Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Test opon zimowych i całorocznej

Featured Replies

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

Cudownie. Wybierzesz się zatem po 1 listopada do Niemiec na oponach bez śnieżynki?

Ja mam cały rok opony ze śnieżynką. Nazywa się to wielosezonowe.

7 minut temu, Ryb napisał(a):

Bo każdy nie-debil będzie miał w Niemczech po 1 listopada założone opony ze śnieżynką. Chyba że Polak, ten zrozumie że nie ma obowiązku a potem będzie zdziwiony.

:skromny:

Bywam stosunkowo często i multum ludzi jeździ cały rok na letnich. Po pierwsze tam jest cieplej, po drugie nie każdy robi tygodniowo trasy po 1000 km, dużo ludzi porusza się po mieście i przez te parę dni w roku pojedzie zbiorkomem. Z Polski nie pojechałbym na letnich (zresztą od 20 lat chyba nie miałem letnich w żadnym aucie), ale po cholerę ktoś mieszkający np. w Stuttgarcie ma inwestować w zimowe czy wielosezonowe? Tam jest zdecydowanie cieplej niż u nas, a nawet u nas poprzedniego sezonu śnieg na jezdni w Krakowie był cztery dni i to w zasadzie z rana. 

Napisano
1 godzinę temu, lucash napisał(a):

nie wiem czy z tylnej części ciała

Dokładnie z tylnej - czy ma całe koła, czy też same opony do przełożenia. To bez znaczenia. 

1 godzinę temu, lucash napisał(a):

ale jak widać sporo ludzi ma w poważaniu warunki na drogach i twierdzi że jakoś dojedzie. Pisałem że można się poprostu zdziwić jak jesteś zależny od firmy zewnętrznej. Nie mówie już o dostępności wolnych slotów na zmianę opon. Jesteśmy w Polsce, więc jakoś to będzie jak się mawia. Dojadę, niedojadę, może się uda.  

Nie opowiadaj bajek o zalezności od firmy zewnętrznej czu braku wolnych slotów - u mnie we flocie nigdy nie było z tym problemów. Problemy się pojawiały wtedy, jak ktoś się nie umówił na czas, tylko wtedy, kiedy miało zaczął padać, lub w czasie/po opadach. Prywatnie podobnie, bo koła/opony leżą w firmie je zmieniającej i trzeba sie umawiać z wyprzedzeniem - nawet poza sezonem nie jest od ręki. Czy w serwisie w mieście czy też na wsi. Cudowne udowadnianie, że kraj jest pełen debili i próby ich usprawiedliwiania, że to Polska i nagle są zmuszeni do jazdy na letnich, bo fimy zewnętrzne nie mają wolnych slotów na już. 

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

No ale to tylko udowadnia, że w kraju debili nic nie ma prawa normalnie działać. Ale jeśli ktoś postanowi nie być debilem wraz z pozostałymi to nie ma tego problemu, bo zimowe opony ma na felgach od początku listopada. I dodatkowo unika stania w kolejkach jak debil z podobnymi sobie debilami podczas pierwszych opadów śniegu w okolicach grudnia.

:skromny:

Podoba mi się to usprawiedliwianie debili. Jak już masz te letnie (a miej) to się nie wybieraj w trasę, a jak spadnie snieg to zostaw ten samochód na letnich na parkingu w garażu i pojedź zbiorkomem. W innych przypadkach załóż z odpowiednim wyprzedzeniem opony zimowe lub w ogóle korzystaj z wielosezonowych. Zresztą widzę na parkingach w takich porach "sporo" samochodów na letnich, które w taką pogodę nie wyjeżdżają. Wybór ludzi, problemów nie sprawiają. Niestety problem i to spory jest z tymi "jakoś to będzie i mam to w d****" i radośnie utrudniają ruch innych, doprowadzając dodatkowo do idiotycznych wypadków. 

Napisano
38 minut temu, wladmar napisał(a):

Ja mam cały rok opony ze śnieżynką. Nazywa się to wielosezonowe. 

Zależy od samochodu ;]

Bywam stosunkowo często i multum ludzi jeździ cały rok na letnich.

