Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odkurzacz piorący do domu?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje odkurzacz piorący na potrzeby domowe. Co i rusz po wakacjach tapicerka jest w aucie uwalona. Czasem po jakiejś imprezce kanapa. Co jakiś czas mam coś do przepracania z tapicerek czy dywanu. 

Potrzebuje coś co skutecznie działa a nie tylko udaje. Ale oczywiście nie za miliony ;] 

Ktoś jakieś doświadczenia ma w temacie i może coś poradzić?

Napisano
6 minut temu, bielaPL napisał(a):

Potrzebuje odkurzacz piorący na potrzeby domowe. Co i rusz po wakacjach tapicerka jest w aucie uwalona. Czasem po jakiejś imprezce kanapa. Co jakiś czas mam coś do przepracania z tapicerek czy dywanu. 

Potrzebuje coś co skutecznie działa a nie tylko udaje. Ale oczywiście nie za miliony ;] 

Może 2w1 George numatic, bardzo dobry ale niestety nie najtańszy. 

Napisano
  • Autor
13 minut temu, janusz napisał(a):

Może 2w1 George numatic, bardzo dobry ale niestety nie najtańszy. 

takie 2w1 mi nie potrzeba... mam już w sumie 4 odkurzacze w domu ;] 

Napisano
16 minut temu, bielaPL napisał(a):

takie 2w1 mi nie potrzeba... mam już w sumie 4 odkurzacze w domu ;] 

No to u mnie ten George jest czwartym. Innych nie polecam, bo nie używałem, tzn miałem kiedyś zelmera (nie polecam). Szwagier ma od wielu lat kerchera i jest również bardzo dobry. 

Napisano

Ja również polecam Numatic George, do tego używam chemii Tersus i jestem zadowolony.

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

kupujesz, raz na długo i ma działać. Nie ma obowiązku korzystania z Dżordża jako zwykłego odkurzacza. Do prania jest spoko. Ale jak chcesz taniej to możesz wypożyczyć z Komfortu. Kiedyś mieli jakieś promki pod warunkiem że środek czyszczący od nich weźmiesz. Zawsze możesz wrzucić w JDG. 

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, lucash napisał(a):

kupujesz, raz na długo i ma działać

kiedyś tak było, w przypadku dżordża jest tak samo? Nie rozwali się po 8 latach czy 10? 

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

kiedyś tak było, w przypadku dżordża jest tak samo? Nie rozwali się po 8 latach czy 10? 

George pomimo wyglądu zabawki jest bardzo trwały i często używany przez firmy detailingowe, właśnie ze względu na swoją trwałość.

Poszukaj opinii w necie. 

Edytowane przez janusz

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

nie wygląda na takiego. Poczytaj opinie. U nas się sprawdza do prania dywanów i tapicerek. 

Napisano

Mam kilka lat Mpm Hydra Rain MOD-2 do domu wystarcza. Chyba już nie produkują tego modelu.

Napisano
22 minuty temu, pfikusny napisał(a):

Nie, do czego chcesz go używać? To jest na baterie, do dłuższej pracy się nie nadaje. Podejrzewamy, że mocy też będzie za mało. 

Napisano
6 minut temu, janusz napisał(a):

Nie, do czego chcesz go używać? To jest na baterie, do dłuższej pracy się nie nadaje. Podejrzewamy, że mocy też będzie za mało. 

Wyczyszczenie kanapy ze śladów działalności 2-latka.
Wyczyszczenie tapicerki wózka.

Dywanów nie mam - raczej tylko doczyszczenie tapicerowanych mebli.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, pfikusny napisał(a):

Myślę, że możesz nie być zadowolony z efektów.

Doktoryzuje się obecnie w temacie i...

podstawą tych sprzętów jest moc + dobra chemia, czy lepiej ssie tym więcej brudu zbierze

Na allegro dosyć mocno zachwalają chinole po 300-400zł piszą że jakościowo rewelacji nie ma ale mają power i dobrze czyszczą, generalnie po 2 czyszczeniach sprzęt już się zwraca. W przypadku dżordża to 10 czyszczeń i dopiero zaczynasz wychodzić na swoje. 

Dżordż rzeczywiście jedne z najlepszych opini ma.

Napisano
1 godzinę temu, pfikusny napisał(a):

@bielaPL już Ci napisał. Ja bym szedł w coś zasilanego z gniazdka sieciowego (230V). A co to już musisz sobie opowiedzieć sam na ile masz budżet. 

Napisano

mam karcher se 6.100.

działa.

nie mam porównania z innymi.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Sam mam karchera se 6 ponieważ go dostałem, działa bardzo dobrze przy hobbystycznym użytkowaniu. Sam osobiście chciałem kupić Parkside ze względu na cenę, podobno działa poprawnie a co najważniejsze 3 lata bezproblemowej gwarancji, bez problemu wymieniają albo oddają pieniądze, myślę ze do okazyjnego użytku nic więcej nie potrzeba, lepiej zainwestować w dobre ssawki i chemie

Edytowane przez Jarekb94

Napisano
W dniu 29.07.2025 o 10:26, bielaPL napisał(a):

Mam, ale funkcje prania użyłem dwa razy - pierwszy i ostatni. Generalnie ta pompka plynu i natrysk nie jest do niczego potrzebny przy sporadycznym praniu.

