Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przedwakacyjny objazd Słowacji (elektrykiem)

Featured Replies

Napisano

Za ostatni tydzień zrobiłem prawie  po Słowacji 1572 km
załadowałem 285 kWh
średnie zużycie 18
ładowań szt 11 (średnio 2 na dzień) z czego 2 całonocne "gratisowe" pod hotelem
koszt pozostałych ładowań - wszystkie na szybkich ładowarkach około 500 zł
koszt przejechanego km 0,35 zł czyli na 100km 35 zł

no i Słowacy ubóstwiają blokować ładowarki20250614_052807192_iOS.jpg.c82ce8d1085aa421f3b2bb3980ad9223.jpg20250613_123709358_iOS.jpg.b62355f7fda4cd10506d67c37494a629.jpg20250614_112337246_iOS.jpg.de14b798794315f91418cc48cfcf543e.jpg

Napisano

Zdarzyło Ci się mieć rozmowę z policją u nich? Zapewne rozmawiałeś po słowacku wtedy.

Nie kręcili nosem na polskie blachy?

Napisano
3 godziny temu, prebek napisał(a):

Tydzień temu zrobiłem ponad 3400 km ;] . Trasa do Włoch i z powrotem.  
Do Włoch 7 ładowań (bo z domu wyjeżdżałem załadowany na 100%), do Polski 8. Średnie zużycie ok. 19 kWh/100km.
Co ciekawe dodatkowy ładunek ok. 350 kg w jedna stronę nie miał w zasadzie żadnego wpływu na średnie zużycie w trasie, ale to wynikało z faktu, że prędkość była trochę niższa.

Koszt 37,5 zł/100km, wszystkie tankowania płatne (poza wyjazdem z domu) na szybkich ładowarkach: Ionity i jeden na EKOEN.

Edytowane przez falkon

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Zdarzyło Ci się mieć rozmowę z policją u nich? Zapewne rozmawiałeś po słowacku wtedy.

Nie kręcili nosem na polskie blachy?

tak było ile tam rozmów, gadam po ichniemu od urodzenia, czyli "NO PROBLEM"

teraz to już się zrobili światowi, ale 20-30 lat temu to był mały hardkor

Napisano
W dniu 20.06.2025 o 15:06, prebek napisał(a):

1500km po takim małym kraju? Ładnie. Mój rekord to 1000km po Fuertewenturze.

;]

załadowałem 285 kWh
średnie zużycie 18

Mało. :ok:

ładowań szt 11 (średnio 2 na dzień) z czego 2 całonocne "gratisowe" pod hotelem
koszt pozostałych ładowań - wszystkie na szybkich ładowarkach około 500 zł
koszt przejechanego km 0,35 zł czyli na 100km 35 zł

no i Słowacy ubóstwiają blokować ładowarki20250614_052807192_iOS.jpg.c82ce8d1085aa421f3b2bb3980ad9223.jpg

Czepiasz się, przecież jest takie same jak Twoje. Nikt się nie zorientuje.

;]

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

1500km po takim małym kraju? Ładnie. Mój rekord to 1000km po Fuertewenturze.

;]

W tym 2x po 380 dojazd z domu - PL 😇

Czepiasz się, przecież jest takie same jak Twoje. Nikt się nie zorientuje.

;]

Ale miał rurę wydechową i otwartego „bobra” a mój jest zamknięty i brak rur

Napisano
1 godzinę temu, prebek napisał(a):

W tym 2x po 380 dojazd z domu - PL 😇

Po samej wyspie. Samolotem tam przyleciałem. 

;]

1 godzinę temu, prebek napisał(a):

Ale miał rurę wydechową i otwartego „bobra” a mój jest zamknięty i brak rur

Nikt nie wie czym się różnią Wasze bobry. I nie wiem czy ktokolwiek chce wnikać. 

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Ryb napisał(a):

Po samej wyspie. Samolotem tam przyleciałem. 

;]

Nikt nie wie czym się różnią Wasze bobry. I nie wiem czy ktokolwiek chce wnikać. 

