Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podłączenie prądu do domu

Featured Replies

Napisano

mam dom w trakcie budowy

oficjalnie elektrownia podłączyła mi prąd do licznika (w skrzynce) i wyprowadzili do słupka na działce mniej więcej takie przyłącze (fota niżej)

chciałbym już kupić kabel WLZ, podłączyć do skrzynki a to przyłącze (z gniazdkami) podłączyć w domu, żeby nie latać z przedłużaczami

przyjdzie czas to się zrobi całą elektrykę w domu z tablicą i papierami

czy takie podłączenie przewodu WLZ do skrzynki i podłączenie prądu w domu można wykonać samemu  (czy tam z fachowcem) czy trzeba to oficjalnie zgłaszać itd ?

019a.jpg

Napisano
  • Autor

w skrzynce mam dostęp do zacisków za licznikiem

Napisano

jeśli masz przyłącze na swojej działce, już za licznikiem, to możesz podłączyć do domu.

Ja ostatnio robiłem tak, że przeciągnąłem kabel ziemny, a podłączenia do tablicy zrobił elektryk z uprawnieniami, który oprócz tego zrobił bednarkę, pomierzył wszystko, itp.

Dasz radę sam dobrać przekrój kabla i podłączyć dobrze?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, bergerac napisał(a):

Dasz radę sam dobrać przekrój kabla i podłączyć dobrze?

bardziej mi chodzi o legalnosc takiej operacji

bo będzie mial kto podłączać

Napisano
  • Autor
47 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ja takie przyłącze ze słupa przeniosłem do domu :)

chodzilo mi o to czy to jest dozwolone czy tylko jak "nikt nie patrzy"

Napisano
4 minuty temu, Jerzyk_ napisał(a):

IMO możesz to przenieść - to przecież jest już za licznikiem. U siebie powiesiłem to na ścianie w domu.

Jak się obawiasz, to weź profesjonalnego elektryka.

Napisano
6 godzin temu, Jerzyk_ napisał(a):

Możesz sobie podłączyć sam jeśli umiesz. Potem do odbioru domu będziesz potrzebował dokumentację, protokół z pomiarów instalacji itp. i to już musi być od elektryka z uprawnieniami. 

Edytowane przez iwik

Napisano
9 godzin temu, Jerzyk_ napisał(a):

Legalne 

Napisano

Choć zwyczaje bywają różne, to na moje oko ta rozdzielnica budowlana i kabel do niej, czyli wszystko co jest za licznikiem jest Twoją własnością i nie bardzo wierzę w to, że Ci to zrobił ZE.

Może i zrobił ich podwykonawca, ale zapłacić za to musiałeś Ty (no i dogadać się z nim na to, czyli powinieneś wiedzieć, że jest Twoje).

Wniosek. Możesz robić.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

Choć zwyczaje bywają różne, to na moje oko ta rozdzielnica budowlana i kabel do niej, czyli wszystko co jest za licznikiem jest Twoją własnością i nie bardzo wierzę w to, że Ci to zrobił ZE.

Może i zrobił ich podwykonawca, ale zapłacić za to to musiałeś Ty (no i dogadać się z nim na to, czyli wiedziec, że jest Twoje).

Wniosek. Możesz robić.

Najczęściej robią pracownicy "po godzinach". Wtedy jest łatwiej, szczególnie z papierami. ;]

Napisano
8 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Najczęściej robią pracownicy "po godzinach". Wtedy jest łatwiej, szczególnie z papierami. ;]

Przyłącze raczej niekoniecznie, przynajmniej nie u nas, ale nie mówię, że nie bywa.

Sprawy zalicznikowe, to już inna bajka.

Napisano
W dniu 21.05.2025 o 07:26, rwIcIk napisał(a):

Coś o tym wiem. Na działce prąd budowlany jest od 12 lat, ale już żeby taryfę na zwykłą zmienić to tylko pieniądze wyciągają... A to nikt nic nie wie, jak to ugryźć, a to licznik trzeba wymienić (mimo, że był wymieniany w zeszłym roku na taki nowoczesny), a to nie wiedzą, kto to robił (a robił ich człowiek, co mają wpisane na protokole)... Masakra.

Napisano

3 lata temu też mi postawili skrzynkę na działce ale budynek już stał gospodarczy z instalacją w środku.

Kupiłem kabel ziemny, koparka wykopała ok 40-50 cm gł. trasę w ziemi, kabel sam rozłożyłem a koparkowy zasypał. U mnie aby PGE puściło napięcie na skrzynkę wymagali protokółu odbiorczego o gotowości przyłącza do budynku od elektryka z uprawnieniami elektrycznymi i budowlanymi. 

W sobotę przyjechał elektryk z PGE na fuchę przyłączył kabel w skrzynce, obsadził skrzynki w budynku i bednarkę.

Ogarnął papiery, załatwił wszystko w swojej firmie (PGE) i finalnie wyszło kosztowo najtaniej niż na "mieście".

Ty masz prąd budowlany. Możesz tak samo zakopać kabel ziemny od skrzynki do budynku. Warto od razu zrobić rozdzielnie. Jak zgłosisz zakończenie budowy w PINB to dopiero będziesz mógł zmienić taryfę. 

Oczywiście będziesz musiał mieć papiery z pomiarów instalacji.