Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik poziomu szamba

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś jakiś ciekawy patent? Jakby nie było konieczne ciągnięcie kabla to idealnie, ale jak mus to dam radę doprowadzić zasilanie bądź skrętkę.

Fajnie by było, jakby się mogło integrować z jakimś HA, bo może kiedyś użyję, ale nie jest to must have.

Napisano

Najprostszy to jakiś pływak z długim kijem wystającym przez dziurkę. Musisz tylko wymierzyć że jak jest na zero to kijek musi trochę wystawać.

A z nowocześniejszych ten jest ciekawy

https://mojdomek.eu/products.php

Napisano
  • Autor

600 zł ciut drogo w mojej ocenie, poza tym pełna obsługa przez ich chmurę. Wyłączą i będzie bezużyteczne.

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał(a):

Ma ktoś jakiś ciekawy patent? Jakby nie było konieczne ciągnięcie kabla to idealnie, ale jak mus to dam radę doprowadzić zasilanie bądź skrętkę.

Fajnie by było, jakby się mogło integrować z jakimś HA, bo może kiedyś użyję, ale nie jest to must have.

Lata temu ojciec kupił przykrywkę szamba z panelem i lampką, a pod przykrywką był pływak (taki jak w pompach zanurzeniowych). Nigdy tego nie użył, powinno jeszcze leżeć gdzieś u mamy. Dziś tam jadę, postaram się zrobić zdjęcie tego cudu techniki ;) 

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

600 zł ciut drogo w mojej ocenie, poza tym pełna obsługa przez ich chmurę. Wyłączą i będzie bezużyteczne.

mam używam. działa (w tym z HA).

z innych aquilo.

DIY ciężki temat o tyle ze środowisko dość agresywne chemicznie. Uznałem ze nie mam czasu na zabawy/testy.

Napisano
3 godziny temu, bergerac napisał(a):

Jak lubisz dłubać sam, to D1 mini i VL53L1X.

D1 mini można zasilić bezpośrednio na pinie 3,3V z aku litowo-jonowego i wysyłać spać ESP8266 na godzine.

Obecnie szukam układu ładowania ogniwa dla panela 6V1A. Przetestowałem kilka i na razie same problemy.

Napisano
12 minut temu, katorznik napisał(a):

mam używam. działa (w tym z HA).

z innych aquilo.

DIY ciężki temat o tyle ze środowisko dość agresywne chemicznie. Uznałem ze nie mam czasu na zabawy/testy.

Zgadza się, czujnik ultradzwiękowy zeżre szybko. Tylko laser.

Napisano

Ja używam czujnika zalania z tuya. Działa to tak że gdy woda zewrze 2 piny to wysyła komunikat o zalaniu. Tanie proste tyle że raz na jakiś czas trzeba wymienić przez agresywne środowisko ale za 3usd nie ma co się bawić.
https://a.aliexpress.com/_EyrHAOO

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bogas napisał(a):

Zgadza się, czujnik ultradzwiękowy zeżre szybko. Tylko laser.

jakiś patent z pływakiem też może być do dupy, bo szybko się zasyfi i przestanie pracować.

Napisano
8 minut temu, bergerac napisał(a):

jakiś patent z pływakiem też może być do dupy, bo szybko się zasyfi i przestanie pracować.

Z pływakiem to nie wiem.

Jak nie potrzebujesz ciągłego odczytu, a tylko alarm, to ww rozwiązanie z czujnikiem zalania jest idealne.

Są na wifi i na zigbee więc połączysz i z HA.

Napisano

Szukaj czegoś co w nazwie ma "czujnik zalania wodą " znajdziesz proste analogi lub  elektronikę pod  smardom przez tuje dom 

Góra poziomu szamba to "praktycznie " woda .

Napisano

Są czujniki wilgoci które mają sondy wykonane z nierdzewki, niestety rezystancyjne a nie pojemnościowe, mam takie ale jeszcze ich nie testowałem.

https://allegro.pl/oferta/modul-czujnik-wilgotnosci-gleby-sensor-arduino-16304737725

Edytowane przez Cinek

Napisano

W domu po babci mam przydomową przepompownię ścieków i tam w szambie jest czujnik wyglądający jak dwie blaszki, jak dojdzie do jego poziomu to uruchamia pompę. Działa to już ze 25 lat co najmniej i nic się z tym nie dzieje. Przez większość czasu i tak to nie jest zanurzone (chyba że się zatnie pompa).

