Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przejazd "na czerwonym"

Featured Replies

Napisano

Jest we Wrocławiu przejazd kolejowy z nazwijmy to podwójnymi światłami. Pierwsze miga na pomarańczowo, a jak z drugiej strony przejazdu robi się korek, to zapala na czerwono, mimo podniesionych zapór. I tak, przejeżdżam, pomarańczowe pulsuje , ale jak jestem może z metr od zapór to zaczynają semafory migać na czerwono, dosłownie kątem oka to zauważyłem. Zatrzymać nie ma jak to cisnę, zjechałem z przejazdu, dopiero zapory zaczęły opadać. Przejazd jest w CANARD. Spodziewać sie pokuty ? 

Napisano

Też tak miałem. Usłyszałem sygnał dźwiękowy, jak już byłem za sygnalizatorem. Ale na szczęście udało mi się zjechać, zanim zapory przede mną zamknęły się.

Ale jadąc pociągiem widziałem już kogoś, kto utknął między zaporami.

Napisano
32 minuty temu, Gripen napisał(a):

Jest we Wrocławiu przejazd kolejowy z nazwijmy to podwójnymi światłami.

Szczecińska czy Średzka?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Szczecińska czy Średzka?

Średzka 

Napisano
3 godziny temu, Gripen napisał(a):

Przejazd jest w CANARD. Spodziewać sie pokuty ?

Przecież nikt tego nie ogląda ;) Jeszcze będą się wdawać w dyskusję, czy było czerwone, czy akurat było zgasnęło :phi: 

EDIT: obejrzałem sobie to na StreetView. Czy ta pierwsza sygnalizacja jest po to, żeby ludzie nie ładowali się na przejazd jeśli nie ma miejsca za przejazdem? Bo ten cały system działa tylko w jedną stronę.

Edytowane przez kiziuk

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, kiziuk napisał(a):

Przecież nikt tego nie ogląda ;) Jeszcze będą się wdawać w dyskusję, czy było czerwone, czy akurat było zgasnęło :phi: 

EDIT: obejrzałem sobie to na StreetView. Czy ta pierwsza sygnalizacja jest po to, żeby ludzie nie ładowali się na przejazd jeśli nie ma miejsca za przejazdem? Bo ten cały system działa tylko w jedną stronę.

Tak, zgadza się. Ale działa też jak zamykają się zapory 

Edytowane przez Gripen

Napisano
15 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Też tak miałem. Usłyszałem sygnał dźwiękowy, jak już byłem za sygnalizatorem. Ale na szczęście udało mi się zjechać, zanim zapory przede mną zamknęły się.

Ale jadąc pociągiem widziałem już kogoś, kto utknął między zaporami.

W jakim cywilizowanym miejscu stawia się zapory ZA przejazdem kolejowym, blokując zjazd?

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał(a):

W jakim cywilizowanym miejscu stawia się zapory ZA przejazdem kolejowym, blokując zjazd?

Przy stacji Wieliszew-Centrum ;]

Za torami jest rondo i czasem lekki korek, więc jest ryzyko, że nie uda się zjechać z torowiska. Trzeba się poważnie zastanowić, zanim się wjedzie :]

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Cywilizowanym? Żadnym :phi: 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Przy stacji Wieliszew-Centrum ;]

Za torami jest rondo i czasem lekki korek, więc jest ryzyko, że nie uda się zjechać z torowiska. Trzeba się poważnie zastanowić, zanim się wjedzie :]

Po to właśnie na przejeździe z tego wątku są światła, które tego zakazują. Trochę mnie wczoraj zmyliły. A zapory po drugiej stronie opadają później, co nie zmi nią faktu, że mogą uniemożliwić zjazd.

Napisano
38 minut temu, Gripen napisał(a):

Po to właśnie na przejeździe z tego wątku są światła, które tego zakazują. Trochę mnie wczoraj zmyliły. A zapory po drugiej stronie opadają później, co nie zmi nią faktu, że mogą uniemożliwić zjazd.

Większość tragedii na przejazdach, które są sfilmowane i wrzucone w siec wynika z głupoty kierujących , która została spotęgowana właśnie przez zapory po drugiej stronie.

Poruszaliśmy ten temat w rodzinie i każdy kierownik już chyba mentalnie przerobił - jakby kogoś kiedykolwiek nieszczęście złapało między zaporami, to ma je rozwalić i z przejazdu zjechać. Polecam podobne ćwiczenie mentalne zrobić każdemu, żeby nie trzeba było tego robić na świeżo w momencie krytycznym... 