;]

no cóż bober boberowi 🤣nie rówien 

Napisano
W dniu 20.06.2025 o 19:04, prebek napisał(a):

tak było ile tam rozmów, gadam po ichniemu od urodzenia, czyli "NO PROBLEM"

teraz to już się zrobili światowi, ale 20-30 lat temu to był mały hardkor

Slovensko bardzo fajne - bywam średnio co tydzień, co dwa - głównie rejon okres Bardejov, Svidnik i okolice.

Ale z policją jeszcze nigdy nie miałem okazji się spotkać.

Zato pamiętam opowieść znajomego anglika co to go chwycili w Tatranskej Lomicy na jeździe pod prąd jakąś totalnie nieuczęszczaną uliczką, i jak zadzwonił do znajomego który mógł przetłumaczyć, to wyszło że myślą czy by go nie aresztować ;)

Zato wytłumacz mi - o co chodzi z tymi blachami AA ?

Ja rozumiem, że zrezygnowali z przypisania tablic do okresu.

Ale to teraz wszyscy dostają AA + 3 cyfry + 2 litery aż do wyczerpania?

A potem będą dostawać AB, i AC, itd.

Przecież kraj jest dośc mały, to w takim tempie skoro AA ma ponad 600 tyś kombinacji, to pewnie z 2 lata schodzi żeby zużyć wszyskie, to jeśli dobrze liczę, to do ZZ dojdą za około 1350 lat.

Edytowane przez CiniO

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, CiniO napisał(a):

Slovensko bardzo fajne - bywam średnio co tydzień, co dwa - głównie rejon okres Bardejov, Svidnik i okolice.

Ale z policją jeszcze nigdy nie miałem okazji się spotkać.

Zato pamiętam opowieść znajomego anglika co to go chwycili w Tatranskej Lomicy na jeździe pod prąd jakąś totalnie nieuczęszczaną uliczką, i jak zadzwonił do znajomego który mógł przetłumaczyć, to wyszło że myślą czy by go nie aresztować ;)

Zato wytłumacz mi - o co chodzi z tymi blachami AA ?

Ja rozumiem, że zrezygnowali z przypisania tablic do okresu.

Ale to teraz wszyscy dostają AA + 3 cyfry + 2 litery aż do wyczerpania?

A potem będą dostawać AB, i AC, itd.

Przecież kraj jest dośc mały, to w takim tempie skoro AA ma ponad 600 tyś kombinacji, to pewnie z 2 lata schodzi żeby zużyć wszyskie, to jeśli dobrze liczę, to do ZZ dojdą za około 1350 lat.

1. jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę ;) 

2. auto dostaje blaszkę na całe życie AA..., teraz już widziałem AB

3. można wykupić indywidualne i te już chyba należą do właściciela (w ciągu roku od sprzedaży poprzedniego auta muszą być użyte - przypisane do innego) koszt ok 330€

Napisano
W dniu 27.06.2025 o 08:14, prebek napisał(a):

1. jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę ;) 

2. auto dostaje blaszkę na całe życie AA..., teraz już widziałem AB

To przecież bez sensu i z punktu widzenia nadmiarowości numeru bardzo źle. Bo tak naprawdę te pierwsze litery nie znaczą nic, skoro wszyscy mają takie same... Albo posiekanie po całym zakresie (wtedy możliwa jest identyfikacja po fragmencie tablicy), albo przynajmniej jak w IE czy UK skojarzyć je z rokiem rejestracji (potencjalnym świadkom łatwiej takie zapamiętać).

W dniu 27.06.2025 o 08:14, prebek napisał(a):

3. można wykupić indywidualne i te już chyba należą do właściciela (w ciągu roku od sprzedaży poprzedniego auta muszą być użyte - przypisane do innego) koszt ok 330€

Napisano
  • Autor
W dniu 30.06.2025 o 22:54, grogi napisał(a):

To przecież bez sensu i z punktu widzenia nadmiarowości numeru bardzo źle. Bo tak naprawdę te pierwsze litery nie znaczą nic, skoro wszyscy mają takie same... Albo posiekanie po całym zakresie (wtedy możliwa jest identyfikacja po fragmencie tablicy), albo przynajmniej jak w IE czy UK skojarzyć je z rokiem rejestracji (potencjalnym świadkom łatwiej takie zapamiętać).

