Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i odebrałem swoje pierwsze EV

Featured Replies

Napisano
14 minut temu, sowik85 napisał:

Wczoraj pierwszy raz ładowałem baterie na ładowarce publicznej. Nie, żebym musiał- po prostu byłem ciekaw jak toto działa.

Ładowarka Powerdot 11kW, uruchomiłem przez apkę Elocity. W czasie ładowania zakupy w Decathlon, ładowarka z 50m od wejścia do sklepu.

Pobrano 9.8kW energii, cena 1.8zł za kWh.

Zadzaiałało wszystko płynnie:

Na apce Elocity kliknąłem start, podpiąłem kabel i za parę sekund ładowanie się rozpoczęło. Zakończenie tak samo z apki, tylko musiałem chwilę poczekać aż się wszystko przemieli i auto "puści" kabel- tak z 30s to trwało.

Najbardziej upierdliwe było wyciąganie i rozwijanie kabla z bagażnika, do tego mróz -9C balwan

Prawdopodobnie mogłeś zakończyć ładowanie z auta, po czym nastąpiłoby zwolnienie obu blokad kabla i zakończenie naliczania płatności.

Edytowane przez HelixSv

Napisano
35 minut temu, sowik85 napisał:

Wczoraj pierwszy raz ładowałem baterie na ładowarce publicznej. Nie, żebym musiał- po prostu byłem ciekaw jak toto działa.

Ładowarka Powerdot 11kW, uruchomiłem przez apkę Elocity. W czasie ładowania zakupy w Decathlon, ładowarka z 50m od wejścia do sklepu.

Na apce Elocity kliknąłem start, podpiąłem kabel i za parę sekund ładowanie się rozpoczęło. Zakończenie tak samo z apki, tylko musiałem chwilę poczekać aż się wszystko przemieli i auto "puści" kabel- tak z 30s to trwało.

Najbardziej upierdliwe było wyciąganie i rozwijanie kabla z bagażnika, do tego mróz -9C balwan

Elocity działa spoko. Niestety z tym kablem jest jak piszesz. Fajnie jak masz pusty bagażnik. Jak masz zawalony, a nie pomyslałeś żeby kabel wyciągnąć wcześniej, to bawisz się w tetris walizkowo/kablowy przed ładowarką (

Nie przypominam sobie, abym na Elocity długo czekał na odblokowanie kabla.

Napisano
  • Autor
36 minut temu, HelixSv napisał:

Prawdopodobnie mogłeś zakończyć ładowanie z auta, po czym nastąpiło by zwolnienie obu blokad kabla i zakończenie naliczania płatności.

Przetestuję za jakieś 3 tyg- jadę w góry i tam pewnie będzie okazja się podładować ze słupka ok

Napisano
5 godzin temu, sowik85 napisał:

Po wuj tak komplikujesz? Pilotem otwierasz autko, zwalnia się wtedy blokada portu, odpinasz wtyczkę i ładowanie samo się kończy, ściąga kasę z konta i rura.

5 godzin temu, sowik85 napisał:

Najbardziej upierdliwe było wyciąganie i rozwijanie kabla z bagażnika, do tego mróz -9C

A to w ładowarce nie ma kabla?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, maras77 napisał:

Po wuj tak komplikujesz? Pilotem otwierasz autko, zwalnia się wtedy blokada portu, odpinasz wtyczkę i ładowanie samo się kończy, ściąga kasę z konta i rura.

A to w ładowarce nie ma kabla?

No w takim zwykłym słupku 11 kW to chyba nigdy nie widziałem kabla hmm

U mnie wtyczki nie da sie odpiąć na siłę- jest zablokowana w aucie. Musi się odbyć procedura jej zwolnienia.

Tak mi się wydaje zlosnik

Jak podpinam auto w garażu na noc to tego problemu nie ma- dobije do 80% naładowania i to auto kończy proces ładowania.

Więc jak przychodzę rano to po prostu wyciągam kabel i odwieszam na ścianę. Nawet przed odblokowaniem drzwi auta.

Napisano
8 godzin temu, sowik85 napisał:

Wczoraj pierwszy raz ładowałem baterie na ładowarce publicznej.

Ja przez 10kkm na razie 2x.

Pierwszy raz jak odebrałem auto z salonu, zeby sprawdzić czy działa DC, a drugi raz gdy na mieście jedyne wolne miejsce było pod ładowarką AC hehe.

Napisano
Godzinę temu, sowik85 napisał:

No w takim zwykłym słupku 11 kW to chyba nigdy nie widziałem kabla hmm

U mnie wtyczki nie da sie odpiąć na siłę- jest zablokowana w aucie. Musi się odbyć procedura jej zwolnienia.

Tak mi się wydaje zlosnik

Jak podpinam auto w garażu na noc to tego problemu nie ma- dobije do 80% naładowania i to auto kończy proces ładowania.

Więc jak przychodzę rano to po prostu wyciągam kabel i odwieszam na ścianę. Nawet przed odblokowaniem drzwi auta.

Jak kupiłem elektryka to po miesiącu obeznałem się co i jak i odkryłem, że jestem dzieckiem szczęścia. hehe

Obok domu (500 m) mam jedną z trzech w Polsce ładowarek z ceną 85 gr za kWh ( reszta jest też w sumie w okolicy, ale 3 km już z buta nie przejdę z buta), to ma też kabel, pomimo, że w aplikacji jest opisana jako ładowarka bez kabla.

Screenshot_20260110_181614_Gallery.jpg

Napisano
9 godzin temu, sowik85 napisał:

no nastepnym razem przetestuj te z kablem w ladowarce, wygodniej.

ja ostatnio albo mam pecha albo tak dziala elektryfikacja w PL, co nie chce wystartowac ladowarki z apki elocity to sie komunikuje 60 sekund i klops.

gdybym czesciej jezdzil w trasy to juz bym w garazu mial diselka zlosnik

infra w PL twierdze ze jest DNO