Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciekawy test

Featured Replies

Napisano

Trochę nowości z Chin vs Skoda vs mała Kia vs Tesla Y.

Test długi, ale w sumie, nie wiem dlaczego, zobaczyłem cały ;] Nudno nie było ;]

Mogę skrócić jak ktoś potrzebuje:

- Wygrała zasięgiem mała Kia o 1 milę nad Chińczykiem i o 2 nad Teslą Y.

- Najmniejsze zużycie prądu Tesla

- Zaskakująco dobrze trzymała zasięg Skoda

- Chiny z dużym zużyciem

- Chiny nijakie i kiepsko prowadzące się

- Wszystko na końcu jechało już ledwo_ledwo...z wyjątkiem Tesli. Ta praktycznie bez zmian.

- Najwięcej miejsca dla ludzi i bagazu w Tesli.

- Przy ładowaniu prądem na trasie, koszt przejechania kilometra był podobny jak w dużym Audi z V8, które jechało z nimi ;)

- Powyższe Audi miało większy zasięg

Jeśli film się włącza z jakimś AI tłumaczeniem na polski, to nie dlatego że ja mam tak ustawione ;)

Napisano

No i fajnie idealne do miasta czasem w trasy. 

Napisano
  • Autor
Teraz, wujek napisał(a):

No i fajnie idealne do miasta czasem w trasy. 

Te zasięgi na rynku UK moim zdaniem naturalnie będą większe niż u nas.

U nich ograniczenie prędkości na autostradzie to 110km/h

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Trochę nowości z Chin vs Skoda vs mała Kia vs Tesla Y.

Test długi, ale w sumie, nie wiem dlaczego, zobaczyłem cały ;] Nudno nie było ;]

Mogę skrócić jak ktoś potrzebuje:

- Wygrała zasięgiem mała Kia o 1 milę nad Chińczykiem i o 2 nad Teslą Y.

- Najmniejsze zużycie prądu Tesla

- Zaskakująco dobrze trzymała zasięg Skoda

- Chiny z dużym zużyciem

- Chiny nijakie i kiepsko prowadzące się

- Wszystko na końcu jechało już ledwo_ledwo...z wyjątkiem Tesli. Ta praktycznie bez zmian.

- Najwięcej miejsca dla ludzi i bagazu w Tesli.

- Przy ładowaniu prądem na trasie, koszt przejechania kilometra był podobny jak w dużym Audi z V8, które jechało z nimi ;)

- Powyższe Audi miało większy zasięg

Jeśli film się włącza z jakimś AI tłumaczeniem na polski, to nie dlatego że ja mam tak ustawione ;)

Tesla przysnęła mocno.
Miło by było gdyby zaś pchnęli rynek w przód ale coś chyba się nie zapowiada. 

Chińczyki jeszcze potrzebują trochę czasu. 

EV3 w trasy nie polecam, ładuje się wolno. Nawet Tesla się szybciej ładuje 🤪

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

Te zasięgi na rynku UK moim zdaniem naturalnie będą większe niż u nas.

U nich ograniczenie prędkości na autostradzie to 110km/h

Malo kto tak jedzie :phi: ale masz racje zasięg lepszy.

Napisano
26 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Tesla przysnęła mocno.
Miło by było gdyby zaś pchnęli rynek w przód ale coś chyba się nie zapowiada. 

Chińczyki jeszcze potrzebują trochę czasu. 

EV3 w trasy nie polecam, ładuje się wolno. Nawet Tesla się szybciej ładuje 🤪

Tesla, nawet śpiąc, "pali" najmniej teście, jest najbardziej przestronna i ma największy bagażnik.

...o systemie, nawigacji, ładowarkach, update'ach nie ma co wspominać, bo to zwykłe kopanie leżących. ;]

ps. Wydaje mi się, że własnie dziś Tesla zwiększyła zasięgi na kilka modeli. Nie wiem, czy to kreatywne certyfikowanie, czy faktyczne ulepszenie.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, HelixSv napisał(a):

Tesla, nawet śpiąc, "pali" najmniej teście, jest najbardziej przestronna i ma największy bagażnik.

...o systemie, nawigacji, ładowarkach, update'ach nie ma co wspominać, bo to zwykłe kopanie leżących. ;]

ps. Wydaje mi się, że własnie dziś Tesla zwiększyła zasięgi na kilka modeli. Nie wiem, czy to kreatywne certyfikowanie, czy faktyczne ulepszenie.

No właśnie, trzeba zauważyć że pali najmniej a to w sumie największe auto z testowanych.

I do samego końca jechało normalnie.

Ciekawi mnie już tak właściwie osobiście, jak to jest że jako jedyni mają ten sensowny bagażnik z przodu. Reszta brak albo taki na sztukę.

Napisano
W dniu 3.10.2025 o 17:11, kravitz napisał(a):

No właśnie, trzeba zauważyć że pali najmniej a to w sumie największe auto z testowanych.

I do samego końca jechało normalnie.

Ciekawi mnie już tak właściwie osobiście, jak to jest że jako jedyni mają ten sensowny bagażnik z przodu. Reszta brak albo taki na sztukę.

Bo nie ogarniają. Myślisz że stare dziady z zarządów są w stanie mentalnie przeskoczyć na inny poziom? Nie potrafią nawet zastąpić kluczyka iPhonem. Ba w większości nawet nie ma gdzie telefonu odłożyć. 

