Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można oklejać tylną szybę folią lustrzaną ?

Featured Replies

Napisano

Parę lat temu musiałem zrywać, a podobno teraz wolno.

Napisano

Nie wiem po co to robić. Przecież to straszliwie głupie, mam nadzieję, że nadal nie wolno.

Napisano
  • Autor

Dyskusja akademicka.

Google mówi, że można, ale jak jest w przepisach. 

Napisano
8 minut temu, Ociec napisał(a):

Dyskusja akademicka.

Google mówi, że można, ale jak jest w przepisach. 

Cytat

Art. 66. 1. Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego:  

1) nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę;  

(...)

Moim zdaniem to już wystarczy żeby samochód oślepiający innych uczestników ruchu ściągnąć z drogi.

Napisano
  • Autor

Jak lustrzana folia na tylnej szybie sedana może oślepiać.

Napisano
5 minut temu, Ociec napisał(a):

Tak, że padają na nią promienie słoneczne, które od lustra się odbijają i mogą świecić prosto w twarz innym kierowcom.

Napisano

Dyskusja akademicka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
Godzinę temu, Ociec napisał(a):

A kombi, vana, busa?

Nie wiem czy jest "ścisły paragraf" na to, ale sądzisz, że ktoś uzależniałby temat od rodzaju nadwozia?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Tak, że padają na nią promienie słoneczne, które od lustra się odbijają i mogą świecić prosto w twarz innym kierowcom.

A chromowane elementy auta, czy modne czarne błyszczące plastiki, czy pokryte fabrycznie metalizowaną folią supersamochód celebrytów to nie oślepiają ???

Napisano
11 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

A kombi, vana, busa?

Nie wiem czy jest "ścisły paragraf" na to, ale sądzisz, że ktoś uzależniałby temat od rodzaju nadwozia?

Moim zdaniem właśnie szczególnie sedana bo szyba jest pod akurat takim kątem, że może promienie słoneczne padające z góry w sprzyjających warunkach skierować poziomo.

:ok:

Edytowane przez Ryb

Napisano
7 minut temu, Ociec napisał(a):

A chromowane elementy auta, czy modne czarne błyszczące plastiki, czy pokryte fabrycznie metalizowaną folią supersamochód celebrytów to nie oślepiają ???

Nie widziałem dotąd żadnego chromowanego elementu wielkości tylnej szyby samochodu.

Napisano
27 minut temu, Ryb napisał(a):

Nie widziałem dotąd żadnego chromowanego elementu wielkości tylnej szyby samochodu.

;]1754510272506101222488059444818.jpg.7f9dbace0c2e5267860e48fe26d8b5ca.jpg

Napisano
  • Autor

Czyli nie ma mądrego coby jakiś konkretny paragraf podał, tak czy nie.

Napisano
9 godzin temu, Ociec napisał(a):

Czyli nie ma mądrego coby jakiś konkretny paragraf podał, tak czy nie.

Masz wyżej paragraf. Potem będziesz mógł co najwyżej nad jego interpretacją dyskutować w sądzie.

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 21:22, Ociec napisał(a):

Zasadnicze pytanie czy jesteś celebrytą ? 

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 19:56, Ociec napisał(a):

Tak jak całkowicie płaska przednia szyba Żuka. 

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 19:56, Ociec napisał(a):

przygotowalem rysunek pogladowy, zebys mogl zrozumiec:
image.png.83014233f6f04838eeb9de47eb0563bf.png

Napisano

skoro dyskusja akademicka to kąt odbicia musi być równy kątowi padania.

Napisano
W dniu 6.08.2025 o 20:03, Ryb napisał(a):

wtem

oklejanie-samochodow-mercedes_gl_chrome_

Napisano
8 minut temu, Filipfm napisał(a):

wtem

oklejanie-samochodow-mercedes_gl_chrome_

To też jest okropne, ale paradoksalnie może być mimo wszystko mniej uciążliwe. Największe szanse odbicia Ci promieni słonecznych prosto w twarz będzie miała powierzchnia w miarę płaska (karoseria jednak ma wiele przetłoczeń, nie wyśle wszystkiego w jednym kierunku a dach i maska się nie liczą bo są pod nieodpowiednim kątem) i ustawiona pod kątem 20-40 stopni do podłoża. Najbliższa temu jest przednia szyba, a w sedanach - również tylna.

Edytowane przez Ryb

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

To też jest okropne, ale paradoksalnie może być mimo wszystko mniej uciążliwe. Największe szanse odbicia Ci promieni słonecznych prosto w twarz będzie miała powierzchnia w miarę płaska (karoseria jednak ma wiele przetłoczeń, nie wyśle wszystkiego w jednym kierunku a dach i maska się nie liczą bo są pod nieodpowiednim kątem) i ustawiona pod kątem 20-40 stopni do podłoża. Najbliższa temu jest przednia szyba, a w sedanach - również tylna.

W mocnym słońcu nie trzeba wcale lustrzanej folii czy szyb. Wystarczy czyste auto i mozna dostać promieniem odbitym. IMO przy braku jednoznacznych wytycznych i interpretacji kwestia dyskusji ze służbistą :milicja: i potencjalnie w sądzie 

Napisano
Teraz, Filipfm napisał(a):

W mocnym słońcu nie trzeba wcale lustrzanej folii czy szyb. Wystarczy czyste auto i mozna dostać promieniem odbitym.

Zgadzam się, ale folia z pewnością pogorszy sprawę, zawsze to jedna duża powierzchnia więcej do odbijania.

Teraz, Filipfm napisał(a):

IMO przy braku jednoznacznych wytycznych i interpretacji kwestia dyskusji ze służbistą :milicja: i potencjalnie w sądzie 

Napisano

Akademicka dyskusja?

Niedaleko mnie parkuje taki chromowany mercedes. Jechałem dziś za nim, nieźle się mienił w słońcu :hehe: 

Napisano
3 godziny temu, Filipfm napisał(a):

W mocnym słońcu nie trzeba wcale lustrzanej folii czy szyb. Wystarczy czyste auto i mozna dostać promieniem odbitym. IMO przy braku jednoznacznych wytycznych i interpretacji kwestia dyskusji ze służbistą :milicja: i potencjalnie w sądzie 

Cytując mojego ojca " lustereczko powiedz przecie, kiedy dowód mi odbierzecie" 🤣

W połowie lat 90tych było to popularne w pojazdach, Lexus LS i RX miały tak z salonu. 

Później pojawiły się folie aftermarket i polonezy, Mercedesy i maluchy traciły dowody przy kontroli...