Coś takiego tylko ma sondę z blaszek a nie drucików, ale pewnie zasada działania ta sama: https://ekobudowa-sklep.pl/sygnalizator-szamba-bezprzewodowy-rrs-signax

Napisano

Przerobiłem kilka ultradźwiękowych i zatrzymałem się nad produktem ostatecznym. Coś jak Alfa Romeo w motoryzacji.

Jest to WF96L, dostępny na Ali i na Allegro. Czujniki zamontowałem do plastikowej rury wodnej i działa to w końcu bez problemów od mniej więcej roku.

Samo sterowanie biega przez ekosystem Tuya po wifi, chciałem tego uniknąć, ale po latach poszukiwań mogę stwierdzić że nie ma działających czujników poziomu cieczy na ZigBee.

Integracja z HA po drobnych modyfikacjach działa prawidłowo, chyba nawet przez localtuya, więc nie używam chińskiego clouda.

Napisano
W dniu 18.08.2025 o 13:22, katorznik napisał(a):

To akurat proste do ogarnięcia. Elektronika w puszce hermetycznej, sensory i zasilanie do niej wyprowadzone dławikami.

Szambo ma plus taki że panuje tam w miarę stała temperatura więc nie interesuje Cię kondensacja pary wodnej, która potrafi zrobić w puszkach hermetycznych basen.

Napisano
W dniu 18.08.2025 o 13:33, bogas napisał(a):

Obecnie szukam układu ładowania ogniwa dla panela 6V1A.

Cn3791. Czuwaj 

Napisano
1 godzinę temu, format napisał(a):

Cn3791. Czuwaj 

No właśnie do mnie leci.

Na razie dałem tp4056 i diodę 0,3V w szereg na wejściu.

Działa.

Zdalne czujniki masz na tym?

Napisano
Teraz, bogas napisał(a):

No właśnie do mnie leci.

Na razie dałem tp4056 i diodę 0,3V w szereg na wejściu.

Działa.

Zdalne czujniki masz na tym?

Węzły meshtastica na tym buduję.

image.png

Napisano
1 godzinę temu, format napisał(a):

To akurat proste do ogarnięcia. Elektronika w puszce hermetycznej, sensory i zasilanie do niej wyprowadzone dławikami

Dla VL53L1X wystarczy wyciąć w pokrywie owalny otwór. Czoło ma szklane lub plastikowe.

Jeśli czujnik zalania, to kawałek kabla wrzucić przez dławik, a czujnik na zewnątrz.

Napisano
1 minutę temu, format napisał(a):

Węzły meshtastica na tym buduję.

image.png

No właśnie chciałbym zacząć zabawę z lorą. Tylko nie wiem po co. ;]

Napisano
7 minut temu, bogas napisał(a):

No właśnie chciałbym zacząć zabawę z lorą. Tylko nie wiem po co. ;]

Trzeba sobie znaleźć use case, bo samo czatowanie z krótkofalowcami szybko się nudzi. U mnie pies lubi sobie pójść w tango, więc ma na szyi trackera t1000e, widzę go online w home assistancie. Oprócz tego bawi mnie sama budowa tej sieci i to będąc pod Łodzią mogę sobie sterować domem, otwierać drzwi używając nie internetu, a własnej sieci.

W razie czego masz fajne pokrycie w Jaworznie, nic tylko zacząć.

Napisano
2 godziny temu, format napisał(a):

Trzeba sobie znaleźć use case, bo samo czatowanie z krótkofalowcami szybko się nudzi. U mnie pies lubi sobie pójść w tango, więc ma na szyi trackera t1000e, widzę go online w home assistancie. Oprócz tego bawi mnie sama budowa tej sieci i to będąc pod Łodzią mogę sobie sterować domem, otwierać drzwi używając nie internetu, a własnej sieci.

W razie czego masz fajne pokrycie w Jaworznie, nic tylko zacząć.

No własnie.

U kumpla na działce nie ma netu (kiepsko z każdą siecią na LTE).

Co oprócz lory (i które urządzenie), by się espeasy zalogowało po wifi i wysłało dane z czujników?

Najlepiej było by w jednym urządzeniu-lora i AP wifi).

No i z jakimś przyjaznym interejsem, bo nie programuję.

Edytowane przez bogas

Napisano
18 minut temu, bogas napisał(a):

No własnie.

U kumpla na działce nie ma netu (kiepsko z każdą siecią na LTE).

Co oprócz lory (i które urządzenie), by się espeasy zalogowało po wifi i wysłało dane z czujników?

Najlepiej było by w jednym urządzeniu-lora i AP wifi).

No i z jakimś przyjaznym interejsem, bo nie programuję.

