Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ankieta do pracy dyplomowej: czynniki wpływające na wybór auta na rynku motoryzacyjnym

Featured Replies

Napisano

Hej, jestem Julia i pomyślałam, że zwrócę się o pomoc na forum, gdzie większość użytkowników to mężczyźni i jednocześnie miłośnicy motoryzacji, a głównie to od tej płci odpowiedzi potrzebuję najbardziej. Mianowicie zwracam się z prośbą o wypełnienie ankiety, która dotyczy rynku motoryzacyjnego, a dokładniej czynników wpływających na decyzje zakupowe konsumentów na rynku motoryzacyjnym, potrzebnej do mojej pracy dyplomowej. Wasze odpowiedzi pomogą lepiej zrozumieć, jakie aspekty mają znaczenie przy wyborze samochodu. Zajmuje około 5 minut, jest anonimowa i nie wymaga logowania. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Każda odpowiedź się liczy. (Nie jest to żaden wirus, nic nie trzeba pobierać, na dowód załączam zrzut ekranu) Co istotne, aby wziąć udział w badaniu i realnie mi pomóc trzeba udzielić na 1 lub 2 pytanie odpowiedzi twierdzącej tj. Czy w ciągu ostatnich 5 lat zakupił(a) Pan/Pani samochód osobowy? w innym wypadku ankieta się zamknie, ponieważ jest to tzw. pytanie filtrujące respondentów.
Link do ankiety udostępniony za pomocą formularza forms: https://forms.office.com/e/1C4J1WNnzw

Post za zgodą administratora.

zrzut ekranu.PNG

Napisano

W pytaniu nr 17 jest błąd.

Można zaznaczyć tylko 1 odpowiedź, a w opisie jest, że 2.

Niezły misz masz może wyjść na powtarzających się pytaniach. ;]

Ciekawe kto stoi za tą ankietą i co z niej wyciągnie? :hmm:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Julia i potrzebuje danych do pracy dyplomowej. Nie musisz dziekowac ;]

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

W pytaniu nr 17 jest błąd.

Można zaznaczyć tylko 1 odpowiedź, a w opisie jest, że 2.

Niezły misz masz może wyjść na powtarzających się pytaniach. ;]

Dzięki za bycie zaangażowanym respondentem! :) 

Aby zrozumieć dlaczego na to pytanie można odpowiedzieć więcej niż 2 razy, trzeba mieć styczność z narzędziem, które wykorzystuję się do stworzenia takiej ankiety. Niestety nie do każdej "konstrukcji" pytania można wprowadzić ograniczenia ilościowe. Mimo to zastosowałam takowy z powodu zwięzłości i braku potrzeby rozbijania tego na kolejne poszczególne pytania polegające na przyporządkowaniu przymiotników (tak, jak miałoby to miejsce w przypadku innych "konstrukcji"). Oczywiście trzeba uważać, aby nie przyporządkować tej samej odpowiedzi więcej niż 2 razy, ale to wszystko wyjaśnione jest w opisie pytania. Więc jeśli ktoś uznał, że skoro jest taka możliwość to jest to poprawne to nie zrozumiał założenia lub brakuje mu umiejętności czytania ze zrozumieniem. Co do powtarzających się pytań – mogłeś odnieść takie wrażenie w stosunku do pytań badających czynnik jako markę. Pytania te nie wyglądają tak samo jednak pytają o ten sam czynnik. Chodzi o to, żeby sprawdzić, czy odpowiedzi się zgadzają, szczególnie jeśli dotyczą one przyjętych hipotez. Trochę jak zrobienie kilku testów pod różnymi postaciami, żeby upewnić się, że respondent jest "stały" w swoich odpowiedziach.(w szczególności istotne w przypadku nas, kobiet, które to wypełniają :P) Jeśli nie to tak wypełniona ankieta jest odrzucana, ponieważ odpowiedzi są sprzeczne przez co brakuje spójności. Tak więc misz-masz też nie wyjdzie, ponieważ każdy, kto pisał bądź nie jakąkolwiek pracę, wie, że nie wszystkie wyniki z ankiety trafiają do samej pracy. Zawsze wybieramy te najbardziej istotne i zgodne z hipotezą, więc nie ma obawy, wszystko zostanie ładnie poukładane. A za ankietą stoi transparentna studentka trzeciego roku nieszczęsnej Politechniki, która wszystko wyjaśniła w poście i nie wiem co to pytanie ma wspólnego z moją prośbą o wypełnienie ankiety. Wydaje mi się, że nie ma w tym nic podejrzanego i nie ma czego się obawiać skoro inni chętnie lub niechętnie wypełniają haha 😄 Warto nadmienić, że to moja pierwsza praca dyplomowa więc zawsze znajdzie się coś do poprawy. Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze za zaangażowanie 😄

