Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tymczasowy demontaż fotela pasażera

Featured Replies

Napisano

Czy można tymczasowo jeździć bez fotela pasażera? Bez przeróbek, odkręcenie 4 śrub i tyle

Fotel jest stały, nie obracany, nie posiada możliwości szybkiego demontażu

Konkretnie chodzi o samochód ciężarowy, ale przepisy są jedne :bzik: 

Napisano

Jeżeli ktoś tam nie siedzi to dlaczego by nie ?

Kiedyś w maluchach to była norma jak coś było trzeba przewieść ;). Obecnie to chyba nie taka prosta sprawa to wykręcić.

Napisano

Ja miałem inną sytuację.
Mitsubishi Outlander z niemiec. W dokumentach 5 miejscowy a kupiłem z zamontowanym 3 rzędem siedzeń. Musiałem robić 2 przedlądy techniczne żeby móc to zarejestrować. Pierwszy na numerze VIN bo był na Niemieckich numerach i był bez przeglądu, szybka rejestracja na tymczasowe numery i tego samego dnia drugi przegląd o zmianach konstrukcyjnych, następnego dnia dowiozłem papier (do urządu i już docelowy dowód miałem z 7 miejscami)

Tylna kanapa jest składana w podłogę ale jak się to wykręciło (4 śruby) to był naprawdę duży bagażnik. No niestety raz przed przeglądem mi się to zapomniało i mnie diagnosta odesłał że mam przykręcić i do niego wrócić. Postraszył mnie że jeżeli bym natrafił na upierdliwą kontrol na drodze i by szukali na siłę to za to mogliby zabrać dowód rejestracyjny.

Tak że tego ......

Edytowane przez bengamin

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 11:19, bengamin napisał(a):

Tylna kanapa jest składana w podłogę ale jak się to wykręciło (4 śruby) to był naprawdę duży bagażnik. No niestety raz przed przeglądem mi się to zapomniało i mnie diagnosta odesłał że mam przykręcić i do niego wrócić. Postraszył mnie że jeżeli bym natrafił na upierdliwą kontrol na drodze i by szukali na siłę to za to mogliby zabrać dowód rejestracyjny.

Tak że tego ......

Ciekawe. Xsara Picasso ma jednym ruchem demontowany tylny rząd  foteli i co nie można tak jechać?

Napisano
1 godzinę temu, POKS napisał(a):

Ciekawe. Xsara Picasso ma jednym ruchem demontowany tylny rząd  foteli i co nie można tak jechać?

Chyba tylko na przegląd 

Napisano

Mam auto zarejestrowane na 7 osób.

Nigdy nie było w nim dwóch foteli z trzeciego rzędu. Przy żadnej kontroli drogowej nikt nie pytał o te dwa miejsca a i BT co roku bez tych foteli przechodzi bez zająknięcia. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
11 minut temu, ochkarol napisał(a):

Nigdy nie było w nim dwóch foteli z trzeciego rzędu. Przy żadnej kontroli drogowej nikt nie pytał o te dwa miejsca a i BT co roku bez tych foteli przechodzi bez zająknięcia. 

Nie wiem, czy do BT nie powinno być tych foteli :hmm:

Napisano

Te dwa dodatkowe fotele do trzeciego rzędu występowały jako dodatkowe akcesorium. Zresztą są identyczne jak te w 2-giej klasie (są zamienne). 

Z fabryki wyjechał bez tych dodatkowych i tak do dziś jeździ bezproblemowo. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
16 minut temu, ochkarol napisał(a):

Te dwa dodatkowe fotele do trzeciego rzędu występowały jako dodatkowe akcesorium. Zresztą są identyczne jak te w 2-giej klasie (są zamienne). 

Z fabryki wyjechał bez tych dodatkowych i tak do dziś jeździ bezproblemowo. 

Rozumiem, że kupowałeś używany? Pasy bezpieczeństwa są z fotelami czy osobno? 

Napisano
30 minut temu, janusz napisał(a):

Rozumiem, że kupowałeś używany? 

Tak, import z Francji. 

30 minut temu, janusz napisał(a):

Pasy bezpieczeństwa są z fotelami czy osobno? 

Osobno, w suficie. 

Napisano
7 minut temu, ochkarol napisał(a):

Tak, import z Francji. 

Osobno, w suficie. 

Zaliczone badanie techniczne raczej z niedbalstwa diagnosty. Na badanie powinieneś jechać z całym wyposażeniem dopuszczonym do ruchu :ok: Do tego zalicza się fotele, czy hak. 

Napisano

@janusz No tych niedbałych diagnostów było ze trzech. A pierwszy to ten, który robił pierwsze badanie w kraju. Taki był skrupulatny, że nawet wygłuszenie mi rozbabrał, żeby sprawdzić nr nadwozia (a miał pod szybą). 

