Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Które sprzęgła najlepsze ?

Featured Replies

Napisano

LuK, Sachs czy Valeo?

Na przykład taka cecha jak najmniejsza skłonność do wydzielania smrodu spalenizny przy forsownym podjeździe na krawężnik, i inne ?

Konkretnie Kia Rio III 1,2.

Napisano
31 minut temu, PawelR napisał(a):

LuK, Sachs czy Valeo?

Na przykład taka cecha jak najmniejsza skłonność do wydzielania smrodu spalenizny przy forsownym podjeździe na krawężnik, i inne ?

A jakie to ma znaczenie, jak kupujesz sprzęgło np.: VALEO (pudełko), a faktycznie producentem jest LuK (takie są nadruki na docisku).

Ja jak ognia będę unikał SACHS, bo seryjnie padały mi ich wysprzęgliki hydrauliczne (ciekły). 

Napisano

Z tej trójki to brałbym najtańsze, ewentualnie najlepiej/najsolidniej wyglądające-jeśli jest możliwość obejrzenia:)

@el_guapo w tym modelu chyba nie ma wyprzęglika zintegrowanego z łożyskiem oporowym.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, zzzz napisał(a):

A sprzęgło się nie ślizga?

Ma wadę fabryczną polegającą na szarpaniu przy ruszaniu. nie zawsze. Naprawili dopiero w Rio IV po liftingu.

Napisano
1 godzinę temu, PawelR napisał(a):

Ma wadę fabryczną polegającą na szarpaniu przy ruszaniu. nie zawsze. Naprawili dopiero w Rio IV po liftingu.

Rusz kilka razy z 3/4 biegu i po problemie 👍

Napisano
3 godziny temu, PawelR napisał(a):

LuK, Sachs czy Valeo?

Kup Valeo i okładzinę zmień na Kevlar 🤑

Napisano
Godzinę temu, technix napisał(a):

Rusz kilka razy z 3/4 biegu i po problemie 👍

Taaa, najlepiej z czepką z toną kafelków :hehe: Zmieniłem ori na Sachs i zacząła się dramat, żadne "przypalanie/układanie" nie pomogło. Poszło nowe OE i magia. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, futrzak napisał(a):

Taaa, najlepiej z czepką z toną kafelków :hehe: Zmieniłem ori na Sachs i zacząła się dramat, żadne "przypalanie/układanie" nie pomogło. Poszło nowe OE i magia. 

Trochę bardziej po polsku można prosić ? Co zmieniłeś na Sachs i jaki dramat , co to jest to OE i jak wyglądała ta magia ?:hmm:;]

Napisano
6 godzin temu, PawelR napisał(a):

Trochę bardziej po polsku można prosić ? Co zmieniłeś na Sachs i jaki dramat , co to jest to OE i jak wyglądała ta magia ?:hmm:;]

Mowa o sprzęgle, o ile się nie mylę. OE to original equipment - oryginał, zakładany przez producenta. Zmienilem sprzęgło na Sachs i to szarpało - żadne przypalanie/układanie nie pomagało. Kolejna wymiana po 2 miesiącach na oryginał (LuK lub Valeo dla nich robi) i magia - nic nie szarpie, sprzegło chodzi jak marzenie - magia wróciła. Sachs na cenzurowanym, nie pierwszy przypadek, podobnie jak wycieki z nowych wysprzeglikow. 

Napisano
13 godzin temu, PawelR napisał(a):

LuK, Sachs czy Valeo?

Najtańsze, bo w środku z dużym prawdopodobieństwem będzie to samo. 

Napisano
3 godziny temu, futrzak napisał(a):

Mowa o sprzęgle, o ile się nie mylę. OE to original equipment - oryginał, zakładany przez producenta. Zmienilem sprzęgło na Sachs i to szarpało - żadne przypalanie/układanie nie pomagało. Kolejna wymiana po 2 miesiącach na oryginał (LuK lub Valeo dla nich robi) i magia - nic nie szarpie, sprzegło chodzi jak marzenie - magia wróciła. Sachs na cenzurowanym, nie pierwszy przypadek, podobnie jak wycieki z nowych wysprzeglikow. 

Tak to jest z KIA 😎 jeszcze dodałbym amory z tyłu :) 

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, futrzak napisał(a):

Po rozszyfrowaniu Twojego wpisu wychodzi mi, że zmieniłeś oryginał na Sachs, następnie Sachs na oryginał, zgadza się ?

Teraz mam dylemat czy LuK w niezależnym warsztacie gdzie znają problem (pytałem przy okazji przeglądu), czy oryginał w serwisie (zdzierstwo i możliwość oszustwa poprzez danie sprzęgła z wadą bo mogą jeszcze mieć).

4 godziny temu, Camel napisał(a):

Tak to jest z KIA 😎 jeszcze dodałbym amory z tyłu :) 

Amory z tyłu w następnej kolejności, wyszło na przeglądzie. Ale to rocznik 2013, więc miały prawo.

Napisano
19 minut temu, PawelR napisał(a):

Po rozszyfrowaniu Twojego wpisu wychodzi mi, że zmieniłeś oryginał na Sachs, następnie Sachs na oryginał, zgadza się ?

Teraz mam dylemat czy LuK w niezależnym warsztacie gdzie znają problem (pytałem przy okazji przeglądu), czy oryginał w serwisie (zdzierstwo i możliwość oszustwa poprzez danie sprzęgła z wadą bo mogą jeszcze mieć).

Amory z tyłu w następnej kolejności, wyszło na przeglądzie. Ale to rocznik 2013, więc miały prawo.

Przy RIO4, w ASO ze 2 lata temu dawałem jakoś ponad 1150 z wymianą a u prywaciarza na zamienniku 900 i nie wrócę nigdy do zamiennika. Auto na „L”

ps

jaka jest różnica po lifcie ?

Napisano
  • Autor
27 minut temu, Camel napisał(a):

jaka jest różnica po lifcie ?

Nie wiem, tak gdzieś czytałem.

Napisano
23 godziny temu, HARDTECHNO napisał(a):

Kup Valeo i okładzinę zmień na Kevlar 🤑

Taaaa - kupiłem nówkę komplet sprzęgła (tarcza + docisk + wysprzęglik), a następnie oddałem do nabicia kevlaru na Skoczylasa (http://www.sprzegla-regeneracja.pl/), bo w planie był program.

Moc z 170 na 195, moment z 350, na 420Nm - i po jakimś roku zaczęło się ślizgać, a nie katowałem przez ten czas samochodu. 

Napisano

Z lukiem miałem dwie przygody. Nowy wysprzeglik strzelił przed wyjazdem jeszcze z warsztatu, drugi raz po 5 tys km docisk pękł. W Valeo które mamuśka ma w Clio III 1.4 mimo że jest praktycznie nowe, strasznie wysoko bierze dosłownie jakby miało zaraz się skończyć, a mimo 5ciu lat działa sprawnie. Sachsa raz montowałem nie było problemu. Chyba wszystko zależy w dużej mierze od farta 😁 

Kiedyś znajomy chciał najtańsze bo auto już z przeznaczeniem na złom. Założony został hart, zrobił 100 tys km i zero problemów. Loteria...

Edytowane przez piter333