Edytowane przez juliam2002

Napisano
  • Autor
17 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Julia i potrzebuje danych do pracy dyplomowej. Nie musisz dziekowac ;]

Otóż to :) 

Napisano
7 godzin temu, juliam2002 napisał(a):

Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze za zaangażowanie 😄

Wczoraj pomyślałem o jednej dość istotnej sprawie dotyczącej tej ankiety (a dokładniej jej miarodajności). To forum jest dosyć specyficzne, po pierwsze gromadzi raczej pasjonatów motoryzacji no i jednak średnia wieku jest wyższa niż niższa. Z tych dwóch powodów jesteśmy grupą słabo reorezentującą cały przekrój społeczeństwa. 

Napisano
6 minut temu, janusz napisał(a):

Wczoraj pomyślałem o jednej dość istotnej sprawie dotyczącej tej ankiety (a dokładniej jej miarodajności). To forum jest dosyć specyficzne, po pierwsze gromadzi raczej pasjonatów motoryzacji no i jednak średnia wieku jest wyższa niż niższa. Z tych dwóch powodów jesteśmy grupą słabo reorezentującą cały przekrój społeczeństwa. 

Sam jesteś wyższa średnia wieku.

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał(a):

Sam jesteś wyższa średnia wieku.

Mam tyle lat, że jak byłem młodszy to nie wiedziałem, że ludzie tak długo żyją ;]

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, janusz napisał(a):

Trafna uwaga, forum ma swoją specyfikę, ale badanie nie do końca miało na celu reprezentowania całego społeczeństwa, tylko zbadanie pewnych zależności w konkretnych "grupach", co będzie uwzględnione w dziale metodologicznym. Żeby mieć sensowne dane, trzeba dotrzeć do osób, które mają jakieś lub jakiekolwiek rozeznanie w temacie (stąd pytania filtrujące) – w przeciwnym razie wyniki byłyby "jałowe", więc też mało użyteczne. Można byłoby popadać od skrajności w skrajność. Dzięki za trafny komentarz i pozdrawiam cieplutko 😄 

Napisano
13 godzin temu, janusz napisał(a):

To forum jest dosyć specyficzne, po pierwsze gromadzi raczej pasjonatów motoryzacji no i jednak średnia wieku

Oraz kazdy zarabia przynajmnie 2 srednie z AK

Napisano

@juliam2002 Jak już praca będzie gotowa to mam nadzieję, że wrzucisz tutaj ciekawsze wyniki👍

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Jak doliczy żonę i teściową ;]

Ale proszę bez spamu, tutaj. :old:

Tak jest, 

...ale na swoje usprawiedliwienie pragnę dodać że dopiero odpowiadając zorientowałem się że to nie jest hp a odpowiedziałem dopiero po wypełnieniu ankiety..

Natomiast merytorycznie to pewnie każdy dodałby jakieś pytanie... Natomiast jeżeli o mnie chodzi(choć nie wiem czy to nie burzyłoby pewnego pewnej całości ankiety)

Dodałbym pytania na temat ewentualnego serwisu.