Z drugiej strony jakby chciał zobaczyć fotele w trzecim rzędzie, to bym mu przepiął z drugiego rzędu (jak już pisałem są identyczne). 

Nie cisnąłem na rejestrację na 7 osób, bo mi to niepotrzebne. W tym trzecim rzędzie to mogą jedynie niewysokie dzieci jeździć. 

peugeot-308-sw-zagorz-586303821.jpg.b0e2caccc723258895e42b0bf312d92e.jpg

Edytowane przez ochkarol

Napisano
3 minuty temu, ochkarol napisał(a):

@janusz No tych niedbałych diagnostów było ze trzech. A pierwszy to ten, który robił pierwsze badanie w kraju. Taki był skrupulatny, że nawet wygłuszenie mi rozbabrał, żeby sprawdzić nr nadwozia (a miał pod szybą). 

Masz farta albo pecha do diagnostów :smirk:

https://autokult.pl/duze-auto-nie-przejdzie-badania-technicznego-mozna-tez-dostac-mandat,6825343247317920a

Jak potwierdził mi w rozmowie diagnosta: "formalnie - auto z trzema rzędami siedzeń nie przejdzie badania technicznego, jeśli pojawi się na badaniu bez kompletu". Zdradził jednak, że zdarza się to rzadko, a diagności zwykle ufają klientom, że takie siedzenia mają w domu. 

Napisano

@janusz w linku, który wkleiłeś jest odpowiedź na pytanie kolegi @swienty.

Cytat

Komisarz Tomasz Bratek z Wydziału Ruchu Drogowego KGP Katowice wyjaśnił, że jeśli pojazd i sposób przewozu osób oraz rzeczy nie stwarzają zagrożenia, to nie ma przeciwwskazań, by zdemontować siedzenia. Do tego ta funkcja służy i jeśli kierowca potrzebuje więcej miejsca na bagaże, to może tak jechać. Podkreśla jednocześnie, że w takim przypadku można przewozić tylu pasażerów ile jest siedzeń, a nie tylu, na ile zezwala dowód rejestracyjny.

Napisano
1 minutę temu, ochkarol napisał(a):

Tak, widziałem 👍

Napisano
1 godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Jeździłem przez wiele lat - T4 z 6 miejscami, mając na pokładzie zamontowane 4. Zarówno diagności jak i wnikliwi :milicja: przy kontroli, sprawdzali co najwyżej poprawność zamontowania ( a raz działania) pasów. I tyle.

Napisano
5 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Jeżeli zarejestrowany na 7 osób to na badania potrzebne są wszystki fotele. Jeżeli przez badania przechodził to niezgodnie z przepisami. Jeździć można spokojnie bez nich. 

Napisano
Godzinę temu, Artur_W_wa napisał(a):

Jeździłem przez wiele lat - T4 z 6 miejscami, mając na pokładzie zamontowane 4. Zarówno diagności jak i wnikliwi :milicja: przy kontroli, sprawdzali co najwyżej poprawność zamontowania ( a raz działania) pasów. I tyle.

No i formalnie na badania techniczne ma być komplet, bo ma sprawdzić poprawność działania pasów na wszyskich oraz poprawność montażu. Takie są przepisy. 

Napisano
1 minutę temu, futrzak napisał(a):

No i formalnie na badania techniczne ma być komplet, bo ma sprawdzić poprawność działania pasów na wszyskich oraz poprawność montażu. Takie są przepisy. 

Drugi i trzeci rząd były mobilne. 

Nikt nie zwracał mi nigdy uwagi, więc przepisów nie zgłębiałem.

Ale przez 12 lat nikt by się nie przyczepił :nie_wiem:

Napisano
2 minuty temu, Artur_W_wa napisał(a):

Drugi i trzeci rząd były mobilne. 

Nikt nie zwracał mi nigdy uwagi, więc przepisów nie zgłębiałem.

Ale przez 12 lat nikt by się nie przyczepił :nie_wiem:

Tak, przez wiele lat nie zwracali na to specjalnej uwagi, a to się działo przy samochodach sprowadzanych to już w ogóle byla zabawa :hehe:

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 11:19, bengamin napisał(a):

No niestety raz przed przeglądem mi się to zapomniało i mnie diagnosta odesłał że mam przykręcić i do niego wrócić. Postraszył mnie że jeżeli bym natrafił na upierdliwą kontrol na drodze i by szukali na siłę to za to mogliby zabrać dowód rejestracyjny.

Diagności lubią opowiadać mrożące w żyłach krew historie, typu, że jak nie ma tego, co w dowodzie, np. fotela, trzeciej tablicy i innych p...ł , to zabierają dowod.

Ale poza wysłuchaniem opowieści nigdy mi nie kazał jechać po tablicę lub fotel.