Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AdBlue-błąd pompy

Featured Replies

Napisano

Wyskoczył mi błąd pompy adblue w jumperze- niskie ciśnienie.

Znalazłem Firmę robiącą regenerację za 1500 z montażem i gwarancją. Jest sens, czy kupić nowy. Zablokowanie odpada. Dolewanie środków przeciw krystalizacji coś daje, czy tylko kolejny badziew? 

Napisano

A ile nowa ?

Napisano
  • Autor
13 minut temu, PawelWaw napisał(a):

A ile nowa ?

Ok. 5 koła.

Edytowane przez Bartolomeo

Napisano
1 minutę temu, Bartolomeo napisał(a):

Ok.6 koła.

A ile dają gwarancji i jak długo działała oryginalna pompa? Powyżej 1/4 już się opłaca. Jeśli niewiele mniej, to warto zaryzykować ;].

Napisano
48 minut temu, Bartolomeo napisał(a):

Dolewanie środków przeciw krystalizacji coś daje, czy tylko kolejny badziew? 

Daje, ale i tak warto wyprogramowac :]

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, kadu napisał(a):

A ile dają gwarancji i jak długo działała oryginalna pompa? Powyżej 1/4 już się opłaca. Jeśli niewiele mniej, to warto zaryzykować ;].

Pompa jest wymieniana, 2 lata gwarancji.

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Jaki silnik w tym Jumperze?

Bez znaczenia, te pompy padaja na potege zarowno w 2.0 hdi jak i 1.5 hdi.

Napisano
  • Autor
55 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Jaki silnik w tym Jumperze?

2,0 bluehdi 

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

W Jumperach to już tylko 2.2L 

Który rok?

2017

Napisano
  • Autor
55 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

W Jumperach to już tylko 2.2L 

Który rok?

Jest wyższa akcyza do opłacenia przy zabawie w kampera. 3,1% do 2000cm3. Powyżej 2,0 -18,6% od wartości.

Edytowane przez Bartolomeo

Napisano
11 minut temu, Bartolomeo napisał(a):

2017

Czyli to jeszcze euro6. 2.3 w tym roczniku był bez adBlue.

Napisano
10 minut temu, Bartolomeo napisał(a):

Jest wyższa akcyza do opłacenia przy zabawie w kampera. 3,1% do 2000cm3. Powyżej 2,0 -18,6% od wartości.

Tak, wiem.👍

Napisano
W dniu 19.11.2025 o 06:54, Maciej__ napisał(a):

Bez znaczenia, te pompy padaja na potege zarowno w 2.0 hdi jak i 1.5 hdi.

no padają :skromny: ale można udoskonalić tę myśl techniczną za pomocą modyfikacji programu w kompie - w zasadzie to właśmnie koszt wymiany i notoryczne psucie się doprowadza do tej chorej sytuacji - nie każdego stać na wymianę :skromny:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, jarek_g60 napisał(a):

Może ten film ci pomoże. 

Spoko, wrzuciłem link gdzie zawożę. Na kutacha wszędzie można trafić.

Napisano
4 godziny temu, Ariibyd napisał(a):

no padają :skromny: ale można udoskonalić tę myśl techniczną za pomocą modyfikacji programu w kompie - w zasadzie to właśmnie koszt wymiany i notoryczne psucie się doprowadza do tej chorej sytuacji - nie każdego stać na wymianę :skromny:

Napiszę tak - to nawet nie jest problem kosztu wymiany, ale ta operacja tak naprawdę niczego nie gwarantuje. Miałem wymienianą na gwarancji, później były jakieś walki i ingerencje w sterownik (nie wnikam), błędy i tak się pojawiały po jakimś czasie. Ostatnim razem w śniegu/deszczu przy temperaturach mało atrakcyjnych zaczął "mordę" drzeć o poziom, choć powinno być ok. Wróciłem po zakupach do Auchan, dokupiłem płynu, dolałem do pełna (część się rozlała, trzeba było sprzątać) i jest spokój od ~20kkm (dolewałem później latem). Część się rozlała, bo płynu było dużo, a błędy i tak się pojawiały. W tym jakieś o niedogrzaniu sond czy sondy itd. Miałem zlecić wyprogramowanie tego g przy okazji (a tego bym nie chciał), ale się uspokoiło. Trzymam kciuki, bo fura fajna, ale jak komp krzyczy na pomarańczowo o usterce silnika to stara do mnie dzwoni i d*** zawraca ;l

PS - w innym spokój przez długie lata. 

