Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto dla rodziny - Czy Peugeot Podoła?

Featured Replies

Napisano
43 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Niech będzie. Powyższe zdjęcia w 100 % potwierdzają Twoją tezę :ok:

Wyciąganie wniosków na podstawie jednostkowych obserwacji jest delikatnie powiedziawszy nieuzasadnione.

Napisano

Ford C-Max, tutaj nie będzie konkurencji dla rodziny.

Napisano
7 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Przecież to mit jest. Znajdź 15-letniego francuza to zobaczysz że jest tak samo pordzewiały jak japońce.

Mój nie jest tak pordzewiały, jak japońce. Ma 16 lat. 

Napisano

Poszedłbym w Rifter, Berlingo, pro ace family. Ten ostatni jest dostępny z dieslem w automacie. 

Napisano
3 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Niech sobie pisze. Wystarczy posiedzieć w warsztacie i zobaczyć co przyjeżdża i w jakim jest stanie. 

Napisano
8 godzin temu, wladmar napisał(a):

Dokładnie tak.

Dokładnie nie :hehe:

Zobacz na ulicach ile jeździ dwudziestoletnich japończyków a ile francuzów.

No widzę. Widzę też w jakim są stanie. Może w wielkomiejskich arteriach nie jest to tak widoczne, ale duzo tego jest.  Zresztą się zdziwiłem tym co mam na wsi - do pewnego momentu w zasadzie tylko niemiecka motoryzacja była, japońce rzadko, francuzy jeszcze rzadziej. Z czasem się okazało, ze wiele tych wynalazków VW i okolic poszło do piachu, a zostały zastąpione francuskimi patentami i to wcale nie takimi nowymi. Japończyki też odpadły - blacha, a mało kto chce teraz naprawiać progi, czy rzeźbić jakieś podciagi, nadkola itd. 

Po prostu idą na złom z przyczyn mechanicznych szybciej, niż zdążą zardzewieć.

Bardzo naciągana teoria. Jak ktoś zrobił szrota i może być tak, że się nie opłaci naprawiać i kupuje kolejnego. Stan blacharski normalnie eksploatowanych jest zdecydowanie lepszy niż japończykow w porównywalnym wieku.  Tyle, że jak to legenda mówi, tych na f się nie kupuje i są zazwyczaj tanie, a japończyki się klei i jezdzą dalej, bo mechanika lepsza. Wystarczy popatrzec po blacharzach co częściej trafia do naprawy. 

Nie bez znaczenia jest też to, że to starszego francuza często po prostu nie znajdziesz części, a do japońskich czy niemieckich pełno tego wszędzie.

Spokojnie, do typowych modeli/wersji części są, są niedrogie i dostepne. Nawet do takich 20 letnich spokojnie. Co do tych japonskich to tez mialbym poważne watpliwosci z tymi czesciami wszedzie - od ręki to tak różnie. 

Napisano
Ja wiem że spotkanie starszego niż 10-lat francuza jest dosyć trudne ale jak spotkasz to zrób co piszę. Zajrzyj pod maskę, obejrzyj podwozie, zajrzyj głębiej. Bo patrząc na to wszystko one zwyczajnie nie dożywają wieku, w którym korozja staje się problemem. I być może stąd są te mity o świetnym zabezpieczeniu antykorozyjnym.
Aha - i polecam egzemplarze krajowe. Bo te sprowadzane z południa mogą być rzeczywiście w lepszym stanie.
Zdjęcie czego Ci zrobić?
Napisano

Zaprawdę powiadam Ci poszukaj moich watkow

Napisano
13 godzin temu, ochkarol napisał(a):

A ile miałeś w życiu japońców że tak twierdzisz?

Napisano
2 godziny temu, marcindzieg napisał(a):

A ile miałeś w życiu japońców że tak twierdzisz?

