Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Macan EV., rabaty.

Featured Replies

Napisano
1 godzinę temu, HelixSv napisał(a):

O! Za jaki okres czasu?

Tesla raportuje sprzedaż jakoś co kwartał, więc możliwe, że w takim październiku Tesla byla na równi z Fiatem 125p. 

Październik-październik rok do roku. Porsche 7653 (-26,3%), Tesla 6964 (-48,5%). Żeby było śmieszniej, obie te firmy wyprzedził nawet JLR (7877, -17,7%) mimo zamknięcia produkcji całej marki Jaguar.

Teraz żeby pokazać perspektywę to cały VAG sprzedał 308508 sztuk, Stellantis 157350, Renault group 113448, Toyota 74741 a BMW 81984. A żeby ją jeszcze bardziej pokazać, to jedyni Chińczycy w zestawieniu (SAIC 23860, BYD 17470) są na poziomie odpowiednio Cupry i Seata. Same wyniki nie są takie złe ale do ogłoszenia, że chińskie marki przejęły Europę to jest jednak jakby trochę daleko.

:ok:

PS. Ten okres może być dla Tesli korzystny, bo biorąc pod uwagę że znajduje się w trendzie spadkowym to po uwzględnieniu czwartego kwartału jest szansa, że będzie jeszcze niżej.

Edytowane przez Ryb

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Październik-październik rok do roku. Porsche 7653 (-26,3%), Tesla 6964 (-48,5%). Żeby było śmieszniej, obie te firmy wyprzedził nawet JLR (7877, -17,7%) mimo zamknięcia produkcji całej marki Jaguar.

Teraz żeby pokazać perspektywę to cały VAG sprzedał 308508 sztuk, Stellantis 157350, Renault group 113448, Toyota 74741 a BMW 81984. A żeby ją jeszcze bardziej pokazać, to jedyni Chińczycy w zestawieniu (SAIC 23860, BYD 17470) są na poziomie odpowiednio Cupry i Seata. Same wyniki nie są takie złe ale do ogłoszenia, że chińskie marki przejęły Europę to jest jednak jakby trochę daleko.

PS. Ten okres może być dla Tesli korzystny, bo biorąc pod uwagę że znajduje się w trendzie spadkowym to po uwzględnieniu czwartego kwartału jest szansa, że będzie jeszcze niżej.

Myślałem, ze Porsche elektryczne wyprzedziło Teslę. To by byla jednak sensacja. ;]

A tak to mieszamy dwa systemy walutowe. Rownie dobrze można by porównać sprzedaż spalinowych do sprzedaży rowerów, motocykli, czy butów. ;)

W sumie, to buty sa najlepsze. ;] 

Nie jest źle, jeszcze tego by brakowało, zeby wszyscy Teslami jeździli.

U mnie tak sie Szwedzi na Muska obrazili (Tesla nie chce podpisać umowy związkowej i Musk był przydupasem Trumpa), że nowej Tesli ze świecą na drogach szukać. :swieca:

Napisano
2 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Myślałem, ze Porsche elektryczne wyprzedziło Teslę. To by byla jednak sensacja. ;]

No, aż tak to nie. Ale...

A tak to mieszamy dwa systemy walutowe. Rownie dobrze można by porównać sprzedaż spalinowych do sprzedaży rowerów, motocykli, czy butów. ;)

W sumie, to buty sa najlepsze. ;] 

...ale w Europie* Teslę wyprzedził sam VW, nawet nie potrzebował do tego innych marek koncernu (135k VW vs. 109k Tesli). Z innymi markami VAG to przewaga jest już miażdżąca (340k).

A samo elektryczne Porsche sprzedaje się mniej więcej tak jak elektryczny Fiat, Dacia czy Toyota. Co samo w sobie jest już sensacją, biorąc pod uwagę wielkość potencjalnego rynku, który ma do dyspozycji Porsche w porównaniu z tamtymi.

Co do chińczyków to BYD jest dwunasty z wynikiem 41k, MG sprzedał 24k a Xpeng 8k. Razem wzięci sprzedali mniej niż np. Audi czy BMW. Daleko tu do zaorania rynku.

* Dane za pieewszą połowę 2025, nowszych nie znalazłem.

Nie jest źle, jeszcze tego by brakowało, zeby wszyscy Teslami jeździli.

U mnie tak sie Szwedzi na Muska obrazili (Tesla nie chce podpisać umowy związkowej i Musk był przydupasem Trumpa), że nowej Tesli ze świecą na drogach szukać. :swieca:

I dobrze, źli ludzie powinni wiedzieć, że jeśli bedą źli to dobrzy nie będą ich wspierać.

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

U Tesli nie warto analizować konkretnych miesięcy. Fabryka w Berlinie robiła auta chyba na Kanadę i Turcję w październiku więc będzie wystrzał w grudniu jak zjadą z Berlina na Europę oraz przypłynie z Chin Model 3. 

Napisano
8 godzin temu, Citric napisał(a):

U Tesli nie warto analizować konkretnych miesięcy. Fabryka w Berlinie robiła auta chyba na Kanadę i Turcję w październiku więc będzie wystrzał w grudniu jak zjadą z Berlina na Europę oraz przypłynie z Chin Model 3. 

Tylko po co? Wszyscy wiedzą że Tesle to śmietniki, a samochodem ostatecznym, który jest zwieńczeniem myśli technicznej homo sapiens, jest Ford Ranger.

Napisano
8 godzin temu, Citric napisał(a):

No ale to są dane roczne. I jestem pewien, że grudzień 2024 był dla Tesli lepszy niż będzie grudzień 2025.

Edytowane przez Ryb

Napisano
30 minut temu, format napisał(a):

Tylko po co? Wszyscy wiedzą że Tesle to śmietniki, a samochodem ostatecznym, który jest zwieńczeniem myśli technicznej homo sapiens, jest Ford Ranger.

Jaguar!!!  :kara:

Dziś akurat twierdzę, że Jaguar. Mam wybór. :palacz:

Edytowane przez Ryb

• 1 miesiąc później...
Napisano

Pojechałem do dealera Porsche. Pytałem o rabaty. Nie ma. MSRP i jak się nie podoba to do Audi bo podobno Q6 to też Macan. 

Napisano
2 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

Pojechałem do dealera Porsche. Pytałem o rabaty. Nie ma. MSRP i jak się nie podoba to do Audi bo podobno Q6 to też Macan. 

Nie ma czegoś takiego jak MSRP dla samochodów używanych 

Napisano
4 godziny temu, Florydzialski napisał(a):

Screenshot_20260104_081116_Chrome.jpg

Napisano
3 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Screenshot_20260104_081116_Chrome.jpg

przypadek ??? Zaraz jade do maroka 8]

Napisano
42 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Rozumiem, ze teselka juz naladowana na 200%?

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 4.01.2026 o 11:49, PawelWaw napisał:

I co? Dojechałeś już chociaż do granicy?

rotfl2

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał:

I co? Dojechałeś już chociaż do granicy?

rotfl2

otwocka jem