Zależy gdzie - tak jak niżej napisałeś :) 

Po pierwsze tam jest cieplej, po drugie nie każdy robi tygodniowo trasy po 1000 km, dużo ludzi porusza się po mieście i przez te parę dni w roku pojedzie zbiorkomem. 

No i to jest ok. Ja dla przykladu często się przemieszczam na dłuższych dystansach, więc ogumienie do zmiennych warunków jest mi niezbędne. No to mam generalnie wielosezonówki, które "zarzynam" w dwa/trzy sezony - wygoda, komfort i bezpieczeństwo. Nie robię tego codziennie, ale jakieś zakupy w miescie czy okolicach to już są realizowane i tutaj jak mieszkalem w ścisłym słowa znaczeniu mieście, to mógłbym w razie dramatu śniegowego skorzystać z nóg czy zbiorkomu. Kobita dla odmiany w zasadzie codzienne jazdy do pracy na krótkich dystansach (w mieście było np. 3-6km) i ze zbiorkomem słabo, choć W-wa czy okolice. Oczywiście jest, w teorii bez samochodu by się dało, ale kulawo i długo. Latem rowerem. Do biura miałem dla odmiany kilkanaście kilometrów i zbiorkom był w pełni akceptowalny i szybki. Wybierałem co prawda samochód, ale to kwestia wygody, tras (ekspresówka) i służbowego miejsa do parkowania. W kontekście mieszkania pod miastem bez samochodu bez szans i tutaj z racji potrzeby mobilności letnie o tej porze roku odpadają. W żonkowozie zimowe zakładałem w październiku, szczególnie, że moje wielosezonówki nie są już mistrzami świata i w grę wchodził wyjazd w góry. Zresztą o czym tu deliberować - w PL potrafiła mi się pogoda diametralie zmienić na odcinku 200km, a co dopiero na dłuższej trasie? 

Z Polski nie pojechałbym na letnich (zresztą od 20 lat chyba nie miałem letnich w żadnym aucie), ale po cholerę ktoś mieszkający np. w Stuttgarcie ma inwestować w zimowe czy wielosezonowe? Tam jest zdecydowanie cieplej niż u nas, a nawet u nas poprzedniego sezonu śnieg na jezdni w Krakowie był cztery dni i to w zasadzie z rana. 

Polemizowałbym z tym trochę - zerknąłem na prognozy i ten Stuttgart jakoś nie wyszedł specjalnie inaczej niż dla przykładu Warszawa czy Toruń. Co najwyżej wyższa stabilność temperatur powyżej zera i braku opadów - coś przewidują na przełom roku i ma być gorzej niż w W-wie :) Różnica jest taka, że Niemczech w przypadku warunków zimowych (śnieg czy inne latanie goło) na letnich można się załapać na mandat, a ludzi na takich oponach łatwo zlokalizować w takich warunkach. 

No nic, pogadaliśmy sobie, a ludzie walą na letnich w śniegu/lodzie/błocie pośniegowym i dzieją się różne dziwne rzeczy...

Napisano
W dniu 27.11.2025 o 18:44, wladmar napisał(a):

ale po cholerę ktoś mieszkający np. w Stuttgarcie ma inwestować w zimowe czy wielosezonowe? Tam jest zdecydowanie cieplej niż u nas

Jak na początku październka brałem auto z Hertza na STR to jednak  było na zimówkach a nie na letnich, także ten...

Napisano
21 minut temu, Piotrus napisał(a):

Jak na początku październka brałem auto z Hertza na STR to jednak  było na zimówkach a nie na letnich, także ten...

Zdarzało mi się kilka razy brać jesienią/zimą auto we Frankfurcie, zawsze było na zimówkach. 

Napisano
25 minut temu, Piotrus napisał(a):

U nas też zimą wypożyczają na zimowych lub wielosezonowych, chociaż obowiązku nie ma. 

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Zdarzało mi się kilka razy brać jesienią/zimą auto we Frankfurcie, zawsze było na zimówkach. 

Mnie się na Teneryfie zdarzyło wypożyczyć auto na jakichś chińskich zimówkach, pewnie dlatego, że były najtańsze po prostu ;]