Bo dla mnie serwis jest na tyle ważny że nie kupię samochodu który nie ma aso w moim mieście... A druga rzecz przynajmniej jeżeli chodzi o mnie aktualne jest stare powiedzenie że pierwszy model danej marki sprzedaje salon a drugi model danej marki sprzedaje serwis.

I tak mimo że minęło 30 lat nie kupi więcej fiata, do serwisu renault nie mam zastrzeżeń(okej niech zabrzmi to że większych zastrzeżeń), mam zastrzeżenia do volvo -choć chyba nie na tyle krytyczne żeby nie kupić więcej volvo(może dlatego że się w sumie nie psuło). Jadąc kolejnym modelem raczej nie kupię więcej alfy bo serwis mają beznadziejny.

A i jeszcze raczej nie kupię suzuki z uwagi na politykę gwarancyjną - anulowano mi gwarancję za przekroczenie terminu przeglądu o 4 dni (kilometry zgadzały się)

Napisano
2 godziny temu, delco napisał(a):

Tak jest, 

...ale na swoje usprawiedliwienie pragnę dodać że dopiero odpowiadając zorientowałem się że to nie jest hp a odpowiedziałem dopiero po wypełnieniu ankiety..

Natomiast merytorycznie to pewnie każdy dodałby jakieś pytanie... Natomiast jeżeli o mnie chodzi(choć nie wiem czy to nie burzyłoby pewnego pewnej całości ankiety)

Dodałbym pytania na temat ewentualnego serwisu.

Bo dla mnie serwis jest na tyle ważny że nie kupię samochodu który nie ma aso w moim mieście... A druga rzecz przynajmniej jeżeli chodzi o mnie aktualne jest stare powiedzenie że pierwszy model danej marki sprzedaje salon a drugi model danej marki sprzedaje serwis.

I tak mimo że minęło 30 lat nie kupi więcej fiata, do serwisu renault nie mam zastrzeżeń(okej niech zabrzmi to że większych zastrzeżeń), mam zastrzeżenia do volvo -choć chyba nie na tyle krytyczne żeby nie kupić więcej volvo(może dlatego że się w sumie nie psuło). Jadąc kolejnym modelem raczej nie kupię więcej alfy bo serwis mają beznadziejny.

A i jeszcze raczej nie kupię suzuki z uwagi na politykę gwarancyjną - anulowano mi gwarancję za przekroczenie terminu przeglądu o 4 dni (kilometry zgadzały się)

Niezłą mają politykę pewnie dlatego Alfy tak dobrze się sprzedają :hehe: 

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Ale proszę bez spamu, tutaj. :old:

Ja się dziwię, że tu jeszcze nikt nie zapytał o zdjęcie cycków. Widać loża się starzeje ;] nawet pomimo, że nie hape ;) 

Napisano
10 godzin temu, wujek napisał(a):

Niezłą mają politykę pewnie dlatego Alfy tak dobrze się sprzedają :hehe: 

Nie będę twierdził że próbowałem załatwić coś w serwisie alfa dziesiątki razy ale byłem tam chyba z 5  dzięki sprawami z załatwiania których byłem niezadowolony:

1. Wbrew temu co twierdzi salon nie można w alfie zamówić oryginalnych felg z oponami zimowymi... Najpierw od września zwodzili mnie że to jeszcze za wcześnie... A potem w listopadzie okazało się że mają jeden jedyny komplet felg z oponami w których po pierwsze nie odpowiadał mi rozmiar, po drugie kolor, a po trzecie były to jakieś budżetowe opony.

2. Od nowości wypada mi siłownik otwierający klapę bagażnika. Każdym razem zgłaszam i otrzymuje odbierając samochód odpowiedź że naprawiono-po czym mija 2-3 miesiące i sytuacja powtarza się znowu - wyłącznie po tej samej stronie.