Zamiast tego wystarczy odkurzacz budowlany z funkcją ssania wody.

Po prostu pierzesz dywan lub tapicerkę woda z miski i gąbką a wodę wciągasz odkurzaczem. 

Tylko dobrze mieć ssawkę do prania.

Przydaje się też przy naprawach rur, zmywarki, pralki itp.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, maras77 napisał(a):

Mam, ale funkcje prania użyłem dwa razy - pierwszy i ostatni. Generalnie ta pompka plynu i natrysk nie jest do niczego potrzebny przy sporadycznym praniu.

Zamiast tego wystarczy odkurzacz budowlany z funkcją ssania wody.

Po prostu pierzesz dywan lub tapicerkę woda z miski i gąbką a wodę wciągasz odkurzaczem. 

Tylko dobrze mieć ssawkę do prania.

Przydaje się też przy naprawach rur, zmywarki, pralki itp.

O właśnie ciekawy punkt. Co robi tak naprawdę odkurzacz piorący? Jego rola to zassanie jak największej ilości z ropuszczonym brudem. Robotę główną robi chemia a odkurzacz z dobrą mocą zassie jak najwięcej. Dobrze myślę?

Napisano
11 minut temu, bielaPL napisał(a):

O właśnie ciekawy punkt. Co robi tak naprawdę odkurzacz piorący? Jego rola to zassanie jak największej ilości z ropuszczonym brudem. Robotę główną robi chemia a odkurzacz z dobrą mocą zassie jak najwięcej. Dobrze myślę?

Mam podobne spostrzezenia. Mielismy kiedys w domu rodzinnym Karchera dwufunkcyjnego. Główną robotę przy praniu dywanow robi chemia. A rolą odkurzacza jest jej wypuszczenie na dywan i potem odessanie. Tam nie ma szorowania szczotką czy cos. 

Napisano
13 minut temu, bielaPL napisał(a):

Odkurzacz mający w nazwie "piorący" ma pojemnik na płyn i natrysk tego płynu w ssawce.

Generalnie w nieprofesjonalnych (czytaj w domowych) urządzeniach działa to słabo i więcej z tym udręki, niż pożytku.

Całkowicie wystarcza miska, gąbka i odkurzacz budowlany z dodatkową ssawka do prania - ssawka taka jest płaska i przeźroczysta, aby było widać, ile wody jeszcze wciąga.

Napisano

Jako, że się niespecjalnie znam, czuję się zobowiązany do zabrania głosu. 

Po pierwsze, czy przemoczenie pranego materiału ma wpływ na jego wygląd (funkcjonalność), jeśli tak nie możemy lać sobie wody od tak a później ją ściągać odkurzaczem. 

Z tego co się kiedyś orientowałem, to "specjaliści" spryskują prany materiał środkiem piorącym z opryskiwacza ręcznego, dają chemii czas na zadziałanie (jak potrzeba to wspierają się szczotkami ręcznymi lub mechanicznymi, żeby ruszyć brud). Następnie odsysają cały "syf". Pytanie po co im funkcja prania i do tego mocna ekstrakcja skoro leją chemię ręcznie? No i właśnie tu zaczyna się rola dobrego odkurzacza przy praniu np tapicerek. W zbiorniku piorącym jest czysta woda wstrzykiwana pod ciśnieniem w tapicerkę i pół sekundy później wciągana z brudem do odkurzacza. W ten sposób unikamy przemoczenia gąbki, a proces prania kończymy kiedy odkurzacz wciąga czystą wodę (bez brudu i chemii). 

Napisano
  • Autor
19 minut temu, janusz napisał(a):

W zbiorniku piorącym jest czysta woda wstrzykiwana pod ciśnieniem w tapicerkę i pół sekundy później wciągana z brudem do odkurzacza. W ten sposób unikamy przemoczenia gąbki, a proces prania kończymy kiedy odkurzacz wciąga czystą wodę (bez brudu i chemii). 

o jeżeli tak jest to zmienia postać rzeczy

19 minut temu, janusz napisał(a):

Jako, że się niespecjalnie znam

no to znasz się czy ściemniasz ;] wstrzykują tą wodę te markowe piorące czy nie? Bo podejrzewam że chińskie odssysacze to nie

Napisano

Mi właśnie kurier dostarczył Karchera SE 5. 
Zamówiłem z dodatkową ssawką do tapicerek.
Jak uda mi się poskładać - zrobię testy na tapicerce wózka spacerówki...

Na filmikach wygląda to niby tak, że ssawka piorąca z jednej strony natryskuje z dyszy wodę z chemią, a z drugiej (przezroczystej) odsysa.

