Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabezpieczenie lakieru w nowym aucie - dobrze i tanio

Featured Replies

Napisano

czytajac ten watek i ile ludzie potrafia w PL wydac na ochrone auta to jestem w szoku :totalszok:

ludzi bardziej dbaja o auto (i to czasami jeszcze firmowe) niz o swoje zdrowie :panic:

a juz porownac do aut w takich wloszech dajmy na to neapol to by plakali caly czas... 

Napisano
11 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

czytajac ten watek i ile ludzie potrafia w PL wydac na ochrone auta to jestem w szoku :totalszok:

ludzi bardziej dbaja o auto (i to czasami jeszcze firmowe) niz o swoje zdrowie :panic:

a juz porownac do aut w takich wloszech dajmy na to neapol to by plakali caly czas... 

w PL religia ma sie dobrze, jakakolwiek by nie byla.;]

Napisano
11 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

To jest akurat prawda. Dyskusje na 50 stron jaki olej będzie lepszy dla silnika, badania w laboratorium, itd. A w siebie potem wlewają słodkie napoje z Biedry, piwsko i inne energetyki :bzik:.

U autora problemem jest po prostu pracodawca „Janusz”. Jest to w ogóle zgodne z kodeksem prawa pracy?

Edytowane przez kadu

Napisano
22 minuty temu, Rado_ napisał(a):

w PL religia ma sie dobrze, jakakolwiek by nie byla.;]

Inna sprawa, że auta po leasingu/najmie, po 3 latach wyglądają fatalnie. Obdrapane ze wszystkich stron, a wnętrze do renowacji. Młody zajmuje się taki, to musi włożyć mnóstwo pracy, by przygotować do klienta.

Napisano
38 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Inna sprawa, że auta po leasingu/najmie, po 3 latach wyglądają fatalnie. Obdrapane ze wszystkich stron, a wnętrze do renowacji. Młody zajmuje się taki, to musi włożyć mnóstwo pracy, by przygotować do klienta.

Traktowane są jak każde narzędzie. 

Napisano
38 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Bo ludzie nie są godni, by dostawać auta służbowe, w najem itp, a jeśli już, to powinni za to zapłacić przy zdaniu samochodu.

Napisano
17 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Bo ludzie nie są godni, by dostawać auta służbowe, w najem itp, a jeśli już, to powinni za to zapłacić przy zdaniu samochodu.

Może i płacą. Wolą płacić, niż utrzymać auto w porządku 😁

Napisano
20 minut temu, Rado_ napisał(a):

Traktowane są jak każde narzędzie. 

To raczej kwestia braku szacunku do narzędzi.

U mnie w fabryce samochody robią po ad 300 kkm i są w dobrym stanie, a są używane przez wielu kierowców. Ale tylko służbowo.

Napisano
19 minut temu, rwIcIk napisał(a):

To raczej kwestia braku szacunku do narzędzi

Niektórzy są po prostu flejami. W starej firmie ludzie dostali identyczne samochody, nie jakieś extra, zwykłe berlingo, jeden miał nalatane ponad 300kkm i jak gdzieś miałem jechać to wolałem wziąć tego niż drugi z nalotem 100kkm, bo tamten wyglądał zawsze jak po Camel trophy - brudny, obity i z choinką na desce. Po prostu głównym użytkownikiem był  brudas. 

Tak samo jest z laptopami, pracowałem z chłopakami z Service Desku w korpo, to czasem jak ktoś przyniósł laptopa to chłopaki ostentacyjnie zakładali rękawiczki i czyścili go izopropanolem zanim się dotknęli. Nie wiem jak można tak usyfić swoje narzędzie pracy i jeszcze bez skrępowania pokazać to serwisantowi w takim stanie. 

Edytowane przez iwik

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał(a):

Niektórzy są po prostu flejami. W starej firmie ludzie dostali identyczne samochody, nie jakieś extra, zwykłe berlingo, jeden miał nalatane ponad 300kkm i jak gdzieś miałem jechać to wolałem wziąć tego niż drugi z nalotem 100kkm, bo tamten wyglądał zawsze jak po Camel trophy - brudny, obity i z choinką na desce. Po prostu głównym użytkownikiem był  brudas. 

