Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klejenie styropianu fasadowego

Featured Replies

Napisano

mam zamiar zrobić to sam

bardzo mi się podoba sposób klejenia na piane, ale na YT filmików jest strasznie mało

praktycznie wszystkie dot klejenia klejem cementowym

czy są jakieś przwciwskazania czy po prostu stare sprawdzone sposoby są najlepsze ?

Napisano
18 minut temu, Jerzyk_ napisał(a):

mam zamiar zrobić to sam

bardzo mi się podoba sposób klejenia na piane, ale na YT filmików jest strasznie mało

czy są jakieś przwciwskazania czy po prostu stare sprawdzone sposoby są najlepsze ?

na pianę 😆

rób na klej w zaprawie i nie kombinuj, pamietaj o tarowaniu styropianu

ile masz metrów elewacji?

Napisano
  • Autor
8 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

na pianę 😆

rób na klej w zaprawie i nie kombinuj, pamietaj o tarowaniu styropianu

ile masz metrów elewacji?

ale dlaczego, przy pracy w pojedynke piana ma same zalety ?

na oko ok 150 m

Napisano

przy klejeniu na pianke musisz kontrolowac odpychanie styropianu od ściany. przy cementowym ustawiasz raz  i kleisz nastepne.

ja tez na poczatku stosowalem taka technike mieszaną, na klej cementowy i pianke.  cementowego 3 packi na srodek, a pianka wokół i nie powinno odpychac. Ale ja i tak potem kleiłem cementowym tylko (ale tak jak przykazano czyli na srodek i po obwodzie), cementowym jest taniej i nie wydaje mi sie żeby było dużo szybciej.

ważne żebyś potem zapiankował wszystkie szczeliny między płytami styropianu na ścianie !

Napisano
16 godzin temu, Jerzyk_ napisał(a):

mam zamiar zrobić to sam

Jedyną znaną mi wadą a raczej cechą tej metody jest wspomniane "odpychanie" i to trzeba kontrolować ale jest to spokojnie do opanowania. Poza tym szybkość i czystość zdecydowanie na plus dla metody z pianką.  

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, marcin_szary napisał(a):

Ale ja i tak potem kleiłem cementowym tylko (ale tak jak przykazano czyli na srodek i po obwodzie), cementowym jest taniej i nie wydaje mi sie żeby było dużo szybciej.

a czemu zmienileś metodę ?

Napisano
3 godziny temu, Jerzyk_ napisał(a):

a czemu zmienileś metodę ?

a tak czytałem różne info jak Ty :)  Klej poliuretanowy jest niby silniejszy od cementowego, a ze mam bardzo wysokie sciany szczytowe i robiłem bez kołkowania, to chciałem żeby było lepiej. Ale koniec z końców nie chciało mi się "pie.....ć" z pianką, bo też drogo to wychodziło, a jak jest wiatr to pianą się ujowo klei (musisz odłożyc płyte styropianową z warkoczem kleju żeby chwilę podeschła). Kupowałem dobry markowy klej cementowy do siatki (podobno cementowy klej  do styropianu nie musi spełniać jakiejś normy a klej do siatki, którym można kleić też styropian już musi spełniać jakieś normy). Koniec z końców jak kleisz obwodowo i po środku to nie wyobrażam sobie żeby nawet huragan trejsi :) mógł to oderwać.

Po ostatnie, chyba .... po prostu mi się lepiej robiło cementowym. Jak gdzieś jest wgłębienie w ścianie, bo murarz zachlał i coś krzywo mu wyszło to można tam pianą napsikać. Kleju cementowego nie da się bardzo grubo nałożyć. 

