Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie w MG3

Featured Replies

Napisano

Jak tu nie kochać MaGica 💗

Moja typowa, 5km trasa po mieście, tak jeżdżę do pracy, do teściowej na obiadki i wracam z powrotem do domu. Jazda spokojna, zgodna z przepisami i bez popisów na światłach :) po prostu ekonomiczna.

W załączniku widok jaki dzisiaj mnie zaskoczył - 3,1l/100km!. 😎

He he... w zimie, w korkach nie jest tak fajnie. Ten dzisiejszy przypadek ze zdjęcia to w bardzo sprzyjających warunkach - mały ruch na drodze, 11'C i silnik nie zdążył całkiem wystygnąć po poprzedniej jeździe :P

spalanie_omg.jpg

Napisano

Podaj jakie masz spalanie z całego baku. W pojedynczych trasach to ja mam w Toyocie nawet 0, jak na samym prądzie jedzie.

Napisano
  • Autor

ten wynik wyżej traktuję jako mile zaskakującą ciekawostkę, nie chcę się licytować z yarisem czy innym małym autem np. suzuki.

sam producent MG podaje średnie spalanie 4,4 l/ 100 i każdy wie, że w praktyce trzeba liczyć się z minimum  litr więcej.

jak na małe miejskie autko, tak jak je wykorzystuję, to te wyniki są dla mnie ok, lepiej niż się spodziewałem.

pewnie jak wyjadę za miasto, rozpędzę się, to prawda zaboli :P

a to inna dzisiejsza trasa: w sumie 10 km na sobotni obiad do teściowej:spalanie10km.jpg.7b66faf1a84b6c41af9b184375b61dde.jpg

Edytowane przez mg3

Napisano
  • Autor

btw. przez miesiąc jeździłem autem zastępczym citroen C4 z silnikiem 1,2 puretech i przy identycznych codziennych trasach i tak samo spokojnym stylu jazdy na liczniku pokazywało 7,5l/100 km 🙃

dlaczego tak wziąłem się za obserwację zużycia paliwa?

bo zmieniłem koła na 16" i  nowe opony całoroczne pewnej chińskiej marki :P gdzie "efektywność paliwowa" na etykiecie eu nie powala :(

Edytowane przez mg3

Napisano

W rav4 udawało się taki wynik wykręcić,spokojna podmiejska trasa kilka km 

😎

Screenshot_2025-05-18-01-27-07-986_com.google.android.apps.photos-edit.jpg

Napisano
17 godzin temu, Koonrad napisał(a):

W rav4 udawało się taki wynik wykręcić,spokojna podmiejska trasa kilka km 

😎

Screenshot_2025-05-18-01-27-07-986_com.google.android.apps.photos-edit.jpg

Za to jazda z pedałem w podłodze autostradą pozwala obniżyć zasięg do trzystu kilometrów z hakiem...

Napisano
6 minut temu, bizz napisał(a):

Za to jazda z pedałem w podłodze autostradą pozwala obniżyć zasięg do trzystu kilometrów z hakiem...

jazda z pedałem w podłodze to v=180km/h, tyle legalnie po PL się nie da ;)

ale jazda 150km/h daje zasięg ok 600km na 50L, czyli jakieś 8.5L/100km

jadąc max 140km/h zasięg wzrasta do 700km czyli już ok 7.5L 

jak na takiego kloca, to IMO nie ma tragedii 

Napisano
Godzinę temu, Koonrad napisał(a):

jazda z pedałem w podłodze to v=180km/h, tyle legalnie po PL się nie da ;)

ale jazda 150km/h daje zasięg ok 600km na 50L, czyli jakieś 8.5L/100km

jadąc max 140km/h zasięg wzrasta do 700km czyli już ok 7.5L 

jak na takiego kloca, to IMO nie ma tragedii 

Mam odmienne wrażenia. Nie tyle chodziło mi o vmax co agresywną jazdę ale w ramach obowiązujących przepisów, czyli na zatłoczonej autostradzie co chwila przyspieszania na max przy wyprzedzaniu i powrót na swój pas i tak non stop. Po 360 km już mi się rezerwa świeciła, spalanie pokazywał ponad 11 litrów.

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

Mam odmienne wrażenia. Nie tyle chodziło mi o vmax co agresywną jazdę ale w ramach obowiązujących przepisów, czyli na zatłoczonej autostradzie co chwila przyspieszania na max przy wyprzedzaniu i powrót na swój pas i tak non stop. Po 360 km już mi się rezerwa świeciła, spalanie pokazywał ponad 11 litrów.

Jeździsz tak? 
Może pora zmienić styl jazdy i przestać zagrażać wszystkim wokół 👍

Napisano
1 minutę temu, Olas1 napisał(a):

Jeździsz tak? 
Może pora zmienić styl jazdy i przestać zagrażać wszystkim wokół 👍

Nie bardzo rozumiem jak mogę zagrażać trzymając się prawego pasa, wyprzedzając robiąc to dynamicznie żeby nie zakłócać ruchu, szybko wracając na swój pas. 

Napisano
3 minuty temu, bizz napisał(a):

Nie bardzo rozumiem jak mogę zagrażać trzymając się prawego pasa, wyprzedzając robiąc to dynamicznie żeby nie zakłócać ruchu, szybko wracając na swój pas. 

spoko… „chodziło mi o vmax co agresywną jazdę ale w ramach obowiązujących przepisów, czyli na zatłoczonej autostradzie co chwila przyspieszania na max przy wyprzedzaniu i powrót na swój pas i tak non stop.”