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, futrzak napisał(a):

Napiszę tak - to nawet nie jest problem kosztu wymiany, ale ta operacja tak naprawdę niczego nie gwarantuje. Miałem wymienianą na gwarancji, później były jakieś walki i ingerencje w sterownik (nie wnikam), błędy i tak się pojawiały po jakimś czasie. Ostatnim razem w śniegu/deszczu przy temperaturach mało atrakcyjnych zaczął "mordę" drzeć o poziom, choć powinno być ok. Wróciłem po zakupach do Auchan, dokupiłem płynu, dolałem do pełna (część się rozlała, trzeba było sprzątać) i jest spokój od ~20kkm (dolewałem później latem). Część się rozlała, bo płynu było dużo, a błędy i tak się pojawiały. W tym jakieś o niedogrzaniu sond czy sondy itd. Miałem zlecić wyprogramowanie tego g przy okazji (a tego bym nie chciał), ale się uspokoiło. Trzymam kciuki, bo fura fajna, ale jak komp krzyczy na pomarańczowo o usterce silnika to stara do mnie dzwoni i d*** zawraca ;l

PS - w innym spokój przez długie lata. 

Koleś w Jaworznie ma dobre opinie (ponad 200, średnia 5,0). W proace służbowym też cały czas błędy sypało, ale wymienili na gwarancji i jest spoko.

Samochód mam ponad dwa lata i było ok, także dla kogoś kumatego pewnie do ogarnięcia. Zobaczymy, na ewentualne usunięcie jest zawsze czas.

Napisano
W dniu 18.11.2025 o 20:36, Bartolomeo napisał(a):

Wyskoczył mi błąd pompy adblue w jumperze- niskie ciśnienie.

Znalazłem Firmę robiącą regenerację za 1500 z montażem i gwarancją. Jest sens, czy kupić nowy. Zablokowanie odpada. Dolewanie środków przeciw krystalizacji coś daje, czy tylko kolejny badziew? 

Jeżeli do ceny nowej 500 pln dopłaty to brać nowe. 

Napisano
38 minut temu, Bartolomeo napisał(a):

Koleś w Jaworznie ma dobre opinie (ponad 200, średnia 5,0). W proace służbowym też cały czas błędy sypało, ale wymienili na gwarancji i jest spoko.

Samochód mam ponad dwa lata i było ok, także dla kogoś kumatego pewnie do ogarnięcia. Zobaczymy, na ewentualne usunięcie jest zawsze czas.

Benzyna;)

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Benzyna;)

Nie znalazłem jumpera w benzynie. Niestety.

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, Marcin79 napisał(a):

Jeżeli do ceny nowej 500 pln dopłaty to brać nowe. 

Bardziej 4 tysie :oki:

Napisano
10 minut temu, Bartolomeo napisał(a):

Bardziej 4 tysie :oki:

Jakbym miał dlugo trzymać to moze nowa .

Gdyby to sprzedania za rok czy 2 to regeneracja. 

Napisano
9 godzin temu, Bartolomeo napisał(a):

Nie znalazłem jumpera w benzynie. Niestety.

Ja nie miałem specjalnej alternatywy poza 2,0 BlueHDI, zresztą chciałem coś, co będzie jeździło :hehe:

Napisano
6 godzin temu, futrzak napisał(a):

Ja nie miałem specjalnej alternatywy poza 2,0 BlueHDI, zresztą chciałem coś, co będzie jeździło :hehe:

chyba najlepszy diselek jakiego mialem a mialem ze 4 rozne w tym fiata ;l

Napisano
  • Autor

Temat ogarnięty. Młody człowiek wstrzelił się w rynek z tą regeneracją adblue. Zobaczymy czy warto było, bo auto zostaje u mnie parę lat.