Napisano

Nie wiem co będziesz ocieplał, czy stary dom czy nowy. Czy dach masz kopertowy czy dwuspadowy. Ale ogólnie rzecz biorąc, kup dobrą łatę z poziomicą 2,5m, bez tego ani rusz. Obbadaj tą łatą ściany czy gdzieś nie ma wybrzuszeń muru a gdzie nie ma wgłębień, żebyś wiedział gdzie trzeba będzie przyszlifować styropian a gdzie nałożyć więcej kleju. Teoretycznie, wszystko można potem przed kładzeniem siatki wytarkować, ale to ....... najgorsza robota, i lepiej zeby jej było jak najmniej 

Przy zakładaniu listw startowych (w szczególności jak masz długie ściany czyli ok 8+ metrów) przyłóż się do ich prawie idealnego wypoziomowania. Są też takie klipsy do łączenia listw startowych żeby ten poziom utrzymać. Jak będzie bardzo nierówno to będzie widać na tynku jak "faluje" :)

To chyba tyle. Klejenie styropianu to najprzyjemniejsza robota. Potem to jest ujowa robota z siatką, przygotowaniem pod siatkę itp itd :) 

Napisano
21 godzin temu, Jerzyk_ napisał(a):

mam zamiar zrobić to sam

Nie wiemy jaka ściana, jaki dom, ile pięter, nowy czy na stary tynk, czy będziesz kołkował. Ale dlaczego chcesz się męczyć z pianą? :hehe: Przecież ten dedykowany klej do styropianu jest tańszy, łatwiejszy w użyciu i trwalszy. Boisz się kalfasa i wiertarki z mieszadłem? :facepalm:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, amazaque napisał(a):

mamNie wiemy jaka ściana, jaki dom, ile pięter, nowy czy na stary tynk, 

nowy dom, parter z poddaszem

Napisano
Godzinę temu, Jerzyk_ napisał(a):

nowy dom, parter z poddaszem

Nie dziaduj z piankami :facepalm:. Klej na "grawis", jest łatwo, przyjemnie i nie trzeba kołkować. Widziałeś kiedyś kołkowaną ścianę w zimie na kamerze termowizyjnej? :hehe:

Napisano

Robiłem i tak i tak. Klej cementowy używam teraz tylko jeśli jest to konieczne, np sufity, czy konieczność dokładnego ustawienia, poziomowania.Poza tym tylko pianoklej. Po godzinie możesz robić z tym co chcesz, na klej cementowy czekasz dwa dni, ma też tendencje do odparzenia. Pianą robisz czysto i szybko, nie tracisz czasu na mieszanie, noszenie wiader, wody itp. klawisz też w temo +2 stopnie . Cenowo to podobnie wychodzi.

Napisano
Robiłem i tak i tak. Klej cementowy używam teraz tylko jeśli jest to konieczne, np sufity, czy konieczność dokładnego ustawienia, poziomowania.Poza tym tylko pianoklej. Po godzinie możesz robić z tym co chcesz, na klej cementowy czekasz dwa dni, ma też tendencje do odparzenia. Pianą robisz czysto i szybko, nie tracisz czasu na mieszanie, noszenie wiader, wody itp. klawisz też w temo +2 stopnie . Cenowo to podobnie wychodzi.
Jaki pianoklej polecasz? Na Tytanie mi się bardzo dobrze robiło, mega wydajny jest.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
16 godzin temu, amazaque napisał(a):

Nie dziaduj z piankami :facepalm:. Klej na "grawis", jest łatwo, przyjemnie i nie trzeba kołkować. Widziałeś kiedyś kołkowaną ścianę w zimie na kamerze termowizyjnej? :hehe:

Widziałem kilkanaście, niczym sie nie różniły o tych bez kołków.

Napisano

Robiłem na tytanie z casto. Potem zobaczyłem że pianoklej Bauhaus dostępny na allegro też jest robiony przez tytana tylko pakowany w Bauhaus. Wychodził ździebko taniej.

Generalnie polecam pianoklej.po jednej czy dwoch płytach idzie załapać jak unikać odpychania. Ja też zakładałem klej na kilka płyt naraz, dzieki temu pęczniał i nie odpychal. Po 10 min kontrolnie łata i ewentualne dopchniecie i można lecieć dalej.

Napisano

Ja muszę 90m2 opier.olić sufitów w piwnicy, zastanawiam się jak szybko ten Tytan łapie, mam 2 podpórki teleskopowe, także planuje jakieś deski i trzeba będzie pewnie złapać kilka na raz, bo obstawiam, że z godzinę przynajmniej schnie.