Tu chodziło o całkowitą zmianę systemu - auto dostaje tablice na zawsze ( Węgrzy chyba tak mają) i brak jakichkolwiek szans na zlokalizowanie skąd to autko jest.

Poprzednio tablice wytwarzała prywatna firma ( no i miała swoich "patronów" których opłacała, a teraz po zmianie "patronów" nie chcieli płacić "nowym" - czyli zmiana) ale ponieważ ta firma na SK tablice w tym wyglądzie sobie zrobiła patent (wzór zastrzeżony) , to nowa władza zmieniła krój, system ..... i wytwórnię - teraz to robi państwowa firma.

Bo jak by jechali na starym wzorze to by musieli płacić za użycie znaku zastrzeżonego. 

Ale to są już takie informacje z zaplecza 

Napisano
5 godzin temu, prebek napisał(a):

Tu chodziło o całkowitą zmianę systemu - auto dostaje tablice na zawsze ( Węgrzy chyba tak mają) i brak jakichkolwiek szans na zlokalizowanie skąd to autko jest.

Poprzednio tablice wytwarzała prywatna firma ( no i miała swoich "patronów" których opłacała, a teraz po zmianie "patronów" nie chcieli płacić "nowym" - czyli zmiana) ale ponieważ ta firma na SK tablice w tym wyglądzie sobie zrobiła patent (wzór zastrzeżony) , to nowa władza zmieniła krój, system ..... i wytwórnię - teraz to robi państwowa firma.

Bo jak by jechali na starym wzorze to by musieli płacić za użycie znaku zastrzeżonego. 

Ale to są już takie informacje z zaplecza 

Rozumiem 100%.

Tyle że zamiast wydawać sekwencyjnie AA, AB itd - można wydawać te pierwsze litery niemal losowo - pierwszy AA, potem GB, FU, ZY, GG, HO, PT itd. Każda tablica inna. Wszystko i tak jest scentralizowane - więc wiadomo, czy jakie numery są wolne. I szans na zlokalizowanie nie ma.

Z kronikarskiego obowiązku:

W Irlandii np. tablica też jest na całe życie auta. Np. 251-LS-1231. Ale widać na niej sporo informacji o pierwszej rejestracji - które półrocze (pierwsza połowa 2025) oraz pierwsze hrabstwo (Laois). Scania S590  😄

W UK tablica też jest na stałe (z zastrzeżeniem, że przenosząc auto do Irlandii północnej, numery można zmienić) zawiera półrocze pierwszej rejestracji - np. 24 znaczy pierwsza połowa 2024, 74 druga połowa 2024 itd... I tak np. EA-62-AOU to auto z Essex, zarejestrowane pierwszy raz w drugiej połowie 2012 roku. Swoją drogą to czarny Ford Transit ;) 

Edytowane przez grogi

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

W UK tablica też jest na stałe (z zastrzeżeniem, że przenosząc auto do Irlandii północnej, numery można zmienić) zawiera półrocze pierwszej rejestracji - np. 24 znaczy pierwsza połowa 2024, 74 druga połowa 2024 itd... I tak np. EA-62-AOU to auto z Essex, zarejestrowane pierwszy raz w drugiej połowie 2012 roku. Swoją drogą to czarny Ford Transit ;) 

Nie do konca-owszem,to sa polroczne odcinki ale kwiecien-wrzesien i pazdziernik-marzec.

Napisano

20250614_052807192_iOS.jpg.c82ce8d1085aa421f3b2bb3980ad9223.jpg20250613_123709358_iOS.jpg.b62355f7fda4cd10506d67c37494a629.jpg

Ale musiał być dzwon i pospawali przód z BMW tył z Hondy 😄