Tak samo jest z laptopami, pracowałem z chłopakami z Service Desku w korpo, to czasem jak ktoś przyniósł laptopa to chłopaki ostentacyjnie zakładali rękawiczki i czyścili go izopropanolem zanim się dotknęli. Nie wiem jak można tak usyfić swoje narzędzie pracy i jeszcze bez skrępowania pokazać to serwisantowi w takim stanie. 

Masa ludzi taka jest. Jak nie debil, to dziwak, czy fleja delikatnie mówiąc. Jak w domu za dzieciaka nie nauczono, to się nie nauczy.

Napisano
W dniu 19.11.2025 o 21:48, bizz napisał(a):

Tutaj chodzi o takie ryski z otwierania drzwi, dzieciaki tornistrami zahaczą, żona torebką, ktoś się oprze o bagażnik itp. 

Mam obawy co do polerki patrząc na jakość lakieru, ale może masz rację, o tym nie pomyślałem. 

Kolega zdając auto po dwóch latach, dostał FV na 6000 za uszkodzenia lakieru, uznałem że warto połowę tej kwoty wydać wcześniej i mieć spokój - jeśli się tak da.

Bez sensu, lepiej doliczyć im koszty auta do wynagrodzenia, jeździć czym chcesz i nie martwić się o nic 

Napisano
16 minut temu, technix napisał(a):

Bez sensu, lepiej doliczyć im koszty auta do wynagrodzenia, jeździć czym chcesz i nie martwić się o nic 

Zależy co się bardziej kalkuluje, czasem auto wychodzi lepiej niż oddać 32% podatku.

Napisano
W dniu 21.11.2025 o 17:58, bizz napisał(a):

No niestety, trasy autostradowe przy szybkiej jeździe zostawiają ślady, to w zasadzie nieuniknione. Pewnie obniżenie średniej prędkości do 110-115 załatwiłoby sprawę, ale musiałbym wtedy ciągnąć za sobą przyczepę kempingową bo nigdzie bym na czas nie dojechał;]

110-115 średniej?

Obudź się, bo śnisz 😂

Napisano
16 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Zależy co się bardziej kalkuluje, czasem auto wychodzi lepiej niż oddać 32% podatku.

Większy podatek (potencjalnie) to tańsze zakupy 🤣

Napisano
Godzinę temu, technix napisał(a):

Większy podatek (potencjalnie) to tańsze zakupy 🤣

Dla etatowca?

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, technix napisał(a):

110-115 średniej?

Obudź się, bo śnisz 😂

Mógłbyś rozwinąć? Za niska, za wysoka, co Ci nie pasuje?

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, technix napisał(a):

Widać, że znasz się na rzeczy:ok:

Napisano
  • Autor
W dniu 22.11.2025 o 12:41, kadu napisał(a):

To jest akurat prawda. Dyskusje na 50 stron jaki olej będzie lepszy dla silnika, badania w laboratorium, itd. A w siebie potem wlewają słodkie napoje z Biedry, piwsko i inne energetyki :bzik:.

U autora problemem jest po prostu pracodawca „Janusz”. Jest to w ogóle zgodne z kodeksem prawa pracy?

IMO problemem jest użytkownik Janusz. Ja dbam jak o swoje, ale jak widzę auta flotowe to jest mi zwyczajnie przykro. 

Nawet jeśli sam będę musiał coś zapłacić za ponadnormatywne zużycie, to jestem ZA - niech największe fleje pokrywają swoje zachowanie. 

Napisano
5 godzin temu, bizz napisał(a):

Widać, że znasz się na rzeczy:ok:

Ja tak robię, chwalę sobie 👍

Napisano
5 godzin temu, bizz napisał(a):

Mógłbyś rozwinąć? Za niska, za wysoka, co Ci nie pasuje?

Sądzę, że nie wiesz co to średnia prędkość, chyba, że liczysz od bramki do bramki na autostradzie, to OK.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, technix napisał(a):

Sądzę, że nie wiesz co to średnia prędkość, chyba, że liczysz od bramki do bramki na autostradzie, to OK.

Zdaje się, że masz rację. Jestem incydentalnym użytkownikiem autostrad oraz samochodu, nie wiedziałem z kim rozmawiam.