Napisano

Tyle osob samodzielnie robiła ocieplenie? 😆

W dniu 26.08.2025 o 17:33, amazaque napisał(a):

Elewacje bez kolkowania? 🤭 

Najgorsze jest ustawienia listew startowych.

Tarowalisc ie styropian przed przyklejeniem? Tarowaliscie styropian na stronie zewnętrznej przed przyklejeniem siatki?

Napisano

A po co kołkować styropian na domku max 1 piętrowym ? Na bloku min 3-4 piętrowym to jeszcze zrozumiałbym

Napisano
6 minut temu, marcin_szary napisał(a):

A po co kołkować styropian na domku max 1 piętrowym ? Na bloku min 3-4 piętrowym to jeszcze zrozumiałbym

U mnie na wsi kołkowali tylko te na dole, bo nie dali listew startowych ;]

Napisano
5 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Tyle osob samodzielnie robiła ocieplenie? 😆

Najgorsze jest ustawienia listew startowych.

Tarowalisc ie styropian przed przyklejeniem? Tarowaliscie styropian na stronie zewnętrznej przed przyklejeniem siatki?

przed przyklejeniem nie.

przed klejeniem siatki tak lekko

Napisano
6 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Dom parterowy, dolna warstwa stoi na styropianie fundamentowymi niebieskim, więc nie ma listwy. Klejone gravisem, styropian miał z tyłu pięć porowatych pól do nałożenia placka z kleju. Zero kołków. Przed siatką lekko przedrapany. 

Napisano
15 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Ja muszę 90m2 opier.olić sufitów w piwnicy, zastanawiam się jak szybko ten Tytan łapie, mam 2 podpórki teleskopowe, także planuje jakieś deski i trzeba będzie pewnie złapać kilka na raz, bo obstawiam, że z godzinę przynajmniej schnie.

Kleiłem u siebie sufit w garażu na pianoklej.

Dawałem klej na styropian, czekałem z 5 minut aż trochę urośnie i kleiłem. Nic się spadało bez żadnych tyczek. 

Napisano

Przypomniało mi się jeszcze, bo widzę że ktoś tutaj wspomniał i widzę po budowach - jakaś pianka na łączeniach płyt w szparach po pół i więcej centymetra :hehe: :facepalm:. U mnie czegoś takiego nie pamiętam, nie było żadnej piany, a szczeliny między płytami ledwo dostrzegalne z pół metra. Styropian chyba najlepszy jaki można było kupić, krawędzie jak struna :phi:, może dlatego. 

Napisano
Przypomniało mi się jeszcze, bo widzę że ktoś tutaj wspomniał i widzę po budowach - jakaś pianka na łączeniach płyt w szparach po pół i więcej centymetra :hehe: :facepalm:. U mnie czegoś takiego nie pamiętam, nie było żadnej piany, a szczeliny między płytami ledwo dostrzegalne z pół metra. Styropian chyba najlepszy jaki można było kupić, krawędzie jak struna :phi:, może dlatego. 
Oczywiście że dużo zależy od styropianu, ale też od ekipy. Koleś, który miał nam kleić jakoś w lutym chyba 2022r, zawsze kupował styropian w styczniu na cały sezon, zwykle 2 naczepy, bo w styczniu był najtańszy. Ale okazało się, że styropianu prawie nigdzie nie ma, bo trzymali na cenę. Miałem mieć 0.033 grafit, ale nie było opcji kupić, był, ale ten krzywy. Dopłaciłem 1000zł i kupił Swisspor 0.032 i chłopy były mega zadowolone, bo to jeden z najbardziej prosto pociętego styropianu. Też mi nie pianowali prawie w ogóle, bo szpar prawie nie było.

Napisano
Kleiłem u siebie sufit w garażu na pianoklej.
Dawałem klej na styropian, czekałem z 5 minut aż trochę urośnie i kleiłem. Nic się spadało bez żadnych tyczek. 
Też tak myślę, że lepiej dać deko więcej piany żeby się dobrze przykleił i mam nadzieję że nie trzeba będzie podpierać. Tytanem kleiłem prostopadle do ściany połówkę, trzymał elegancko od razu.