Napisano
3 minuty temu, Olas1 napisał(a):

spoko… „chodziło mi o vmax co agresywną jazdę ale w ramach obowiązujących przepisów, czyli na zatłoczonej autostradzie co chwila przyspieszania na max przy wyprzedzaniu i powrót na swój pas i tak non stop.”

No tak dokładnie było. Nadal nie dopatruję się tutaj znamion niebezpiecznej jazdy a już tym bardziej zagrażania komukolwiek. Zbyt dużo czasu spędzam w aucie żeby nie nauczyć się szanować swojego i cudzego życia. 

Napisano
W dniu 17.05.2025 o 23:18, mg3 napisał(a):

ten wynik wyżej traktuję jako mile zaskakującą ciekawostkę, nie chcę się licytować z yarisem czy innym małym autem np. suzuki.

MG3 to łasnie jest małe autko.

Yaris jest podobny.

Yaris Cross jest większy.

• 2 miesiące później...
Napisano

Fajne wyniki i ciekawe porównania – ja do takich obserwacji używam jeszcze https://kalkulator-spalania-paliwa.pl/ . Można tam łatwo sprawdzić, jak wychodzi spalanie na krótkich i dłuższych trasach, albo przeliczyć zużycie z dokładnością do litra i kilometra. Przy hybrydach szczególnie się przydaje, bo różnice między jazdą zimą i latem są spore...

Napisano
20 minut temu, kowalontrack napisał(a):

Fajne wyniki i ciekawe porównania – ja do takich obserwacji używam jeszcze https://kalkulator-spalania-paliwa.pl/ . Można tam łatwo sprawdzić, jak wychodzi spalanie na krótkich i dłuższych trasach, albo przeliczyć zużycie z dokładnością do litra i kilometra. Przy hybrydach szczególnie się przydaje, bo różnice między jazdą zimą i latem są spore...

Ty do tego potrzebujesz takiego kalkulatora? 

Napisano
W dniu 17.05.2025 o 23:18, mg3 napisał(a):

sam producent MG podaje średnie spalanie 4,4 l/ 100 i każdy wie, że w praktyce trzeba liczyć się z minimum  litr więcej.

jak na małe miejskie autko, tak jak je wykorzystuję, to te wyniki są dla mnie ok, lepiej niż się spodziewałem.

pewnie jak wyjadę za miasto, rozpędzę się, to prawda zaboli :P

a to inna dzisiejsza trasa: w sumie 10 km na sobotni obiad do teściowej:spalanie10km.jpg.7b66faf1a84b6c41af9b184375b61dde.jpg

Takie wyniki przy takim kulaniu to są w zwykłym 1.0 TSI.

Jeszcze chińczycy muszą trochę się przyłożyć do hybryd.

Napisano
23 godziny temu, kowalontrack napisał(a):

Nie trzeba, ale jak ktoś lubi mieć konkretne dane zamiast zgadywać, to czemu nie?

Raczej chodzi o to, że żeby podzielić 32,3 zatankowane litry na 5,60, czy 6,28 (*100 km) przejechanych kilometrów to nie trzeba kalkulatora na stronie, bo to samo robi taki manualny w telefonie i trwa to szybciej niż ładowanie się tej strony...

Napisano
15 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Takie wyniki przy takim kulaniu to są w zwykłym 1.0 TSI.

Jeszcze chińczycy muszą trochę się przyłożyć do hybryd.

No dokładnie. I też ma 200 koni i przyspiesza do 100 w 7 sekund. 👍 Jak nie widać różnicy to po co przepł.... a nie czekaj, Fabia z 1.0 TSI i automatem kosztuje tyle samo co MG3 z lepszym od niej wyposażeniem...

Ja czekam aż inni producenci trochę się przyłożą do wyceny swoich produktów i jeśli zrobią to tak porządnie, jak chińczycy z MG swoją pierwszą hybrydę, to wyjdzie nam to wszystkim na dobre 👍

Napisano
W dniu 31.07.2025 o 10:48, OPAL napisał(a):

No dokładnie. I też ma 200 koni i przyspiesza do 100 w 7 sekund. 👍 Jak nie widać różnicy to po co przepł.... a nie czekaj, Fabia z 1.0 TSI i automatem kosztuje tyle samo co MG3 z lepszym od niej wyposażeniem...

Ja czekam aż inni producenci trochę się przyłożą do wyceny swoich produktów i jeśli zrobią to tak porządnie, jak chińczycy z MG swoją pierwszą hybrydę, to wyjdzie nam to wszystkim na dobre 👍

Skoro te 4,2 było po zrobieniu 0-100 w 7s to przepraszam ;) 

Napisano

I też ma 200 koni i przyspiesza do 100 w 7 sekund. 👍

Ja cię kręcę. To musi iść jak szatan!

Jak nie widać różnicy to po co przepł.... a nie czekaj, Fabia z 1.0 TSI i automatem kosztuje tyle samo co MG3 z lepszym od niej wyposażeniem...

To wręcz szokujące. Czytałem bowiem w internecie że MG3 to zdecydowanie lepszy samochód. Powinien być więc znacznie droższy od Skody. To musi być niezły korupcyjny przekręt że floty nie kupują tych wypasionych MG3, kiedy te są lepsze, tańsze, szybsze i najlepiej wyposażone.

Napisano

To nie szokujące, to oczywiste. Nie wiadomo jeszcze jaka będzie wartość rezydualna chińskich aut, więc jak floty mają je wycenić? Na floty będzie trzeba poczekać ze 2-3 lata.