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

W cywilizowanych krajach nie ma takiej potrzeby. Ale u nas ludzie wymijali zapory z premedytacją jadąc na czerwonym, więc dla debili trzeba robić również za, widząc barierę przed sobą baran jednak w większości przypadków nie pojedzie. 

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał(a):

Poruszaliśmy ten temat w rodzinie i każdy kierownik już chyba mentalnie przerobił - jakby kogoś kiedykolwiek nieszczęście złapało między zaporami, to ma je rozwalić i z przejazdu zjechać. Polecam podobne ćwiczenie mentalne zrobić każdemu, żeby nie trzeba było tego robić na świeżo w momencie krytycznym... 

Takie sytuacje nie mają prawa się zdarzyć, jeżeli nie wjeżdża się na czerwonym świetle i gdy na torach i tuż za nimi ktoś stoi. O wiele łatwiejsze do zrozumienia i przestrzegania, niż taranować zapory.

Napisano
41 minut temu, wladmar napisał(a):

W cywilizowanych krajach nie ma takiej potrzeby. Ale u nas ludzie wymijali zapory z premedytacją jadąc na czerwonym, więc dla debili trzeba robić również za, widząc barierę przed sobą baran jednak w większości przypadków nie pojedzie. 

I co - uważasz, że taka eliminacja głupoty jest w porządku?!

39 minut temu, wladmar napisał(a):

Takie sytuacje nie mają prawa się zdarzyć, jeżeli nie wjeżdża się na czerwonym świetle i gdy na torach i tuż za nimi ktoś stoi. O wiele łatwiejsze do zrozumienia i przestrzegania, niż taranować zapory.

KK rejestruje tylko ~10000 świętych... Nie wszyscy dadzą radę wcisnąć się na listę 

Napisano
27 minut temu, grogi napisał(a):

I co - uważasz, że taka eliminacja głupoty jest w porządku?!

Jak najbardziej. Na pewno udało się uniknąć prewencyjnie sporo wypadków.

27 minut temu, grogi napisał(a):

KK rejestruje tylko ~10000 świętych... Nie wszyscy dadzą radę wcisnąć się na listę 

Jak będą wjeżdżać na czerwonym na przejazd, to zdecydowanie zwiększają swoje szanse ;]

Napisano
17 minut temu, wladmar napisał(a):

Jak będą wjeżdżać na czerwonym na przejazd, to zdecydowanie zwiększają swoje szanse ;]

Ale to raczej do nagrody Darwina... :) 

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Ale to raczej do nagrody Darwina... :) 

Jedno drugiemu nie przeszkadza ;] Nagroda Darwina wręcz drastycznie zwiększa szanse na zostanie świętym natychmiast, zamiast kiedyś tam. 

Napisano
16 godzin temu, wladmar napisał(a):

u nas najwyraźniej trzeba zrobić krok do tyłu czyli zamontować takie podwójne zapory z grubej rury i na dole jeszcze żaluzja takie jak w PRL

Napisano
2 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

u nas najwyraźniej trzeba zrobić krok do tyłu czyli zamontować takie podwójne zapory z grubej rury i na dole jeszcze żaluzja takie jak w PRL

Przecież one nadal są. Mentalnie. A przynajmniej dla niektórych, którzy zostawali na środku.

Inna sprawa, że w PRLu nie było nigdy pełnych zapór na posterunkach osłonnych obsługiwanych systemami SRK. Ale teraz jest lepiej :phi: 

Napisano
W dniu 28.04.2025 o 20:50, kiziuk napisał(a):

Przecież nikt tego nie ogląda

oglądają. Znam takich co dostali mandaty za ruszanie zanim sygnalizacja przestała migać. Co prawda nie z Wrocławia, ale z Warszawy. Tych przejazdów monitorowanych przez Canard jest dosłownie kilka w Polsce. Ale szanse na mandat z nich są naprawdę duże jeśli było wykroczenie

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

oglądają. Znam takich co dostali mandaty za ruszanie zanim sygnalizacja przestała migać. Co prawda nie z Wrocławia, ale z Warszawy. Tych przejazdów monitorowanych przez Canard jest dosłownie kilka w Polsce. Ale szanse na mandat z nich są naprawdę duże jeśli było wykroczenie

W sumie to chyba jedna z prostszych/szybszych metod zarobienia 2000 PLN dla budżetu państwa.

Nieoglądanie/niesprawdzanie tego na przejazdach wyposażonych w taki monitoring można by nazwać niegospodarnością albo i czymś gorszym:phi: