Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co zrobić z wodą z dachu szopy.

Featured Replies

Napisano

Buduje szopę 6m2 i tak się zastanawiam co zrobić z deszczówką. Wkopać jakąś rurę przy rynnie żeby to się ładnie rozchodziło? Wykopać trochę ziemi i dać grysik? Czy olać i niech leci z rynny w ziemię? Obok mam płot i sąsiada. 

Napisano
5 minut temu, wujek napisał(a):

Buduje szopę 6m2 i tak się zastanawiam co zrobić z deszczówką. Wkopać jakąś rurę przy rynnie żeby to się ładnie rozchodziło? Wykopać trochę ziemi i dać grysik? Czy olać i niech leci z rynny w ziemię? Obok mam płot i sąsiada. 

W sumie mały dach, jaka powierzchnia działki? Chyba najlepiej zrobić drenaż, albo puścić do sąsiada :smirk:

Napisano
46 minut temu, wujek napisał(a):

U mnie lało się na trawnik. Dałem rynny na dole, by trochę dalej od budynku.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, janusz napisał(a):

W sumie mały dach, jaka powierzchnia działki? Chyba najlepiej zrobić drenaż, albo puścić do sąsiada :smirk:

A ten drenaz to wystarczy takie cos? To jest bardziej ogródek zostanie mi 70m2 do dyspozycji :hehe: image.png.cb1c2d67f1c9f0490c37f7346c510a1a.png

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Jak masz rynny i rurę spustową to dajesz studzienkę przyrynnową z osadnikiem, od niej kopiesz drenaż. Wystarczy kupić rurę drenarską na metry, najlepiej odrazu z włókniną. Wystarczy wkopać ze spadkiem. Długość zależna od wielkości dachu i warunków glebowych.

Na górze będziesz miał ładną trawkę i brak problemów z sąsiadem.

Napisano
15 minut temu, wujek napisał(a):

A ten drenaz to wystarczy takie cos? To jest bardziej ogródek zostanie mi 70m2 do dyspozycji :hehe: image.png.cb1c2d67f1c9f0490c37f7346c510a1a.png

wykop rowek na rurę drenażowa z otworkami 100mm, z 6 m długosci,   zółta, wsadz rure, przysyp kamyczkami ze zwiru i tyle

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Z tym przy oberwaniu chmury będziesz miał powódź na działce. 

Napisano

Ja z dachu tarasu zrobiłem otwór na głębokość półtora metra, wsadziłem naciętą rurę fi200 i zasypałem żwirem. Powierzchnia trochę inna bo 35mkw i przy oberwaniu chmury robi się kałuża ale później ładnie to wsiąka i nie robi się błoto.

Przy szopce, dach 9mkw, mam mauser 

Napisano
58 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Z tym przy oberwaniu chmury będziesz miał powódź na działce. 

Ale on pisze o 6m2 dachu, myślisz że to wiele zmieni? 

Napisano
24 minuty temu, janusz napisał(a):

Ale on pisze o 6m2 dachu, myślisz że to wiele zmieni? 

Zbyt mała pojemność takiego rozwiązania nawet przy tak małym dachu. Zaryzykowałbym takie rozwiązanie tylko z rurą drenarską. 

Napisano

Z domu na wsi miałem odprowadzenie rurą drenażową w otulinie (geowłókninie) do zbiorników. Ale trzeba dać pod rynnami osadnik z rewizją, by można było syf wybierać.

W mieście podobnie mam odprowadzenie z pergoli. A do rynny z domu kupiłem zbiornik na deszczókwę.

ef2b2d72-7f56-4c54-b87c-e44d0b0dfe6f.web

https://kadax.pl/zbiornik-na-deszczowke-reveret-240l-z-zestawem-przylaczeniowym-antracyt-fale-32555.html

Napisano

olać jakieś cudowanie i niech leci w ziemię.

szopka 6 m2 to jaki duży dach będzie? Przecież nie 200m2 jak na domu.

deszczówki też dużo nie zbierzesz z tego.

Napisano
10 godzin temu, exor napisał(a):

olać jakieś cudowanie i niech leci w ziemię.

szopka 6 m2 to jaki duży dach będzie? Przecież nie 200m2 jak na domu.

deszczówki też dużo nie zbierzesz z tego.

U mnie niedużym w blaszaku na działce nawet rynien nie ma :)