Napisano
2 godziny temu, exor napisał(a):

ano, mozna poczytac opinie o ssawce:

https://allegro.pl/oferta/karcher-ssawka-do-zbierania-wody-wd-3-4-5-6-11013050302

ludzie uzywaja zwyklych warsztatowych jako piorących.

I do tego opryskiwacz ogrodowy podłączony pod złącze spryskiwacza tej szczotki. 

W sumie jak już ktoś ma odkurzacz zbierający wodę, a prać jakiś fotel w domu czy kanapę w aucie zamierza raz czy dwa razy w roku, to nie ma co kupować kolejnego "pudła"

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

no to znasz się czy ściemniasz ;] wstrzykują tą wodę te markowe piorące czy nie?

Wstrzykują, mój numatic wstrzykuje 👍

Edytowane przez janusz

Napisano
24 minuty temu, janusz napisał(a):

Wstrzykują, mój numatic wstrzykuje 👍

A jak wstrzykuje? Ma igły jak do nastrzykiwania mięsa saletrą?

Ja mam Bosch AquaWash&Clean (tylko jeszcze z napisem Zelmer) i ten natrysk niewiele daje - na tyle słabo to działa, że sobie darowałem.

Problemem jest to, że dysza słabo rozpyla oraz zawór odcinający przepuszcza.

A jakoś wartości dodanej w tym natrysku nie widze.

Jak ktoś chce przetestować, ja wujowe to jest, to wystarczy wydać 150-350 zł na OLX.

https://www.olx.pl/d/oferta/odkurzacz-pioracy-zelmer-CID99-ID177KnW.html

Napisano
13 minut temu, maras77 napisał(a):

A jak wstrzykuje? Ma igły jak do nastrzykiwania mięsa saletrą

Widzę, że sobie jaja robisz. Wiesz dobrze jak to działa, jeśli dla Ciebie nie ma sensu to nie kupuj i nie używaj :ok:

Tutaj masz filmik jak to mniej więcej wygląda (wiadomo, że nie jest to myjka ciśnieniowa zwana karcherem, bo nie ma nią być) 

https://youtube.com/shorts/KLAhs0kJVQw?si=2_JzjH7ebe6-klfi

Napisano
3 godziny temu, janusz napisał(a):

No i właśnie tu zaczyna się rola dobrego odkurzacza przy praniu np tapicerek. W zbiorniku piorącym jest czysta woda wstrzykiwana pod ciśnieniem w tapicerkę i pół sekundy później wciągana z brudem do odkurzacza.

No to właśnie ta ssawka tak robi:

https://sklep.serwiskarcher.pl/ssawka-prania-tapicerki-se,3,20515,18097

... oczywiście podłączona do odkurzacza piorącego  a nie takiego, który tylko umie odsysać płyny.

Napisano
1 godzinę temu, Majkiel napisał(a):

I do tego opryskiwacz ogrodowy podłączony pod złącze spryskiwacza tej szczotki. 

yyyy, chyba raczej zwykłym ręcznym ludzie opryskują materiał i potem ściągają to wszystko (razem z brudem) takim zwykłym odkurzaczem z tą ssawką.

Złacze spryskiwacza w niej jest nieco specyficzne. Trzaby chyba mocno pokombinować aby podłączyć tam coś innego.

Napisano
7 godzin temu, janusz napisał(a):

Widzę, że sobie jaja robisz. Wiesz dobrze jak to działa, jeśli dla Ciebie nie ma sensu to nie kupuj i nie używaj :ok:

Tutaj masz filmik jak to mniej więcej wygląda (wiadomo, że nie jest to myjka ciśnieniowa zwana karcherem, bo nie ma nią być) 

https://youtube.com/shorts/KLAhs0kJVQw?si=2_JzjH7ebe6-klfi

Oczywiście, jak z każdego, kto dobiera nieodpowiednie słowa do opisywanej czynności. :ok:

Edytowane przez maras77

Napisano
W dniu 28.08.2025 o 13:43, exor napisał(a):

yyyy, chyba raczej zwykłym ręcznym ludzie opryskują materiał i potem ściągają to wszystko (razem z brudem) takim zwykłym odkurzaczem z tą ssawką.

Złacze spryskiwacza w niej jest nieco specyficzne. Trzaby chyba mocno pokombinować aby podłączyć tam coś innego.

W komentarzach jest kilka fotek z opryskiwaczem. Nie wygląda żeby jakoś specjalnie kombinowali ;)

obraz.png.6e28fe11977baa57d72aeca609ea6994.png

Napisano

Podstawa to dobry prespray a potem sama chemia do płukania.

Prespray sie psika tak żeby było wilgotno a nie zalewa woda material i go uszkadza.  

Sam Odkurzacz z natryskiem, ta chemie z prespraya wypłukuje razem z wstępnie zmiękczonym brudem.

Napisano

Za 200 można kupić taki lub podobny.

Do okazjonalnego użytku na małej powierzchni, w mieszkaniu wydaje się całkiem ok.