Forek, proszę:

537921332_24083589104673822_137501129255

;l

Napisano
1 minutę temu, futrzak napisał(a):

Forek, proszę:

No. Pierwszej generacji. Okolice 2000 roku. Wyskoczyło Ci na FB więc postanowiłeś wrzucić? A jakieś swoje zdjęcie a nie z netu? Przecież masz flotę ze 200 aut i z 50 warsztatów. Przynajmniej tak się tu przedstawiasz. To może w końcu coś wrzucisz.

Druga sprawa to ja nigdy nie twierdziłem że japońce nie rdzewieją. Tylko wszystkie stare gniją tak samo. To wy się modlicie do francuzów. Jakoby miały fantastyczne zabezpieczenie antykorozyjne. Ja tylko pozwalam sobie mieć inne zdanie. Z doświadczenia a nie ze zdjęć z netu.

A póki co żaden z was nic swojego nie wrzucił. Poza nic nie wnoszącym fantazjowaniem na forum.

Ten jest z tego samego rocznika co Forek na zdjęciu. Moje zdjęcie nie z netu. Jak rozumiem jest w doskonałym stanie?

WhatsApp Image 2023-09-29 at 21.59.52_44b81ab6.jpg

Napisano
W dniu 25.08.2025 o 10:13, kabraxis123 napisał(a):

Celujemy w SUV-y (kombi odpada) z rocznika 2018+ i to trochę zawęża pole przy budżecie 55-60tyś. Jeździmy mało więc diesel odpada.

Moglibyście poradzić jakiś model?

Może Hyundai Tucson 1.6 GDi?

Jeszcze raz dzięki za wszelkie rady.

21 godzin temu, kabraxis123 napisał(a):

Nie, nikogo nie badam. Zwyczajnie do tej pory dla mnie auto miało być do załatwiania spraw (praca, zakupy) i stąd guzik znam się na samochodach i moje banalne pytania.

Niektórzy wspominają by wziąć pod uwagę diesla. Serio przy takich małych odcinkach jakie pokonujemy jest sens się w to wpychać?

Patrząc na Twoje wymagania przypominasz mi rodzinę dla której ostatnio zasugerowałem Dacie Jogger.

Też się guzik znali, chcieli auto, które będzie bezproblemowe. Akurat SUVa nie szukali, stąd też Tobie polecę Dacie Duster ;]

Ogólnie bezproblemowe auta z niskimi kosztami eksploatacji, dla osób chcących pojechać od pkt A do B bez zbędnych emocji. Znajomi mają takiego Dustera kilkuletniego i są z niego bardzo zadowoleni. Możesz też iść w inne marki, lecz tutaj koszty zazwyczaj zawsze będą wyższe lub w tym budżecie po prostu kupisz bardziej wyrypane auto.

Napisano
8 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Druga sprawa to ja nigdy nie twierdziłem że japońce nie rdzewieją. Tylko wszystkie stare gniją tak samo. To wy się modlicie do francuzów. Jakoby miały fantastyczne zabezpieczenie antykorozyjne. Ja tylko pozwalam sobie mieć inne zdanie. Z doświadczenia a nie ze zdjęć z netu.

A póki co żaden z was nic swojego nie wrzucił. Poza nic nie wnoszącym fantazjowaniem na forum. 

Nie ma o czym dyskutować - nie rdzewieją tak samo. Co do modlenia się do francuzów - to kolejny Twój pomysł. Nie zauważyłem, by ludzie się jakoś modlili do tego, stwierdzają suche fakty. O ile PSA zostało zjechane za "nowe" silniki to w przypadku karoserii zarzutów nie ma. Z japończykami jest wręcz przeciwnie. Wiem to z doświadczenia, nie z Internetu. Generalnie to Ty fantazjujesz i próbujesz do upadłego bronić swoich teorii. Fantazjuj sobie dalej. 