3. Miałem szkodę lakierniczą pogradową (którą zdecydowałem się likwidować z własnego AC - dlatego że na krawędzi dachu lakier był popękany)

-trzymali samochód 3 i pół tygodnia chociaż umawialiśmy się na 7 dni.

-nagle przybyło mi 100 km przebiegu - co niestety zauważyłem dopiero dwa dni później

-oddawałem samochód bez świecącej lampki rezerwy(choć przyznaję że w zbiorniku nie było wiele paliwa) - odebrałem jak się okazało na głębokiej rezerwie.

4. Od czasu do czasu wywala mi błąd systemu komunikacyjnego w razie wypadku - podobno trzeba przeinstalować system ewentualnie wymienić cały moduł... Zgłaszałem to(umawiając się wcześniej) na dwóch kolejnych przeglądach... A potem okazywało się... Ojej zapomnieliśmy zrobić... Ale może pan przyprowadzić samochód w przyszłym tygodniu i zostawić na cały dzień a lepiej na dwa to wtedy zrobimy..

5. Na pierwszym przeglądzie usiłowali mi wmówić konieczność wymiany tylnych klocków... Od tamtej pory minęło 2 lata - klocki z tyłu mają aktualnie około 5 mm..

Edytowane przez delco

Napisano
W dniu 8.05.2025 o 11:56, delco napisał(a):

Nie będę twierdził że próbowałem załatwić coś w serwisie alfa dziesiątki razy ale byłem tam chyba z 5  dzięki sprawami z załatwiania których byłem niezadowolony:

1. Wbrew temu co twierdzi salon nie można w alfie zamówić oryginalnych felg z oponami zimowymi... Najpierw od września zwodzili mnie że to jeszcze za wcześnie... A potem w listopadzie okazało się że mają jeden jedyny komplet felg z oponami w których po pierwsze nie odpowiadał mi rozmiar, po drugie kolor, a po trzecie były to jakieś budżetowe opony.

2. Od nowości wypada mi siłownik otwierający klapę bagażnika. Każdym razem zgłaszam i otrzymuje odbierając samochód odpowiedź że naprawiono-po czym mija 2-3 miesiące i sytuacja powtarza się znowu - wyłącznie po tej samej stronie.

3. Miałem szkodę lakierniczą pogradową (którą zdecydowałem się likwidować z własnego AC - dlatego że na krawędzi dachu lakier był popękany)

-trzymali samochód 3 i pół tygodnia chociaż umawialiśmy się na 7 dni.

-nagle przybyło mi 100 km przebiegu - co niestety zauważyłem dopiero dwa dni później

-oddawałem samochód bez świecącej lampki rezerwy(choć przyznaję że w zbiorniku nie było wiele paliwa) - odebrałem jak się okazało na głębokiej rezerwie.

4. Od czasu do czasu wywala mi błąd systemu komunikacyjnego w razie wypadku - podobno trzeba przeinstalować system ewentualnie wymienić cały moduł... Zgłaszałem to(umawiając się wcześniej) na dwóch kolejnych przeglądach... A potem okazywało się... Ojej zapomnieliśmy zrobić... Ale może pan przyprowadzić samochód w przyszłym tygodniu i zostawić na cały dzień a lepiej na dwa to wtedy zrobimy..

5. Na pierwszym przeglądzie usiłowali mi wmówić konieczność wymiany tylnych klocków... Od tamtej pory minęło 2 lata - klocki z tyłu mają aktualnie około 5 mm..

Witamy w ASO ...

Napisano

Trochę miałem dylemat z tą ankietą, bo inne są kryteria zakupu samochodu "pierwszoplanowego", a inne - dodatkowego.

Napisano
46 minut temu, Polarny napisał(a):

Witamy w ASO ...

Tak i nie.... bo np przez 14 lat serwisowania  3 nowych renówek w ASO było bardziej okej -choć nie powiem że idealnie