Napisano
  • Autor
47 minut temu, wujek napisał(a):

Bo nie ogarniają. Myślisz że stare dziady z zarządów są w stanie mentalnie przeskoczyć na inny poziom? Nie potrafią nawet zastąpić kluczyka iPhonem. Ba w większości nawet nie ma gdzie telefonu odłożyć. 

To fakt.

Roznych apek używam, czy to jakiś InPost czy fotowoltaika, czy nawet jakieś głupie smartgniazdko. Działa natychmiastowo. Apka do Golfa? ;] Odświeżanie chyba co minutę ;]
Czasem muszę zamknąć i otworzyć bo jakoś dziwnie procent naładowania baterii się od dłuższego czasu nie zmienił ;]
Dzial IT to tam mają chyba pamiętający jeszcze programowanie na kartach perforowanych.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

To fakt.

Roznych apek używam, czy to jakiś InPost czy fotowoltaika, czy nawet jakieś głupie smartgniazdko. Działa natychmiastowo. Apka do Golfa? ;] Odświeżanie chyba co minutę ;]
Czasem muszę zamknąć i otworzyć bo jakoś dziwnie procent naładowania baterii się od dłuższego czasu nie zmienił ;]
Dzial IT to tam mają chyba pamiętający jeszcze programowanie na kartach perforowanych.

scigaja sie dzialem IT KIA :jem:

bym wygenerowal z AI pokazowy obrazek jak to wyglada ale szkoda mi zasobow AI na to, kazdy wie ;]

tymczasem w apce tesli... jeszcze nie zdarzysz puscic ekranu po nacisnieciu funkcji a ona juz w aucie dziala :serducha:

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 7.10.2025 o 21:52, wujek napisał(a):

Ba w większości nawet nie ma gdzie telefonu odłożyć. 

I słusznie, bo smartfon powinien mieć taka wielkosc żeby nie trzeba było go z kieszeni wyjmowac. :)

Edytowane przez zenek111

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

I słusznie, bo smartfon powinien mieć taka wielkosc żeby nie trzeba było go z kieszeni wyjmowac. :)

Czyli jaką? Chciałbyś mieć smartfona w samochodzie cały czas przy jajkach? 

Napisano
Godzinę temu, janusz napisał(a):

Czyli jaką? Chciałbyś mieć smartfona w samochodzie cały czas przy jajkach? 

A jak nie jesteśmy w samochodzie tylko w biurze czy spacerujemy latem to gdzie go mamy jak nie przy jajakach? Jakbym miał taki który musze trzymać w ręce to ciągle bym go gdzieś zostawiał 🤣

Ludziom sie przestały miescic telefony w kieszeniach bo nie nosza smartfonów tylko fablety. Definicja smartfona to było urzadzenie przenośne z ekranem do 5 cali, od 5 cali do 7 cali jest fablet, powyzej 7 cali tablet. Definicje smartfona już na wiki zmieniono ale jeszcze nie fabletu :)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Fablet

Napisano
7 minut temu, zenek111 napisał(a):

A jak nie jesteśmy w samochodzie tylko w biurze czy spacerujemy latem to gdzie go mamy jak nie przy jajakach? Jakbym miał taki który musze trzymać w ręce to ciągle bym go gdzieś zostawiał 🤣

Ludziom sie przestały miescic telefony w kieszeniach bo nie nosza smartfonów tylko fablety. Definicja smartfona to było urzadzenie przenośne z ekranem do 5 cali, od 5 cali do 7 cali jest fablet, powyzej 7 cali tablet. Definicje smartfona już na wiki zmieniono ale jeszcze nie fabletu :)

Zdajesz sobie sprawę, że spacer z telefonem w kieszeni może być jednak mniej problematyczny niż siedzenie? 

Napisz jakiego telefonu używasz, bo też nie lubię dużych. 

Ja chyba nigdy (i nigdzie) nie siedzę z telefonem w kieszeni spodni. 

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Coś chyba nie połączyłeś kropek ;]

Wszystkie telefony jakie znam, przy korzystaniu z AppleCar Play, czy Android Auto, się grzeją.

A te systemy się włączają bezprzewodowo. No może nie w Tesli, ale to inny temat ;]

Jak lubisz jak Ci taki grzejący nadajniko/odbiornik pracuje przy jajkach, to musisz wiedzieć, że to hobby dla niewielu entuzjastów.

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

Coś chyba nie połączyłeś kropek ;]

Wszystkie telefony jakie znam, przy korzystaniu z AppleCar Play, czy Android Auto, się grzeją.

A te systemy się włączają bezprzewodowo. No może nie w Tesli, ale to inny temat ;]

Jak lubisz jak Ci taki grzejący nadajniko/odbiornik pracuje przy jajkach, to musisz wiedzieć, że to hobby dla niewielu entuzjastów.

łoo Panie, to co dopiero jak włączamy podgrzewane siedzenie na full, to dopiero musi walic po jajkach skoro cała d..a ciepła!

Napisano
9 godzin temu, janusz napisał(a):

Zdajesz sobie sprawę, że spacer z telefonem w kieszeni może być jednak mniej problematyczny niż siedzenie? 

Napisz jakiego telefonu używasz, bo też nie lubię dużych. 

Ja chyba nigdy (i nigdzie) nie siedzę z telefonem w kieszeni spodni. 

Obecnie SE2022, miał być mini, ale jak kupowałem to było jeszcze słychac o problemach z rozpoznawaniem twarzy przy FaceID.

Nie lubię iOS ale android nie oferował nic ciekawego, a teraz to juz nikt z "dużych" maluchów nie chce robić :(