Dla mnie lora jest tylko nośnikiem dla meshtastica którego używam więc trudno mi odpowiedzieć na to pytanie 

Napisano
51 minut temu, format napisał(a):

Dla mnie lora jest tylko nośnikiem dla meshtastica którego używam więc trudno mi odpowiedzieć na to pytanie 

A gdybym zamienił słowo lora na meshtastic? ;)

Jakoś się przecież łączysz z siecią w domu.

Meshtastic z AP wifi, żeby zebrać dane i puścić w eter bez internetu.

Napisano
Teraz, bogas napisał(a):

A gdybym zamienił słowo lora na meshtastic? ;)

Jakoś się przecież łączysz z siecią w domu.

Meshtastic z AP wifi, żeby zebrać dane i puścić w eter bez internetu.

Meshtastic w ogóle nie operuje na IP. To zupełnie inna bajka 

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, format napisał(a):

Przerobiłem kilka ultradźwiękowych i zatrzymałem się nad produktem ostatecznym. Coś jak Alfa Romeo w motoryzacji.

Jest to WF96L, dostępny na Ali i na Allegro. Czujniki zamontowałem do plastikowej rury wodnej i działa to w końcu bez problemów od mniej więcej roku.

Samo sterowanie biega przez ekosystem Tuya po wifi, chciałem tego uniknąć, ale po latach poszukiwań mogę stwierdzić że nie ma działających czujników poziomu cieczy na ZigBee.

Integracja z HA po drobnych modyfikacjach działa prawidłowo, chyba nawet przez localtuya, więc nie używam chińskiego clouda.

Bardzo dziękuję, wygląda interesująco. Jedyny minus, że muszę doprowadzić zasilanie, ale z drugiej strony nie będzie zabawy z bateriami.

Napisano
6 godzin temu, format napisał(a):

Meshtastic w ogóle nie operuje na IP. To zupełnie inna bajka 

No to jak Ci sie komunikuje z HA?

Napisano
2 godziny temu, bogas napisał(a):

No to jak Ci sie komunikuje z HA?

Integracja rozmawia z interfejsem wystawianym przez meshtastica. To mniej więcej coś podobnego do rs232 over IP. Ale samym meshem IP nie biega 

Napisano
2 minuty temu, format napisał(a):

Integracja rozmawia z interfejsem wystawianym przez meshtastica. To mniej więcej coś podobnego do rs232 over IP. Ale samym meshem IP nie biega 

Po Tx, Rx?

Napisano
1 minutę temu, bogas napisał(a):

Po Tx, Rx?

?

Napisano
Teraz, format napisał(a):

?

Majster, jeszcze raz pytanie-po jakim interfejsie meshtastic komunikuje się z urządzeniem, na którym masz postawionego HA?

Napisano
1 minutę temu, bogas napisał(a):

Majster, jeszcze raz pytanie-po jakim interfejsie meshtastic komunikuje się z urządzeniem, na którym masz postawionego HA?

Nod ma wifi na którym wystawione jest API. Ono przypomina RS232 over IP

Napisano
W dniu 20.08.2025 o 06:01, format napisał(a):

To akurat proste do ogarnięcia. Elektronika w puszce hermetycznej, sensory i zasilanie do niej wyprowadzone dławikami.

Szambo ma plus taki że panuje tam w miarę stała temperatura więc nie interesuje Cię kondensacja pary wodnej, która potrafi zrobić w puszkach hermetycznych basen.

powiem szczerze: miałem już gotowy ulepiony układ na esphome na wemosie d1 mini, jedyne co chyba dalem sie w maliny wpuscic bo poszedlem w JSN-SR04T i niestety "na stole" pokazywał randomowo głupoty.

z ciekawości popatrzę na ten laserowy wspomniany wyżej. 

Napisano

Hydrostat od pralki zamontowany do pionowej rury kanalizacyjnej + mikrokontroler. Może wskazywać dwa poziomy szamba.

Mam jeden na zbyciu, moge podesłać za koszt przesyłki.

Edytowane przez maras77

Napisano
W dniu 18.08.2025 o 10:02, bergerac napisał(a):

Ja mam coś takiego

https://allegro.pl/oferta/wylacznik-wlacznik-plywakowy-do-pompy-5m-500cm-plywak-do-studni-13390215858

Parę cm pod pokrywą mam wywiercony otwór przez który wyprowadziłem przewód na zewnątrz szamba, trzeba tylko eksperymentalnie dobrać długość swobodnie wiszącą tak aby pływak sygnalizował zwarcie na kilka dni przed zapełnieniem.

Oczywiście trzeba jeszcze wykombinować co zrobić dalej z sygnałem - ja mam podpięty pod alarm

Działa to już chyba z 8 lat.