Napisano
15 godzin temu, amazaque napisał(a):

każdy styropian się pokrzywi z czasem bo odparowywuje z niego rozcienczalnik. U mnie przeleżał na poddaszu pół roku i większość płyt (szczególnie te zewnętrzne w paczce) była lekko pokrzywiona. Ale to nie problem kleić taki styropian.

Porządna ekipa lub właściciel pianuje wszystkie szczeliny nawet jak ledwo widoczne. A nie ma szans żeby styropian ułożyć tak żeby wszystko idealnie stykało.

Napisano
W dniu 28.08.2025 o 12:15, amazaque napisał(a):

Dom parterowy, dolna warstwa stoi na styropianie fundamentowymi niebieskim, więc nie ma listwy. Klejone gravisem, styropian miał z tyłu pięć porowatych pól do nałożenia placka z kleju. Zero kołków. Przed siatką lekko przedrapany. 

Jak bierzesz cały system producenta to on opisuje szczegolow co i jak.

M.in. jak układać arkusze styropianu styropianu, jak ukladac przy oknach, jak kolkowac, jak kleic siatkę.

Styropian kleiles na placki? Nie metoda obwodowa punktowa? Czyli obwodka z kleju po obwodzie.arkusza i 6 placków na środek arkusza.

Jak przytarujesz styropian to sie lepiej. Trzyma klej. 

Chociaz dawaliście wzmocnienia z siatki narożników okien?

Napisano
W dniu 29.08.2025 o 06:39, marcin_szary napisał(a):

Porządna ekipa lub właściciel pianuje wszystkie szczeliny nawet jak ledwo widoczne. A nie ma szans żeby styropian ułożyć tak żeby wszystko idealnie stykało

Oczywiście, po szczelina moze byc waska tylko na krawędzi a przy murze jest 5mm.

Trzeba miec odpowidnia końcówkę do pistoletu na pianke, taki stożek i wsadza w szparę i przesuwa po calej szczelinie wpuszczajac piankę głęboko

Napisano
W dniu 30.08.2025 o 16:37, deszczowyRoman napisał(a):

Oczywiście, po szczelina moze byc waska tylko na krawędzi a przy murze jest 5mm.

Trzeba miec odpowidnia końcówkę do pistoletu na pianke, taki stożek i wsadza w szparę i przesuwa po calej szczelinie wpuszczajac piankę głęboko

ja wbijałem pistolet w szczeline (bez żadnych końcówek), co 10-15 cm, na głębokość ok 10 cm. i wpuszczałem piankę aż widziałem że powoli zaczyna już być widoczna jak wyłazi ze szczeliny.

wiem, że 'specjalistom' od ociepleń szkoda na takie pierdoły czasu. ale zdziwiliby się ludzie ile tam pianki wchodzi w te niby mikroskopijne szczeliny

Napisano

He he robiłem na wiosnę sam z majstrem Ukr 500m².

Z racji krzywizny ściań i ceglanego muru kleiłem obwodowo pianoklejem i placki klejem cementowym z worka. Kołkowanie każdej płyty na 2 kołki z frezem i zaślepkami.

Wyszło takIMG_20250708_154529_HDR.jpg.d5f638a671bbdd503b16d625d66cb6a0.jpg

Teraz już położyłem 1.5 mam baranka mineralnego z worka Kreisel

IMG_20250412_184502_HDR.jpg

IMG_20250708_154345_HDR.jpg

IMG_20250823_182903_MP~2.jpg

Napisano
4 godziny temu, marcin_szary napisał(a):

ja wbijałem pistolet w szczeline (bez żadnych końcówek), co 10-15 cm, na głębokość ok 10 cm. i wpuszczałem piankę aż widziałem że powoli zaczyna już być widoczna jak wyłazi ze szczeliny.

Czym by nie kleić styropianu będzie szczelina dylatacyjna między ścianą a płytami, która w niczym nie przeszkadza, a może pomaga. Na "Ytongu" pół centymetra, przy porothermie więcej. Tam właśnie tej piany nawaliłeś :facepalm:. Nawet jak nie zaszkodziłeś to tylko szkoda piany i roboty :phi:.

