Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rdzewiejące kosze zmywarki

Featured Replies

Napisano

Jest sobie 6-letnia zmywarka Beko. Zaczęły w niej rdzewieć końcówki prętów, z których zrobione są kosze na naczynia.

Czym to skrobać, odrdzewiać i malować, żeby było dobrze?

Nowy kosz to 300 zł za sztukę 🙄

PXL_20250526_122454148_MP2.jpg.aba8182da9f94a6f25b5e565f0db4c42.jpg

Napisano
51 minut temu, OPAL napisał(a):

Jest sobie 6-letnia zmywarka Beko. Zaczęły w niej rdzewieć końcówki prętów, z których zrobione są kosze na naczynia.

Płacić 300 lub zmywać i obserwować.;]

Napisano

A noże Ci nie rdzewieją?

jak coś koroduje, to zwykle jest skutek awarii dozowania soli.

Napisano
Godzinę temu, OPAL napisał(a):

W zasadzie za wiele z tym nie zrobisz. Widać i tak dostała się już pod masę, którą potwierdzone są kosze. Możesz jakimś lakierem albo żywicą zalać . Czy pomoże - pewnie na chwilę tak.

Napisano
  • Autor
47 minut temu, maras77 napisał(a):

A noże Ci nie rdzewieją?

jak coś koroduje, to zwykle jest skutek awarii dozowania soli.

Nie, z nożami wszystko ok.

Wydaje mi się, że to kwestia słabej powłoki na niektórych końcówkach.

Napisano
15 minut temu, OPAL napisał(a):

Nie, z nożami wszystko ok.

Wydaje mi się, że to kwestia słabej powłoki na niektórych końcówkach.

Doktoryzując się kiedyś ze zmywarek wyczytałem, że w BEKO to problem w stylu TTTM.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
14 godzin temu, OPAL napisał(a):

Przetrenowałem to w zmywarce Amica, kosze zaczęły rdzewieć w niektórych miejscach spawów gdzieś w 6 roku bezawaryjnej eksploatacji. Niektóre miejsca puchły pod fabrycznym lakierem, bez widocznych uszkodzeń powierzchni. Część z tego zabezpieczałem jakimś lakierem a część zostawiłem jak jest- po kolejnych 3 latach nie było żadnej różnicy, czy zabezpieczone czy nie- żarło dalej. Postanowiłem kupić nowe kosze, ale... okazało się to już niemożliwe- brak oryginałów i brak zamienników (tak do 6 lat podobno jeszcze były) a żadne z nowych koszy Amica nie pasowały albo po prostu nie było jak sprawdzić.

Jak się wkrótce okazało całkiem słusznie, bo po 10 latach zaczęła szwankować płyta sterownika (również dawno niedostępna), moje próby jej elektronicznej reanimacji nie dały efektów i zmywarkę musiałem wymienić (oczywiście na gorszą, jak wszystko teraz... a starą wspominam z łezką w oku).

Także dwie drogi- kupić kosze póki jeszcze są, albo zostawić to w czorty i czekać na zgon całości. :skromny:

Edytowane przez Wasylek

Napisano

Przerabiałem w Candy

Dojechałem kosze do momentu, że talerze nie miały się na czym trzymać 😐

Zmywarka w sumie sprawna. Z wymienioną pompogrzałką stoi i czeka na lepsze nie wiem co....

Napisano

Miałem to samo - kupiłem na OLX same kosze z uszkodzonej zmywarki za jakieś 40PLN. 

Napisano

Bosch to samo. Siemens też. Też się zastanawiam czy jak zainwestuję 400 to zmywarka nie powie mi adios amigos z innego powodu. 

Napisano

Mi młody od swoich kontrukcji robotów podpowiedział hotair albo mini palnik pistoletowy

- delikatne podczyszczenie rdzy chocby papierem sciernym i jakiś alko - byle przyczepność trochę poprawić

I tniesz nakrętkę od butelek PET w paski-zazwyczaj zawierają sporo nylonu i po prostu ładnie dookoła robisz izolacje i formujesz od razu jakaś szpatułka nawet przez zapalenie kawałka nakrętki i spuszczając roztopiony plastik nakrętki

Nie zatrzyma ale spowolni... Jak mechanicznie dobrze obkeoisz i nie za często jedziesz na programu powyżej 70C to na rok masz spokoj