Napisano
12 minut temu, futrzak napisał(a):

Wiem to z doświadczenia

Jak wszystko co tu wypisujesz. Kiedyś Ci to napisałem i powtórzę. Ktoś powie "sprawdzam" i się zdziwisz. Bo ten świat jest bardzo mały. Wbrew temu co się niektórym wydaje.

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Jak wszystko co tu wypisujesz. Kiedyś Ci to napisałem i powtórzę. Ktoś powie "sprawdzam" i się zdziwisz. Bo ten świat jest bardzo mały. Wbrew temu co się niektórym wydaje.

Ależ ja doskonale znam te Twoje prywatne animozje. Spróbuj jakoś obronić fakty, a nie próbuj takich wycieczek. Kilka osób Ci tutaj powiedziało, że jesteś w błędzie, ale będziesz walczył do upadłego, atakując mnie personalnie. Za Twoje fantazje ja naprawdę nie odpowiadam. Dziwi mnie to trochę, podobnie jak agresywna postawa, którą prezentujesz. 

Edytowane przez futrzak

Napisano
43 minuty temu, futrzak napisał(a):

Co do modlenia się do francuzów - to kolejny Twój pomysł.

Przykład z mazdą to chyba jeszcze była 323 i clio. Oba u znajomego, mazdy się pozbył bo blacharz musiał zrobić progi a potem i tak znowu rdzewiało. Clio się pozbył, blacha była ok ale dziwne błędy czujników i gaszenia auta w różnych momentach + nieudane naprawy takich usterek przelały szare goryczy.

Napisano
22 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Przykład z mazdą to chyba jeszcze była 323 i clio. Oba u znajomego, mazdy się pozbył bo blacharz musiał zrobić progi a potem i tak znowu rdzewiało. Clio się pozbył, blacha była ok ale dziwne błędy czujników i gaszenia auta w różnych momentach + nieudane naprawy takich usterek przelały szare goryczy.

323 to niemalże legenda, jeżeli chodzi o trwałość nadwozia :hehe:, podobnie jak 6 do pewnego momentu, choć i tutaj warto je dodatkowo zabezpieczyć - nawet te najnowsze. Z francuzami i ich naprawami elektryczno-elektronicznymi jest/było ogólnie słabo, a że były duzo bardziej w tej materii zaawansowane już dawno, to biorąc pod uwagę wartość rynkową nie było sensu tego trzymać - kupowało się kolejny używany, nowszy. Zazwyczaj te sensownie serwisowane bez druciarstwa będą jeździć długo bez korozji czy większych problemów. 

Napisano
8 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Ten jest z tego samego rocznika co Forek na zdjęciu. Moje zdjęcie nie z netu. Jak rozumiem jest w doskonałym stanie?

WhatsApp Image 2023-09-29 at 21.59.52_44b81ab6.jpg

Analogiczne moje:

20250826_185232.jpg.5a6966ce87ea098bbb6a4d4ab4cf8440.jpg

20250826_185330.jpg.511ec0300e44d4c7011c772cd48d4018.jpg

Moja rdza:

20250826_185135.jpg.b66eebca35e43397ff66fa11a06e03ce.jpg

20250826_185158.jpg.05aec46249badd2ec3ccde3ebd8b3c05.jpg

20250826_185215.jpg.67a3b482acc9aa103fd8e9018260f20e.jpg

Napisano
W dniu 26.08.2025 o 11:14, marcindzieg napisał(a):

Wyskoczyło Ci na FB więc postanowiłeś wrzucić? A jakieś swoje zdjęcie a nie z netu

Mi też wyskoczyło - potwierdzam, że to z FB ;] 

Napisano
W dniu 27.08.2025 o 18:15, el_guapo napisał(a):

Mi też wyskoczyło - potwierdzam, że to z FB ;] 

Najśmieszniejsze jest to, że jak poczytasz komentarze to w pewnym momencie wyskakuje zdjęcie Peżota z podobnym problemem ;]