impra od Koopmans: https://koopmans.pl/katalog/impra-koloryzujacy-impregnat-powlokotworczy-do-drewna/

Cena rozsądna, jakość podobno też dobra.

Ja podbitkę i krokwie zewnętrzne tym pomalowałem, rewelacyjny środek brałem kolor 108.

Po ok 80 zl za 2.5 litra.

Napisano

U mnie huśtawka pomalowana tym środkiem dwukrotnie po 3 latach musiała być malowana. Puszka 2.5 l starczyła w połowie do pomalowania 2x. 

Napisano

wczoraj i dzisiaj testowałem: TIKKURILA Valtti Plus Complete - https://tikkurila.pl/produkty/tikkurila-valtti-plus-complete?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PL-TIKK-CONS-DO-KAN-EXTERIOR_WOOD_VALTTI-2025-ZJD-BC&utm_content=COMPLETE&gad_source=1&gbraid=0AAAAADkbOn3t17gwwdhTE-wPMl_PZHEz4&gclid=Cj0KCQjwoNzABhDbARIsALfY8VNmGUbJtb-CVk-vz_O4jaYJKPXbmJdBEcz3wieAk4GycERgcsQBXOYaAtzBEALw_wcB

bardzo dobrze się maluje, efekt wygląda dobrze, bardzo naturalnie. Malowałem bezbarwnym, bo drewno to piękna olcha, więc nie chciałem przykrywać naturalnego koloru drewna. Jaki będzie efekt to się okaże.

Napisano
15 godzin temu, bergerac napisał(a):

wczoraj i dzisiaj testowałem: TIKKURILA Valtti Plus Complete - https://tikkurila.pl/produkty/tikkurila-valtti-plus-complete?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PL-TIKK-CONS-DO-KAN-EXTERIOR_WOOD_VALTTI-2025-ZJD-BC&utm_content=COMPLETE&gad_source=1&gbraid=0AAAAADkbOn3t17gwwdhTE-wPMl_PZHEz4&gclid=Cj0KCQjwoNzABhDbARIsALfY8VNmGUbJtb-CVk-vz_O4jaYJKPXbmJdBEcz3wieAk4GycERgcsQBXOYaAtzBEALw_wcB

bardzo dobrze się maluje, efekt wygląda dobrze, bardzo naturalnie. Malowałem bezbarwnym, bo drewno to piękna olcha, więc nie chciałem przykrywać naturalnego koloru drewna. Jaki będzie efekt to się okaże.

Świetny produkt. Jedna tylko uwaga, bo nie każdy wie - na większości impregnatów jest dopisek że "wersja bezbarwna produktu nie zabezpiecza przed słońcem". W przypadku tego produktu jest info "Malowanie produktem bezbarwnym jest dozwolone, niemniej jednak produkt zakolorowany zwiększa trwałość wymalowania." Tak tylko informacyjnie :) 

Napisano
9 minut temu, yack napisał(a):

Świetny produkt. Jedna tylko uwaga, bo nie każdy wie - na większości impregnatów jest dopisek że "wersja bezbarwna produktu nie zabezpiecza przed słońcem". W przypadku tego produktu jest info "Malowanie produktem bezbarwnym jest dozwolone, niemniej jednak produkt zakolorowany zwiększa trwałość wymalowania." Tak tylko informacyjnie :) 

zgadza się, ochrona przed UV jest w pigmencie, dotyczy to generalnie wszystkich produktów. Teraz pomalowałem bezbarwnym, ale na kolejne malowanie spróbuję już dobrać pod kolor drewna jakiś pigment.

Napisano

altana/przybudówka trzaśnięta Flugerem białym, po roku super-jak po pomalowaniu. Zobaczymy jak dalej, aż żałuje że za namową szwagra zaolejowałem meble ogrodowe co po roku (w tym samym czasie malowane) zczerniały i wyglądają strasznie :( 

Napisano
10 minut temu, Camel napisał(a):

altana/przybudówka trzaśnięta Flugerem białym, po roku super-jak po pomalowaniu. Zobaczymy jak dalej, aż żałuje że za namową szwagra zaolejowałem meble ogrodowe co po roku (w tym samym czasie malowane) zczerniały i wyglądają strasznie :( 

ja teraz muszę pomalować elewację świerkową - wybrałem Impra z Koopmana https://koopmans.pl/katalog/impra-koloryzujacy-impregnat-powlokotworczy-do-drewna/

Napisano
W dniu 5.05.2025 o 21:28, bergerac napisał(a):

ja teraz muszę pomalować elewację świerkową - wybrałem Impra z Koopmana https://koopmans.pl/katalog/impra-koloryzujacy-impregnat-powlokotworczy-do-drewna/

Ostatnio widziałem opalaną daglezje zamiast impregnacji na elewacje, i wyglada trwale i estetycznie, ale nie wiem jak praktycznie sie to spisuje