Napisano
10 minut temu, amazaque napisał(a):

Czym by nie kleić styropianu będzie szczelina dylatacyjna między ścianą a płytami, która w niczym nie przeszkadza, a może pomaga. Na "Ytongu" pół centymetra, przy porothermie więcej. Tam właśnie tej piany nawaliłeś :facepalm:. Nawet jak nie zaszkodziłeś to tylko szkoda piany i roboty :phi:.

Ta, ale jak dawałeś klej obwodowo na płycie styropianu (nie ważne czy pianka czy cementowy) to ta wciskana pianka nie wchodzi Ci w szczelinę między plytą a scianą :facepalm: Także ten teges ....... :) pianka weszla tylko w szczeliny między płytami.

Ja wiem. fachofcy nie zadają sobie trudu klejenie styropianu po obwodzie ani pianowania szczeliny. Po siatce i tynku i tak nic nie widać :) 

Napisano
W dniu 1.09.2025 o 14:57, Tre-Bor napisał(a):

He he robiłem na wiosnę sam z majstrem Ukr 500m².

Z racji krzywizny ściań i ceglanego muru kleiłem obwodowo pianoklejem i placki klejem cementowym z worka. Kołkowanie każdej płyty na 2 kołki z frezem i zaślepkami.

Wyszło takIMG_20250708_154529_HDR.jpg.d5f638a671bbdd503b16d625d66cb6a0.jpg

Teraz już położyłem 1.5 mam baranka mineralnego z worka Kreisel

IMG_20250412_184502_HDR.jpg

IMG_20250708_154345_HDR.jpg

IMG_20250823_182903_MP~2.jpg

I w naroznikach drzwi i okien dawales laczenie płyt styropianu? Toc to pekac będzie.

Napisano
W dniu 1.09.2025 o 14:59, amazaque napisał(a):

Tak sie robia kominy i mostki cieplne. Piane należy wpuszczac głęboko, zwłaszcza na laczeniu płyt i przy ooknach, drzwiach. Co z tego ze masz 20cm grafit na ścianie jak glef jest z 3cm styropianu a za tym glefem masz pozioma szczeline na szerkosc np 5m i od tej szczeliny poziomej biegna pionowe. I tak sie wychladza sciana...

Napisano
W dniu 1.09.2025 o 15:14, marcin_szary napisał(a):

styropianu po obwodzie ani pianowania szczeliny. Po siatce i tynku i tak nic nie widać

Jeszcze zapomniales o pianowaniu dekli po kółkach

Napisano
50 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

I w naroznikach drzwi i okien dawales laczenie płyt styropianu? Toc to pekac będzie.

Nic pękać nie będzie, w każdym narożniku wklejona siatka

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 28.08.2025 o 18:09, vlad1431 napisał(a):

Oczywiście że dużo zależy od styropianu, ale też od ekipy. Koleś, który miał nam kleić jakoś w lutym chyba 2022r, zawsze kupował styropian w styczniu na cały sezon, zwykle 2 naczepy, bo w styczniu był najtańszy. Ale okazało się, że styropianu prawie nigdzie nie ma, bo trzymali na cenę. Miałem mieć 0.033 grafit, ale nie było opcji kupić, był, ale ten krzywy. Dopłaciłem 1000zł i kupił Swisspor 0.032 i chłopy były mega zadowolone, bo to jeden z najbardziej prosto pociętego styropianu. Też mi nie pianowali prawie w ogóle, bo szpar prawie nie było.

Ja mam właśnie swisspor, prosto od producenta i niedokońca są jednak proste płyty. Trochę trzeba je wyrównać przed klejeniem. Ale już 3 ściany obłożone ;)

Trochę w temacie:

- jaką podbitkę dachu montujecie/montowaliście? 

Napisano
3 godziny temu, kanu napisał(a):

- jaką podbitkę dachu montujecie/montowaliście? 

Witam, PCV Boryszew, montaż jak to się mówi "lekki łatwy i przyjemny" i tani 😁